Recept Srnčí jako svíčková na smetaně

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso odblaníme. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na mrkvovém struhadle, cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Maso potřeme olejem, opepříme, vložíme do vhodné nádoby, přidáme veškerou zeleninu a bobkový list, vše důkladně promneme rukama, ev. ještě zakápneme olejem, přikryjeme a necháme v chladu alespoň 24 hodin odležet, v průběhu 1x obrátíme. V kastrole rozpálíme olej, maso důkladně očistíme od zeleniny a na tuku ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Vyjmeme, do katrolu vložíme veškerou zeleninu a restujeme dozlatova. Vložíme zpět maso a zalijeme horkou vodou/ vývarem/. Osolíme. Pod pokličkou dusíme doměkka ( kdo se nebojí Papinova hrnce, může ho použít). Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a odložíme, vyndáme bobkový list a vše propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka. Omáčku vrátíme zpět do kastrolu, pokud je příliš hustá , tak zředíme na požadovanou konsistenci a provaříme. Stáhneme plamen a přidáme kysanou smetanu dle chuti, důkladně rozmícháme, přivedeme k varu a odstavíme. Dochutíme, moc dobré je přidat trochu štávy z brusinkového kompotu. Nakrájíme maso a vložíme zpět do omáčky. Pokud to vydržíme, necháme v lednici rozležet do druhého dne.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 02.01.04 vloženo
  • 58207x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g srnčí kýty
  • 1 středně velká cibule
  • 1 středně velká mrkev, stejně velká petržel a stejné množství celeru
  • sůl, bílý pepř, bobkový list
  • olej
  • kysaná smetana (nebo Creme-fine od Ramy) - množství dle chuti

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, kolečko citronu a na něm lžička kompotovaných brusinek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

TissaiadeVries 27.2.16 10:29

Vyborny recept, doporucuji :-)

Diskuse k receptu Srnčí jako svíčková na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Srnčí jako svíčková na smetaně

casino
4494 příspěvků 10.2.16 21:54

To bádání nedopadlo!
Nebudu se vymlouvat na IQ mančaftu, že nepochopili co se po nich chce :zed:
Všichni u stolu byli seznámeni s tím, že jen jedno maso bylo naloženo a že mě zajímá, zda poznají rozdíl.
Talíře jsem chystal v kuchyni a každému jsem znovu při podání vysvětlil co se od něj očekává…
No, pouze školáci a předškoláci to pochopili…
Tak jsem výsledky skrečoval 8)
***
Ale jinak bylo jídlo, jak jinak, výborné :) (na 3 dávky jsem přidal 2KL cukru)
Podával jsem s knedlíkem PUPP a černorybízovým želé.

Alis
2617 příspěvků 3.2.16 22:18
Nejsem si jistá...

Věrohodností vědeckého bádání, nemluvím o malém vzorku populace, ale ty kýty naložené… Co když zvíře spalo jednou kýtou blíž k drátům?

http://matrix-2012.cz/index.php?…

To by mohlo mít nedozírný vliv na výsledek!!! :lol:

casino
4494 příspěvků 3.2.16 21:48
Nemám ani nejmenšího proti receptu

Ale už pomalu půlstoletí se při nakládání (nemluvím o mořidle) masa zabývám myšlenkou, jak moc se naložení v zelenině projeví na finální chuti masa.
Takže jsem dnes ve středu naložil A levou zadní podle rcp a tu druhou kýtu B nechal jen tak.
V pátek maso společně (samozřejmě patřičně označené špagátem) uvařím a v sobotu naservíruji na talíře vedle sebe obě masa a nechám každému z mančaftu vyjádřiti se, které maso mu chutná více :) U stolu nás bude 13kousků.
Chcete si tipnout, která úprava bude u casinů hodnocena jako chutnější?
Tipujte A,
nebo B,
nebo C, což je 6:7 nebo 7:6 což ještě považuji za skoro vyrovnaný výsledek
Já tipuju za C :mavam:

Edit:
Jóóó, a tu zeleninu jsem strouhal 1/2 na velké slze a 1/2 najemno :P

Příspěvek upraven 03.02.16 v 21:51

casino
4494 příspěvků 3.2.16 10:52
Co je to mrkvové struhadlo?

@Eja
Chystám se pokusničit… :oops:
Stačí mi napsat: velká slza, malá slza či nahrubo, najemno :mavam:

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Srnčí jako svíčková na smetaně

Eji,
v neděli jsem dělala tuto svíčkovou a byla moc dobrá! Provedla jsem jen pár dílčích změn:
1. maso s orestovanou zeleninou jsem pekla v římském hrnci - to namísto fáze dušení pod poklicí.
2. na závěr jsem spolu se smetanou vmíchala i trošku citronové šťávy - pro krapet pikantnější chuť. Věřím, že šťáva z brusinek by udělala stejnou službu *

Děkuji za recept*

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz