Recept Spaghetti alla Carbonara – římský recept.

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Spaghetti alla Carbonara – římský recept.

Úvod

Velmi oblíbená římská specialita, kterou si v Itálii i ve světě různě obohatili a obměnili. Ale jak toto jídlo vlastně vaří rodilí Římané?

Postup

Dáme vařit vodu na těstoviny a připravíme si ingredience. Vejce vyklepneme do mísy, přidáme asi polovinu postrouhaných smíchaných sýrů, trochu pepře(umletý nahrubo), špetku soli a metlou dobře zamícháme. Líčko nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Do vroucí vody přidáme sůl (nepřehnat, líčko a sýry jsou dost slané), vhodíme těstoviny a zamícháme. Na větší pánev dáme olej (kdo šetří tuky nemusí), pepř, vložíme líčko a pomalu jej vysmažíme, až je tuk průsvitný, maso je opečené a začíná být křupavé.Podlejeme vodou od těstovin, podusíme a odstavíme až do uvaření těstovin. Škrob vytvoří jemnou emulzi, maso se nepřepeče. Těstoviny uvaříme al dente, tvrdší než jsme zvyklí, v poslední fázi ještě dojdou. Pánev s líčkem postavíme opět na plamen a dobře prohřejeme, přidáme scezené těstoviny (vodu nevyléváme!) a promícháme s líčkem, aby nasákly trochu šťávy. Znovu podlejeme vodou z těstovin, vejce se sýrem ještě rychle znovu rozšleháme a mimo plamen pomalu nalejeme na těstoviny. Nejlépe velkou vidličkou a na minimálním plameni nebo úplně mimo plotnu zamícháme. Vidlička by neměla jít až na dno, spíše navíjet vajíčka na těstoviny. Případně můžeme ještě přidat trochu vody (ne na těstoviny ale po stěně pánve), která zabrání přiškvaření vajec. Odstavíme hned jak jsou vejce mírně provařená, přidáme trochu sýra, promícháme a ihned servírujeme. Každou porci ještě posypeme trochou pepře a zbylým sýrem. Těstoviny mohou být také vermicelli nebo bucatini, nikdy těstoviny nelámat! Dávka je na obvyklou italskou porci, můžete všeho přidat, vlastně se to dělá od oka. V Česku možná guanciale (guančále) zatím není běžně k dostání. Připravuje se z krku, má typický trojúhelníkový průřez a jednu vyšší vrstvu libového masa. Pancetta, kterou se často guanciale nahrazuje, je slanina z břišní části s tenkými vrstvami prorostlého masa (viz foto). Můžete nahradit tlustším plátem anglické slaniny nakrájené na kostičky, hrstku kostiček na osobu. Tenké plátky se příliš rychle vysuší a přeškvaří. Pecorino romano (původně se používal jenom tento sýr) můžete nahradit parmazánem. Jak vidíte není tam smetana, ani cibule nebo česnek, ani víno a chraň bůh petržel, to všechno Římany dost rozčiluje. Ale trik s vodou pomůže vytvořit tu krémovou vaječnou omáčku, která obalí těstoviny. Původ názvu docela dobře popsal casino ve svém "deníčku":https://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/ . Promiňte poněkud dlouhý a detailní popis přípravy, ale ve skutečnosti to jde velmi rychle.

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 02.05.10 vloženo
  • 16020x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 360 g spaghetti
  • 4 l vody
  • 70 g guanciale - sušené vepřové líčko
  • 90 g sýr pecorino romano, nevysušený
  • 50 g parmazán
  • 4 čerstvá vejce
  • 2 PL olivový olej
  • sůl pepř.

Doporučená příloha

  • Bílé víno z oblasti Castelli romani.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Spaghetti alla Carbonara – římský recept.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Spaghetti alla Carbonara – římský recept.

noskovice
1322 příspěvků 04.08.10 19:08
Re: Spaghetti alla Carbonara – římský recept - svevo,

dovolila jsem si vložit i mojí fotku. :)
Ahoj

snezenka
109 příspěvků 13.05.10 07:10
Re: Spaghetti alla Carbonara – římský recept.

úžasně napsané! Takový recept jsem hledala dlouho.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz