Recept Španělský ptáček trochu jinak Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Nesnáším vařené, vařené vejce, nemusím ani vymáčený párek. Našla jsem v zápiscích své babičky recept na španělského ptáčka a ejhle, je opravdu trochu jiný.

Postup

Z ančoviček, nasekaných kaparů a hořčice si umícháme potírací směs. Maso naklepeme, velmi mírně (nebo vůbec) osolíme, opepříme.
Na každý plátek masa rozetřeme přiměřeně směsi, pokryjeme slaninou a zabalíme do závitku, který upevníme nití nebo jehlou. Klademe do tukem vystlaného kastrolu s nakrájenou cibulí. Trochu podlijeme vodou či vývarem, zaklopíme a strčíme do trouby. Zhruba po hodině se podíváme, jak na tom maso je. Je-li měkké, vyjmeme z výpeku, výpek redukujeme na tuk, poprášíme moukou, restujeme, nakonec přidáme vodu a necháme převařit. Můžeme rozmixovat či propasírovat. Pokrm je příjemně pikantní.

Nahlásit recept

  • 31.03.14 vloženo
  • 3068x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 plátků hovězího masa
  • 1 sklenička ančoviček (nebo 6 ks)
  • 1 sklenička kaparů
  • 1 lžíce polévková dijonské hořčice (rovná)
  • 6 větších plátků slaniny (může být i pančeta)
  • 2 cibule
  • 50 g másla nebo sádla
  • 1 ČL hladké mouky

Doporučená příloha

  • rýže, vídeňské knedlíčky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 15.04.14 09:34

Vyzkoušela jsem, bohužel, bez ančoviček. To byl logistický problém. Ale i tak výborné, kapary dodaly jinou chuť. Děkuji za novou inspiraci.

Diskuse k receptu Španělský ptáček trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Dadooa
268 příspěvků 01.04.14 21:22

@Labužník jandule02 ja to taky nemyslela zle. jenom ze jsem podobné ptacky uz taky videla ve zdejsich hlubinach. ale jeste nedelala.

 
Eja
3831 příspěvků 01.04.14 20:45
Pancetu ne!

Znám, už jsem dělala, ale chce to podle mme poctivou českou slaninu, pancetu ne. Cibulový základ dělám klasický, ptactvo do hotového základu do trouby na dvě hodinky na 150 st. Parles, doporučuji vyzkoušet, velmi dobré. Mixuji.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.04.14 12:17

Na ten recept jsem se dívala, ale jsou to dost rozdílné recepty. Hlavně v těchto není žádná žemle ani vejce, naopak hořčice a kapary. Konec konců u závitků je to téměř zcela o nádivce, a ta je přeci jen jiná.

 
Dadooa
268 příspěvků 31.03.14 22:52

Podobne recepty uz tu jsou, uz jsem je videla. Nejake historicke ptacky to byly, mozna od MDR..uz nepamatuju
Edit: jsem to nasla v historickych receptech - Drubkova a Kejrova. Taky ptacky se sardelkama ;-)

Příspěvek upraven 31.03.14 v 22:55

 
di
2451 příspěvků 31.03.14 22:38

Z toho vás snad nikdo podezřívat nemůže, však se nejmenujete stará bába, ale jinak, ne? ;–)

 
tlustá bába
1211 příspěvků 31.03.14 22:25

A je to správně, babička se určitě inspirovala Sandtnerovou nebo Novou českou Kuchařkou z r. 1869, kde se do hovězího masa, potřeného utřenou sardelkou, vkládá pouze slanina. Dobromila tak nazývala nejprve v listu balené sekané maso, ale později i ona plnila telecí plátek, potřený sardelkovým máslem, žemličkovou nádivkou s vařeným žloutkem a strouhanou cibulí.
A né, že mi někdo napíše, že si to pamatuji dobře! To jsem si přečetla! :lol: :lol: :lol:

 
parles
302 příspěvků 31.03.14 17:40

Tak to vypadá opravdu zajímavě, příležitostně vyzkouším! :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kuře na medu Kuře na medu
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz