Recept Spišské párky

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Spišské párky

Postup

K přípravě se používá čerstvého libového vepřového masa z kýty a plece a tučného vepřového masa z ramínka a bůčku, popřípadě z krkovičky. K přípravě spišských párků je nejvhodnější maso třetí až čtvrtý den po porážce. Libové vepřové maso i tučné vepřové maso se každé zvlášť nakrájí na 5 cm kostky. Jedlá sůl se promíchá se sladkou paprikou a směs se rozdělí na dva díly. Polovina směsi soli a papriky se promíchá s libovými kostkami, druhá polovina se promíchá s tučnými kostkami. Osolené maso se odděleně umačká do smaltovaných nebo dřevěných nádob a dá se do příštího dne zaležet. Druhý den se každé maso zvlášť umele na strojku na maso s destičkou s otvory průměru 3 nebo 4 mm. Umleté libové maso se vloží do větší nádoby a promíchá se, prohněte s pitnou vodou v množství odpovídajícím 1/4 až 1/3 váhy libového masa. Přidáním pitné vody získají párky na šťavnatosti. Do dobře rozmíchaného libového masa se zamíchá umleté tučné vepřové maso tak, aby bylo rozmícháno, ale aby zůstala drobná světlá zrna ve směsi. Hotová směs se plní ruční nabíječkou nejlépe do skopových střívek nemáme-Ii je, do vepřových vyčištěných střívek. Střívka předem pomoci nálevky propláchneme. Párky ve vepřových střívkách jednotlivě neoddělujeme, ale překrucováním na dílky zhotovujeme párky v pramenech. Konce pramene zavážeme motouzem. Ve skopových střívkách oddělujeme porce ve váze asi 120 g, uprostřed je překroutíme a konce párku zamáčkneme tak, aby byly stěny střívek na sebe přitisknuty. Uzením zaschnou natolik, že obsah nevytéká. Po naplněni udíme párky ve vyhřáté udírně asi 1 hodinu horkým kouřem, pak oheň zasypeme a douzujeme ještě jednu hodinu. Správně vyrobené spišské párky se vyznačuji mimořádnou šťavnatosti, a použijeme-li z poloviny pálivé papriky, pak i výraznou chuti.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 29018x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 55 % libového vepřového masa
  • 45 % tučného vepřového masa.
  • Koření na 10 kg spišských párků:
  • 150 g sladké papriky
  • 200 g soli
  • (v některých oblastech je zvykem dávat z poloviny sladkou papriku a z poloviny papriku pálivou).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Spišské párky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
pepe1
2 příspěvky 31.07.09 02:09
Re: Spišské párky

Este dodatok maso sa melie na " sajbe c. 1 " t.j. na najemnejsej mriezke

pepe1
2 příspěvky 31.07.09 02:03
Re: Spišské párky

Zlozenie receptu by aj zodpovedalo. Vidim dva hlavne problemy :
1. pravdepodobne nezozenies sortu osipanej , z ktorej sa parky vyrabali. Po II. sv . vojne doslo k selekcii a zacali sa slachtit ine druhy a to nielen u nas ale aj napr. vo Britanii.
2.Ochutnavacov, ktori by mohli povedat, ze si urobil spisske parky take iste ako v Sp. Podhradi v roku 1948 ubuda, a maju viac ako 75 rokov.
Dve generacie mojich predkov sa zivili vyrobou sp. parkov a po zostatneni moj stary otec sa dal vyhecovat, aby urobil spisske parky z novych druhov osipanych sa mu to nepodarilo.

Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Spišské párky

A máš nějaké tipy na úpravu receptu?

6952
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Spišské párky

tento recept na sp.párky nie je originálny a výroba párok podľa neho je asi náročná a rodení podhradčania by ich názov podľa výroby asi nepoznali. Originálne sp. párky /aj ked v recepte je veľa pravdy/ robia podstatne ináč, čo sa týka množstva korenín, vody,postupu miešania a hlavne údenia.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz