Recept Spišská klobása

honzi Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Spišská klobása

Postup

Obdobně jako spišské párky je spišská klobása oblíbená při domácích porážkách v některých slovenských krajích. Je proto oblíbená, že je velmi chutná nejen hned po vyuzeni (čerstvá), ale zejména po vysušeni jako trvanlivý masný výrobek. K přípravě spišské klobásy se používá libové vepřové maso z kýty, tučné vepřové maso z boku. Je však dobře přidat část hovězího nebo skopového masa. Nemáme-li k přípravě klobásy hovězí nebo skopové maso, nahradíme je libovým vepřovým masem. Všechna použitá masa nakrájíme odděleně na 5cm kostky. Jedlou sůl promícháme s cukrem a dusičnanem draselným nebo sodným a po promícháni ji rozdělíme pro všechny druhy masa. Odděleně sůl promícháme s jednotlivými druhy masa a osolená masa odděleně uložíme ve smaltovaných nebo dřevěných nádobách (2 až 4 dny); 2 dny necháváme maso, je-li uloženo při teplotě 8 až 10 °C, 4 dny, je-li uloženo při teplotě 0 až +5C. Osolené maso však nenecháme zmrznout! Po prosoleni umeleme hovězí (skopové) maso na strojku na maso s destičkou s otvory profilu 3 mm. Umleté maso dáme do větši nádoby, přidáme kořeni a trochu pitné vody a dobře rozpracujeme. Po rozpracováni přidáme nejprve kostky soleného libového vepřového masa, řádně je zapracujeme, promneme a nakonec přidáme kostky tučného vepřového masa a lehce promícháme. Po promícháni směs umeleme na strojku na maso přes destičku s průměrem otvorů 5 až 8 mm. Po umleti jen lehce zamícháme, aby se zrna libového a tučného vepřového masa ve směsi rovnoměrně rozdělila. Nesmíme je však promačkat. Připravenou směs plníme do očištěných, propláchnutých vepřových střívek Takto zhotovené klobásy složíme na mísu a necháme je do příštího dne dozrát. Příští den je vkládáme do dobře vyhřáté udírny a udíme asi 1/2 hodiny jasným plamenem. Pak oheň zasypeme a klobásy douzujeme hustým teplým kouřem. Zpravidla po dvou hodinách mají tmavě zlatou barvu a jsou vyuzené. Chceme-li, aby měly klobásy tmavou hnědočervenou barvu, udíme je hned zpočátku hustým teplým kouřem, popřípadě přidáme do ohně několik špalíčků měkkého dřeva. Někde přidávají do ohně také jalovec nebo smrkové jehličí. Tento způsob uzení trvá déle než předchozí. Klobásy jsou však výraznější uzené chuti a jejich trvanlivost je podstatně vyšší.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 29425x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 30 % libového vepřového masa
  • 30 % skopového masa
  • 40 % tučného vepřového masa.
  • Kořeni na 10 kg spišských klobás:
  • 50g mletého černého pepře
  • 30g sladké papriky
  • 50g utřeného česneku
  • 200g soli
  • 20g cukru
  • 10g dusičnanu draselného nebo sodného.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Spišská klobása

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Spišská klobása

marecek1111
3 příspěvky 3.11.09 16:58
Re: Spišská klobása

pozor na dusičnan v receptu je skoro 10 násobná dávka než je povolena výrobcem!!!!!!!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Selská pivní polévka

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz