Recept Špenátový puding

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Větší pudingovou formu nebo kulatou vyšší mísu (tuším, že se jí říká „šlehací“ mísa) s dobře těsnící pokličkou vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vymazávám i poklici. Je-li forma s hlubšími žebry, lépe se vymaže tekutým máslem. V misce necháme navlhčit strouhanku mlékem. V míse ušleháme žloutky, máslo, sůl, muškátový květ a pepř. Postupně přidáme 2 až 4 lžíce horké vody a ještě chvíli šleháme, čímž hmota nabyde. Kdo se tohoto kroku bojí, může vynechat.

Se špetkou soli ušleháme tuhý sníh z bílků. Vařečkou vmícháme do žloutkové směsi navlhčenou strouhanku. Špenát posekáme nahrubo, česnek najemno a zamícháme do směsi. Po lžicích lehce zapravíme tuhý sníh z bílků. Pokud nám těsto přijde moc řídké (větší vejce, zbytky vody v mrazeném špenátu ap.), optraně vmícháme 2 - 3 PL dětské krupičky nebo i hrubé mouky.

Vlijeme do formy a tu dobře uzavřeme. V lehce se vařící vodě nebo v páře vaříme 1,5 - 2 hodiny. Vaříme-li ve vodě, měla by voda sahat cca do poloviny formy, pod ní dáme kousek čistého hadříku. Já raději vařím v páře, s tím, že asi 2× během přípravy musím dolít vodu pod pařák.
Po uvaření formu vyndáme (pokud máme porcelánovou nebo skleněnou, nestavíme na studený povrch, ale vždycky na prkénko nebo korek), po chvíli otevřeme a asi po 10 minutách (když se puding vydýchal) vyklopíme na talíř.

Pokud máte starší strouhanku, může být potřeba trochu víc mléka, protože je vyschlá a víc pije.

Podáváme s různými omáčkami (rajskou, sýrovou ap.), ale nejlepší je jen s rozškvařeným máslem a bramborovou kaší. Nebo se může servírovat jako příloha třeba k pečenému králíkovi, vařenému telecí nebo k telecímu na másle či jiným, jemným masům. Pak ho poléváme šťávou z masa.
Lze i upéct v zapékací misce v troubě a máme špenátový nákyp.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.04.09 vloženo
  • 4405x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g čerstvého, spařeného nebo rozmrazeného listového špenátu
  • 100 g másla + 5g na vymazání formy
  • 4 vejce rozdělená na bílky a žloutky
  • 200 ml strouhanky + 1PL na vysypání formy
  • 200 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ (na špičku kulatého nože)
  • 2 prostřední stroužky česneku (možno vynechat)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bombastic.1 12.04.12 00:00

Recept první republiky.

25 dkg špenátu
4 dkg strouhané housky
smetanu nebo mléko
5 dkg másla
4 ks vejce

25 dkg špenátu vypereme několikrát ve studené vodě a uvaříme,prolisujeme a přidáme k němu 4 dkg strouhané housky,smetanou nebo mlékem navlhčené a promícháme.5 dkg másla utřeme ze 4 žloutky,přidáme špenát a ze 4 bílků sníh.Vaříme v páře hodinu.Vyklopený puding polijeme horkým máslem a posypeme strouhanou houskou a strouhaným sýrem.

Diskuse k receptu Špenátový puding

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
martin_etzl
280 příspěvků 06.04.10 00:54
Re: Špenátový puding

Uvařeno, snědeno a chváleno. I s tou rajskou omáčkou. Ještě jsme to posypali nastrouhaným čedarem.

 
lydia
1226 příspěvků 14.04.09 17:58
Re: Špenátový puding

Taky jsem uvařila - v mé pudingové formě - a bylo to opravdu výborné. Dokonce i manžel chválil. Místo strouhánky, mám doma jenom trochu a kupovanou, jsem namočila 2 žemle. Určitě budu opakovat a příště k tomu zkusím rajskou omáčku.
Mrtvolko, děkuji za recept.

P.S. Já mám doma odměrku, ve které se dá měřit mouka, vločky, cukr apod. na ml:-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.04.09 08:00
Re: Špenátový puding

Glamo, nemohu s tebou úplně nesouhlasit.
Jak říkáš, odborník má jistě leccos v oku a špatně uříznutý steak se již nastavit nedá. A jestli máte tak přísné kontrolory jako my, má z toho prospěch zákazník, neboť si tu nikdo nedovolí ošidit i třeba půlkilový steak ani o pět gramů.

Přesto jsem zastáncem měření, zvláště pak v publikovaných receptech.
I já jsem byla před 40 lety mladé nezkušené děvče a slovo „odhad“ v mém kuchařském slovníku prostě neexistovalo.
V ČR jsem nikdy nevařila ani vodu na kávu a když jsem začala vařit, neměla jsem nikoho kdo by mi vysvětlil jak tuhé je těsto „asi jako na buchty“ nebo jak je teplá „středně teplá trouba“.
A když jsem se zeptala tety mého manžela jak se peče kuře, koukala na mě dosti nechápavě.
A mladých začínajících Labužníků je i tady dost.

Mrtvolo, jak jistě víš, často kárám Labužníky kteří sem dají recepty bez váhových nebo objemových údajů.
A údaje jako kostka, kelímek, sklenička jsou platné (zvláště nám inostráncům) jako mrtvému zimník (no pun intended).
Míry by měly být v jednotkách uznávaných a používaných po celém světě.
Jak si to pak kdo převede nebo odměří je už na nich.

Já jsem zastánce vážení. Vychází to asi z mé vrozené lenosti umývat extra nádobí. Na váhu si dám prázdnou mísu, vynuluji a přidám ingredient, opět vynuluji atd…
Z tohoto důvodu bych si odvážila i tu strouhanku (200ml je mimochodem
85 gr), ale jak říkám to už je na každém.

I těch pět gramů na vymazání formy je pro nezkušené indikace množství.
Já samozřejmě (neboť už jsem zkušenější :-)) vymazávám formu stylem Eja.

Recept jistě vyzkouším.

 
mrtvola
1394 příspěvků 14.04.09 06:41
Re: Špenátový puding

Jednou mi to někdo odvážil na diabetické váze, to jsem byla ještě mladá holka a prd jsem věděla, jak se odhaduje ;)).

 
Eja
3788 příspěvků 14.04.09 06:24
Re: Špenátový puding

Já mám jiný dotaz - těch 5g másla na vymazání formy. Jestli řekneš, že odvažuješ toto množství…:-). Ale schválně to někdy zkusím, i když je mi líto matlat váhu…Já barbar udloubnu kus másla ukazováčkem a nádobu vymažu…

 
mrtvola
1394 příspěvků 14.04.09 05:45
Re: Špenátový puding - Učitelas a ostatní exaktní vědci

Všem, které puding vyzkoušely(i) děkuji a jsem ráda, že je nezklamal.

A pokud se míry 200ml dotejče, přestože už je to velmi dávno, kdy do mého humanitně směřovaného mozku někdo cpal fyziku, dodneška si pamatuji, že litry (a tím pádem i mililitry) jsou jednotkou SI, která, pokud se věci drahmaticky nevyvinuly v posledních dnech, je stále platnou fyzikální jednotkou.
Takže trvám na tom, že 200ml strouhanky je přesná míra. Pokud to někomu nevyhovuje, doporučuji odměřit v odměrném válci 200ml, vysypat na laboratorní váhu, odvážit a ve vlastní podobě receptu vyjádřit dané množství v gramech.

 
glama  13.04.09 21:15
Re: Špenátový puding

Můj příspěvek byl, Esmeraldo, míněn v nadsázce :-))
Ale, věř mi, za svou dlouholetou praxi v gastronomii jsem nezažila, že by kuchaři vše odměřovali. Váží to podstatné. Když vaří 30 porcí, odváží si maso. Další ingredience už ne. Pouze u velkých množství - tam se to dobře neodhadne. Např. u 1OO porcí si zváží každou 10. uříznutou porci masa. Ne všech 100.
A když vaří kuchař 1 porci? Odřízne maso, a zváží pro kontrolu - nelze k bifteku 1 deko přiříznout! Musí to mít v oku.
Tomu se říká kvalifikovaný odhad. Odhad, podložený zkušeností a znalostí. Obvykle se to dělá tak, že šéfkuchař nové jídlon uvaří před personálem , všichni ochutnají a seznámí se s recepturou. Kalkulaci samozřejmě mají. Ale hlavně vědí, jak má finální výrobek chutnat! A podle toho pracují- 1-2 zkouknou a hlídají si recepturu a pak už ji „nepotřebují“. Mají to v oku a v ruce. A přesto bude jejich každé jídlo chutnat stejně, správně. protože to umí - jsou profíci.
U pečení je to trošku jiné, tam se váží víc. Tam vážím i já:-))))))

 
Alis
2617 příspěvků 13.04.09 20:49
Re: Špenátový puding Esme...

.. máš určitě pravdu, u pečení je dodržování přesných měr velmi důležité, v restauracích a při vaření přesných receptů jistě také, ale u špenátového pudingu mi připadá údaj „200 ml“ strouhanky jako víc než dostatečný :-)
Zdravím do daleka

Alis

 
Eja
3788 příspěvků 13.04.09 20:30
Re: Špenátový puding - esme

Máš určitě pravdu !! Já jsem v tohle extrémista :-), moc nepeču a pokud ano, tak vážím na chlup přesně, ale normálně vařím stylem " všeho přiměřeně„. Je s tím dvojí problém - dát recept na Labu s udáním množství surovin ( protože ho prostě nevím) a uvařit stejné jídlo 2× stejně…
Ale k receptu - zbyl mi špenát, takže jsem ho "přiměřeně“ nastavila vajíčkem, trochou mléka a krupičkou a upekla jako nákyp. Moc dobré.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.04.09 20:11
Re: Snad mi bude odpuštěno....

když si dovolím trochu polemizovat.
Přesné míry asi nejsou důležité pro řadové restaurace se standartním menu guláše, vepřo-knedlo-zelo, atd…
Ale tvrdit že měrné jednotky jsou pro amatéry asi není správné.
Do špičkových restaurací (většinou se poznají podle ceny) chodí lidé proto že jim tam něco chutnalo a jsou ochotni zaplatit relativně vysokou cenu aby si kulinářský zážitek zopakovali. Když to není přesně to samé už se tam nikdy nevrátí.
Proto mi věřte že odměřovat a vážit je v těchto restauracích nezbytné.

 
twixik
149 příspěvků 13.04.09 18:22
Re: Špenátový puding

Mrtvolo,
puding dopadl a chutnal moc dobře. Měli jsme ho s bifteky ze pštrosího masa.Jen jsem ho z jedné dávky udělala na páře a druhou dávku jsem zapekla, navrch se sýrem.Každopádně Tvůj špenátový puding ukládám do rodinného stříbra. Díky.

 
ucitelas
328 příspěvků 13.04.09 16:16
Re: Špenátový puding

Nu dobrá, každému co jeho jest......

 
vlastibulka
81 příspěvků 12.04.09 23:24
Re: Špenátový puding

ucitelas: ja som už panička v rokoch :-) a dáááávno som zabudla na školu, preto pri písaní receptov využívam odkaz „jak psát recepty“ :-)))
glama: :-)

 
glama  12.04.09 16:37
Re: Špenátový puding

měrné jednotky jsou pro amatéry, pořádný kuchař má míry a váhy v oku a ruce :-)))
Snad jen při pečení je lepší odměřovat přesněji.
Takže Hrneček - perfektní míra! Etalon dneška, který je po ruce vždy!
A 2OO ml je prostě menší hrnek - např červený od Nescafé. normální hrnek je 250 ml.
A je potřeba se učit vařit podle podobných měr. jinak se takový kuchař/ka ocitně někde, kde není váha a neuvaří NIC!!!
A´t žíjí hrnečky, lžíce a hrsti :-)))

 
ucitelas
328 příspěvků 12.04.09 14:11
Re: Špenátový puding

vlastibulko: u vás ve škole učili měrné jednotky,které popisuješ ?

 
ucitelas
328 příspěvků 12.04.09 14:08
Re: Špenátový puding

mrtvolko: ach ano.....jako vždy máš pravdu

 
gmp
1603 příspěvků 06.04.09 20:12
Re: Špenátový puding

Zase špenát - začnu studovat literaturu „Jak na zombie“ Miloš

 
mrtvola
1394 příspěvků 06.04.09 16:22
Re: Špenátový puding

Krom formy se to dá dělat i v utěrce pomazané máslem a 2× zavázané, s tím, že spodní uvaz se po cca 20 minutách roztřihne.

 
Bess
6 příspěvků 06.04.09 15:36
Re: Špenátový puding

Náhodou, moc pěkný recept ! :-) Na Zelený čtvrtek vždycky dělám špenát v nějaké podobě, tak zkusím tohle. Pudingovou formu nemám, ale napadla mě ta bábovka, jak píše Anička. Nešla by třeba pořádně přikrýt alobalem a vařit ve vodní lázni v troubě ? No, kdyžtak bude nákyp. Děkuji Mrtvolko. :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 06.04.09 15:29
Re: Špenátový puding

Doufám, že si všichni pochutnáte. Není to žádný objev, ale špenát je dobrý ve všech formách.

Učitělas: Ano, máš pravdu. Tekutá strouhanka je něco podobného jako tekuté písky. A nevěř nikomu, kdo ti bude tvrdit, že existují odměrky na sypké materiály. Určitě tě chce napálit ;).

 
twixik
149 příspěvků 06.04.09 06:16
Re: Špenátový puding

Mrtvolo,
děkuji!!!! Ve čtvrtek vyzkouším a dám vědět. Tw.

 
anickav
2904 příspěvků 06.04.09 01:55
Re: Špenátový puding

Ja som toto piekla v bábovkovej forme. Nazvala som to nákypom. A teraz sa dozvedám, že je to vlastne vlastná sestra pudingu. To sú mi veci! :-))
Pekný večer!

 
svato
1415 příspěvků 06.04.09 01:30
Re: Špenátový puding

páči sa mi, cesnak dám a pravdepodobne zapečiem, naši to majú radšej.

 
lydia
1226 příspěvků 06.04.09 01:04
Re: Špenátový puding

Tak toto určitě ve čtvrtek vyzkouším. Listový špenát mám ještě v mrazáku a takovou tu uzavírací pudinkovou formu, kterou jsem zatím jenom jednou vyzkoušela taky:-). Děkuji za zajímavý recept, už tisknu:-)

 
vlastibulka
81 příspěvků 06.04.09 00:42
Re: Špenátový puding

mrtvola: recept vyzerá fajný, cesnak by som určite nevynechala…
ucitelas: musím zareagovať: keby mrtvola zvolila pri strúhanke mernú jednotku hrnček alebo pohár tiež by si uvažoval/a o tekutej strúhanke? :-),
je tu kopec receptov na hrnkové koláče alebo knedlíky a neviem či si niekto do nich rypol…:-)

 
ucitelas
328 příspěvků 05.04.09 23:53
Re: Špenátový puding

pokud by tento recept napsal někdo jiný, mrtvola by již jistě spěchala s dotazem na tekutou struhanku ( 200 ml ) . :-))

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Chilli con carne Chilli con carne
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz