Recept Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Postup

Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby (nesmí být kovová), osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem a pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin nechte marinovat (jednou obraťte). Troubu předehřejte na 160 °C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským ubrouskem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou. Servírujeme zdobené bobkovým listem. **Zdroj:** Apetit

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 03.08.05 vloženo
  • 42832x zobrazeno

Čas přípravy

  • 105 min + marinovÄ

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice
  • 1 PL rostlinného oleje
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 2 KL drceného kmínu
  • 250 ml světlého piva a pivo na podlévání
  • 1 PL sádla
  • 6 červených malých cibulí, nebo šalotek
  • sůl
  • *1 PL = 1 polévková lžíce
  • 1 KL = 1 kávová lžička*

Doporučená příloha

  • bramborové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
klaaarka
222 příspěvků 20.11.10 14:11

Vyzkoušeno podle způsobu od Manany v diskusi a ještě navíc v pomalém hrnci (po prvním opečení). Sos jsem musela ještě nakonec nechat vyvařit v kastrůlku, z PH byl moc vodový. Jídlo bylo moc dobré.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Tu znám trochu jinak, a původně jako telecí.
Maso se bohatě obalí v mletém zázvoru po všech stranách jako v mouce, pak se peče výhradně na másle bez jakýchkoliv dalších pří:,–( (másla musí být dosti!), když vypustí šťávu a ta se vypeče, podlije se odstátým světlým pivem a pak se musí hlídat, aby se nepřipálilo. Peče se za podlévání pivem do měkka tak, aby sos byl tmavě karamelový, aromatický, nebyl hořký, byl dostatečně hustý a bylo ho dost. Nepřidává se žádná mouka, hustotu šťávy dělá ten zázvor!!!
Hotové pečené maso se podává nařezané na plátky, přelité dostatečným množstvím šťávy, s bramborovým knedlíkem a velkou miskou brusinek (nebo rybízem jako brusinky).
A zapíjet jedině pivem.

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Pepíčku díky za přidání fota :o)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz