Recept Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Postup

Usekej drobně 1/2 kg vepřového masa, dej je na mísu, vraz do něho dvě celá vejce, přilej půl koflíka sladké smetany a dej k tomu strouhané žemličky tolik, mnoholi jest potřebí, aby to dobře pohromadě drželo, dej k tomu citronové kůry, nové koření, hřebíček a dobře to osol. Nech napolovic uvařit zelnou hlávku, rozebeř lístky a zaobal do nich té sekaniny tolik, co se do každého vejde, pak je nitkou pěkně obvaž, aby se nerozvinuly, a nech je v rozpáleném másle vysmažit. Potom odvaž nitky, narovnej to do kastrolku, polej to sladkou smetanou a nech to v troubě vypeci. Pak to dej na stůl buď tak s kastrolkem nebo na míse. P.S. Vzpomínáte na debatu o tom, že když si dám nějaké jídlo, takže by podle názvu mělo být jasné, co dostanu?

Recept je z kategorií: Historické recepty Maso Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 18.03.04 vloženo
  • 30243x zobrazeno

Ingredience

  • vepřové maso
  • vejce
  • sladká smetana
  • strouhanka
  • citronová kúra, nové koření,hřebíček,sůl
  • hlávka zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Já nevidím u toho názvu nic špatného. Takhle prostě dělala v předminulém? století španělské ptáčky paní Rettigová. I když ten název od glamy (ptáčci paní Magdaleny) je pikantnější :)).
A recept určitě vyzkouším. Sliny se sbíhají už při tom čtení.

lin
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Při čtení se mi sbíhaly sliny mňam :o) Vyzkoušel jste někdo?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Ejo, mnohé díky za zveřejňování tak krásných receptů, které mnozí z nás nemají možnost si přečíst nikde jinde něž na Labužníku a to díky Tobě (kdo ví, kdo si čte v maminčině Rettigové, nebo kdo ji hodil na smetiště?). Vím že Glama má také jednu z těch vzácných knih, ale to chce taktéž čas ty recepty sem naklepat ;o) Moc se těším na další gurmánská díla z naší historie, která ukazují, že jsme nebyli vždycky národem jenom vepřoknedlozelo, anebo některých dněšních ¨specialit¨ s kečupem.
Recept nemohu nevyzkoušet!

Eja
3852 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Díky, Glamo, opisuji recepty z „Domácí kuchařky“ doslova, protože je to i nádherné počtení, i taková míchaná vajíčka jsou v jejím podání už jen při přečtení mňam. Ještě mám její " Velkou kuchařku", přidám postupně další „perly“. A jsou to i nádherné knížky na pokoukání, rok nelze vůbec zjistit a „Domácí“, která je určitě starší, místy už není skoro k přečtení, jak je papír zažloutlý. Hezký víkend.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Ejo, já se přidávám ke kladným ohlasům. Tohle jídlo si fakt uvařím. A k té diskusi:
Rettigová prostě dělala španělské ptáčky takhle a možná v její době byly tohle ty jediné. My je dnes ale všeobecně známe jinak. Proto tvůj název je naprosto v pořádku!!! Prostě to jsou ptáčci paní Magdaleny. Po jejím způsobu a ty to tak už v názvu avízuješ.
Tak by to mělo být. Ten název takhle vůbec není zavádějící a je úplně výborně napsaný!!!
Díky moc za skvělý recept, tohle jídlo uvařím!

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Ejo, to musí být dobrota, Tom má pravdu - název nenázev - nevíme, jak to chodilo v 19. století, na chuť to nemá žádný nepříznivý vliv :)) Vždycky když si pročítám recepty M.D. Rettigové, a tvoje to jen potvrzují, uvědomuji si, že si naši předci nelámali hlavu s nějakými kaloriemi a tady by to opravdu bylo na škodu :)

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Španělské ptáčky M.D. Rettigové

Ejo,název nenázev!Snad zelné závitky.Toto je však dobrota a i my podle Rettigové občas něco uvaříme uf

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz