Recept Srnčí hřbet

NiCMOCBOY Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Máslo, cukr a žloutky utřu. Pak přidám mleté ořechy spolu s piškotovou drtí, v hmoždíři drceným hřebíčkem a mletou skořicí. Až se mi zdají být ingredience dokonale promíchané, tak jemně vmísím sníh. Tuto hmotu vleji do máslem vymazané a piškotovou drtí vysypané formy na srnčí hřbet a dám péct na 180°C. Těsto se trochu nafoukne, ale to zase zatlačím zpět do formy prkýnkem. Není to moc potřeba - ono to zas tolik nevyběhne. Ale je lepší mít vše ve formě (kulatý spodek pak způsobuje kolébání) než zarovnávat třeba seříznutím.. Čas pečení si netroufám odhadnout - používám špejli. Po upečení nechám vychladnout, zakapu rumem (dle chuti) a pak vyklopím. V horní části vytvořím žlábek (vyříznutím klínu po celé délce), který poté naplním rybízovou marmeládou a zarovnám na původní tvar. Pak se poleje polevou a ozdobí čtvrcenými mandlemi, které napíchám do ještě neztuhlé čokolády.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 25.01.09 vloženo
  • 14209x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 140g másla
  • 140g moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 140g mletých ořechů
  • 70g postrouhaných piškotů
  • dle chuti skořice
  • dle chuti hřebíčku
  • 6 bílků na sníh
  • RUM
  • rybízová marmeláda
  • 140g čokolády na vaření + tuk
  • mandle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Srnčí hřbet

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Srnčí hřbet

NiCMOCBOY
2 příspěvky 30.1.09 13:33
Re: Srnčí hřbet
  • Ke žlábku jsem se uchýlil kvůli většímu množství marmelády, protože ji mám rád.
  • Prkénko není moc potřeba - ono to zas tolik nevyběhne. Ale je lepší mít vše ve formě (kulatý spodek pak způsobuje kolébání) než zarovnávat třeba seříznutím. Nyní to z receptu odstraním.
  • svůj nick mám jaký mám a není v tom rozhodně „křičení“
zlata
1200 příspěvků 29.1.09 09:18
Re: Srnčí hřbet

Omlouvám se teď jsem teprve přečetla další příspěvky, díky za ně a jóó.

zlata
1200 příspěvků 29.1.09 09:05
Re: Srnčí hřbet ... NiCMOCBOY,

omlouvám se za nepatřičný komentář, ještě jednou pardón......... .

Ale jen tak na okraj. Sakra Tvůj nick se dost špatně píše, také nemám ráda, když se na mě skoro křičí, i když je to jen nick. Recept mám mezi oblíbenými a zkusím.
Jinak dobrá škola .............., ale nevím, jestli si kdy troufnu pod nějaký Tvůj recept něco napsat i kdyby to chutnalo sebevíc.

casino
4497 příspěvků 29.1.09 07:02
Re: Srnčí hřbet

No, čirou náhodou zrovna peču narozeninový dort. Ze 30ti vajec. Ořechový podle Sandtnerky. Odjakživa mu říkáme „Maminčin dort“. Neznám lepší! Marie Janků už ho pouze potáhne čokoládou, já ho plním. … Když jej přepočítám na 6 vajec, tak: 120 cukru 180 ořechů, 30 drobečků, 60 čokolády, trochu kávy, vanilky a soli. Žádné máslo. Skořici a hřebíček nedávám ani do chlebíčku - je to jak perník. … K formě jsem se chtěl vyjádřit takřka stejnými slovy jak mrt. Nerad se uchyluji k hodnocení od stolu ale v tomto případě díky tomu máslu to nejspíš nebude lehký korpus. Asi to bude nepatrně lehčí než Sacher. Nebo se Ničemo mýlím (snad jsem to Nicmocboy nepřehnal:-). A to prkýnko? Příště peč z 5ti, nebo kup větší formu! Třeba dvě na srnčí hřbet :o)

mrtvola
1394 příspěvků 29.1.09 05:37
Re: Srnčí hřbet

Ale jo, konec konců, těsto z drobečků a ořechů bude jemné a lehké, i když stejné poměry surovin u těsta piškotového typu nejsou až tak obvyklé. Taky si moc neumím představit boj prkénka s kypícím těstem ;).
Ale proč žlábek vyřezáváš, když každá forma na srnčí hřbrt už má žlábek vylisovaný? Nepečeš to náhodou ve formě na biskupský chlebíček?

NiCMOCBOY
2 příspěvky 29.1.09 05:15
Re: Srnčí hřbet

Vyzkoušeli jste tento recept?
Chybí mu podle Vás něco?
Něco byste přidali?
Nebo ubrali?
Jakpak Vám chutnalo?

zlata
1200 příspěvků 26.1.09 05:42
Re: Srnčí hřbet

A já už viděla kus masa.

noskovice
1322 příspěvků 26.1.09 05:38
Re: Srnčí hřbet

Srnčí hřbet.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz