Recept Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

toast Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Postup

Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby (nesmí být kovová), osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem a pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin nechte marinovat (jednou obraťte). Troubu předehřejte na 160 °C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským ubrouskem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou. Servírujeme zdobené bobkovým listem. **Zdroj:** Apetit

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 03.08.05 vloženo
  • 44358x zobrazeno

Čas přípravy

  • 105 min + marinovÄ

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice
  • 1 PL rostlinného oleje
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 2 KL drceného kmínu
  • 250 ml světlého piva a pivo na podlévání
  • 1 PL sádla
  • 6 červených malých cibulí, nebo šalotek
  • sůl
  • *1 PL = 1 polévková lžíce
  • 1 KL = 1 kávová lžička*

Doporučená příloha

  • bramborové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

klaaarka
222 příspěvků 20.11.10 14:11

Vyzkoušeno podle způsobu od Manany v diskusi a ještě navíc v pomalém hrnci (po prvním opečení). Sos jsem musela ještě nakonec nechat vyvařit v kastrůlku, z PH byl moc vodový. Jídlo bylo moc dobré.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Tu znám trochu jinak, a původně jako telecí.
Maso se bohatě obalí v mletém zázvoru po všech stranách jako v mouce, pak se peče výhradně na másle bez jakýchkoliv dalších pří:,–( (másla musí být dosti!), když vypustí šťávu a ta se vypeče, podlije se odstátým světlým pivem a pak se musí hlídat, aby se nepřipálilo. Peče se za podlévání pivem do měkka tak, aby sos byl tmavě karamelový, aromatický, nebyl hořký, byl dostatečně hustý a bylo ho dost. Nepřidává se žádná mouka, hustotu šťávy dělá ten zázvor!!!
Hotové pečené maso se podává nařezané na plátky, přelité dostatečným množstvím šťávy, s bramborovým knedlíkem a velkou miskou brusinek (nebo rybízem jako brusinky).
A zapíjet jedině pivem.

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Pepíčku díky za přidání fota :o)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz