Recept Stará dobrá vánočka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly jinak. Teprve před domícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut. Pozn: Tahle vánočka je vláčná, žádná nadýchaná pěnovka. Vydrží jedlá i za týden.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 15.11.06 vloženo
  • 24304x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 3 g soli
  • 100 g plátků mandlí
  • 100 g rozinek
  • 1 PL strouhané citronové kůry
  • 5 žloutků
  • 1/2 KL perníkového koření
  • 1/4 KL muškátového oříšku
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1 sáček sušeného droždí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.12.18 20:20

Povedla se :)
Foto v komentáři…

Diskuse k receptu Stará dobrá vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2295 příspěvků 22.12.18 20:23

Povedla se skvěle, je výhoda, že netřeba dělat kvásek zvlášť - jen jsem nedala to perníkové koření…

Hedvika02
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Stará dobrá vánočka

Vynikající. Věřím, že vydrží jedlá i týden, ale to se u nás jaksi nepovede. Droždí lze použít i normální čerstvé - zadělat kvásek trochou mléka vlažného,… ale zbytek mléka jsem do těsta dala teplé. Máslo jsem nechala rozpustit právě v tom teplém mléce. Do těsta jsem dala rozinky namočené v rumu a vlašské ořechy.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stará dobrá vánočka

Mám to vyzkoušené a vždycky mě těsto vzešlo. Kvásek se nedělá. Ale samozřejmě se může dát mléko vlahé.

Anne-Marie
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stará dobrá vánočka

Troufám si tvrdit, že když se na droždí naleje horké mléko, tak to spaří všechny kvasinky (anebo drtivou většinu) a kvásek nevzejde. Vždycky stačilo vlahé mléko (což znamená něco jako pokojová teplota). A to konec konců platí o všech ingrediencích (rozpuštěné máslo).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz