Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
dag Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Teď je na přípravu ten pravý čas, neboť zelené ořechy se trhají na svatého Jana Křtitele, to jest 24. června.
Na nakrájené nebo umleté zelené ořechy naliji 1l vodky/koňaku. Přidám skořici a hřebíček. A v nádobě - s hrdlem ovázaným celofánem - nechám v teplé místnosti 5 týdnů vyluhovat. Po pěti týdnech sliji a přes plátýnko přefiltruji do vhodné nádoby. V 1/2 litru vody svařím 500 g cukru. Vychladlé přidám k přefiltrované tekutině. Promíchám. Stočím do lahví. Uzavřu. Nechám v chladu uležet. Chuť se zlepšuje stářím.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Staročeská ořechovka
528 příspěvků 24.6.11 13:39
Ano, svatá Anna je 26.7., Glamo dík.
26.7.
Bocianko, kdy je svatá Anna.....já jenom vím, že.....chladna z rána.
2452 příspěvků 23.6.11 19:13
Pro doplnění - další místní recepty na ořechovku jsou zde: http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?… - každý je trochu jiný a každý zajímavý.
528 příspěvků 23.6.11 14:25
Dag, moje tchýně dělala také ořechovku, ale ořechy trhala na svatou Annu. Měla 40 ořechů. Místo skořice dávala puškvorec. Bylo to moc dobré.
Wydro, to máš před očima příprava na kompot ze zelených ořechů…ty se zalévají vodou. Na ořechovku se ořechy zalévají vodkou. To by byl hřích vylévat a dávat vždy novou.
Tak jsem hledala v dedeckovych receptech , nenasla. Ale pamatuji si, ze jsme se jezdili divat do aleje, jestli uz jsou to prave, orechove . Dedecek vzdy rokrojil orech zeleny a zkoumal jadyrka. Kdyz uz se mu zdala byt vhodna, natrhane orechy jen napulil a dal do sklenic , zalil vodou a tech nekolik tydnu louhoval a urcite vodu vymenoval. Dalsi zracovani nevim, nemuzu to najit. ale delal orechovku pro babicku a tudiz s laskou. Vyroba „chlastu“ byl jeho konicek, nikdy nic nepil, ochutnaval jen na prst. Ale vyrabel uzasne veci a doplnoval vlastne vyrobenou vinovici, 3× palenou, cistouckou.Ve stare kuchyni byly kolem Vanoc natahane hadice po zdi od vodovodu k destilacni aparature nekde na kamnech starych postavene, hrnec litinovy utesnoval kasickou z mouky a vody . Kolem se peklo, varilo, atmosfera, kterou nikdy nezapomenu !
A lahev s orechama ponorenyma v cerne vode mam pred ocima, jak sedi na polici ve spajzu