Recept Šporkův makový koláč

sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z .mouky, cukru a másla uděláme drobenku, kterou rozdělíme na dva díly.První díl drobenky rozprostřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Ze dvou žloutků, mléka, cukru a pudinků v prášku uvaříme pudink, do kterého vmícháme ještě za horka umletý mák, koření , strouhaný perník a sníh ze dvou bílků. Tuto hmotu rozetřeme na rozprostřenou drobenku a posypeme jí druhým dílem drobenky. Pečeme při 170 ti stupních.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 05.09.07 vloženo
  • 10681x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod.

Ingredience

  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • 0,75 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky, hmotnost jednoho pudiku je 38 g dle výrobce
  • cukr dle chuti
  • 250 g mletého máku
  • trochu skořice
  • 2 tlučené hřebíčky
  • 3 lžíce strouhaného perníku
  • ze 2 bílků sníh

Doporučená příloha

  • dobrá černá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šporkův makový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šporkův makový koláč

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

… od rana napeceny, vonavunkyyyy vonavy a prave ochutnany..fajnovy lahodny to teda hej…dik za krasny recept. Zdravim Sivakova.. a vsetkych…pekny den ;)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

HelcaK, až tak daleko bych to nebrala. U pudinku od Dr. Otkera je gramáž 37 a mléka na uvaření má být 500 ml, z vlastní zkušenosti mohu říci, že puding není tuhý, ale polotekutý. Takže stačí, že sivakova doplní tuto gramáž do receptu, ne pod recept, protože při tisku receptu se to nezobrazí. Zřejmě z toho důvodu, který jsem psala jsou 2 pudinky té a té gramáže vmíchány do 0,75 l mléka.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Do koláče dávám žloutky z kupovaných vajíček v obchodě označených jako A, jdou všechna stejně velká, takže i žloutky jsou stejné velikosti. K našemu účelu použití je opravdu nemusíme vážit.
Vážený příteli Czapku, přeji příjemné chvíle při pečení Šporkova koláče. Zdraví Siváková.

Martifulka
66 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč - puding

Puding je možno ještě snáze připravit tak, že sáček pudingu spolu s cukrem rozmícháme rovnou v 1/2 litru mléka a dáme na plotnu a mícháme… Chuť je trochu jiná a já si myslím, že i o dost lepší :-)

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Recept na přípravu pudinku:
obsah sáčku 38 g, 0,5 litru mléka,
3polévkové lžíce cukru
Postup přípravy pudinku:
1. Z celkové dávky 0,5 litru mléka odeberete 4 polévkové lžíce do misky, ve které důkladně rozmíchejte pudinkový prášek se 3 lžícemi cukru.
2. Do zbývajícího mírně zahřátého mléka vlijte předem připravenou směs a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte nanejvýš minutu.
Milá Helco preji Ti úspěch při pečení Šporkova koláče. Zdraví Siváková.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Možná že by, specielně u pudingů, bylo dobré spíš zmínit, na jaké množství mléka je ten sáček dle návodu na něm určen - v ČR a na Slovači tedy jeden sáček na půllitr mléka. Kdoví, možná jinde váha stejná, hustící schopnost jiná…

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

…a ja zajtra peciem a dam vediet… vyzera lakavo, dik …;)

czapek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Doufám, že chápeš, že to myslím dobře… Měla by sis na to dávat pozor a psát přesné míry a váhy. :-)

czapek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Mám dotaz: kolik váží 2 žloutky? A jak velké je středně velké vejce :-) ?

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Pudinkový prášek je je prodáván v sáčcích po 38 gramech.Tak to je u nás distribuován již mnoho let, takže jdu a koupím udaný počet sáčků jak je v receptu
uvedeno a vůbec nepřemýšlým o gramáži, která je neměnná a tudíž konstantní.
Nápad použít ořechy místo máku je skvělý, už jsem o tom také přemýšlela, ale nerealizovala. Přeji Ti ve Tvém kulinářském snažení zdar a úspěch.Zdraví sivakova.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šporkův makový koláč.

Rád bych tento Tvuj recept vyzkousel. Kolik vází 2 vanilkové pudinky? Neziji v Cesku a tak to nemohu vedet.
Nemyslís, ze by bylo dobré, tak, jak se ve vsech dobrých kucharských knihách uvádí, psát presné míry a váhy?
Doufám, ze chápes, ze to myslím dobre.
Mák u nás není ale zkusím jej nahradit mletými orechy. Bude to samozrejme jiné ale podle Tvého receptu by to nemuselo být spatné.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Cuketové placky Cuketové placky
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz