Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájené maso, podusíme, přidáme papriku, podlijeme a dusíme, až je maso měkké. Potom vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, lehce osmahneme, podlijeme a dodusíme. Podáváme s tmavým chlebem, ale i s vařenými brambory, rýží, těstovinou nebo knedlíkem.
Recept je z kategorií: Uzené maso
pivo, kvas, medovina
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Starotekovský gulášek
já dělám papriku většinou z vepřového, protože kuře bych musela také obrat, pánové přeci se nebudou matlat v omáčce
a já můžu taky jen tu omáčku bez 
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Dandi
, to je dobrý tip na
„předvýplatový“ víkend…:-)))
Mimochodem, já i Líza si kuře na paprice stejně většinou dáváme bez masa
B.
k porcím mne inspirovala jedna starší předsedmdesátiletá zákaznice - ve středu si přijde na pátek objednat dvě, jo dvě
kuřecí kostry, to jsou jen ta kostnatá torza
bez ničeho, ale polévka z nich je vynikající
, že prý v sobotu přijedou děti
s vnoučaty, tak udělá kuře na paprice, ze začátku jsem se jí ptala
jestli chce i celé kuře, ale ona uvaří ty kostry, obere je, dá do
paprikové omáčky, z vývaru je hrnec polévky a stačí to pro 4 a dvě
skoro dospělé děti a nekamenujte mne, že důchodci jsou na tom špatně,
tito dají měsíčně dohromady 23 tisíc
, takže vařit z velkého není umění, ale
z mála…:-)))
jinak Teo .-), mám strejdu a ten má na oběd salátovou mísu, poprvé jsem myslela, že jedí jako kdysi - všichni z jedné mísy, pak mne ohromilo, když on sám zabořil lžíci …:-)), máš pravdu, nešatit, neživit …vyhnat do světa (anebo do pracovního procesu)
Mějte se 
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Stejně jsou tyhle staré výstřižky úplné poklady, často prověřené časem. Vím to od babičky, také sbírala a sbírala… Teď jsem to zdědila, ale nějak zatím nemám čas se tím prohrabat…
A to mám ještě „nezpracované“ výpisky a výstřižky po mamince (je toho igelitka), která chtěla někdy na přelomu 70. a 80. let napsat a vydat kuchařku (za normalizace měl táta jako filmař a výtvarník problémy spojené s nedostatkem práce a peněz..) a zbyl z toho tento materiál…
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Uzené moc nekupuji, protože je strašně umělé…jóó kdyby bylo domácí, tak to ano.Nevím, co do toho dávají, ale je to „umělohmotné“. A půl kila pro 5 osob? Uzené se moc nesmrskne, na skromnější porci by to mohlo stačit ,pokud ta jedna osoba nebude syn mé kamarádky- skoro dvoumetrový 17ti letý hubeňour, který má místo talíře doma vyčleněnu mísu, původně sloužící k obložení tak pro 10 osob.:-))…Pro něj by to byl normální oběd:-))…Nešatit, neživit!:-)))
když půl kila kýty nakrájíte na opravdu malé kousky, tak to musí pro pět lidí stačit, nehledě na to, že dříve byly hostiny o hooodně chodech .-))), ale někdy to zkusím, jsem zvědavá na uzené s gulášovou chutí, my ponejvíce s br.kaší a okurkou .-))
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Tady vidíte dámy, jak člověk dopadne, když opíše recept z výstřižku, který byl zveřejněn v denním tisku před mnoha lety. Věřte však ,že na chuti psát recepty do Labužníka mně to neubere. Pěkný den. Zdraví Libuše.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
věř nebo nevěř, ale já tomu věřím…:-)))
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Gulášek byl včera k večeři, ale vůbec nebyl pro pět osob, nýbrž sotva pro dvě.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak tohle jsem si s potěšením uložila a těším se až se zase dostanu na dobré uzené.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
připomnělo mi to český dabing filmu o Robinu Hoodovi, kde kdosi ze zbojníkovy skupiny při pohledu na krev pronesl: „Teče mu rajská“…:-)))))
Tak si z toho nic nedělejte, stane se i tam, kde by opravdu nemělo…:-))
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Aničko, vůbec jsem nevěděla, kde Starý Tekov je. Jsi hodná, žejsi se ozvala. Podívám se večer do mapy na Seznamu a vyhledám si to. U Levic jsem kdysi na Margitě - Iloně byla na dovolené.Měj se hezky. Zdraví Libuše.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Faktem je , že jsem ve 30 let starém receptu , vystřiženého z novin, nepředpokládala ba vůbec nehledala nějakou věcnou chybu. Ale s potěšením můžu konstatovat, že jistý nedostatek v dávné minulosti vůbec neovlivní výsledek kulinářského snažení současného labužníka. Ale jinak díky za upozornění, je to nedopatření , které se nám stává tak jednou za deset let. Zdraví Siváková.
63 příspěvků 25.1.09 03:43
Paní sivakova, „Svatoplukovi a Mojmírovi vojáci“ si o paprice ješte dalších zhruba 500 let mohli tak akorát nechat zdát.
)
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
vieš, že Starý Tekov je na juhu Slovenska?(okres Levice)
2 příspěvky 25.1.09 03:43
tak tento gulášek vypadá přímo úžasně a určitě i tak chutná, určitě vyzkouším co nejdřív
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
tak jednoduché a tak mnohoslibné…putuje do oblíbených, díky. Bona