Recept Špenátový puding

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Větší pudingovou formu nebo kulatou vyšší mísu (tuším, že se jí říká „šlehací“ mísa) s dobře těsnící pokličkou vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vymazávám i poklici. Je-li forma s hlubšími žebry, lépe se vymaže tekutým máslem. V misce necháme navlhčit strouhanku mlékem. V míse ušleháme žloutky, máslo, sůl, muškátový květ a pepř. Postupně přidáme 2 až 4 lžíce horké vody a ještě chvíli šleháme, čímž hmota nabyde. Kdo se tohoto kroku bojí, může vynechat.

Se špetkou soli ušleháme tuhý sníh z bílků. Vařečkou vmícháme do žloutkové směsi navlhčenou strouhanku. Špenát posekáme nahrubo, česnek najemno a zamícháme do směsi. Po lžicích lehce zapravíme tuhý sníh z bílků. Pokud nám těsto přijde moc řídké (větší vejce, zbytky vody v mrazeném špenátu ap.), optraně vmícháme 2 - 3 PL dětské krupičky nebo i hrubé mouky.

Vlijeme do formy a tu dobře uzavřeme. V lehce se vařící vodě nebo v páře vaříme 1,5 - 2 hodiny. Vaříme-li ve vodě, měla by voda sahat cca do poloviny formy, pod ní dáme kousek čistého hadříku. Já raději vařím v páře, s tím, že asi 2× během přípravy musím dolít vodu pod pařák.
Po uvaření formu vyndáme (pokud máme porcelánovou nebo skleněnou, nestavíme na studený povrch, ale vždycky na prkénko nebo korek), po chvíli otevřeme a asi po 10 minutách (když se puding vydýchal) vyklopíme na talíř.

Pokud máte starší strouhanku, může být potřeba trochu víc mléka, protože je vyschlá a víc pije.

Podáváme s různými omáčkami (rajskou, sýrovou ap.), ale nejlepší je jen s rozškvařeným máslem a bramborovou kaší. Nebo se může servírovat jako příloha třeba k pečenému králíkovi, vařenému telecí nebo k telecímu na másle či jiným, jemným masům. Pak ho poléváme šťávou z masa.
Lze i upéct v zapékací misce v troubě a máme špenátový nákyp.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.04.09 vloženo
  • 4432x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g čerstvého, spařeného nebo rozmrazeného listového špenátu
  • 100 g másla + 5g na vymazání formy
  • 4 vejce rozdělená na bílky a žloutky
  • 200 ml strouhanky + 1PL na vysypání formy
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ (na špičku kulatého nože)
  • 2 prostřední stroužky česneku (možno vynechat)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bombastic.1 12.04.12 00:00

Recept první republiky.

25 dkg špenátu
4 dkg strouhané housky
smetanu nebo mléko
5 dkg másla
4 ks vejce

25 dkg špenátu vypereme několikrát ve studené vodě a uvaříme,prolisujeme a přidáme k němu 4 dkg strouhané housky,smetanou nebo mlékem navlhčené a promícháme.5 dkg másla utřeme ze 4 žloutky,přidáme špenát a ze 4 bílků sníh.Vaříme v páře hodinu.Vyklopený puding polijeme horkým máslem a posypeme strouhanou houskou a strouhaným sýrem.

Diskuse k receptu Špenátový puding

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
martin_etzl
280 příspěvků 06.04.10 00:54
Re: Špenátový puding

Uvařeno, snědeno a chváleno. I s tou rajskou omáčkou. Ještě jsme to posypali nastrouhaným čedarem.

 
lydia
1227 příspěvků 14.04.09 17:58
Re: Špenátový puding

Taky jsem uvařila - v mé pudingové formě - a bylo to opravdu výborné. Dokonce i manžel chválil. Místo strouhánky, mám doma jenom trochu a kupovanou, jsem namočila 2 žemle. Určitě budu opakovat a příště k tomu zkusím rajskou omáčku.
Mrtvolko, děkuji za recept.

P.S. Já mám doma odměrku, ve které se dá měřit mouka, vločky, cukr apod. na ml:-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.04.09 08:00
Re: Špenátový puding

Glamo, nemohu s tebou úplně nesouhlasit.
Jak říkáš, odborník má jistě leccos v oku a špatně uříznutý steak se již nastavit nedá. A jestli máte tak přísné kontrolory jako my, má z toho prospěch zákazník, neboť si tu nikdo nedovolí ošidit i třeba půlkilový steak ani o pět gramů.

Přesto jsem zastáncem měření, zvláště pak v publikovaných receptech.
I já jsem byla před 40 lety mladé nezkušené děvče a slovo „odhad“ v mém kuchařském slovníku prostě neexistovalo.
V ČR jsem nikdy nevařila ani vodu na kávu a když jsem začala vařit, neměla jsem nikoho kdo by mi vysvětlil jak tuhé je těsto „asi jako na buchty“ nebo jak je teplá „středně teplá trouba“.
A když jsem se zeptala tety mého manžela jak se peče kuře, koukala na mě dosti nechápavě.
A mladých začínajících Labužníků je i tady dost.

Mrtvolo, jak jistě víš, často kárám Labužníky kteří sem dají recepty bez váhových nebo objemových údajů.
A údaje jako kostka, kelímek, sklenička jsou platné (zvláště nám inostráncům) jako mrtvému zimník (no pun intended).
Míry by měly být v jednotkách uznávaných a používaných po celém světě.
Jak si to pak kdo převede nebo odměří je už na nich.

Já jsem zastánce vážení. Vychází to asi z mé vrozené lenosti umývat extra nádobí. Na váhu si dám prázdnou mísu, vynuluji a přidám ingredient, opět vynuluji atd…
Z tohoto důvodu bych si odvážila i tu strouhanku (200ml je mimochodem
85 gr), ale jak říkám to už je na každém.

I těch pět gramů na vymazání formy je pro nezkušené indikace množství.
Já samozřejmě (neboť už jsem zkušenější :-)) vymazávám formu stylem Eja.

Recept jistě vyzkouším.

 
mrtvola
1394 příspěvků 14.04.09 06:41
Re: Špenátový puding

Jednou mi to někdo odvážil na diabetické váze, to jsem byla ještě mladá holka a prd jsem věděla, jak se odhaduje ;)).

 
Eja
3811 příspěvků 14.04.09 06:24
Re: Špenátový puding

Já mám jiný dotaz - těch 5g másla na vymazání formy. Jestli řekneš, že odvažuješ toto množství…:-). Ale schválně to někdy zkusím, i když je mi líto matlat váhu…Já barbar udloubnu kus másla ukazováčkem a nádobu vymažu…

 
mrtvola
1394 příspěvků 14.04.09 05:45
Re: Špenátový puding - Učitelas a ostatní exaktní vědci

Všem, které puding vyzkoušely(i) děkuji a jsem ráda, že je nezklamal.

A pokud se míry 200ml dotejče, přestože už je to velmi dávno, kdy do mého humanitně směřovaného mozku někdo cpal fyziku, dodneška si pamatuji, že litry (a tím pádem i mililitry) jsou jednotkou SI, která, pokud se věci drahmaticky nevyvinuly v posledních dnech, je stále platnou fyzikální jednotkou.
Takže trvám na tom, že 200ml strouhanky je přesná míra. Pokud to někomu nevyhovuje, doporučuji odměřit v odměrném válci 200ml, vysypat na laboratorní váhu, odvážit a ve vlastní podobě receptu vyjádřit dané množství v gramech.

 
glama  13.04.09 21:15
Re: Špenátový puding

Můj příspěvek byl, Esmeraldo, míněn v nadsázce :-))
Ale, věř mi, za svou dlouholetou praxi v gastronomii jsem nezažila, že by kuchaři vše odměřovali. Váží to podstatné. Když vaří 30 porcí, odváží si maso. Další ingredience už ne. Pouze u velkých množství - tam se to dobře neodhadne. Např. u 1OO porcí si zváží každou 10. uříznutou porci masa. Ne všech 100.
A když vaří kuchař 1 porci? Odřízne maso, a zváží pro kontrolu - nelze k bifteku 1 deko přiříznout! Musí to mít v oku.
Tomu se říká kvalifikovaný odhad. Odhad, podložený zkušeností a znalostí. Obvykle se to dělá tak, že šéfkuchař nové jídlon uvaří před personálem , všichni ochutnají a seznámí se s recepturou. Kalkulaci samozřejmě mají. Ale hlavně vědí, jak má finální výrobek chutnat! A podle toho pracují- 1-2 zkouknou a hlídají si recepturu a pak už ji „nepotřebují“. Mají to v oku a v ruce. A přesto bude jejich každé jídlo chutnat stejně, správně. protože to umí - jsou profíci.
U pečení je to trošku jiné, tam se váží víc. Tam vážím i já:-))))))

 
Alis
2617 příspěvků 13.04.09 20:49
Re: Špenátový puding Esme...

.. máš určitě pravdu, u pečení je dodržování přesných měr velmi důležité, v restauracích a při vaření přesných receptů jistě také, ale u špenátového pudingu mi připadá údaj „200 ml“ strouhanky jako víc než dostatečný :-)
Zdravím do daleka

Alis

 
Eja
3811 příspěvků 13.04.09 20:30
Re: Špenátový puding - esme

Máš určitě pravdu !! Já jsem v tohle extrémista :-), moc nepeču a pokud ano, tak vážím na chlup přesně, ale normálně vařím stylem " všeho přiměřeně„. Je s tím dvojí problém - dát recept na Labu s udáním množství surovin ( protože ho prostě nevím) a uvařit stejné jídlo 2× stejně…
Ale k receptu - zbyl mi špenát, takže jsem ho "přiměřeně“ nastavila vajíčkem, trochou mléka a krupičkou a upekla jako nákyp. Moc dobré.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.04.09 20:11
Re: Snad mi bude odpuštěno....

když si dovolím trochu polemizovat.
Přesné míry asi nejsou důležité pro řadové restaurace se standartním menu guláše, vepřo-knedlo-zelo, atd…
Ale tvrdit že měrné jednotky jsou pro amatéry asi není správné.
Do špičkových restaurací (většinou se poznají podle ceny) chodí lidé proto že jim tam něco chutnalo a jsou ochotni zaplatit relativně vysokou cenu aby si kulinářský zážitek zopakovali. Když to není přesně to samé už se tam nikdy nevrátí.
Proto mi věřte že odměřovat a vážit je v těchto restauracích nezbytné.

 
twixik
149 příspěvků 13.04.09 18:22
Re: Špenátový puding

Mrtvolo,
puding dopadl a chutnal moc dobře. Měli jsme ho s bifteky ze pštrosího masa.Jen jsem ho z jedné dávky udělala na páře a druhou dávku jsem zapekla, navrch se sýrem.Každopádně Tvůj špenátový puding ukládám do rodinného stříbra. Díky.

 
ucitelas
328 příspěvků 13.04.09 16:16
Re: Špenátový puding

Nu dobrá, každému co jeho jest......

 
vlastibulka
81 příspěvků 12.04.09 23:24
Re: Špenátový puding

ucitelas: ja som už panička v rokoch :-) a dáááávno som zabudla na školu, preto pri písaní receptov využívam odkaz „jak psát recepty“ :-)))
glama: :-)

 
glama  12.04.09 16:37
Re: Špenátový puding

měrné jednotky jsou pro amatéry, pořádný kuchař má míry a váhy v oku a ruce :-)))
Snad jen při pečení je lepší odměřovat přesněji.
Takže Hrneček - perfektní míra! Etalon dneška, který je po ruce vždy!
A 2OO ml je prostě menší hrnek - např červený od Nescafé. normální hrnek je 250 ml.
A je potřeba se učit vařit podle podobných měr. jinak se takový kuchař/ka ocitně někde, kde není váha a neuvaří NIC!!!
A´t žíjí hrnečky, lžíce a hrsti :-)))

 
ucitelas
328 příspěvků 12.04.09 14:11
Re: Špenátový puding

vlastibulko: u vás ve škole učili měrné jednotky,které popisuješ ?

 
ucitelas
328 příspěvků 12.04.09 14:08
Re: Špenátový puding

mrtvolko: ach ano.....jako vždy máš pravdu

 
gmp
1603 příspěvků 06.04.09 20:12
Re: Špenátový puding

Zase špenát - začnu studovat literaturu „Jak na zombie“ Miloš

 
mrtvola
1394 příspěvků 06.04.09 16:22
Re: Špenátový puding

Krom formy se to dá dělat i v utěrce pomazané máslem a 2× zavázané, s tím, že spodní uvaz se po cca 20 minutách roztřihne.

 
Bess
6 příspěvků 06.04.09 15:36
Re: Špenátový puding

Náhodou, moc pěkný recept ! :-) Na Zelený čtvrtek vždycky dělám špenát v nějaké podobě, tak zkusím tohle. Pudingovou formu nemám, ale napadla mě ta bábovka, jak píše Anička. Nešla by třeba pořádně přikrýt alobalem a vařit ve vodní lázni v troubě ? No, kdyžtak bude nákyp. Děkuji Mrtvolko. :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 06.04.09 15:29
Re: Špenátový puding

Doufám, že si všichni pochutnáte. Není to žádný objev, ale špenát je dobrý ve všech formách.

Učitělas: Ano, máš pravdu. Tekutá strouhanka je něco podobného jako tekuté písky. A nevěř nikomu, kdo ti bude tvrdit, že existují odměrky na sypké materiály. Určitě tě chce napálit ;).

 
twixik
149 příspěvků 06.04.09 06:16
Re: Špenátový puding

Mrtvolo,
děkuji!!!! Ve čtvrtek vyzkouším a dám vědět. Tw.

 
anickav
2904 příspěvků 06.04.09 01:55
Re: Špenátový puding

Ja som toto piekla v bábovkovej forme. Nazvala som to nákypom. A teraz sa dozvedám, že je to vlastne vlastná sestra pudingu. To sú mi veci! :-))
Pekný večer!

 
svato
1415 příspěvků 06.04.09 01:30
Re: Špenátový puding

páči sa mi, cesnak dám a pravdepodobne zapečiem, naši to majú radšej.

 
lydia
1227 příspěvků 06.04.09 01:04
Re: Špenátový puding

Tak toto určitě ve čtvrtek vyzkouším. Listový špenát mám ještě v mrazáku a takovou tu uzavírací pudinkovou formu, kterou jsem zatím jenom jednou vyzkoušela taky:-). Děkuji za zajímavý recept, už tisknu:-)

 
vlastibulka
81 příspěvků 06.04.09 00:42
Re: Špenátový puding

mrtvola: recept vyzerá fajný, cesnak by som určite nevynechala…
ucitelas: musím zareagovať: keby mrtvola zvolila pri strúhanke mernú jednotku hrnček alebo pohár tiež by si uvažoval/a o tekutej strúhanke? :-),
je tu kopec receptov na hrnkové koláče alebo knedlíky a neviem či si niekto do nich rypol…:-)

 
ucitelas
328 příspěvků 05.04.09 23:53
Re: Špenátový puding

pokud by tento recept napsal někdo jiný, mrtvola by již jistě spěchala s dotazem na tekutou struhanku ( 200 ml ) . :-))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz