Recept Staročeské kypré vdolky

sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do mísy prosijeme mouku, osolíme, osladíme, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk,vlažné mléko s rozkvedlaným vejcem a vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Jakmile se těsto nechytá vařečky ani mísy, je dobře vypracované. Posypeme je moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme stejné kousky těsta, uděláme z nich bochníčky a dáme je kynout na plech potřený tukem. Vykynuté bochníčky lehce roztlačíme a rychle je osušíme v horké troubě. Na pánvi nebo v kastrole si mezitím připravíme rozpálený tuk a usmažíme v něm vdolky po obou stranách. Prochladlé potřeme švestkovými povidly ochucenými rumem, hustě je posypeme umletým mákem smíchaným s cukrem a povrch pokapeme horkým sádlem.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 05.02.08 vloženo
  • 17124x zobrazeno

Ingredience

  • 500g polohrubé mouky
  • 40g pískového cukru
  • špetka soli
  • 30g másla
  • 3/8 l mléka
  • 30g droždí
  • 1 vejce
  • švestková povidla
  • 50g máku
  • 30g pískového cukru
  • ztužený tuk na opékání vdolků
  • sádlo na pokapání

Doporučená příloha

  • hrnek bílé kávy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staročeské kypré vdolky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Staročeské kypré vdolky

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky. - Emem.

Děkuji za vyzkoušení receptu, mám radost, že se zadařilo a že vám chutnalo. Zdraví Libuše.

emem
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky.

Úplně moc dobré. Trošku jsme s dcerou tápali ohledně doby sušení v troubě a následného smažení, ale po první várce už to šlo - je to docela rychlé - pár minut v troubě a pár minut smažení v kastrole, krásně se prosmažily, těsto je skvělé, krásně a poměrně rychle nakynulo. Skupina, čekající u stolu, usoudila, že nechápe, proč čekat na prochladnutí a tak jsme konzumovali hned teplé, spojení povidla a mák je dokonalé, a když došly povidla, jako podklad pod mák posloužil i meruňkový džem. Dovedu si je představit i s našlehaným tvarohem - moc chválím, doporučuji a děkuji za dobrý recept!!!

Labužník tonicka02
29 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky.

Ještě bych vám chtěla poradit jeden „fígl“ na kynuté těsto. Nemusíte je zpočátku důkladně vypracovávat, ale v podstatě jenom spojit vše dohromady a nechat vykynout. Potom promíchat a tento postup asi 3× zopakovat. Je to bez dřiny a těsto je jak „hedvábí“ jak říkávala moje babička. Přeji úspěch.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky - Libuško..,

tak teď jsem teprve dočetla správně.
Co mé „já“ pamatuje a to je hodně, tak „namouduši“ jsem nikdy nejedla vdolky nakonec sypané mákem. Vždycky to byl tvaroh na strouhání nebo perník, ale tohle určitě zkusím a moc se na to těším. No abych byla upřímná, tak vdolky jsem neměla alespoň dva - tři roky. A nebyly by marný i s tím perníkem a s hruškovými povidly.
Pravda je, že jsem je nikdy v troubě nesušila, ale celé jsem pekla na sucho na plotýnce. To jen párkrát, když jsem byla v v takovém jiném rozpoložení. Většinou pouze smažím na oleji. No teď bych si dala i tyhle ó. Půst asi nedodržím, jejda, no vidím to na víkend (jestli nepůjdu do práce). Díky Ti, měj se krásně, zdraví Zlata

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky.

Libuško, ale musíš uznat, že alespoň přeměna hmoty to je - jasně, že ne přímo ve zlato :-)) jako v tom Fričově „Císaři a pekaři, aneb jak v padesátých letech shodit esoteriku…“ I když mám ten film ráda…:-)
Možná to s kynutým těstem někdy zkusím, ovšem prozatím zůstanu u jednodušších postupů, jako jsou například ty jahodové řezy, které jsem před chvíli vložila…

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky. - Bona.

Bono, to nemá elixírem mládí a kamenem mudrců nic společného, je to jenom kynuté těsto, které chce trochu trpělivosti a tepla. Trpělivost se dá časem vypěstovat a teplo když není tak se zařídí tak, že se mísa s těstem zabalí do deky nebo se dá do peřin těstíčku je pak jak v pokojíčku a vykyne pěkně tak jak má. S dobře vykynutým a správně tuhým těstem se pak pracuje jedna báseň. Jak už jsem předeslala chce to lásku, teplo a trpělivost. Zdraví Libuše.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky.

To musí být úžasné, když to někdo umí… Vzpomínám na babičku, ta to s droždím a kynutým těstem uměla… a v podstatě jen tak mimochodem a mezi jinou činností… Pro mě je ovšem pořád trochu záhadou.
Umím udělat opravdu skvělý medium biftek (kdybychom ho takto vždy dostali v restauraci:-)!!), bezvadné saláty a rafinované těstoviny, křupavou zeleninku i šťavnaté stejky, dokonce i pár sladkých moučníků…
Ale na tohle, na tohle si prostě netroufám… Klobouk dolů !!!
To je opravdová alchymie.

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeské kypré vdolky.

No, ženský, co mi to dneska všechny provádíte, že on je ten masopust! Jenomže dnes už to dělat nebudu a zejtra je pust :-)).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz