Recept Srdeční záležitost

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

VARIANTA 1 – recept
Cibuli, česnek a pórek nakrájíme na kousky. Osmažíme na oleji, zaprášíme moukou, opražíme. Rozmícháme studenou vodou na hustší omáčku, přidáme rajčata a bylinkovou kostku. Necháme chvíli provařit. Srdce a zeleninu nakrájíme na menší kousky. Přidáme do omáčky a prohřejeme. Nakonec přidáme libeček. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

VARIANTA 2 – jak to bylo doopravdy
Dnes jsme měli k ob ědu vařené vepřové srdce s chlebem. Příprava je opravdu jednoduchá – očištěné srdce se dá do hrnce spolu s několika čistejma celejma mrkvema a několika kusy čistýho celeru, kuličkami novýho koření a pepře a dá se to vařit. Když je maso měkoučké, tak je hotový komlpetní oběd – silnej vývar a maso se zeleninou :-) No ale nějak jsme to na oběd nezvládli sníst, tak nám skoro celé srdce zbylo a navíc ještě jedna mrkev a kousek celeru. Tak jsme si řekli, že k večeři si dáme obědový repete. Jenže mě to nedalo, chtěla jsem to alespoň nějak ozvláštnit, aby to nebylo ouplně to samé jak na oběd. Tak jsem ještě prolezla ledničku a našla osamělou půlku cibule, kousek pórku a trochu pasírovaných rajčat. Cibuli jsem nakrájela na docela velký kusy, páč se mi nechtělo piplat se s „cibuli nakrájíme najemno.“ Dala jsem to smažit na pánev na olej a zatím oloupala a nakrájela asi 5 stroužků česneku a ten pórek. Přidala jsem to k cibuli a ještě to všechno chvilku smažila. Pak jsem to posypala moukou (asi hladkou – dodneška nejsme schopní popsat krabičky se sypkejma zásobama), dala tomu chvilku a zalila vodou. Po chvíli paniky, že se mi to nepodaří rozmíchat, se to rozmíchat podařilo, tak jsem do toho ještě nalila rajčatový pyré a dala bylinkovou kostku. Moje babička vždycky říkala, že když je v něčem mouka, musí se to aspoň 10 minut vařit, abychom nejedli syrovou mouku – no tak jsem to 10 minut vařila. Abych se mezitím nenudila, nakrájela jsem srdce a zeleninku na kousky „tak akorát do pusy.“ Přidala jsem to do majdy, nechala to hezky zahřát a pak ještě posypala libečkem. Nejlepší by byl čerstvej, ale holt je krutá zima, tak byl sušenej. Na talířích jsme si to posypali strouhaným sejrem, dali si k tomu lehce okoralej chleba a móc jsme si pochutnali.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.01.09 vloženo
  • 4384x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 vařené vepřové srdce
  • 1 vařená mrkev
  • kousek vařeného celeru
  • asi 2 dl pasírovaných rajčat
  • půl cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kousek pórku (špalíček asi 5cm)
  • bio bylinková kostka od Vitany
  • lžíce hladké mouky
  • olej
  • libeček
  • tvrdý sýr

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Srdeční záležitost

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4466 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

:-) :-)) :-))) Bocianka, obávám se , že zde došlo k velkému, ale opravdu VELKÉMU nedorozumění: já tím „gulášem“ myslel ty nesmysly kterými sem přispíváme (vč. mé maličkosti :o)) Jestli se domníváte, že jsem hovořil o receptu, tak se hluboce, ale opradu hluboce mýlíte. Ale jinak máte ve všem pravdu. Opravdu. Skoro :-)

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Casino, gratuluji k Tvé bezchybné a perfektní češtině. S receptem to nemá nic společného, když Ti něco nechutná tak to nejez a hlavně neber chuť ostatním. Nevím jak Tvoji rodiče Tebe vedli, ale já svým dětem vždy říkala, že na žádné jídlo se nemají „ofrňovat“ (není to spisovné, ale je to výstižné), protože každému chutná něco jiného.

 
casino
4466 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

No, znám forum kde takové „guláše“ v komentářích správce gumuje, protože nepřinášejí nic nového k receptu (bociakna prepáč, aj Teba sa to týka:-)
Tož než k temu dojde, hoďte čučku na recept teho gáblu. Ta jak je to napsaný, to je šméčko a bez jediné krpy! Já bysem akurát VARIJANTU 2 šópl jako úvodní do komentářů, protože RECEPTI by mněli byť psáni spisovně a bes chip :o()

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Evitschko, dnes jsem k obědu dělala srdce a všichni jsme si moc pochutnali. Děkuji Ti za připomění tohoto jídla.

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Teda, ja hľadím ako „pero z gauča“, keď som dočítala recept, tak som mala čo robiť, aby som si neposlintala klávesnicu. Akosi samozrejme mi použitá mluva bola po chuti. Ale bohužiaľ diskusia k receptu, až na bociankyn príspevok, mi nič nehovorí. Sorry.

 
evitschka
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Zdravím krajanku Landospandos - jsem taky z Moravy :-) Co je to kutrna netuším, ale těším se na to, až ho sem dáte. Mír :-)

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Samozřejmě jsem pochopila, že jsi to napsala jak ti zobák narost, žejo, ale přece jenom rejži, čistý mrkve a nový koření by mělo zůstat tam, odkud pocházíš. A my, Moraváci, si zase necháme tož a podobně. Kdybych sem napsala recept na pečenou kutrnu, asi by nikdo nevěděl, o co jde. Takže tak. Už dám zase pokoj, slibuju. :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost Evitschko,

ale bude-li to o objím, bude to přece mnohem příjemnější pro nás pro všechny, ne? Nic ve zlém ;).

 
evitschka
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

http://www.pravidla.cz/hledej.php?… - měkký se dvěma, měkoučký s jedním. Nás zase učili, že každá věta má začínat velkým písmenem… No ale nechme toho. Tak já budu psát hezky česky - vždyť je to tu o receptech a ne o češtině. No flame.

 
namornik
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost - evitschko,

a vás ve škole neučili že slovo měkký se píše měkký a ne měký? Za dob mých studií na základní škole se toto považovalo za hrubku…

Také bych se přimlouvala za dodržování kultury českého jazyka.

 
evitschka
6 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Pro Landospandos - jo, psala jsem to, jak mi zobák narost ;-) Ale zkuste mi tam najít hrubku…

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Nezlobte se na mě, labužníci, ale je to hrůza… Nemyslím recept. Možná… zopakovat si češtinu?

 
bocianka
528 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Srdeční záležitost

Kouzlo nechtěného. Já taky kolikrát uvařím něco co je moc dobré a pak přemýšlím, jak jsem to vlastně dělala. Díky za skvělý recept, srdce já můžu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz