Recept Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ze zmrazeného špenátu slijeme přebytečnou vodu a necháme rozmrazit (např.v mikrovlnce) tak, aby z něj byla hladká kaše. Pak vmícháme žloutky a mouku. Osolíme a přimícháme sníh z bílků. Jemně zamícháme a vznikne lité těsto, jenž vlijeme na vymazaný a vysypaný pečící papír (některý se mazat nemusí, ale mě to jinak nešlo pak z papíru sundat) položený na plechu a pečeme 10-15 minut. Mezitím si připravíme náplň: na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme rozkvedlaná vejce, osolíme, opepříme a společně usmažíme. Upečené těsto potřeme vaječnou náplní a sbalíme jako roládu, kterou buď zabalíme třeba do alobalu a necháme ztuhnout v lednici (dá se jíst i studená) nebo hned ještě teplou podáváme krájenou na plátky. Můžeme přelévat žampiónovou omáčkou: očištěné žampiony podusíme na másle, pak přidáme mouku, sůl, pepř a smetanu. Omáčku povaříme o dochutíme octem a cukrem. PS1:Dá se podávat jako lehký teplý předkrm nebo zajímavý doplněk na hostinovém stolu. Je to moje oblíbená dobrůtka, jelikož jsem špenátofil. S omáčkou jsem to ještě nezkoušela, vždycky to jím studené jen tak. PS2: jako náplň zkuste místo vaječné smaženice umíchat pokrájená natvrdo uvařená vejce se zakysanou smetanou a různým kořením (třeba kari a č.paprika, pozor na přílišnou chuťovou výraznost, jinak přetluče jemnou chuť špenátového těsta), je to taky moc dobré.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 04.03.04 vloženo
  • 8048x zobrazeno

Ingredience

Špenátové těsto:

  • 500g mrazeného špenátového protlaku
  • 3 vejce
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • sůl
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání
  • Pečící papír

Vaječná náplň:

  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • mletý pepř
  • sůl

Žampiónová omáčka:

  • 250g žampionů
  • 2,5dcl smetany
  • 40g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • asi 1 lžíce octa
  • mletý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Opečené brambory, bílé vínko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

di 06.01.13 14:06

Pěkný recept.

Diskuse k receptu Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 06.02.13 15:48

Houby nemrazím alébrž dusím, zaleju sádlem, neb ve vlastní šťávě konzervuji, nebo suším… 8o Loni jich moc nebylo, čerstvé jsem stačila použít v kuchyni. Ale přece jen něco zbylo pro konzervaci - přikládám foto části mých „zásob“ - sušené, v tuku, ve vlastní šťávě, jako salát, lišky pro „lišky na smetaně“ apod.

tlustá bába
1212 příspěvků 06.02.13 15:03

Mražené nemáš? Já si je v létě podusím na sádle a na cibuli, sůl, pepř, kmín, špetku tymiánu a prásknu s nimi do mrazáku. Použitelné na vše od smaženice po omáčku a kyselo. Bývalá kolegyně je jen krátce povařila, aby ztratily na objemu a taky prásk s nimi do mrazáku. Mě přijde líto toho houbového vývaru. A choděj ke mě škemrat, lenory líný, do lesa nejdoucí! :mavam:

birkana
1687 příspěvků 06.02.13 14:56

Máš pravdu, chutná ve větším množství jako seno :jazyk: Já tu chuť „přerazím“ česnekem a houbama (nejlépe směs tmavých hub - na jaře používám sušené, to dá rozum ;)

tlustá bába
1212 příspěvků 06.02.13 14:47
jarní verze

Pro birkanu
Kopřiva, ač mladá, v množství větším, než malém se někdy po pečení chuťově projevuje jako seno. Jednou jsem si na Velikonoce pěkně nadělala do hnízda. A že mi dalo práci, než jsem je posháněla, div, že jsem do řeky nespadla. Ale nechci Tě odradit. Jen malinké varování.
Kopřiva jde dobře dohromady s uzeným, pak budeš mít velikonoční nádivku na esteticky značně vyrolované úrovni. Přeji úspěch. A, panebože, zkusím to taky. :mavam:

ester
288 příspěvků 06.01.13 17:57

Co to slysim, to me zajima :-),bude-li nekde spenatova rolada k mani s temi, co ji pripravovali, hlasim se :-).Vsema deseti…

birkana
1687 příspěvků 06.01.13 17:54
Jarní verze

Jak se tak na to dívám… těším se na jaro - vyrazí mladé kopřivy a já je použiju místo špenátu (vždy je dělám s vejcem, nebo do velikonoční nádivky; toto je další alternativa) :palec: :palec: :palec: A možná místo žampiónů sušené hříbečky :?: :?: :?:

Alis
2617 příspěvků 06.01.13 17:43

Di, všechno co se chutí týče a jejich snoubení je V HLAVĚ :) :) :)

Já letos díky Babi objevila vánoční chuť vánočky s máslem a se šunkou a byl z toho vánoční hit :)

di
2451 příspěvků 06.01.13 17:30

Alis: na tu studenou verzi s lososem nebo jinou náplní se taky chystám, dneska jsem ale chtěla něco menšího teplého k vlastně hlavnímu chodu, i když to byla polévka - na přání dcéry jsem dělala vegetariánskou verzi pho (já vím, že se to k sobě ani krajově, ani chuťově moc nehodí, vlastně vůbec ne, nakonec to k sobě kupodivu šlo).

Alis
2617 příspěvků 06.01.13 17:20

Di, zdravím v novém roce a přeju vše nej :-)
Tahle špenátová je moc dobrá, je zajímavé, jak dobře ladí se žampiony.
Tahle: http://www.labuznik.cz/…a-s-lososem/ je výborná a velmi dekorativní, na různé oslavy jako dělaná. A protože naši Rusové v Lastočce mají výborný a docela levný uzený losos, bývá u nás často.
Jenom nevím, jestli bych ji mohla přinést na návštěvu ke GMP :lol:

di
2451 příspěvků 06.01.13 15:50

Gmp - jsem si toho vědoma, stydím, stydím, ale vážně to bylo dobré, nezbyl ani kousek.

gmp
1603 příspěvků 06.01.13 15:38
-

Di - černý puntík do kádrového profilu. Neodstranitelnou barvou!!!

di
2451 příspěvků 06.01.13 14:05

Dnes jsme jako druhý chod měli k obědu tuto roládu v teplé verzi (do míchaných vajíček jsem kvůli barvě přidala červenou kapii) s žampiónovou omáčkou. Bylo to moc dobré.
P. S. Těch špenátových rolád je tu několik, naposledy přibyla tato . Možná, že by bylo lepší si před přidáním receptu tyhlety stránky trochu prozkoumat.

vranas
130 příspěvků 01.04.10 03:03
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Na oslavy dělávám s touto náplní: na osmahnutou cibuli dám orestovat mraženou mrkev, hrášek, kukuřici. Sundám z plotny, vmíchám velkou kysanou smetanu a dám cca 25 dkg nahrubo nastrouhaného eidamu a okořením provensálskými bylinkami. Zamíchám a natřu na upečenou roládu. Smotám, nechám vychladnout, do druhého dne se naleží. Krájí se dobře. Návrhy masožravců na obohacení náplně např. klobásou jsem nikdy nevyzkoušela, chutná to přesně.

jaga13
399 příspěvků 31.03.10 20:59
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

S krájením rolády není žádný problém, teď jsem nakrájela celou mísu na Velikonoční jarmark do školky :) Natřela jsem náplň na horkou upečenou roládu, zatočila pomocí pečícího papíru, pak to celé pevně do utěrky a uložila vychladnout do ledničky. A včera jsem jí neodolala a ukrojila ještě horkou a šlo to velmi dobře, myslím, že toto je recept i pro ty, co mají z rolád respekt.
Zdravím a přeju ať se podaří :)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.03.10 20:36
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

myslíte, že by se dala náplň natřít na předpečené těsto a dopéct společně do ztuhnutí vajec? Určitě by se to lépe krájelo. Asi to budu muset vyzkoušet…

jaga13
399 příspěvků 31.03.10 06:13
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Je to nejen vynikající, pěkné na pohled ale i snadné na přípravu a podle mně i správně jarní, prostě přesně velikonoční :) hezké svátky všem

anickav
2904 příspěvků 09.03.10 02:00
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Ale toto naozaj vyzerá krásne a musí to aj tak chutnať! Dobrý tip na oslavy, zrazy …a pod. Pekný večer!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.03.10 01:28
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Se špenátem krásnější DANIELA :-)

gmp
1603 příspěvků 09.03.10 01:23
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Bez špenátu je život krásný MILOŠ

KyselaLibuse
1 příspěvek 09.03.10 00:05
Re: Špenátová roláda s žampiónovou omáčkou

Vynikající věc-udělejte si ,je výborná ,díky za recept.Bulinka

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz