Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mrazený špenátový pretlak necháme úplne rozpustiť. Z múky, špenátu a ostatných surovín, s prípadným pridaním vody vypracujeme cesto na halušky. Cez haluškár hádžeme halušky do vriacej vody, po vzkypení vyberáme a omastíme. Z vajec urobíme riedku praženicu a zmiešame s haluškami. Jednoduché a rýchle pôstne jedlo, ja ho robím na zelený štvrtok. S láskou venované milovníkovi zdravého jedla.
Recept je z kategorií: Těstoviny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
15.10.13 22:57
S nivovou omáčkou sú výborné.
Múku som dala hrubú.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špenátové halušky pre M
Mouku, vejce, sůl,prášek do pečiva a vodu podle potřeby. Z toho lžící vykrajovat kousky, házet do vařící vody a po chvíli po vyplavání vybrat a zamíchat do řídce usmažených vajec.Já si už asi 50 roků myslím že jím noky s vejcem a ono to jsou halušky.Vždycky jsem si myslela že halušky jsou z bramborového těsta.Tak na stará kolena jsem se konečně poučila.
2904 příspěvků 15.5.11 08:49
…vieš predsa adresu…
Aničko, díky
Od chvíle, kdy z labužníka odešli lidi, jako jsi ty, je tu nějak nudno a smutno. Stýská se mi po tobě.
Pusu Alis
2904 příspěvků 13.5.11 19:28
Aliska, k mojim haluškám si sprav svoj preliv, ktorý ja nazývam aj omáčkou a máš to fertig.
Aničko, já nevím, co hledám. Vím jen, že pod tímto receptem jsi psala něco o špenátových haluškách se žampiónovou omáčkou. Moc mě to zajímá a recept nikde
2904 příspěvků 13.5.11 09:35
Alis, nehľadáš toto?
Aničko, máš pravdu. Tvé halušky byly i něco pro oko, tím spíš, když jsem vajíčka vylepšila stejně jako Mrtvola červenými kostičkami slaniny. Dobré to bylo!
2904 příspěvků 9.4.09 23:21
že Vám chutilo…Halušky s vajcom na Labe už sú, je to taká stará slovenská klasika, ale pokiaľ viem, nie sú zelené - so špenátom v ceste. Aj vizuálne to pôsobí jarne - zelené a žlté…
Pekný deň!
Poslušně hlásím, že halušky byly uvařeny, sněděny a pochváleny. Dokonce i mým zcela nehaluškomilným člověkem. Za odměnu dostal vajíčka umíchaný na kostičkách slaniny.
Já sezobala halušky jen tak, s rajským salátem a chutnaly mi převelice.
Aničko, ať si jí Miloš zeleného, co chce, ale neví, o co přichází, že nejí špenát
. Halušky jsou moc dobré, budu je dělat
častěji
. Krásné Velikonoce! B.
2904 příspěvků 8.4.09 20:37
Ide, ale špegát - špenát je nenahraditeľný…Tak si urob zelené halušky a zvonka daj ten zvyšok-kapustu, slaninu, klobásu…
S láskou:
A.
Jako děcko si pamatuji, že jsem byl poslán do obchodu pro máslo, mlíko, housky. Maminka sotava jsem přišel tak mlíko převařila a máslo přepustila. Nikdy nebylo jinak. ledničku jsme tehdá ještě neměli. Pro mlíko jsem chodil s konývkou. A když nás šlo s obchodu víc tak jsme s ní točili nad hlavou a komu se mlíko vylilo, tak byl holt bit.
Miloš
Kyslú kapustu pokrájame na drobno, pridáme múku, vajca, sol čierne korenie, vypracujeme cesto na halušky. Cez haluškár hádžeme halušky do vriacej vody, po vzkypení vyberáme. Nadrobno pokrájame prerastenú slaniku a uherskú klobásu na pomalom ohni popustíme. Z vajec urobíme riedku praženicu a zmiešame s haluškami.. Ide to aj bez špegátu
S láskou Miloš
79 příspěvků 8.4.09 20:22
Gabi, tesim sa, ze som sa konecne dozvedela co je maslo ghi…Verim tomu, ze nie vsetky vyrazy su vseobecne zname. Je vela veci co sa v gastronomii povazuje ze velmi zname, ale…Ked sa vsak povie na masle tak kazdy siahne po masle, po takom ktore mu vyhovuje, na ktore je zvyknuty a ktore ma vyskusane a popritom mu aj chuti. :--)) Ked sa napise ghi vacsina odlozi recept bokom. Myslim si, ze je velmi spravne pouzivat domace vyrazy danych produktov a aj napriek tomu, ze rada varim nepoznam napriklad ani vyraz preprazene maslo. Nestretla som sa s nim aj napriek nizsie uvedenej diskusii. Nehanbim sa za to, ze to neviem, ved nemozem vediet vsetko. :--DD . No rada sa necham poucit.
551 příspěvků 8.4.09 19:03
mrtvola, u nas sa to nazyva „preprazene maslo“…na webe som nasla aj vyraz „prepustene maslo“…ale, zial spisovny slovensky vyraz na takto vyrobene maslo neexistuje…myslim si, ze vyraz „ghi“ je v gastronomii pomerne znamy…a koniec-koncov prevzatych vyrazov z cudzich kuchyn je v gastronomii nemalo…napr. taka bageta, majoneza atd…u nas smalec, ako Jolanka pisala, je mast…ghi maslo je tuk vyrobeny odstranenim bielkovin a vody z povodneho masla…moze to byt maslo byvolie, kravske, jacie…
Moje babička říkala těm vysráženým bílkovinám z přepuštěného másla „rantoška“. A máslo přepouštěla až do stádia, kdy dole v kastrůlku to začalo zlátnout. Rantošku používala na maštění ovocných knedlíků. Škubánky se u nás sypaly mákem a mastily sádlem nebo pracharandou (mleté sušené hrušky) a mastily přepuštěným máslem s rantoškou.
5068 příspěvků 8.4.09 15:58
Suhlasim
U nas sa tomu vravi preprazene maslo
alebo maslovy smalec (na smalec v:,–(e makcen).Ja ho rada na chleba. U nas sa
najviac daval na slane kase alebo aj na vyprazanie, kde sa miesal s mastou, na
slane pecivo(pagace a spol)–to je zneho uzasne chutne a vonave.
Len tak na okraj a vseobecne: bravcova mast a maslo je na cukrovinky -drobne pecivo a pecenie zdravsia! a chutnejsia ako vsetky margariny a tuky.Teraz sa kopec ludi usmeje a povie si..... Ale najlepsie drobne pecivo je z bravcovou mastou, je aj jemnejsie a trvanlivejsie. To potvrdi kazdy cukrar.
29 příspěvků 8.4.09 15:40
Moje babička říkala přepuštěné máslo a zbytku, který zůstal na dně říkala rankaš - typicky české slovo. Dávala ho na bramborové placky pečené přímo na tálech a to byla úžasná dobrota. A škubánky mastila vždycky přepuštěným máslem.
Všimla jsem si jedné věci - každý dnes pro přepuštěné máslo používá výraz „ghí“. Můžete mi někdo vysvětlit proč? Vždyť přece tohle máslo k nám nepřišlo ve třetím tisícíletí přímou cestou z Indie.
Naše babičky měly pro něj hned několik krásných názvů - šmalc, šmolec, podpoušťka. Například Šumava proslula v devatenáctém století vývozem přepuštěného másla a živých husí. Budeme-li používat výraz „ghi“, měli bychom se možná raději vrátit k německému „Butterschmalz“, který je pro české prostředí mnohem typičtější.
Ostatně vždycky jsem si myslela, že ghi je z buvolího mléka, což je máslo, které tady asi používá málokdo.
Přítelkyně ze Slovenska jistě přispějí nějakými slovenskými názvy svých babiček.
588 příspěvků 8.4.09 02:52
špenát sa dá veľmi úspešne nahradiť žihľavou, ktorej je teraz dostatok. Žihľava sa sparí, zleje sa väčšina vody, vo zvyšku sa ponorným mixérom rozmixuje. Vychladnuté sa zamieša do cesta. Ja sa chystám spraviť žihľavové tagliatelle, len som stále nezohnala domáce vajíčka a zo žihľavy budem musieť spraviť pastu, aby tam bolo čo najmenej tekutiny. Pekný večer.
2904 příspěvků 8.4.09 02:42
Špenát v haluškách bola kedysi taká finta na môjho syna, ako ho do neho dostať. Keď to prvýkrát dostal na tanier, užasol a veľmi opatrne sa v tom začal prehŕňať. Dnes ich už papá veľmi rád, napr. aj so syrovou alebo šampiňonovou omáčkou.
Ak by ste mali nejaký ďalší špenátový recept, určite sa zavďačíte nášmu kamarátovi M.
551 příspěvků 8.4.09 02:30
anickav, dakujem Ti za pripomenutie vyborneho a jednoducheho receptu…prazenicku robim na ghi masle…to ma naucila babka a takto nam najviac chuti…do cesta sa moze pridat o jedno vajicko viac, namiesto vody mlieko a este pridat trosku cesnaku medvedieho…vyborne su aj s gorgonzolovou omackou
740 příspěvků 8.4.09 02:25
Anickav, ja robim presne tieto halusky a takisto ich robim s vajickom, ale chutili mi aj s nivovou omackou (len v mlieku alebo smotane na varenie rozpustena Niva). Vidis, dala si mi skvelu inspiraciu na obedik vo stvrtok
.
Jo! To je ono. Letos budou ve čtvrtek tyhle halušky. Prima a dík.
1437 příspěvků 8.4.09 01:15
ja špenátové halušky premiešam s nasekaným (v mixéri) domácim údeným a zapečiem s bešamelovou syrovou omáčkou
1227 příspěvků 8.4.09 01:06
Když se špenát vymění za medvědí česnek, tak to bude ještě zdravější:-)
Aničko, to se mi líbí, mám co testovat na Zelený čtvrtek
, díky. B.