Recept Staropolský bigos

zlomax Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Přeloženo z polštiny.
POZOR jen pro silné nátury.
K jídlu až 5 den!!!

Postup

Na začátku připomínám, že Bigos se vaří 4 dny před podáváním (neboli spotřebou). Začínáme upečením mas. Zelí pokrájíme, podlejeme bujonem a přidáme výpek z masa. Vaříme hodinu. Hřiby namočíme ve studené vodě, následně je v té vodě uvaříme. Vývar z hub nevylévat, budeme ho potřebovat. Upečená masa a uzený bok nakrájíme na kostky. Klobásy osmažíme na cibuli. Sušené švestky nakrájíme na proužky. Do zelí přidame maso, klobásy, cibuli a vývar s houbama. Po 30 minutách přidáme švestky, víno, koření a další hodinu vaříme. Podle chuti dosolíme. Odložíme do chladné místnosti. Následující 4 dny ohříváme bigos 2 krát denně. Pokud je bigos řidký nechávat ho odpařovat při ohřívání. Po 4 dnech je bigos tmavý a skvostně chutná.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 26.07.09 vloženo
  • 35507x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4-5 dní

Ingredience

  • 2,5 kg kysaného zelí
  • 1/2 kg vepřového masa-nejlépe koleno
  • 1/2 kg hovězího masa
  • 1/2 kg zvěřiny-můžeme nahradit vepřem nebo krávou
  • 30 dkg jalovcové klobasy nebo jiné středně suché
  • 30 dkg uzeného bůčku
  • 2-3 cibule
  • 10 dkg sušených hřibů
  • 15 sušených švestek
  • 3 lžíce škvařeného sádla
  • sklenice portského nebo madeiry či jiné sladké červ.vína
  • Tady jsem v koncích (po 4 jagody jałowca i ziela angielskiego)
  • jalovec je jasný, ale co je anglické koření nevim, už vím-nové koření
  • 2 gozdziki což je v překladu hvozdík a taky hřebíček
  • bobkový list
  • sklenice bujonu.

Doporučená příloha

  • Po těch dnech by mě na přílohu přešla chuť.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staropolský bigos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Staropolský bigos

Eja
3883 příspěvků 16.11.13 20:15
Tak který?

Potřebuji na příští víkend ten nej…bigosz
Myslela jsem si, že můj recept dobrý, ale Zlomax s tím PEČENÝM masem mne trochu vyvedl z klidu…
Casino, Milošu, tady věřím chlapům, co vy na to?

junet
1 příspěvek 22.6.11 21:18

Už jej od včerejška vařím, bigos znám s různých akcí, kde ho PZKO prodáva, dneska jsem při druhém ohřevu neodolal a jednu naběračku si nandal na talíř, mňam, nemůžu se dočkat soboty.
Díky za recept. :palec:

twixik
149 příspěvků 28.7.09 03:13
Re: Staropolský bigos

Juchů, ukládám do oblíbených. Díky Zlomaxi, díky Mrtvolo.Twixik

zlomax
426 příspěvků 27.7.09 07:22
Re: Staropolský bigos

Jo a dík za překlad na hledám. Já netušil,že je ještě někdo na netu v tuto hodinu.

mrtvola
1394 příspěvků 27.7.09 07:14
Re: Staropolský bigos

Zlomaxi, máš to v pohodě :-). Jen ty švestky by měly být sušené a ještě uzené…

zlomax
426 příspěvků 27.7.09 07:08
Re: Staropolský bigos

Prosím Mrtvolu zda to mám dobře! Díkes.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz