Recept Staročeský velikonoční bochánek

pepicek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Staročeský velikonoční bochánek

Postup

Z části vlažného mléka, lžič­ky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, po­stupně přidáváme rum, vanilko­vý cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájený­mi ořechy i mandlemi (ale část mandlí necháme stranou na po­sypání hotového bochánku). Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučněný vál a rukama ještě propracujeme v hladkou, tužší a poddajnou hmotu. Zakryjeme utěrkou a dá­me na teplejší místo kynout. Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme dva malé (!) zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku). Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, které jsme si nechali. Dáme do střed­ně vyhřáté trouby, po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svr­chu zakryjeme bochánky papí­rem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly. Po upečení pocukrujeme. Jestli je těsto upečené, zkou­šíme delší špejlí, kterou vpíchne­me doprostřed bochánku, a po­kud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek správně upe­čený. Na obrázku je jeden ze dvou upečených bochánků.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 39832x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 120 g jemného krysta­lového cukru
  • 2-3 žloutky (podle velikostí vajec)
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžička soli
  • 2,5 dl mléka
  • hrst hrozinek
  • 1 lžíce oloupaných vlašských oře­chů
  • 1 lžíce spařených a olou­panych mandlí
  • 1 sáček vanil­kového cukru
  • 1-2 lžičky ru­mu
  • 1 vejce na potření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staročeský velikonoční bochánek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Staročeský velikonoční bochánek

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeský velikonoční bochánek - Pepicku

Dekuji za pripomenuti, ze Velikonoce se kvapem blizi. Jen otazka s tem zarezum nahore na bochanku - maji byt do krizku pres sebe?
Dekuji predem za odpoved *

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz