Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
evitschka Do oblíbených Chci uvařit Tisk
**VARIANTA 1 – recept** Cibuli, česnek a pórek nakrájíme na kousky. Osmažíme na oleji, zaprášíme moukou, opražíme. Rozmícháme studenou vodou na hustší omáčku, přidáme rajčata a bylinkovou kostku. Necháme chvíli provařit. Srdce a zeleninu nakrájíme na menší kousky. Přidáme do omáčky a prohřejeme. Nakonec přidáme libeček. Na talíři posypeme strouhaným sýrem. **VARIANTA 2 – jak to bylo doopravdy** Dnes jsme měli k ob ědu vařené vepřové srdce s chlebem. Příprava je opravdu jednoduchá – očištěné srdce se dá do hrnce spolu s několika čistejma celejma mrkvema a několika kusy čistýho celeru, kuličkami novýho koření a pepře a dá se to vařit. Když je maso měkoučké, tak je hotový komlpetní oběd – silnej vývar a maso se zeleninou :-) No ale nějak jsme to na oběd nezvládli sníst, tak nám skoro celé srdce zbylo a navíc ještě jedna mrkev a kousek celeru. Tak jsme si řekli, že k večeři si dáme obědový repete. Jenže mě to nedalo, chtěla jsem to alespoň nějak ozvláštnit, aby to nebylo ouplně to samé jak na oběd. Tak jsem ještě prolezla ledničku a našla osamělou půlku cibule, kousek pórku a trochu pasírovaných rajčat. Cibuli jsem nakrájela na docela velký kusy, páč se mi nechtělo piplat se s „cibuli nakrájíme najemno.“ Dala jsem to smažit na pánev na olej a zatím oloupala a nakrájela asi 5 stroužků česneku a ten pórek. Přidala jsem to k cibuli a ještě to všechno chvilku smažila. Pak jsem to posypala moukou (asi hladkou – dodneška nejsme schopní popsat krabičky se sypkejma zásobama), dala tomu chvilku a zalila vodou. Po chvíli paniky, že se mi to nepodaří rozmíchat, se to rozmíchat podařilo, tak jsem do toho ještě nalila rajčatový pyré a dala bylinkovou kostku. Moje babička vždycky říkala, že když je v něčem mouka, musí se to aspoň 10 minut vařit, abychom nejedli syrovou mouku – no tak jsem to 10 minut vařila. Abych se mezitím nenudila, nakrájela jsem srdce a zeleninku na kousky „tak akorát do pusy.“ Přidala jsem to do majdy, nechala to hezky zahřát a pak ještě posypala libečkem. Nejlepší by byl čerstvej, ale holt je krutá zima, tak byl sušenej. Na talířích jsme si to posypali strouhaným sejrem, dali si k tomu lehce okoralej chleba a móc jsme si pochutnali.
Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností
chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Srdeční záležitost
528 příspěvků 25.1.09 03:43
Casino, gratuluji k Tvé bezchybné a perfektní češtině. S receptem to nemá nic společného, když Ti něco nechutná tak to nejez a hlavně neber chuť ostatním. Nevím jak Tvoji rodiče Tebe vedli, ale já svým dětem vždy říkala, že na žádné jídlo se nemají „ofrňovat“ (není to spisovné, ale je to výstižné), protože každému chutná něco jiného.
No, znám forum kde takové „guláše“ v komentářích správce gumuje, protože nepřinášejí nic nového k receptu (bociakna prepáč, aj Teba sa to týka:-)
()
Tož než k temu dojde, hoďte čučku na recept teho gáblu. Ta jak je to napsaný, to je šméčko a bez jediné krpy! Já bysem akurát VARIJANTU 2 šópl jako úvodní do komentářů, protože RECEPTI by mněli byť psáni spisovně a bes chip
528 příspěvků 25.1.09 03:43
Evitschko, dnes jsem k obědu dělala srdce a všichni jsme si moc pochutnali. Děkuji Ti za připomění tohoto jídla.
150 příspěvků 25.1.09 03:43
Teda, ja hľadím ako „pero z gauča“, keď som dočítala recept, tak som mala čo robiť, aby som si neposlintala klávesnicu. Akosi samozrejme mi použitá mluva bola po chuti. Ale bohužiaľ diskusia k receptu, až na bociankyn príspevok, mi nič nehovorí. Sorry.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdravím krajanku Landospandos - jsem taky z Moravy
Co je to kutrna netuším, ale těším se na
to, až ho sem dáte. Mír 
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Samozřejmě jsem pochopila, že jsi to napsala jak ti zobák narost, žejo, ale přece jenom rejži, čistý mrkve a nový koření by mělo zůstat tam, odkud pocházíš. A my, Moraváci, si zase necháme tož a podobně. Kdybych sem napsala recept na pečenou kutrnu, asi by nikdo nevěděl, o co jde. Takže tak. Už dám zase pokoj, slibuju.
ale bude-li to o objím, bude to přece mnohem příjemnější pro nás pro všechny, ne? Nic ve zlém
.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
http://www.pravidla.cz/hledej.php?… - měkký se dvěma, měkoučký s jedním. Nás zase učili, že každá věta má začínat velkým písmenem… No ale nechme toho. Tak já budu psát hezky česky - vždyť je to tu o receptech a ne o češtině. No flame.
4 příspěvky 25.1.09 03:43
a vás ve škole neučili že slovo měkký se píše měkký a ne měký? Za dob mých studií na základní škole se toto považovalo za hrubku…
Také bych se přimlouvala za dodržování kultury českého jazyka.
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro Landospandos - jo, psala jsem to, jak mi zobák narost
Ale zkuste mi tam najít hrubku…
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Nezlobte se na mě, labužníci, ale je to hrůza… Nemyslím recept. Možná… zopakovat si češtinu?
528 příspěvků 25.1.09 03:43
Kouzlo nechtěného. Já taky kolikrát uvařím něco co je moc dobré a pak přemýšlím, jak jsem to vlastně dělala. Díky za skvělý recept, srdce já můžu.