Recept Sriracha - pálivá omáčka Veg Bezlep Pra

Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sriracha - pálivá omáčka

Úvod

Kapsaicin je prý zdravý na trubky, které údajně tak rychle nekorodují. Staří lékaři se chytají za pleš po vzoru Zdeňka P., avšak statistiky hovoří jasně. Východoasijské národy a dokonce i Maďaři, co opalují kdejaký pokrm i mrňousům, neznají naše potrubní závady.

Nastává čas feferonek, chili paprik a jiných plodů hromadné pálivosti, tedy hurá nato. Jasněže si můžete koupit hotový výrobek, pyšnící se nápisem California U.S.A., ovšem nikdy nevíte, jaké shilotiny byly skopnuty do mlýna.
Při zachování základního receptu jsem postup zjednodušil a zavedl špetku racionálních upřesnění.

Postup

Koho vzrušuje čištění mlýnku, chili papričky pomele s česnekem nebo je lenoši mohou nahrubo rozmixovat přímo v zavařovačce. O semena se nestarejte, trocha vlákniny jen prospěje. Kdo nemá rád trhavinovou pálivost, může směs rozředit mletou kapií, aby se výsledný produkt zjemnil. Můžete trochu osladit, avšak nepřidávejte sůl, jak radí internetový šplecht. Nechte v zavařovačkách, ale plňte jen do dvou třetin objemu. Lehce zavíčkujte, aby mohl unikat plyn a nechte kvasit. Čtvrtý až pátý den jsou ve směsi znatelné bublinky a když hrábnete lžící, cítíte nadlehčenou hmotu. Občas promíchejte a nechte asi sedm dní, to už bude fermentace u konce a sriracha získá očekávanou chuť. Rovnou ve flaškách rozmixujte, přelijte na pánev, přidejte sůl a vařte několik minut. Výrobek má být hustě tekoucí. Na konečné dochucení se názory různí. Výrobek má být přiměřeně slaný, nasládlý s nakyslým tónem. To samozřejmě nechte na vlastním uvážení. Důležitá je silná chuť papriková s fermentovým ocasem.
Konzervace: výrobek normálně sterilizujte v lahvičkách. Kdo má velkou spotřebu a touhu mít i dolní partie v neustálém žáru, nebude se chemickou konzervací zabývat, ánžto otevřená lahvice dlouho plná nevydrží. Ten kdo si opaluje decentně, může konzervaci zajistit solí, avšak její obsah musí být aspoň 20%. Ostatní přidají na kilo směsi 1 g sorbanu.
Jsou mezi námi tací, jejichž jazyk prý rozliší mletou svíčkovou od zadního. Též se objevují názory, jakéže papričky NELZE použít. Proč, o tom autoři mlčí. V takovém případě vzpomenu na oficiální testy kávy, kdy drtivá většina konzumentů vybrala z neoznačených šálků za nejlepší obyčejnou standardní směs kávy. V tomto prvním pokusu byly použity mražené vakuované papričky hned několika sort a čerstvé kapie. Samozřejmě na způsob Casina vytvořím z obecenstva pokusné zajochy. Ovšem pozor, ne nadarmo mají oficiální ochutnavači bylinných likérů zákaz požívání ostrých pokrmů, aby jejich jazyk neutrpěl. Připouštím, že my, co ostré používáme, můžeme mít jistá otupení orálního rázu, avšak jen v oblasti gastronomické :-)


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.08.15 vloženo
  • 4342x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvíle

Ingredience

  • půl kila pálivých papriček
  • 50 g soli
  • 4 větší stroužky česneku
  • cukr
  • ocet

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Wolfg 25.08.15 11:13

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Sriracha - pálivá omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 30.08.15 12:35

Škoda, že již tatínek nežije… tohle by bylo přesně podle jeho gusta - on zobal feferonky jako třešně, klidně obral na posezení skoro celý keříček a ani se neorosil 8o
Jen se občas napil pivka a já si jednou nechtěně cucla z té lahve, ze které ty pálivky zapíjel, ale to jsem si dala :mrgreen:
Huba mě pálila ještě týden a taťka jen pravil: „Seš moc zhejčkaná… víš, jak jsou ty papričky zdravý?“
Teď už to asi chápu…
Ale pro nás asi tak, jak píše Birkana - naředit tou kapií :D
Vypadá to moc dobře, pálivé takéráda, jen ne tak extrémně, jako to míval rád tatínek :kytka:
Vzpomněla jsem si, jak jednou kdosi přivezl k nám do hospody z dovolené jakési bezejmené, velmi mile a roztomile se tvářící malilinkaté papričky…
Stačilo na ni jen sáhnout a dva - tři dny jste museli chodit v rukavicích, já tedy byla opatrná a raději ani nesahala, ani neochutnala…
Ale stačily mi zážitky ostatních účastníků tehdejšího sezení: kamarád známý svým nadšením z pěstování a konzumaci všech možných i nemožných druhů papriček s chutí ochutnl, se slzami v očích přidušeně poprosil o semínka z té načaté a podezřele dlouho se odmlčel a jen seděl s vytřeštěnýma očima…
Po té se opět rozhovořil, ale zjistil, že pivo mu už nějak nechutná a že „potrubí“ má co dělat, aby se jednotlivé „trubky“ nezamotaly do sebe, co se v něm dle jeho slov odvíjelo…
Posléze se ale vše jakž-takž uklidnilo a kamarád byl opět jako jindy - hovorný a samý vtípek…
Ovšem pak nastala chvíle, na kterou asi jen tak nezapomene…
Po pivu se hodně často běhá na wc, to není nic nového, takže i zmíněný hrdina odkráčel v ona místa, kde si lze v takových případech ulevit.
Nepřála bych vám slyšet ten řev, který se ze záchodu ozval chvíli po jeho odchodu… 8o
Když přišel, celý se třásl a nějak podivně usedal zpět ke stolu…
Po dotazu, co tam tak řval, jen tiše pronesl:
„Chlapi… kdo z vás na ty svini pálivou sahal, čurejte radši v sedě…“
No, ten den už s ním kloudná řeč nebyla…
Ještě dva dny po té prý chodil čurat v rukavicích :mrgreen:
Ale od zasetí těch semínek ho to neodradilo, ale jeho výpěstky už takovou sílu neměly, přesto se ale našel málokdo, kdo jejich degustaci neodmítl…

Díky za recept - vyzkouším šmrncnuté tou kapií a vytisknu i zmíněnému kamarádovi - bude mít alespoň zase nějaký nový způsob na zpracování jeho úrody :mavam:

 
mirecek
35 příspěvků 27.08.15 09:31

Robievam podobne.. :
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

 
birkana
1663 příspěvků 25.08.15 15:54

@Wolfg, recept je nádherně jednoduchý a budu muset vyzkoušet :lol:. Jen asi „naředím“ kapií 1 : 1. I když máme oba (doma) hubu plechovou a trubky zvyklé na ledasco, toto bychom asi nezvládli. Masožravci by se silně orosila pleš a já bych plakala, důvodu nemaje :evil:.

Feferonky - červené i žluté, podlouhlé, už sklízím (ze skleníku) a pálí přímo ďábelsky. Dala jsem jednu celou i se semínky do guláše a ještě druhý den ráno jsme vzpomínali… :dance: ; já vím, je to o zvyku a tréninku :lol: :mavam:. A konzervovat budu - se solí!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz