Recept Staročeský kuba

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeský kuba

Postup

Krupky spolu s česnekem, solí, kmínem a částí sádla uvaříme doměkka. Přimícháme jemně krájenou a dozlatova osmahnutou cibuli, dochutíme majoránkou. Do vymaštěného pekáče střídavě klademe vrstvy vařených hub a krup. Jako poslední vrstvu dáme kroupy a přelijeme rozpuštěným sádlem. Pečeme v troubě 20 minut na 180°C.

Recept je z kategorií: Houby Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 74931x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 40 g sušených nebo adekvátní množství čerstvých hub
  • 300 g krup
  • 60 g sádla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • kmín
  • majoránka
  • mletý pepř

Doporučená příloha

  • Podáváme s kyselým zelím.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.05.12 12:20

Nechtělo se mi pouštět se do složitého rodinného Vánočního kuby.
Proto jsem prolezla zdejší historii, jestli nenajdu nějaký rychlejší postup a hele… on tu je :)
Takhle rychle hotového kubu jsem ještě nikdy neměla a chuťově je srovnatelný s tím zdlouhavým, který jsem podědila po babičce :)
Takže rodinný recept nechám vážně jen na ty Vánoce a když nás popadne chuť na kubu během roku, už vím kam sáhnout ;) A už se nemusím vymlouvat, že se mi do toho z časových důvodů nechce… ;)

Na uvedeném postupu jsem změnila jen jednu věc: cibuli jsem osmahla společně s houbami a ještě několika stroužky česneku a do uvařené směsi z krupek jsem to vmíchala - nedělala jsem vrstvení…

S domácími okurčičkami to bylo moc dobré ;)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Staročeský kuba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4488 příspěvků 22.09.13 12:06
:)

Edit:…samozřejmě zkopírováno ;) :oops:

Příspěvek upraven 22.09.13 v 12:09

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Stroček trubkovitý - od toho pochází název „Černý kuba“, protože houbičky jsou mokré úplně černé a také do černa barví. A ošklivé :-)) A je jich bohužel moc málo. Kdybych uměla vložit fotku.....:-)))

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Aha, koukám, diskusi jsem prošvihla o pouhé čtyři roky - no co :-DD

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Ejo, náš kamarád - takto hajný a vášnivý kuchař - tvrdí, že losa lze dobře nahradit muflonem, který se i u nás dostane ve větších městech, v krámech s názvem „ryby, drůbež, zvěřina“ (já vím o jednom v Praze v Karmelitské, je ukrutně drahý, ale mají tam úplně všechno).
Buntře (fuj, jak ošklivě to zní ve vokativu) nebo spíš Buntere? To je jedno, Váš recept mě zcela okouzlil, jenom jeden přípodotek - práci s cezením sádla si lze ušetřit tím, že se ho zpočátku dá míň a naopak se dle potřeby při každém promíchání trošku přidá. Naopak, to odhlenění krup je úžasný nápad.
A zkoušeli jste někdy kubu s kominíčky? Jsou to takové rourkovitě trychtýřkovité houby, které vypadají sušené už v okamžiku sběru. Mykologický název je tuším stroček. Naše rodina přísahá na to, že ty právě dělají kubu nejlepším.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Evo,sob ani los zřejmě nahradit nepůjdou a i když jsem brožůrku přeložil,soba,ani losa jsem v této úpravě nejedl.Je to spíš okrajová záležitost a pokrm je zřejmě populární na severu Norska,kde žijí Sámové a Laponci,kteří tyto zvířata chovají jako někdo ovce.Samozřejmě,že běhají i volně po lese jako u nás jeleni a lovci je loví.V obchodech je k dostání zmražené maso z kýt,zmrzlé karbanátkya nějaké konzervy.Existuje i spousta salámů a sušených klobás,ale to je spíš věc trhovců. V normálním obchodě je nabídka těchto produktů chabá.Jistě nic nezkazíš,když zkusíš udělat grýtu z hovězího,vždyť los i sob jsou prakticky velké krávy.U tebe mě docela zaujalo povídání o bramborových placičkách.Budu to muset vyzkoušet!!O tom pekáči s chlupatými knedlíky,šťávou,zelím a masem mi vypravuj!!!To je lahoda a knedlíky musí být hezky opečeny…Jedna naše známá z toho dělá hlavní jídlo(a né až druhý den ze zbytků),jelikož manžel a syn to jinak nechtějí.V nouzi to jde prý i s klobásou nebo s kabanosem.Lepenice.Tak já myslím,že lepenice dostane svoje kouzlo právě tou smaženou cibulkou,ale je vidět,že to jde i bez ní!!Tak se zase měj Tom.

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Tome, podívala jsem se na recepty.veruska.cz, Labužník to není, ale norské vánoční recepty jsou zajímavé. Ale abych pravdu řekla, tak ty, kde se nevyskytuje hřebíček. Miluji jeho vůni, dávám špetku do pracen, někdy zapíchnu jeden či dva do cibule, když chci mít voňavou rýži, ale co je moc, to je moc. Ale takový vánoční bůček, to vypadá fakt dobře. A ještě mne chuťově zaujala grýta z divočiny - ta kombinace pórek, žampiony, brusinky, borůvková šťáva a smetana - ale řekni mi, jako tady v Čechách dostupné maso použít místo losa nebo soba. Srnčí ? Hovězí ? Poměr ingrediencí bych zkusila trefit podle oka a chuti. Jako ideální přílohu bych k tomu viděla / Norové určitě ne/ bramborové placičky. Dělám je zcela brutálně z bramborového těsta v prášku, do které přistrouhnu trošku syrových brambor nahrubo, jen velmi lehce osolím a opepřím ev. podle toho, k čemu je podávám, ještě očesnekuji či omajoránkuji, a smažím na oleji nejlépe v lívanečníku. Ani ke svíčkové to není nejhorší - já moc knedlíková nejsem. Pravdu máš, že naše babičky / aspoň ta moje ano/ dokázaly v kuchyni s neskonale menšími možnostmi než my vykouzlit kulinářské zázraky. Takový pekáč se zbytky šťávy z pečeného masa s kousky zbylých chlupatých knedlíků a zbytkem zelí, všechno pěkně promíchané a zapečené v troubě. Ach. Já když jsem byla malá tak jsem vždycky byla celé léto u babičky a skoro jsem nejedla maso, protože uměla vykouzlit takové mňamky, že maso nebylo vůbec potřeba. Já třeba doteď když dělám lepenici, tak manželovi k tomu kus uzeného a já si ji dám jen tak, ani osmažená cibulka nemusí být. Tak jsem se nějak zapovídala. Když si vzpomeneš, tak prosím napiš, čím nahradit losa či soba. Dobrou noc.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Milá Evo,hezky se čte Tvoje povídání.My kubu děláme několikrát do roka a v nouzi i z krup,jelikož trhané krupky nebo perličky v Norsku neexistují.Tento recept je dlouholeté zkoušení,až jsem se dopracoval k tomuto výsledku.Jsem však stále nováček.Babička (už dlouho nebožka)mojí ženy Věry uměla kubu,který byl nedostižný a nedělala s tím žádné ciráty.Připravovala ho obrazne s jednou rukou v p…Žádné vážení či měření,ale výsledek na Nobelovku.Jakto,že ty staré osoby vařili tak chutně?A nebo my jsme byli nějak ovlivněny?A to vařili jen s tím co bylo.Naše kuchyně se dnes podobá krámku na koření a těch dochucovadel a ingrediencí!!!jsou toho plné regály.Někdy se však stane,že to je sotva k „žrádlu“,jako dneska moje naložená čína kterou dělám klasicky již 30 let.Jestli to bylo masem či sojovkou??…Kapříka na Vánoce nemáme,jelikož v západním Norsku neexistuje a tak tradičně rybu nahrazujeme treskou.Udělám z ní filety a nasolím je.Pak se opláchnou a osuší a smaží normálně v trojobalu.Máme však i řízky a bramborový salát i když je problém sehnat lojové brambory.A mě se vždycky ptají Norové jako kdybychom přišli odněkud z Marsu a Tomas co vy jíte vlastně na ty Vánoce? a já na to,že podle křesťanské tradice by měla být na stole ryba a pak že máme také řízky a co je řízky? a já na to no to je snitzell a směruji je do Rakouska na vídeňský řízek a to jim něco říká.Norové jedí sušenou ovečku a je to fakt dobrota!!!My to jíme první svátek vánoční a jestli máš zájem tak se podívej na konkurenční web http://recepty.veruska.cz/,kde mám pár článků a mimo jiné i co jedí Norové na Vánoce.Z našeho pohledu středoevropanů jsou to zvláštnosti.Kuba 23.12.Tak já jsem Evo zase takovej drn,že bych kubu 23.12.nepolk.Necháváme si to na ten štědrý den kvůli tradici.Psi.Já i moje žena Věra jsme vyrůstali se psi a zde jsme pochovali už dva.Dlouhosrstého jezevčíka,který se nešťastnou náhodou oběsil ve výtahu a bordercolii,která nám jako desetiletá umřela na rakovinu.Nyní máme rottweilera Eddyho,který nám zle zatápí.To víš štěňátko 8 měsíců a on má 40 kg kam se hne jsou ouhrabky a když tě venku zatáhne tak málem ležíš ach jó.Jinak je ale moc hodnej,má takovej hodnej kukuč.Tak se měj Tom.

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeský kuba

Tome, to je báseň. Myslela jsem si, že dělám kubu dost složitě, ale na Tebe fakt nemám. Trik se šťávou z pečeného bůčku mohu potvrdit, jednou jsem měla náhodou doma z předchozího dne a přidala jsem ji do kuby, a je to " třešnička na dortu". Riziko " přežrání" na Štědrý den už dva roky řeším tak, že kubu dělám k obědu 23., na Štedrý den k trochu pozdnějšímu obědu rybí polévku / recept je na Labužníku jako Štědrovečerní rybí polévka" / a večer kapříka - část klasicky v trojobalu, část přírodně jen lehce obalený v mouce s paprikou- a salát. Já kubu moc ráda, takže jsem měla vždycky problém, jak ho odpoledne na procházce se psem vyběhat , abych dostala chuť na to ostatní.
Ale ještě jednou díky za mistrovský recept.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Ještě trochu jinak.

Trhané krupky,nebo perličky dlouho v cedníku peru pod studenou vodou.Pak je dám vařit do většího množství osolené vody s mletým kmínem,jelikož mi celý v pokrmech vadí.Když jsou krupky uvařeny sliju je a šlemovitý vývar použiji jinde,jelikož je zdravý a obsahuje mnoho železa.Krupky poctivě propláchnu na cedníku studenou vodou a nechám odkapávat.Mezi tím si na větším množství husího či kachního sádle dozlatova usmažím cibulku,ke které ke konci přidám drcený česnek podle chuti a nechám ho chvilku orestovat.Houby-na podzim si nasbírám hřib modrák,neboli kovář v norských lesích hojný,nakrájím ho na sušení a dám zmrazit.Když připravuji kubu,příslušné množství hub dám do kastrolku,zaliji trochou vody a nechám dusit asi půl hodiny.Pak tam dvakrát hrábnu ručním mixérem abych houby nasekal a dusím další půl hodiny,až se voda téměř vytratí a mám v kastrolku sekané houby v extraktu.Tuto směs vmíchám k cibulce s česnekem a přidám propláchnuté a okapané krupky.Vše promíchám,dle potřeby osolím,opepřím a přidám hojně majoránky promnuté v dlaních,čímž se její aroma zvýší.Nyní směs přemístím do pekáčku a dám péci.Za půl hodiny plave kuba v sádle a to je znamení,že krupky již více nepoberou.Nyní směs přemístím do cedníku a přebytečné sádlo nechám odkapat.Sádlo je čisté a čiré a krásně voní po houbách a koření.Můžeme ho použít na jiné jídlo,třeba pod mleté maso.Směsí opět naplním pekáček a na povrch položím pár slabých plátků slaniny.To dodá pokrmu fantasticé aroma.Peču asi půl hodiny až je na povrchu upečená kůrčička.Kubu zamíchám a peču ještě nějakou dobu až se opět udělá kůrčička.Jíme to s kyselou okurkou na štědrý den odpoledne,abychom viděli zlaté prasátko,ale je to tak dobré a syté,že máme někdy starosti s večeří.Dříve se prý kuba jedl se zelenými švestkami nakládanými jako okurky.Příprava se zdá pracná,ale zdání klame.Je to jednoduché i když trochu náročnější na čas.Mezi tím však můžeme zastat jinou práci.Mám v Praze kamaráda,který je vyhlášen výborným kubou.Každoročně se u něj doma na štědrý den dopoledne scházejí kamarádi a přátelé.Pojedí,popijou,popřejí si hezké Vánoce.....roky jsem kamaráda lámal o recept až jednou se mi v povzneseném stavu přiznal,že tam dává šťávu z bůčku.Tolik kuba a přeji hodně štěstí.Tom Bunter.

pjs
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Trochu jinak a snad chtněji!

Doporučuji kroupy uvařit zvlášť s trochou husího (kačeního) sádla a s kmínem. Sušené houby uvařit v mléce. Čerstvé podusit na cibulce a také na sádle. Pak smíchat kroupy a houby a dát zapékat. Po 15 minutách vmíchat utřený česnek (na uvedaná množství tak 5 stroužků), majoránku a trochu pepře. V zapékání ještě tak 20 minut pokračovat, ale není naškodu déle! Nešetřit husím sádlem!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz