Recept Šťavnatá bublanina

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do bohaté pěny. Snížíme rychlost šlehání a tenkým pramínkem přiléváme nejprve olej a potom vaječný likér (stále šleháme). Nejlepší a nejrychlejší je si vše předem připravit. Do směsi prosijeme mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme, nyní již ruční metlou. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech. Vypeckované třešně, které jsme zasypali polohrubou moukou a promíchali, rovnoměrně poklademe na povrch těsta. Pečeme ve vyhřáté troubě při 175°C 30 minut.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 10.06.07 vloženo
  • 16776x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 5 vajec
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 1-2 lžíce polohrubé mouky
  • olej na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šťavnatá bublanina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šťavnatá bublanina

trixie76
2 příspěvky 6.7.09 17:12
Re: Šťavnatá bublanina

Upekla jsem přesně podle receptu, jen jsem dala o 50g cukru méně. I přesto byla bublanina neuvěřitelně sladká. Vaječný koňak je v ní dost výrazný, přebíjí chuť třešní a také je opravdu hodně mastná. Recept se mi líbí, ale určitě si ho příště upravím - míň cukru, oleje i koňaku. Bublanina připomíná spíš hodně sladký dortík. K neslazenému černému kafi je kousek OK, ale k snídani se jíst nedá. Kdo má rád hodně sladké, bude určitě moc spokojený :-)))

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

a místo oleje dávám máslo :-)

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

Bono, mám stejný recept, chtěla jsem vložit a našla ten Tvůj. Nedávno jsem pekla na rychlo pro nepřihlášenou návštěvu. Je to jedno z mála těst, na které používám hladkou mouku a práškový cukr. Udělala jsem se švestkami, které čekaly v mrazáku na uplatnění a s drobenkou. Dělám na vyšším, menším plechu, protože se rádi zakousneme i do těsta. Peču asi proto trochu déle, asi 50 minut. Koláč je opravdu velmi jemný.

Alicee
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

Přes víkend jsem upekla tuhle bublaninu. Byla výborná, i když jsem trochu změnila recpeturu. Dělala jsem to z jeden a půl dávky a dala jsem tam méně cukru, méně oleje (asi 300 ml) a méně vaječného koňaku (jen asi 260ml). Místo toho jsem dodala trochu mléka. Přesto byl výsledek zcela fantastický.

Alicee
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

Přes víkend jsem upekla tuhle bublaninu. Byla výborná, i když jsem trochu změnila recpeturu. Dělala jsem to z jeden a půl dávky a dala jsem tam méně cukru, méně oleje (asi 300 ml) a méně vaječného koňaku (jen asi 260ml). Místo toho jsem dodala trochu mléka. Přesto byl výsledek zcela fantastický.

Kely
186 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

No toto vypadá báječně a Bono tobě díky moc za nápad se Salkem místo vaječňáku - ten by u nás neprošel. Ano Salko je moc sladké naředím ho mlékem a dám i méňě cukru.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

Eliško, asi Ti moc neporadím, fígl pro tu „šťavnatost“ spočívá právě v přidání vaječného koňaku. Napadá mě, že by se dalo použít Salko (kondenzované mléko), naředěné obyčejným mlékem na hustotu vaječňáku. Pak bych ale asi snížila množství cukru - Salko je hrozně sladké. Hezký den Bona

ELIŠKA
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

Dá se udělat také bez vaječného koňaku? Nebo koňak něčím nealkoholickým nahradit?

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina-Teo,

je fakt výborná, právě nám vychladla… Tak jsem hned zkontrolovala vyhledávač a zapsala…:-). Bona

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šťavnatá bublanina

Teď začíná sezóna třešní, hmm, s tím vaječňáčkem to nevypadá špatně:-)) Suchá bublanina to určitě nebude. Vyzkouším..:-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz