Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sbohemrozume Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
nepoplést s lebedou tatarskou
Listy lebedy, propereme pod tekoucí vodou, čisté vložíme do hrnce s vařící vodou a povaříce cca 10 - 15 minut. Uvařené zcedíme a rozmixujeme tyčovým mixerem, nebo umeleme na masovém mlýnku. Rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a zasmahneme jíšku. Přidáme pomixovanou lebedu propojíme s jíškou, postupně vléváme smetanu, dochutíme česnekem solí a pepřem, pepře dáme výrazněji.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
20.5.14 22:23
U nás se dělá bez česneku (můj žlučník ho nesnáší), někdy ho zahušťuji vajíčkem, jindy přidám smetanu…
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špenát z lebedy zahradní
13 příspěvků 20.5.14 22:21
Lebeda se nám úspěšně vyseměňuje na zahrádce již několik let. Špenát z ní je výborný, je více sladší, než klasický špenát, nemá k. šťavelovou (vhodný pro mimina). Lebeda na rozdíl od špenátu stářím nehořkne a nechytá mšice.
@Ačraj To já mám chuť různý to bejlí vyzkoušet… jen tak, ze zvědavosti… vždyť mě znáš
Já né…
Já bych si dala jen to „volský voko“ bez
Lebedy. 

To jsem napsala jen jako vtip, pravý špenát je u mně na prvním místě.
Příspěvek upraven 11.06.13 v 19:27
@Ačraj Už jsem ten odkaz našla… zajímavé stránky… já tam našla tip na lopuch


Bršlice máme dosatek, ale jak píšu - včera jsem ji naházela na kompost, teď s mi tu smějou, že pořád šetřím a teď klidně vyhodím takovou baštu
Ale ta potvora roste ryhle…
Lebeda nám sem leze od sousedů… že by přece jen???
Já to snad vážně vyzkouším
Zuzko, zajeď si níže na „zlomax“ 4.01.2010, www. přírodní výživa. cz/ispenat. Špenát se dá udělat úplně snad ze všeho, co se zelená, Já si ho udělám z „Bršlice kozí noha“,
jen co tu potvoru objevím.

Včera jsem tenhle plevel vyškubala kolem rybízů a vyhodila na kompost… a teď koukám… ono se to dá sežrat




@casino to jste poctivě sdlábnul celou tu porci?
No, pokud během dne nezměníte barevné makronky v avataru za zelené, uvěřím, že je to jedlé…
Jen nejsem tak statečná… asi zůstanu jen u kopřiv… ty mám vyzkoušené už mockrát…
I když zvědavost mi nějak nedá
Příspěvek upraven 11.06.13 v 16:53
To je individuum, které si naplánuje k obědu špenát z bršlice, pak sedne na sekačku a to býlí na zahradě vybílí…
Na neštěstí jsou místa, kam se strojem
nelze…

Možná přihodit trošku kyselinky šťavelové
a nikdo nepozná, že spásá plevel 
Proč na neštěstí?
Uvařte a pochopíte, proč gmp i jen při zmínce o špenátu zezelená
Vidím to tak, že když byl Miloš za pacholíka, tak mu maminka z nějakých důvodů podstrčila tento „špenát“ se slovy „Papej, budeš jako ze železa…“ Milošek ochutnal, a zaťal se jako že želeža…
No, jíst se to dá… Z naťové (jarní) cibulky je sice chutnější, ale záleží na tom, jak TO „vychutíte“
Lebeda zahradní - jak hledat
http://lmgtfy.com/?…
A když se ještě stiskne tlačítko Obrázky (v levém horním rohu Googlu), otevře se velká spousta obrázků lebedy..
jak vypadá lebeda? děkuji
1437 příspěvků 5.1.10 00:32
známa láska, skoro až za hrob…
426 příspěvků 4.1.10 23:45
Milošek a špenátek? Velká neznámá:-))))
2904 příspěvků 4.1.10 23:38
vedela som, že sa chytíš…:-))
Špenátová lobby, zdá se, že se nám tu rozrůstá. Komu se nevysemenila lebeda na zahrádce netuší, že Sysifos byl jen amatér. Miloš
426 příspěvků 4.1.10 18:51
Nerad plácám do větru a tak tady je jeden odkaz na špenátek. Myslím, že za prubnutí člověk nic nedá a hlavně je to roští zadar od přírody:-)))) http://www.prirodnivyziva.cz/…i_spenat.htm
Myslím, že másla by stačilo polovic… a co Česnek medvědí (Allium Ursinum), ale já mám zimu rád:o) …a jaro, …a léto, …a
()
Ta „podágra“ je pro mě nóvum… Kdysi rodiče mých rodičů nechali oset zahradu trávníkem; nějaký zahradnický ignorant ji zaplevelil právě „bršliců“ No, uvaříme, odzkoušíme, uvidíme, napíšeme… I když nevím, nevím… v horších časech, když jsme chovali králíci, tak tito bršlici nežrali a nežrali…, ale dobře se seče i seká
426 příspěvků 4.1.10 17:48
Lebeda zahradní - (Atriplex hortenzis) lze využít i Kopřivu dvoudomou nebo Bršlice kozí noha - ( Aegopodium podagraria). Ze všeho jde udělat kvalitní špenát. Díky za připomenutí receptu. Už aby bylo jaro!!