Recept Špenátový salát podle babi
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Na pánvičce, nebo v horké troubě osmažit plátky slaniny do velice křupava. Slít tuk a plátky slaniny osušit na papírovém ubrousku. Na troše tuku ze slaniny osmažit kostky selského chleba na krutonky. Nakrájet žampiony na plátky. Nakrájet červenou papriku na kostičky. Odříznout stonky od lístků špenátu, oprat ho a osušit ho na utěrce (nebo v odstředivce na salát). Na individuální talířky rozložit špenát, popepřit ho, posypat kostičkami červené papriky, krutony, plátky žampionů a nahoru rozložit plátky vajec. Slaninu rozdrobit na kousíčky a posypat jimi salát. Zálivku dát do omáčníku, aby si každý stolovník mohl pokapat svůj salát jak chce. S křupavým pečivem to je dobrý oběd, nebo večeře. Česneková zálivka: Rozmixovat oloupaný česnek, přidat cukr, hořčici a znovu rozmixovat. Přilít ocet a nakonec začít přilévat po kapkách olej a později ho přilévat v malém pramínku. Tak jako při přípravě majonézy. Procedit sítkem do skleničky a dobře ji uzavřít. Uschovat v chladničce. TIP: Pro jemnější zálivku se může použít vymačkaný pečený česnek. P.S. Jak uvařit žloutek, jako prevenci salmonely. Na každý žloutek je zapotřebí 2 lžíce tekutiny z receptu. Smíchat je a v kastrolku s těžkým dnem. Začít je za stálého míchání na pomalém ohni vařit do té doby, až pokrývají zadní stranu kovové lžíce a začínají bublat na okraji. Musí dosáhnout 72°C. Rychle vychladit a pokračovat s receptem. Poznámka převzata od: Georgia Egg Commission 16 Forest Parkway Forest Park, GA 30297 Telephone: 404-363-7661 Fax: 404-363-7664 E-mail: goodeggs@bellsouth.net
Recept je z kategorií: Zeleninové saláty
- 28.11.06 vloženo
- 26829x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1 balíček křehkých lístků mladého špenátu, asi 280 g
- 180 g kostiček domácích krutonů
- 2 vejce na tvrdo uvařená a na plátky nakrájená
- 200 g žampionů na plátky nakrájených
- 1/2 červené papriky na malinké kostečky nakrájené
- 200 g tenkých plátků slaniny
- pepř na ochucení
- česneková zálivka:
- 5 stroužků česneku
- 5 lžiček cukru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 vejce, (nebo 2 žloutky uvařené dle poznámku dole)
- 4 lžíce jablečného octa, nebo sherry octa
- 4 lžíce olivového oleje + 8 lžic oleje z vinných semínek, nebo 12 lžic (170 ml) rostlinného oleje, jako je slunečnicový
- mořská sůl podle chuti
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku30.6.12 09:36
Karlovic: Vyzkoušela jsem a musím konstatovat, že salát je úžasný. Lecjaké „pejskokočičkovské“ variace přece daly vzniknout vyhledávaným specialitám hodněohvězdovaných kuchařů. Špenátovému salátu podle babi dávám plný počet bodů!!!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi29.6.12 19:01
Je to jako když vaří pejsek s kočičkou. Náhodně posbírané ingradience a výsledek tomu odpovídá.
Líbí se mi28.6.12 20:04
Dala jsem navíc mango, vynechala slaninu. Zálivka bohužel kupovaná Chlap mi k tomu užíral Rillettes, děti
párky.
Krutony jsem přesušila, večeře se …vydařila…
Diskuse k receptu Špenátový salát podle babi
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Špenátový salát podle babi
výborný salát!!!! Děkuji!
babi, moc dobré, lehoučké, príma večeře, dík
1456 příspěvků 7.10.09 23:43
ten boršč bol v 10 litrovom hrnci, teda skutočne nenápadný. Kyselo mrzí aj mňa, ale aj tak som kvôli herpesu v ústach necítila žiadnu chuť (VIEM, že to patrí mimo mísu). Každopádne ste už, kočky, určite spoznali zá:,–(nú chybu tohto šalátu: dlho sa robí a veľmi rýchlo sa zje.
Mě ste tedy na to nenachytly, tolik dobrého materiálu a pak to zničíte špenátem. by ste zasloužily. kyselo sem ukrad já a boršč Mánek, dal si ho do kapes i se smetanou. Dneska ráno jsem kyselo servíroval Andrzejovi a jak mu jelo. Dando, seš genius. A bez špenátu Miloš
2904 příspěvků 7.10.09 23:11
Sylvie, pre tebou zatajili špenátový šalát, predo mnou KYSELO aj BORŠČ!!!
253 příspěvků 7.10.09 04:30
Supéééééér
410 příspěvků 7.10.09 04:08
Děvčata, Vaše chyba, protože to byl kulinářský zážitek, mňam mňam
2302 příspěvků 7.10.09 01:12
z toho si nic nedělej, já ho sice viděla, ale nestihla
2302 příspěvků 7.10.09 00:20
A ten salát byl jako kde? Píší se samá superlativa a já ho ani neviděla
2904 příspěvků 6.10.09 23:35
Teda skutočne, tento šalát asi dostal všetkých, čo sme tam boli…
Chystám sa neho, Svato - Dani, asi ti uniklo, manžel si naložil trikrát…
(A známy odporca špenátu určite tajne tiež…)
410 příspěvků 6.10.09 22:28
Tak tento salát jsem jedla na srazu v Beskydech - dělala ho Svato. No prostě vynikající záležitost, moc jsem si pochutnala.
1456 příspěvků 25.1.09 03:43
ak náhodou ešte niekedy nakukneš. Na pracovné oslavy musím vždy robiť šaláty. Tento som dnes nachystala v robote prvý raz a teraz ho musím tlačiť asi tak 10×. Ď. ešte raz, Dana.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..fakticky salatik na zjedenie
lahodny..
…dik babi..:)
1456 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak ja som ho už dnes vyskúšala a môžem to vrelo odporúčať aj ďalším.
jak se to stane, že mi uniknou ty příjemné komentáře ;o) Děkuji Ti velice…
Měj se moc pěkně!
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, Tvůj kanadský salát z čerstvého špenátu vypadá velmi lákavě, určitě vyzkouším. Děkuji za recept.