Recept Sriracha - pálivá omáčka Veg Bezlep Pra
Wolfg Thajská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Kapsaicin je prý zdravý na trubky, které údajně tak rychle nekorodují. Staří lékaři se chytají za pleš po vzoru Zdeňka P., avšak statistiky hovoří jasně. Východoasijské národy a dokonce i Maďaři, co opalují kdejaký pokrm i mrňousům, neznají naše potrubní závady. Nastává čas feferonek, chili paprik a jiných plodů hromadné pálivosti, tedy hurá nato. Jasněže si můžete koupit hotový výrobek, pyšnící se nápisem California U.S.A., ovšem nikdy nevíte, jaké shilotiny byly skopnuty do mlýna. Při zachování základního receptu jsem postup zjednodušil a zavedl špetku racionálních upřesnění.
Postup
Koho vzrušuje čištění mlýnku, chili papričky pomele s česnekem nebo je lenoši mohou nahrubo rozmixovat přímo v zavařovačce. O semena se nestarejte, trocha vlákniny jen prospěje. Kdo nemá rád trhavinovou pálivost, může směs rozředit mletou kapií, aby se výsledný produkt zjemnil. Můžete trochu osladit, avšak nepřidávejte sůl, jak radí internetový šplecht. Nechte v zavařovačkách, ale plňte jen do dvou třetin objemu. Lehce zavíčkujte, aby mohl unikat plyn a nechte kvasit. Čtvrtý až pátý den jsou ve směsi znatelné bublinky a když hrábnete lžící, cítíte nadlehčenou hmotu. Občas promíchejte a nechte asi sedm dní, to už bude fermentace u konce a sriracha získá očekávanou chuť. Rovnou ve flaškách rozmixujte, přelijte na pánev, přidejte sůl a vařte několik minut. Výrobek má být hustě tekoucí. Na konečné dochucení se názory různí. Výrobek má být přiměřeně slaný, nasládlý s nakyslým tónem. To samozřejmě nechte na vlastním uvážení. Důležitá je silná chuť papriková s fermentovým ocasem. Konzervace: výrobek normálně sterilizujte v lahvičkách. Kdo má velkou spotřebu a touhu mít i dolní partie v neustálém žáru, nebude se chemickou konzervací zabývat, ánžto otevřená lahvice dlouho plná nevydrží. Ten kdo si opaluje decentně, může konzervaci zajistit solí, avšak její obsah musí být aspoň 20%. Ostatní přidají na kilo směsi 1 g sorbanu. Jsou mezi námi tací, jejichž jazyk prý rozliší mletou svíčkovou od zadního. Též se objevují názory, jakéže papričky NELZE použít. Proč, o tom autoři mlčí. V takovém případě vzpomenu na oficiální testy kávy, kdy drtivá většina konzumentů vybrala z neoznačených šálků za nejlepší obyčejnou standardní směs kávy. V tomto prvním pokusu byly použity mražené vakuované papričky hned několika sort a čerstvé kapie. Samozřejmě na způsob Casina vytvořím z obecenstva pokusné zajochy. Ovšem pozor, ne nadarmo mají oficiální ochutnavači bylinných likérů zákaz požívání ostrých pokrmů, aby jejich jazyk neutrpěl. Připouštím, že my, co ostré používáme, můžeme mít jistá otupení orálního rázu, avšak jen v oblasti gastronomické :-)
- 25.08.15 vloženo
- 13847x zobrazeno
Čas přípravy
- chvíle
Ingredience
- půl kila pálivých papriček
- 50 g soli
- 4 větší stroužky česneku
- cukr
- ocet
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Sriracha - pálivá omáčka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sriracha - pálivá omáčka
Škoda, že již tatínek nežije… tohle by bylo přesně podle jeho gusta - on zobal feferonky jako třešně, klidně obral na posezení skoro celý keříček a ani se neorosil





Jen se občas napil pivka a já si jednou nechtěně cucla z té lahve, ze které ty pálivky zapíjel, ale to jsem si dala
Huba mě pálila ještě týden a taťka jen pravil: „Seš moc zhejčkaná… víš, jak jsou ty papričky zdravý?“
Teď už to asi chápu…
Ale pro nás asi tak, jak píše Birkana - naředit tou kapií
Vypadá to moc dobře, pálivé takéráda, jen ne tak extrémně, jako to míval rád tatínek
Vzpomněla jsem si, jak jednou kdosi přivezl k nám do hospody z dovolené jakési bezejmené, velmi mile a roztomile se tvářící malilinkaté papričky…
Stačilo na ni jen sáhnout a dva - tři dny jste museli chodit v rukavicích, já tedy byla opatrná a raději ani nesahala, ani neochutnala…
Ale stačily mi zážitky ostatních účastníků tehdejšího sezení: kamarád známý svým nadšením z pěstování a konzumaci všech možných i nemožných druhů papriček s chutí ochutnl, se slzami v očích přidušeně poprosil o semínka z té načaté a podezřele dlouho se odmlčel a jen seděl s vytřeštěnýma očima…
Po té se opět rozhovořil, ale zjistil, že pivo mu už nějak nechutná a že „potrubí“ má co dělat, aby se jednotlivé „trubky“ nezamotaly do sebe, co se v něm dle jeho slov odvíjelo…
Posléze se ale vše jakž-takž uklidnilo a kamarád byl opět jako jindy - hovorný a samý vtípek…
Ovšem pak nastala chvíle, na kterou asi jen tak nezapomene…
Po pivu se hodně často běhá na wc, to není nic nového, takže i zmíněný hrdina odkráčel v ona místa, kde si lze v takových případech ulevit.
Nepřála bych vám slyšet ten řev, který se ze záchodu ozval chvíli po jeho odchodu…
Když přišel, celý se třásl a nějak podivně usedal zpět ke stolu…
Po dotazu, co tam tak řval, jen tiše pronesl:
„Chlapi… kdo z vás na ty svini pálivou sahal, čurejte radši v sedě…“
No, ten den už s ním kloudná řeč nebyla…
Ještě dva dny po té prý chodil čurat v rukavicích
Ale od zasetí těch semínek ho to neodradilo, ale jeho výpěstky už takovou sílu neměly, přesto se ale našel málokdo, kdo jejich degustaci neodmítl…
Díky za recept - vyzkouším šmrncnuté tou kapií a vytisknu i zmíněnému kamarádovi - bude mít alespoň zase nějaký nový způsob na zpracování jeho úrody
Robievam podobne.. :
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
@Wolfg, recept je nádherně jednoduchý a budu muset vyzkoušet
. Jen asi „naředím“ kapií 1 : 1. I když
máme oba (doma) hubu plechovou a trubky zvyklé na ledasco, toto bychom asi
nezvládli. Masožravci by se silně orosila pleš a já bych plakala, důvodu
nemaje
.
Feferonky - červené i žluté, podlouhlé, už sklízím (ze skleníku) a pálí přímo ďábelsky. Dala jsem jednu celou i se semínky do guláše a ještě druhý den ráno jsme vzpomínali…
; já vím, je to o zvyku a tréninku
. A konzervovat budu - se solí!