Recept Srnčí jako svíčková na smetaně

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso odblaníme. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na mrkvovém struhadle, cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Maso potřeme olejem, opepříme, vložíme do vhodné nádoby, přidáme veškerou zeleninu a bobkový list, vše důkladně promneme rukama, ev. ještě zakápneme olejem, přikryjeme a necháme v chladu alespoň 24 hodin odležet, v průběhu 1x obrátíme. V kastrole rozpálíme olej, maso důkladně očistíme od zeleniny a na tuku ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Vyjmeme, do katrolu vložíme veškerou zeleninu a restujeme dozlatova. Vložíme zpět maso a zalijeme horkou vodou/ vývarem/. Osolíme. Pod pokličkou dusíme doměkka ( kdo se nebojí Papinova hrnce, může ho použít). Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a odložíme, vyndáme bobkový list a vše propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka. Omáčku vrátíme zpět do kastrolu, pokud je příliš hustá , tak zředíme na požadovanou konsistenci a provaříme. Stáhneme plamen a přidáme kysanou smetanu dle chuti, důkladně rozmícháme, přivedeme k varu a odstavíme. Dochutíme, moc dobré je přidat trochu štávy z brusinkového kompotu. Nakrájíme maso a vložíme zpět do omáčky. Pokud to vydržíme, necháme v lednici rozležet do druhého dne.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 02.01.04 vloženo
  • 56008x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g srnčí kýty
  • 1 středně velká cibule
  • 1 středně velká mrkev, stejně velká petržel a stejné množství celeru
  • sůl, bílý pepř, bobkový list
  • olej
  • kysaná smetana (nebo Creme-fine od Ramy) - množství dle chuti

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, kolečko citronu a na něm lžička kompotovaných brusinek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

TissaiadeVries 27.02.16 10:29

Vyborny recept, doporucuji :-)

Diskuse k receptu Srnčí jako svíčková na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4488 příspěvků 10.02.16 21:54

To bádání nedopadlo!
Nebudu se vymlouvat na IQ mančaftu, že nepochopili co se po nich chce :zed:
Všichni u stolu byli seznámeni s tím, že jen jedno maso bylo naloženo a že mě zajímá, zda poznají rozdíl.
Talíře jsem chystal v kuchyni a každému jsem znovu při podání vysvětlil co se od něj očekává…
No, pouze školáci a předškoláci to pochopili…
Tak jsem výsledky skrečoval 8)
***
Ale jinak bylo jídlo, jak jinak, výborné :) (na 3 dávky jsem přidal 2KL cukru)
Podával jsem s knedlíkem PUPP a černorybízovým želé.

Alis
2617 příspěvků 03.02.16 22:18
Nejsem si jistá...

Věrohodností vědeckého bádání, nemluvím o malém vzorku populace, ale ty kýty naložené… Co když zvíře spalo jednou kýtou blíž k drátům?

http://matrix-2012.cz/index.php?…

To by mohlo mít nedozírný vliv na výsledek!!! :lol:

casino
4488 příspěvků 03.02.16 21:48
Nemám ani nejmenšího proti receptu

Ale už pomalu půlstoletí se při nakládání (nemluvím o mořidle) masa zabývám myšlenkou, jak moc se naložení v zelenině projeví na finální chuti masa.
Takže jsem dnes ve středu naložil A levou zadní podle rcp a tu druhou kýtu B nechal jen tak.
V pátek maso společně (samozřejmě patřičně označené špagátem) uvařím a v sobotu naservíruji na talíře vedle sebe obě masa a nechám každému z mančaftu vyjádřiti se, které maso mu chutná více :) U stolu nás bude 13kousků.
Chcete si tipnout, která úprava bude u casinů hodnocena jako chutnější?
Tipujte A,
nebo B,
nebo C, což je 6:7 nebo 7:6 což ještě považuji za skoro vyrovnaný výsledek
Já tipuju za C :mavam:

Edit:
Jóóó, a tu zeleninu jsem strouhal 1/2 na velké slze a 1/2 najemno :P

Příspěvek upraven 03.02.16 v 21:51

casino
4488 příspěvků 03.02.16 10:52
Co je to mrkvové struhadlo?

@Eja
Chystám se pokusničit… :oops:
Stačí mi napsat: velká slza, malá slza či nahrubo, najemno :mavam:

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srnčí jako svíčková na smetaně

Eji,
v neděli jsem dělala tuto svíčkovou a byla moc dobrá! Provedla jsem jen pár dílčích změn:
1. maso s orestovanou zeleninou jsem pekla v římském hrnci - to namísto fáze dušení pod poklicí.
2. na závěr jsem spolu se smetanou vmíchala i trošku citronové šťávy - pro krapet pikantnější chuť. Věřím, že šťáva z brusinek by udělala stejnou službu *

Děkuji za recept*

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Cuketové placky Cuketové placky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz