Recept Srnčí nebo jelení zadělávané (ragout)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Srnčí nebo jelení zadělávané (ragout)

Postup

Srnčí plec opereme, zbavíme kostí a kůžiček a na kousky nakrájíme (jako na guláš). V kastrole na dobře rozpáleném másle usmažíme na plátky nakrájený celer, mrkev, petržel cibuli. Přidáme cukr, citronovou kůru, nové koření, celý pepř a bobkový list. Usmažené postříkneme octem nebo šťávou, zalijeme vývarem, přidáme maso, osolíme, přikryjeme poklicí a dáme dusit do trouby na 1 1/2-2hodiny. Měkkou zvěřinu vyjmeme drátěnou naběračkou do jiné nádoby, šťávu zahustíme světlou jíškou, přidáme červené víno, šípkovou marmeládu, citronovou šťávu a dobře povaříme. Nakonec přidáme madeirské víno. Omáčku propasírujeme na maso, které v omáčce ještě trochu povaříme. PS: Pro zadělávané jelení (ragout), maso nejdříve naložíme do mořidla a delší dobu dusíme. Mořidlo jako na "Kančí kýta":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6308.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 18.07.02 vloženo
  • 25971x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg srnčí plece
  • 60 g másla
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 15 g cukru
  • ze 1/4 citronu nastrouhané citronové kůry
  • sůl
  • 2 zrnka nového koření
  • 8 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce octa, nebo citronové šťávy
  • hovězí vývar dle potřeby
  • 30 g másla
  • 30 g mouky
  • 1/8 l červeného vína
  • 3 lžíce madeirského vína
  • 3 lžíce šípkové marmelády
  • z 1/2 citronu šťáva

Doporučená příloha

  • Kynutý kotouč ke zvěřině, bramborové paštičky a brusinky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Srnčí nebo jelení zadělávané (ragout)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 17.09.12 19:58

Ahoj! Zajiste recept dobre pamatuji… zverina je u nas oblibena at jsme v Evrope, nebo v Kanade… tam i zde mame sve zdroje. Nevim presne cemu rikas stolovani, avsak take predkladam jidla, prilohy a pripadne salaty atd. ve stredu stolu pro kazdeho si poslouzit podle chuti. Stejne tak lze naservirovat vidensky Fiakr gulas…jsem rada ze Te zaujal. Co se tyce knedliku (nemam s nimi problem, varim je po leta), nemam zdani cim Te zlobi… mozna ze vejce jsou prilis velka, v tom pripade pridat vic rohliku, anebo trochu hrube mouky (ne mnoho)…jednoduse vytvorit hutnejsi testicko. Potesilo me vsak, ze plecko se povedlo!
Zdravim…

blahomyr13
27 příspěvků 15.09.12 02:27

Ahoj, babi, tvé ragout tu sice visí už pár let, ale já je udělal teprve předevčírem, jelikož a protože konečně vím, kam si pro zvěřinu dojít. Právě odešli synci, pro které jsem vařil. Kastrol nemusím mýt. Většinou nijak zvlášť nestolujeme, jsme zvyklí dát na stůl hrnec, kastrol, terinu, pekáček,,, mísu s přílohou, ať si každý nabere, co a kolik chce… Několik receptů ale tvoří výjimku. Například tvůj (nebo tebou objevený) guláš Fiakr podávám načančaný (ono vlastně to volské oko korunující dílo a na něm opečený páreček s okurčičkou do vějířku jinou možnost nedávají) a mám s ním obrovský úspěch, ještě se nenašel nikdo, kdo by nevylízal talíř. Jen ty knedlíky tety Elsy se mi nevedou, zkoušel jsem je dvakrát a byla to vždycky rozbředlá hrůza, pár knedlíků už jsem v životě udělal, tak jsem z toho trochu nesvůj, nevím, kde dělám chybu. Tak raději nedbám doporučení a dělám k Fiakříku noky. Koneckonců, také patří k Vídni. Ale abych se vrátil k tomu jelenímu plecku - povedlo se - a i když ty už si možná na recept, který jsi do Labužníka vložila před šesti lety nevzpomeneš, já si ho dávám mezi ty, na které bych nechtěl zapomenout. Díky

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.06.12 14:11

Alkohol se kvůli dětem při vaření vynechávat nemusí..
Varem všechen zmizí.. :-)

georgehradec
378 příspěvků 26.06.12 13:28

Bylo to dobré, byť jsem vynechal víno neboť konzumentem byl i vnuk Štěpán. :potlesk:

Kikimka
8 příspěvků 25.06.12 13:44
Srnčí

Srnčí mám v mrazáku, recept se mi moc líbí, o víkendu vyzkouším a dám vědět

georgehradec
378 příspěvků 25.06.12 10:44

Zítra vyzkouším a dám vědět. :*

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz