Recept Stará dobrá vánočka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly jinak. Teprve před domícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut. Pozn: Tahle vánočka je vláčná, žádná nadýchaná pěnovka. Vydrží jedlá i za týden.

Recept je z kategorií: Vánočky

Nahlásit recept

  • 15.11.06 vloženo
  • 24570x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 3 g soli
  • 100 g plátků mandlí
  • 100 g rozinek
  • 1 PL strouhané citronové kůry
  • 5 žloutků
  • 1/2 KL perníkového koření
  • 1/4 KL muškátového oříšku
  • 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1 sáček sušeného droždí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.12.18 20:20

Povedla se :)
Foto v komentáři…

Diskuse k receptu Stará dobrá vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Stará dobrá vánočka

Zuzka1973
2335 příspěvků 22.12.18 20:23

Povedla se skvěle, je výhoda, že netřeba dělat kvásek zvlášť - jen jsem nedala to perníkové koření…

Hedvika02
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Stará dobrá vánočka

Vynikající. Věřím, že vydrží jedlá i týden, ale to se u nás jaksi nepovede. Droždí lze použít i normální čerstvé - zadělat kvásek trochou mléka vlažného,… ale zbytek mléka jsem do těsta dala teplé. Máslo jsem nechala rozpustit právě v tom teplém mléce. Do těsta jsem dala rozinky namočené v rumu a vlašské ořechy.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stará dobrá vánočka

Mám to vyzkoušené a vždycky mě těsto vzešlo. Kvásek se nedělá. Ale samozřejmě se může dát mléko vlahé.

Anne-Marie
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stará dobrá vánočka

Troufám si tvrdit, že když se na droždí naleje horké mléko, tak to spaří všechny kvasinky (anebo drtivou většinu) a kvásek nevzejde. Vždycky stačilo vlahé mléko (což znamená něco jako pokojová teplota). A to konec konců platí o všech ingrediencích (rozpuštěné máslo).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Reveňový koláč Reveňový koláč
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz