Recept Spanakopita

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Spanakopita

Postup

V míse rozšlehat vejce, přidat nastrouhaný sýr Feta. Do jiné mísy nastrouhat šalotky, přidat na jemno posekaný špenát a kopr. Přidat 2 lžíce oleje. Smíchat obsah obou mís dohromady. Olejem vymastit obdélníkovou zapékací mísu, nebo plech s vyšším okrajem. Na dno položit list těsta nebo dva, potřít je olejem a nahoru položit další těsto. Pomocí lžíce rozetřít nahoru část nádivky a pokrýt ji Fillo těstem. Pomazat olejem. Tak pokračovat, až je všechno těsto a nádivka, až na jednu lžíci upotřebená. Smíchat zbylou lžíci nádivky se šťávou ze špenátu na spodu mísy a polít tím povrch poslední vrstvy Fillo těsta. Péct v předem vyhřáté troubě na 200-210°C po 20min. Nechat stát asi 10min. před nakrájením na 6-8 porcí, nebo 32 čtverečků jednohubek. Podávat horké. P.S. Fillo těsto rychle schne a stane se nesmírně křehkým. Proto ta část těsta, se kterým se právě nepracuje, musí být přikrytá navlhčenou utěrkou.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 11.03.03 vloženo
  • 12370x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Nebo na 32 jednohubek, chcete-li.
  • 450g sýru Feta, nebo jiného tvarohového sýru
  • 450g špenátu
  • 1 balení Fillo těsta
  • 10 vajec
  • 8 zelených šalotek
  • kytička kopru
  • olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 29.1.12 18:26

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Spanakopita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Spanakopita

babi
6360 příspěvků 12.2.12 19:45

jolanko, odpovidam opozdene, ale nahlas…nic prosim Te nemaz, jsou to moc pekne fotky :kytka:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.1.12 20:07

jolano, fotky jsou pekne, aspon ja bych neco takoveho moc rada videla na svem taliri!

jolana
5068 příspěvků 30.1.12 19:43

Babi, dik..hmm prepac, ta foto nie je nic moc..ja som sa hrozne ponahlala na tu nbaklava aby mi cesto neschlo..ale aj ked foto nie je nic moc tak som vlozila, snad sa niekto inspiruje lebo nie je to vela roboty a chutne to je prevelice..ak by sa ti nepacilo len povedz, vymazem hned a zaraz..myslim a som presvedcena ze autor receptu ma na to pravo si o takom dacom rozhodovat :) ..ahoj :)

babi
6360 příspěvků 30.1.12 01:34

Jolanko, uz se ani nemusim divat kdo uvaril…znam Tvoje pekne talire :) Moc Ti dekuji za fotky a hlavne za dobry napad misto oleje pouzit citronovou stavu :palec: Jeje, musim zase upect…

jolana
5068 příspěvků 29.1.12 18:26

Spanakopitu davam na dno tri platy filo cesta kazde potrete maslom , dam nadivku (nedavam olej ale zas davam citron .stavu na ochutenie) a navrch zas tri platy filo kazde potrete maslom. Upecieme do zlatava.
Dobru chut :)
Babi, vdaka za recept :)

Labužník Kafka02
41 příspěvků 19.3.05 10:06
Re: Spanakopita.

Mam trochu zpozdeni, ale nejake nove informace taky mam.
U Tiny v bistru se Spanakopita dela z fety a cottage cheese /pul na pul/ a vrstvy se promazavaji maslem. Kdyz je pritomna maminka pani Tiny, peclive se maze skutecne kazdy sheet /stejne tak u baklavy/ avsak modernejsi Tina uz na tech maslovych orgiijich netrva. Tuhle jsme to zkusili obe zpusoby a porovnali chute. U Spanakopita jsem nepoznali nic, ale usporne mazana baklava jevila male rozdily v chuti, hlavne po dvou a vice dnech. Ale nic za:,–(niho, rozhodne budu pouzivat uspornejsi maslovani.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Spanakopita - kavko...

Já jsem většinou kupovala v Kanadě zmražené těsto, které jsem nechala zabalené!!! rozmrazit v chladniče do druhého dne. Někdy jsem koupila čerstvé u Řeka. Těsto, jak mých receptech uvádím, nesmírně rychle schne a tak se používá list po listu a zbytek je přikrytý navlhčenou utěrkou. Napsala jsem pro Tebe recept na Baklava, který je z Řecka.

S pozdravem,

Labužník Kafka02
41 příspěvků 25.2.05 04:20
Re: Spanakopita.

Tak mam prvni pokus s FILLO testem za sebou. KOupila jsem ho v obchode, ale pak jsem udelal chybu. Dala jsem ho do prazaku. Tak ze jsem ho pri prvnim otevreni krabicky zlomila. No, za chyby se plati, a taky jsem se poucila. Delala jsem baklavu, avsak baklava na labuzniku /od Pendy/ nevyzaduje preliti sirupem, ale medovou slehacku. Coa se mi zda trochu netypicke. Tedy na rade je spanakopita.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Kafko...

Jestli jsi ještě někde ve Státech, tak nebudeš mít žádné potíže zakoupit Fillo těsto. Někdy se trochu láme, ale po upečení to není vidět. Důležité je ho přikrývat namočenou a vyždímanou utěrkou, protože nesmírně rychle schne. Těch vajec je hodně, ale je to pro 6 lidí. Místo oleje se někdy používá přepuštěné máslo. Zeptej se paní Tiny co na to říká ona. V receptě není sůl, protože sýr je hodně slaný.

Kalí Órexi = dobrou chuť.

Labužník Kafka02
41 příspěvků 3.2.05 21:48
Re: Spanakopita.

Jedla jsem to prvne pred par dny, neni to spatny. Docela me v tomto receptu prekvapilo mnozstvi vajec, ve stkutecnosti jsem nemala pocit ze by jich tam bylo tolik. NIkdy jsem z timto nestem nepracovala, ale chystam se to podle tohoto receptu zkusit. Jen ty vejce me trochu matou.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Spanakopita.

Pájinko a kdybys to těsto opravdu dostala koupit, tak nedělej to co jsem před 30 lety udělala já. Když jsem balíček rozbalila, naházela jsem plátek po plátku do koše, neboť jsem si myslela že to jsou mastné papíry a stále jsem hledala to „těsto“. :-))))

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Pájinko...

Fillo těsto se někdy píše Filo a někdy Phillo atd. V receptě, který byl napsaný na žádost Alcy z Austrálie, která nemá potíže s koupí těsta, jsem pro Čechy doporučila lístkové těsto, protože Fillo údajně nebylo k dostání. Mezi tím se na Labužníku našel tento recept ZDE . Musím však podotknout, že autentická výroba těsta je nesmírně složitá a proto se kupuje zmražené v supermarketech, nebo i čerstvé v pekárnách (těsto trochu připomíná naše tažené na štrůdl). Kde se dostane koupit v ČR to naneštěstí nevím :o(

Zdraví Tě,

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Spanakopita.

pardon, omlouvám se, ale až teď jsem tu našla další články o fillo těstě a také recept. Byl napsán ale s jedním f, takže jsem ho nejprve nenašla.

Pájinka
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Spanakopita - otázka

Fillo těsto jsem tu objevila u 4 receptů. Můžeš mi prosím Babi poradit, kde by se v Česku dalo sehnat ? Sice píšeš, že se dá nahradit lístkovým těstem, ale zkoušela jsem z něj baklavu a nebylo to vůbec ono. Lístkové těsto totiž nelze vyválet tak tenounce. Děkuji mnohokrát.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz