Recept Steak Diane

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Steak Diane

Úvod

Steak Diane je recept, který předvádí Mistr kuchař Gordon Ramsay v show Cookalong na Fox kanálu, když vyzve diváky, aby spolu s ním sledovali a vařili. Předem vyhlásí, co se bude vařit a co si mají diváci nakoupit. Na scéně má tři hosty, zcela nevařící (neumětelské) celebrity. Za ním je mnoho obrazovek, na které přes Skype přenáší obraz z kuchyní různých domácností. Steak Diane byl hlavní chod s restovanými bramborami, hráškem, houbami, máslem, hořčicí, koňakem, smetanou, česnekem a petrželkou. Doba přípravy je asi 10 minut, takže je to rychlé a jednoduché jídlo. No a o to se tu s vámi teď musím podělit, protože podle všeho, co jsem o steaku Diane slyšel, je to něco, co jen největší mistři z mistrů dokážou a pouhý smrtelník to ani nemůže ochutnat, protože to v restauracích ne­ní.

Postup

Předehřejte troubu na 170°C (325°F). Brambory umyjte a uvařte ve slupce. Vodu slijte a dejte stranou. Zatímco se brambory vaří, vezměte steaky a válečkem na nudle je rozválejte na posoleném prkýnku. To je místo naklepání. Řízky se naklepávají, aby maso změklo, nikoli proto, aby se zvětšily a ztenčily. Na svíčkovou se musí jemněji. Vše tučné odřízněte.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a položte steaky v jedné vrstvě. Rychle je ožehněte, tak jednu minutu po každé straně, steaky zatím nejsou hotové!, a odložte stranou. Z pánve odstraňte tuk, přidejte znovu olivový olej, rozehřejte. Brambory dejte do pánve, řezem dolů, šoupněte tam dva stroužky česneku vcelku a přidejte rozmarýn.
Až se začnou zbarvovat, promíchejte, nebo protřepte, přidejte máslo a smažte do správné barvy. Pak uskladněte v troubě. Na omáčku ke steakům ohřejte znovu olivový olej v nové pánvi, přidejte šalotku a nechte chvilku změknout. Pak přidejte houby, česnek a lžící másla. Přidejte worchester, hořčici a nechte kratičce přejít varem. Přilijte brandy - na druhou stranu - než je držadlo, pánev nakloňte od sebe a popotáhněte, aby páry brandy chytily. Na elektrickém sporáku použijte sirky, pozor na obočí!!
Až alkohol shoří, pomíchejte omáčkou, přilijte šlehačku. Nechte znovu přejít varem, přidejte maso a ještě chvíli vařte, podle toho, jak máte steaky rádi. Na středně syrové, vnitřek je tmavě růžový, má být vnitřní teplota asi 55°C. Zdá se to málo, ale delší přípravou steak tuhne, ne měkne. A taky nezapomeňte, že se „vaří“ dál ještě na talíři. Navrch dejte polovinu posekané petrželky. Hrášek povařte minutku ve slané vodě, slijte, v pánvi rozpusťte máslo s olejem, v něm hrášek, prohřejte, osolte a opepřete. Z brambor vyndejte česnek a rozmarýn, dejte na talíř, k tomu hrášek a nakonec steak, na něj nalijte omáčku a posypte petrželkou.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 20.01.10 vloženo
  • 10488x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • steaky ze svíčkové, asi 2 cm silné
  • 3 šalotky, jemňounce pokrájené
  • 10 dkg žampionů, pokrájených na drobné plátky
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený a utřený, bez soli
  • 1 - 2 lžíce worchesteru (přidat se dá, vyndat to nejde)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/3 hrnku brandy
  • 1 hrnek šlehačky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Na přílohu:
  • ½ kg malých salátových brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci másla
  • 2 větvičky rozmarýny
  • sůl
  • A obloha:
  • 2 hrnky hrášku, rozmrzlého, pokud používáte mražený
  • ½ lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • je v receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

exczech 15.04.14 21:14

Dnes jsem delal steak Diane, ale podle Francouzkeho receptu a serviroval s asparagusem misto toho hrasku a bylo to vyborne. Prikladam fotku toho vytvoru :)
Jinak ten vas recept je velmi pribuzny tomu Francouzkemu. A take misto svickove jsem pouzil rostenec a misto ptrzelky, trochu pazitky i kdyz houby tam nepatri ja je mam rad tak jsem tam dal par Crimini mushrooms. A co se tyce sefa Ramseyho, ani radsi nebudu nic rikat, je to hulvat :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Steak Diane

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.01.10 15:21
Re: Steak Diane

ale abychom se vrátili k receptu…

Dělal jsem včera něco velmi podobného podle receptu „různě na netu“, protože se vyskytuje kde kde:

Bifteky v žampiónové směsi

Ingredience:
4 bifteky po 150 g,
100 ml červeného vína,
150 g žampionů,
2 lžíce kečupu,
1 lžíce másla,
40 g slaniny,
3 lžíce oleje,
mletý pepř,
petrželka,
 sůl

Popis přípravy:
Bifteky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozehřátém oleji po každé straně přibližně 4 minuty, aby z nich při mírném stlačení vycházela čirá šťáva a maso zůstalo uvnitř mírně růžové. Hotové bifteky přeložíme na nahřáté talíře a z výpeku slijeme olej, aby zůstala čistá šťáva. Do šťávy přidáme máslo a na nudličky nakrájenou slaninu. Až slanina zesklovatí, přidáme na plátky nakrájené žampiony a chvíli je orestujeme. Přilijeme víno, přidáme kečup a přikryté poklicí krátce podusíme. Bifteky na talířích přelijeme žampionovou směsí, ozdobíme petrželkou a podáváme s vařenými brambory, hranolky nebo s dušenou rýží.

Můžu jen říct, že je to vynikající. :)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.01.10 15:15
Re: Steak Diane - Jandule,

hlavně je to natolik dobré, že si každý naloží takovou porci, že toho sní víc, než by měl. A v tom tkví „nezdravost“ české, moravské, slezské a slovenské kuchyně. :)

Ostatně, ještě jsem neviděl cizince, co si nedá vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou a hovězí s knedlíčkama a aby mu to nezachutnalo!!! :D

Labužník jandule02
1089 příspěvků 22.01.10 15:12
Re: Steak Diane

Určitě. Když podle mě se zaměňují pojmy. Dneska se bohužel pod pojmem „česká kuchyně“ většinou rozumí knedlo, zelo, vepřo, svíčková, guláš a řízek. Ale to přeci vůbec není pravda, že?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.01.10 14:32
Re: Steak Diane - Jolanko,

mluvíš většině národa z duše. I když jsem (a určitě i zde přítomných labužníků) ochoten vyzkoušet i cizokrajná jídla, nemyslím, že bychom měli až natolik špatnou kuchyni, abychom jí museli pohrdat. Ostatně, pokud je naše kuchyně „nezdravá“, je nezdravou i kuchyně rakouská, německá, slovenská, polská, ukrajinská i maďarská, protože jsme byli tak nějak v tom Rakousko-Uhersku provázaní. :)

Naše kuchyně je hlavně DOBRÁ a o tom to je! :D

jolana
5065 příspěvků 22.01.10 14:26
Re: Steak Diane-Esme,

hulvat, ktory predava a niekto mu to vsetko zblajzne aj s navijakom. Ked bol a robil v Prahe, urobili s nim rozhovor pre jedny noviny. Clovek a chef jeho formatu (teda image ktory predava vlastne) sa vyjadril tak pohrdavo o nasej kuchyni ze ! az! a nikto sa neozval.
Po prve , ak by bol profesional chef, tak prave naopak, pochodi a obkuka, zaujima sa a nie hani! Po druhe, ti co tam chodili a drzali mu drzku by si zasluzili tiez. Lebo kto si nevazi svoju kulturu a korene (a do toho patri aj nasa kuchyna) ten by si zasluzil!…ale co uz..to by sme neboli my, keby sme sa nezdravo nevzhliadali v cudzine..
PS: nasa kuchyna je spata s nami. Je to sucast nasej kultury, jazyku a chuti, sucastou nasej identity-sebaurcenia , nasej rodnej zeme-to co nam dava a co nas zivi od nepamati…je to nase chlouba a nie daco co budeme zaznavat , lebo......chutit nam moze vselico, varit mozeme vsetky kuchyne sveta a to je dobre.....ale ked si navarim knedlo, vepro zelo, ci halusky a buchty, napeciem chleba, ci len obycajne zemiaky preliate maslom s cmarom je to o dacom inom– je to slast..aj ta moja podstata to podvedomie zivocisne sa teteli a je na makko, lebo to je moje, na tom som vyrastla, tym ma zivila moja mat.. :)

esmeralda
4813 příspěvků 22.01.10 08:27
Re: Steak Diane - Drobku

Docela mě překvapilo že není u vás běžně na restauračním menu.
Jiný kraj - jiný mrav. Jistě zase máte spoustu věcí které tu nemáme my.

Do předražených restaurací kde dostaneš velký uprostřed „umazaný“ talíř také nechodím.
Ale Steak Diane je celkem běžný ve steak house(ech).
Např. v Black Stump (nevím zda je to pouze australská záležitost) si vybereš steak a k tomu si pak můžeš (ale nemusíš) vybrat některou omáčku: Diane,
z červeného vína, speciální BBQ, smetanovou s pepřem, Béarnaise nebo houbovou.

Jsem ráda že se mnou aspoň někdo sdílí názor na G.Ramsey. Někdy mi připadá že v dnešní době je být hulvátem skoro zásluha.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.01.10 22:26
Re: Steak Diane

Esmeraldo, já to totiž v restauraci ještě neviděl. Možná někde, v těch hodně drahých. Normální tu jsou rodinné restaurace, kde dostanu hlavně hambrgery, potom steak restaurace, kde se zas nepatlaj s omáčkou, stejně jsou ty steaky předpečené a oni to jen dodělávají, zásoboval jsem ty restaurace, viděl jsem.
Názor na Ramsaye už jsi řekla tím, žes nic neřekla a já se HLASITĚ přidávám. Máš pravdu, že tam houbičky správně nepatří, ale on to takhle dělal a já opsal recept, po vyzkoušení.
A hrášek? No vždyť nic není povinné, je to vaše kuchyně, váš kuthan a váš talíř. Kukuříice? Klidně. Já si pamatuju na tak zvanou malou oblohu jště kdysi dávno. A jak mi to chutnalo, tady mi daj všude jenom spařené brokoli:cry:

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.01.10 17:14
Re: Steak Diane

Vyzkoušeno k dnešnímu brzkému obědu (pozdní snídani). Maso – 6 medailonků z palce, hrášek jsem vynechal a nahradil ho 2 vařenými kukuřičnými klasy, místo žampionů jsem použil pár plátků z ryzce pravého naloženého v octě a trošku jsem sosík přisladil (krz ty houby v octě).
A když mě potom manželka houpala v náručí a poklepávala mě po prdélce, abych si mohl lépe odříhnut, tak jsem na stropě uviděl Boha!
Prostě božská to mana…

svato
1418 příspěvků 21.01.10 14:35
Re: Steak Diane

Pekné, samozrejme (až na ten hrášok, ktorý nemám rada). Pri čítaní som si spomenula na „kuřátka francouzského pana lesního“ od Babi, tiež som dávno nerobila.

jaga13
399 příspěvků 21.01.10 13:14
Re: Steak Diane

…konečně opět vaříme, dík drobku, je v oblíbených :)

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.01.10 05:01
Re: Steak Diane - tak tohle můžu

Jeden z mála receptů, ke kterým nelze nic dodat. Pokud to člověk neochutná, tak není chlap!

esmeralda
4813 příspěvků 21.01.10 04:52
Re: Steak Diane

I když do klasického Steak Diane houby nepatří, také je přidávám. Nejspíše proto že zdejší restaurace je také používají.
Je to asi jediná verze dobrého masa které jsem ochotna přelít omáčkou.

Názor na Mr.Ramsey si nechám pro sebe.

Nějak mi nedošla poznámka: pouhý smrtelník to ani nemůže ochutnat, protože to v restauracích není. Proč by to nemělo být v restauracích?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kuře na medu Kuře na medu
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz