Recept Špagety s pečenou červenou paprikou Veg

(Hodnoceno 2x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Špagety s pečenou červenou paprikou

Úvod

Dovolená nebo dobré jídlo nejsou žádné mrhání časem!
Příprava těstovin je sice kapku delší a může se protáhnout až na dva dny (kdo by v Toskánsku někam spěchal), ale při čekání, až se omáčka začne pomalu vařit, si v té lákavě aromatické vůni příjemně odpočinete. Pochopitelně že životní rovnováhu musí najít každý sám a věčné neurotiky tahle omáčka asi nezachrání. Můžete to ale zkusit.

Postup

Nejdříve jsou na řadě papriky. Šup s nimi do trouby, kde je pečte nebo grilujte, dokud slupka nezčerná a neudělají se na ní puchýřky. Nechte je vychladnout v papírovém sáčku.

Pak je oloupejte, odstraňte semínka a papriky nakrájejte na na menší kousky. Ty pak schovejte do ledničky. Musí totiž dva dny odpočívat.

Odpočinuté nakrájené papriky vložte na olej rozehřátý v pánvi a osolte je hrubou mořskou solí. Smažte na středně silném ohni 4 až 5 minut.
Pak stáhněte plamen, přilijte do pánve smetanu, zamíchejte a nechte za občasného míchání vařit na mírném ohni asi 30 minut.

Omáčka zhoustne a získá oranžovou barvu. To je signál, abyste ji sundali z plotny a nechali 3 až 4 hodiny odpočívat.

Nakonec uvařte těstoviny, slijte je a důkladně promíchejte s omáčkou, kterou jste mezitím ohřáli. Posypte drceným pepřem. No a můžete servírovat.

Fred - vícepresident pro technologie u Oskara

Recept je z kategorií: Těstoviny


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 05.08.07 vloženo
  • 41375x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 hod + 2 dny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 10 červených paprik
  • hrubá mořská sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml 30% smetany
  • 500 g těstovin (nejlépe špaget, ale záleží na vás)
  • vícebarevný drcený pepř

Doporučená příloha

  • dobré plné aromatické chianti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.11.13 12:37

Dělala jsem již několikrát, ale s jinými těstovinami. Špagety moc nepoužívám, ale když už je kdosi donesl z obchodu, hned jsem věděla, kterak s nimi naložit :)
Samozřejmě jsem hned sáhla po tomto skvělém receptu!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 25.09.13 19:25

Postup som dodržala, papriky odpočívali .....
Výborné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 30.11.07 00:00

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Špagety s pečenou červenou paprikou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Manana
1515 příspěvků 15.12.12 22:10

Dando, tak to bude vono, že si to ty papriky natáhnou zpátky, dotankujou se jak velbloudi. Matiox chaua za reakci, jak já bych v tý hospodě se Zděndou chlastal!!! Zatim musim pít Tabasco a lízat chipotle.
Feliz Navidad, Prospero Año Nuevo y Felicidad.

 
danda  15.12.12 20:04

Sakra, to nemá v tomto ročním období Cumbuch nic jiného na práci, než vytahovat tenhle kontroverzní recept?

Mananku, abych řekla čistou pravdu, tak nevím co se děje s paprikama dva dny v lednici :-), ale jedno vím zcela určitě, tu šťávu, kterou pustěj hned po grilování a rozkrájení, tak za ty dva dny z části odpaří a z části natáhnou do sebe :-)
Občas je promíchám a na konzistenci je znát, že houstne a je jí míň.
Na pánvi se musí dělat opravdu jen chvilinku, aby z nich nebyla kaše, ale zůstaly kousky.
Jinak pečené papriky zpracovávám hned a nechám odležet už smíchané s kořením, česnekem nebo bylinkama jen chvíli.
Zdenda tě taktéž zdraví od Simpsnů a vzkazuje, že když jsem ho jednou oblafla a nenechala je odležet, tak to bylo hodně znát.
Velkej je na pívě :cert: :)

 
Manana
1515 příspěvků 15.12.12 16:08

Dando,
o tom, proč se papriky pečou a loupou spolu vůbec nemusíme diskutovat, já už jsem dokonce Mexikánama tak zkaženej, že syrový papriky jím jen velice, velice výjimečně.
Ale zarazilo mě tvé dvoudenní uležení paprik v lednici. To nějak nechápu proč. Mexikáni je zpracovávaj oloupaný ještě vlažný, uleželé jsem je tam nikde neviděl a při povídání s tamními kuchaři a sdělování receptů od nich nebyla o takovém postupu ani zmínka, takže z toho usuzuji, že oni to v Mexiku, ani v Guatemale či v Hondurasu nepoužívají. Co jsem zjistil já je to, že když je nechám odložené jen půl dne, tak už mi začnou osychat a ztrácejí tu fantastickou olejovou šťávu, kterou při pečení pustí, proto je nikdy nenechávám ležet přes noc.
Takže teď babo raď a vysvětluj, jsem jedno velký ucho!
A zdravím ¡Utz a wach! tebe i všechny Zděndy.

 
Zuzka1973
2000 příspěvků 28.09.12 14:46

@casino
Jj… špatně jsem to pochopila, takže chyba byla na mém přijímači :kytka:

Moc se mi tenhle recept líbí, jen co bude čas, určitě vyzkouším, papriky mám moc ráda.

 
simanova
19 příspěvků 26.09.12 23:35

Dando, děkuji za vysvětlení. Právě teď je ta správná doba na vyzkoušení, tak jsem zvědavá.

 
danda  26.09.12 21:13

Papriky, které upeču a oloupu a nakrájím mají zcela jinou konzistenci, než papriky odleželé dva dny v lednici.
Neochucují se, není potřeba, sami o sobě mají svoji specifickou vůni i chuť, která se rozvine krátkým orestováním na kvalitním oleji, dávám lžíci oleje a lžíci másla a šlehačka dokoná dílo v tom nejlepším slova smyslu.
Omáčka se nesmí převařit, aby papriky neztratily dužinu a důležité je několikahodinové odstátí.
Správně uvařené těstoviny doplňují toto luxusní, jednoduché, přitom na čas náročné jídlo.

Casino, o původu nehodlám polemizovat, protože pravdy se zřejmě nedobereme. Recept je opsaný z brožury nějakého telefonního operátora před několika lety a od té doby každý rok alespoň 2× v době kapií vařím.

 
di
2448 příspěvků 26.09.12 20:50

S pečenými paprikami „laboruju“ celkem často (většinou je z toho salát s olol, česnekem, hromadou sekané petrželky, solí, bílým pepřem a balzamikem). Tuhle omáčku si představit dokážu, bude určitě moc dobrá, ale ta dvoudenní „výdrž“ v ledničce bez ničeho mi taky moc jasná není, třeba nám to Danda vysvětlí.

 
casino
4450 příspěvků 26.09.12 20:24
Zuzka1973...

…vidím, že mluvíme každý o něčem jiném 8o
Opravdu si myslíte, že pečené papriky uložené JEN TAK, BEZ NIČEHO na 2 dny v lednici budou jiné, než právě upečené a jen v lednici vychlazené :?:
Já si to nemyslel a teď už vím, že paprikám jsou nějaké dva dny v lednici šumafuk :mrgreen: Nedovolil bych si, bez odzkoušení, vstoupit na tenký led této „paprikové“ diskuze 8) :kytka:

 
Zuzka1973
2000 příspěvků 26.09.12 19:54

@casino
Já podobně zpracované papriky znám z časopisu Receptář č. 7/2011. (str. 9)
Akorát, že tam se nechávají vychladnout pod pokličkou a jsou pak pokrájené zality nálevem z octa, oleje, česneku, soli a pak teprve nechat proležet. Jsou vynikající, doporučili to posypat balkánským sýrem a k tomu pečivo. Výborná věc…
Proto se nedivím v receptu uvedenému postupu zpracování paprik… Vážně to je dobré: na sucho do tmava upéct v troubě a po vychladnutí oloupat a odsemenit…

Papriky takto upravené zkuste bez obav a hezký večer vám i autorce :kytka:

 
casino
4450 příspěvků 26.09.12 19:20
Fred – vícepresident pro technologie u Oskara

To co je na obrázku vypadá sice velice italsky, ale postup naznačuje původ spíše anglosaský, ne-li přímo amerikánský :)
Stejně jak níže pýýýše kolegyně simanova: „Ale pokud je dávám odpočívat, většinou v nějaké marinádě.“
Prošmejdil jsem kde co, ale pokud někde dávali pečené papriky odpočívat jen tak, pak na sítku, aby okapaly; pokud v misce, tak ochucené, aby se rozležely před dalším použitím.
Toho, v závěru receptu zmiňovaného „Freda“ mi přítel Google nabídl jako: Fred Hrenchuk, viceprezident pro technologie společnosti Oskar Mobil 8)
No a tomu nadnárodnímu mobilu možná i postup odpovídá
:mrgreen:

 
simanova
19 příspěvků 22.09.12 08:57

Miluju pečené červené papriky. Ale pokud je dávám odpočívat, většinou v nějaké marinádě. Tyhle opravdu jenom oloupu a dám na 2 dny do lednice?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Přílohová kukuřice


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Karbanátky Karbanátky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz