Recept Šporkův makový koláč

sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z .mouky, cukru a másla uděláme drobenku, kterou rozdělíme na dva díly.První díl drobenky rozprostřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Ze dvou žloutků, mléka, cukru a pudinků v prášku uvaříme pudink, do kterého vmícháme ještě za horka umletý mák, koření , strouhaný perník a sníh ze dvou bílků. Tuto hmotu rozetřeme na rozprostřenou drobenku a posypeme jí druhým dílem drobenky. Pečeme při 170 ti stupních.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 05.09.07 vloženo
  • 10652x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod.

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • 0,75 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky, hmotnost jednoho pudiku je 38 g dle výrobce
  • cukr dle chuti
  • 250 g mletého máku
  • trochu skořice
  • 2 tlučené hřebíčky
  • 3 lžíce strouhaného perníku
  • ze 2 bílků sníh

Doporučená příloha

  • dobrá černá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šporkův makový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šporkův makový koláč

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

… od rana napeceny, vonavunkyyyy vonavy a prave ochutnany..fajnovy lahodny to teda hej…dik za krasny recept. Zdravim Sivakova.. a vsetkych…pekny den ;)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

HelcaK, až tak daleko bych to nebrala. U pudinku od Dr. Otkera je gramáž 37 a mléka na uvaření má být 500 ml, z vlastní zkušenosti mohu říci, že puding není tuhý, ale polotekutý. Takže stačí, že sivakova doplní tuto gramáž do receptu, ne pod recept, protože při tisku receptu se to nezobrazí. Zřejmě z toho důvodu, který jsem psala jsou 2 pudinky té a té gramáže vmíchány do 0,75 l mléka.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Do koláče dávám žloutky z kupovaných vajíček v obchodě označených jako A, jdou všechna stejně velká, takže i žloutky jsou stejné velikosti. K našemu účelu použití je opravdu nemusíme vážit.
Vážený příteli Czapku, přeji příjemné chvíle při pečení Šporkova koláče. Zdraví Siváková.

Martifulka
66 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč - puding

Puding je možno ještě snáze připravit tak, že sáček pudingu spolu s cukrem rozmícháme rovnou v 1/2 litru mléka a dáme na plotnu a mícháme… Chuť je trochu jiná a já si myslím, že i o dost lepší :-)

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Recept na přípravu pudinku:
obsah sáčku 38 g, 0,5 litru mléka,
3polévkové lžíce cukru
Postup přípravy pudinku:
1. Z celkové dávky 0,5 litru mléka odeberete 4 polévkové lžíce do misky, ve které důkladně rozmíchejte pudinkový prášek se 3 lžícemi cukru.
2. Do zbývajícího mírně zahřátého mléka vlijte předem připravenou směs a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte nanejvýš minutu.
Milá Helco preji Ti úspěch při pečení Šporkova koláče. Zdraví Siváková.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Možná že by, specielně u pudingů, bylo dobré spíš zmínit, na jaké množství mléka je ten sáček dle návodu na něm určen - v ČR a na Slovači tedy jeden sáček na půllitr mléka. Kdoví, možná jinde váha stejná, hustící schopnost jiná…

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

…a ja zajtra peciem a dam vediet… vyzera lakavo, dik …;)

czapek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Doufám, že chápeš, že to myslím dobře… Měla by sis na to dávat pozor a psát přesné míry a váhy. :-)

czapek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Mám dotaz: kolik váží 2 žloutky? A jak velké je středně velké vejce :-) ?

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Pudinkový prášek je je prodáván v sáčcích po 38 gramech.Tak to je u nás distribuován již mnoho let, takže jdu a koupím udaný počet sáčků jak je v receptu
uvedeno a vůbec nepřemýšlým o gramáži, která je neměnná a tudíž konstantní.
Nápad použít ořechy místo máku je skvělý, už jsem o tom také přemýšlela, ale nerealizovala. Přeji Ti ve Tvém kulinářském snažení zdar a úspěch.Zdraví sivakova.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Rád bych tento Tvuj recept vyzkousel. Kolik vází 2 vanilkové pudinky? Neziji v Cesku a tak to nemohu vedet.
Nemyslís, ze by bylo dobré, tak, jak se ve vsech dobrých kucharských knihách uvádí, psát presné míry a váhy?
Doufám, ze chápes, ze to myslím dobre.
Mák u nás není ale zkusím jej nahradit mletými orechy. Bude to samozrejme jiné ale podle Tvého receptu by to nemuselo být spatné.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz