Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Suziana_D Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V hádce o mém způsobu stravování jsem řekla manželovi: „Vymysli si jakýkoliv masný produkt a já ho vyrobím z rostlinných surovin!“ „Jitrnice“ - zněla jeho odpověď. A tak vznikla jitrnice, jakou svět neviděl... sojová :D
Sojové kostky vařte v osolené vodě s trochou octa, 15 minut. Vyždímejte z nich přebytečnou vodu a vložte do misky. Přidejte natrhanou housku a ostatní suroviny. Obsah misky rozmixujte tyčovým mixérem. Z hmoty vytvarujte váleček nebo placičky a nechte ji v lednici několik hodin uležet. Můžete jíst klidně s chlebem a cibulí nebo také opéct na pánvičce.
Recept je z kategorií: Sójové maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
10.9.19 16:47
Vždycky mě hrozně baví, když někdo, kdo nejí třeba párek a může si místo toho udělat vajíčko natvrdo, se ze všech sil snaží vyrobit ze soji právě párek. Nechápu takové počínání. Já třeba nejím cizrnu, ale nikdy by mě nenapadlo si ji vykrájet z bůčku a pak se kasat, že jsem oblafnul přírodu a udělal cizrnu z bůčku. Takže dělat bramboráky z cukety, jitrnice ze soji a řepu z kedlubny je podle mě pitomost. Ale přesto jsem to vyzkoušel. Místo kostek jsem použil granulát, nemusíte si pak znesvětit mixér a jde to tak nějak samo. Hotový polotovar jsem nechal odležet 24 hodin. Nastudeno jsem ochutnal, do jitrnice to má daleko asi jako do Japonska. Teplá verze mě ale překvapila. Lidi, ono to vážně chutná jako jitrnice, přesněji řečeno prejt! Chuťově je to hračka, jitrnice je především majoránka, česnek, pepř, a tak dále. Správnou konzistenci zajistí právě ten granulát, který se tváří jako hrubě mleté maso. A houska je v jitrnici taky. Úžasné! Ani jako zapřísáhlý masožravec bych nepojal podezření, že jím soju. Špatně se to smaží, původně zamýšlené karbanátky se rozpadaly a drť na pánvi vsakovala olej, takže žádná zdravověda, ale poctivá česká sebevražda tukem. Na talíři to ale vypadalo jako osmažený prejt a i to tak chutnalo. Osobně bych asi přidal koření, mohlo by to být výraznější. Cibuli jsem dal celou a nakrájet ji velmi jemně, já jsem to odflákl a velké kusy kazí dojem. Celkově vzato velké překvapení a rozšířené obzory. Smysl to sice nemá, ale chutná to skvěle.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi29.12.13 12:23
soja je´bílkovna a s houskou se to tluče, tudíž jako veg. strava a ani
jako dělená není vhodná. sojovým pokrmům je třeba se vyhýbat. konzumovat
ojediněle.
matlák
21.9.11 03:41
Suziana_D, vyzkoušeno, snězeno, i když ne v podobě jitrnice. Snaha
byla, ale výsledek díky barvě vůbec nepřipomínal jitrnici… Použila jsem mleté vločky místo housky a
vařené, vyždímané kostky jsem dva dny marinovala, kořením jsem tolik
nešetřila, naše chuťové pohárky neregistrují špetky. Díky marinování
se hůře pracovalo, už nelze tak dobře vyždímat. Proto jsem misto oleje
použila sádlo a nechala odpočinout v lednici. Stvořila jsem
„karbošky“, barevně odpovídaly a moji strávníci pomlaskávali, /milují
mleté ve všech podobách/. Pochvala byla i bez znalosti z čeho karbošky
jsou - předávám. Občas jim nakládám kostky, obalím škrobem a prudce
osmažím. Do marinády dávám trochu červeného vína, hlavně pro ty, co
nemusí chuť soji. Prozraď prosím, co na jitrničku manžel, byla
pochvala?
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Sojová jitrnice "jakou svět neviděl"
6 příspěvků 29.12.13 14:19
Nikdy jsem nezkoušel a to ani doma péct palačinky na třech pánvích. měl jsem zato, že žena umí připálit jenom cibuli, jak vidno i palačinky.

matlák
6 příspěvků 29.12.13 14:12
Všeho s mírou. sojové maso postačí jednou za rok. zrovna tak s. mléko, boby arašídy. zdravá kuchyně to nedoporučuje. když nemám peníze udělám guláš z kostek. dá se jíst. jinak držím dělenou stravu dle dr. haye. je to super. lepší než vege. ale je možné tak jíst i bez masa. je ale nutné rozlišit bílkovinu od uhlovodanů i v jídlech která nejsou z masa a to i v ovoci. to vegetariáni nedělají, proto je i dělená strava lepší. př. knedlíky s vejci. bílek bílkovina ostatní uhlovodan. piza s rajčaty. rajče v jakékolv jné úpravě než čersvé/živé/ je bílkovina. i špenát. a už se to matlá. na bílkovnu vytváříme ke trávení kyselinu na uhlovodan zásadu. neutralizujeme to a špatně natrávené odchází do tlustého střeva. tam to leží. bývá tam až 30 kg ztvrdlé nestrávené stravy. v čistých střevech je základ předcházení 99% nemocí. z toho co za celý den sníte potřebujete k žvotu max jednu třetinu. ze zbytku žvíte doktory
hodně zdraví přeje matlák
ALABURKY?
No, bez první a poslední věty bych mohl napsat totéž co 13.09.11 13:58
Ani náhodou 
Receptura je chuťově vyvážená a jídlo, jako pomazánka, je to výborné
Původně jsem to chtěl svým blízkým prezentovat jako normální jitrnici…
Koupil jsem pár kvadrátů kruponu, že ho uvařím jako na pojivo (vím, VEG už by to nebylo) a aby zuby měly do čeho kousnout. Protože čerstvá vepřová střeva se mi nepodařilo sehnat, koupil jsem jitrnice, že střívka nabiji tím sojovým prejtem. Když se ale ukázalo, že ta sojová hmota má s jitrnicí podobnou akorát chuť, tak jsem pravý prejt smíchal s tímto zázrakem asi v poměru 1:1 a rodině přiznal, že jsem si z nich chtěl udělat srandu. To, co jedli (s octem a cibulí), by mi totiž jako jitrnici nesežrali!
Mimochodem, znáte ALIBURKY?
Ten sojový granulát má stejnou chuť jako pražené loupané sojové boby. Na mlsání výborné!!! Akorát si na něm nevylámete zuby…
Příspěvek upraven 25.09.11 v 20:59
„Eventuelně že je to v současné době in ? " - myslím, že doba kdy frčela soja už proběhla, nevím přesně kdy, cca 23 let?, Vzpomínám si, vařila jsem bobulky a cpala do dětí pod pohrůžkou domácího násilí
. První pokusy byly za trest, postupně jsem
vychytávala řízky, směsky, granulát i kostky. Mánie pominula a já
přestala mořit rodinu sojou. Po půlroční pauze jsem dostala ochutnat
připravené kostky jako směs se zeleninou od kuchaře, který měl dar a cit
pro vaření, i znovu jsem se pustila do pokusů. Už jsem neprala do rodiny
pod tlakem, jen nenápadně, občas. Světe div se, baštili bez protestů.
Tenkrát se hodně psalo o prospěšnosti soji, na což mi kuchař odpověděl
prď na na řeči, tolik nezatěžuje útroby, lépe a rychleji proběhne
traktem, pokud nechutná, nevař, nenuť sebe ani rodinu“. Od té doby celkem
zachutnala, poradil přípravu. Jak píše casino, přidávala jsem pro
odlehčení k masu a jen párkrát do roka. Silně masožravá dcera dnes
vaří ze sojového „masa“ dvakrát týdně, pomalu přestávají konzumovat
savce. Syn nad klasickým gulášem konstatuje „mami, stejně nejlepší
hovězí má krůta ". Pomalý odklon od masa sleduji už delší dobu, a ne jen
u svých potomků.
, nevadí, udám jako černouškovské 
Přijela vnučka na víkend, plánujeme baštu, začne mi vyprávět, jak někde chovají kachny zakopané, jen hlava jim "čouhá“, nesmí mít pohyb, „babi to je hrozný, viď“? Naporcuji čerstvou blátokačku do mrazáku na někdy, už se nedivím ničemu…
Za sebe: k sojovému „masu“ mám kladný vztah, beru jako odlehčení před oslavou, grilováním, svátky a podobně.
Neumím říct jestli chutná víc, nelze srovnávat, jsou dny kdy si pochutnám na zeleninovém talíři, jindy na krkovičce zapečené se šlehačkou, příště na směsce ze sojového masa…
Pro zajímavost přikládám odkaz na chutný pokrm /dle mého/ ze sojových kostek: http://podruhe.mujblog.centrum.cz/…o-69960.aspx až za játry.
Kdyby Suziana_D nenapsala tento recept, kostky bych koupila až začátkem prosince na odlehčující dny. Pochutnali jsme si, fakt.
A zatím co tady datluji, povedlo se připálit tři paličinky
4813 příspěvků 21.9.11 13:29
Wydro, i já budu s napětím čekat na komentáře…
Protože sojovým masem opovrhuji, nechutná mi, chtela bych se, prosta všech invektiv zeptat, zda to konzumujete protože je to dobré až vynikající, nebo zdravé až nejzdravější, než jakékoliv „živé“ maso ?
Eventuelně že je to v současné době in ? A opravdu, opravdu vám to chutná víc než maso?
Vynechávám vegoše, to je něco jiného. Mám na mysli člověka jako všežravce.
12 příspěvků 21.9.11 10:52
Pochvala nebyla, on mi nikdy nic nepochválí… O víkendu měl kupovanou, skutečnou jitrnici a přiznal, že v tom opravdu velký rozdíl není. Jen ta má byla méně mastná a snesla by více koření. Daleko větší úspěch měla sojová paštička, kterou jsem minulý týden nesla na ochutnání i holkám do práce. Všem moc chutnala, jedna dokonce chtěla přidat a druhá se ptala jestli ji nebudu prodávat, že je lepší než kdejaká kupovaná
.
Casino, kostky jsou opravdu lepší. Minulý týden v Albertu - granulát 17.90, kostky 9.90
Suziana_D, vyzkoušeno, snězeno, i když ne v podobě jitrnice. Snaha byla, ale výsledek díky barvě vůbec nepřipomínal jitrnici…
Použila jsem mleté vločky místo housky a
vařené, vyždímané kostky jsem dva dny marinovala, kořením jsem tolik
nešetřila, naše chuťové pohárky neregistrují špetky. Díky marinování
se hůře pracovalo, už nelze tak dobře vyždímat. Proto jsem misto oleje
použila sádlo a nechala odpočinout v lednici. Stvořila jsem
„karbošky“, barevně odpovídaly a moji strávníci pomlaskávali, /milují
mleté ve všech podobách/. Pochvala byla i bez znalosti z čeho karbošky
jsou - předávám. Občas jim nakládám kostky, obalím škrobem a prudce
osmažím. Do marinády dávám trochu červeného vína, hlavně pro ty, co
nemusí chuť soji. Prozraď prosím, co na jitrničku manžel, byla
pochvala? 
A pak že je glama potvora…


… kdo to může je to dobrý, ale…
12 příspěvků 13.9.11 19:02
Tak jsem poctivě pátrala přes google a Glama má pravdu, mléčnou složku používají jen malé pekárny. Narazila jsem taky na jednu zajímavost: Často se v pekárnách používají tzv. zlepšující přípravky, které mohou obsahovat sušenou syrovátku a emulgátory z živočišných tuků nebo z peří. Ach jooo, ještě peřím nás budou cpát…
Alis neeeee..nemystifikovala…vždyť já v té pekárně před lety dělala… sice jsem přímo nepekla, ale exportovala, a současně i nakupovala a zkoušela směsi na pečivo. A ochutnávala…

Dneska se totiž většinou všude peče tak, že se kupují hotové směsi na rohlíky aj. A v těch mléko ani vejce nejsou.
Samozřejmě malé, soukromé pekárničky, které si připravují podle vlastních receptur a samy si míchají, klidně mohou mít speciální rohlíky, kde to mléko či vejce třeba být mohou. Pokud vím, tak mléko snad bylo (je) v karlovarském rohlíku.
Ale běžné, obyčejné pečivo (za korunu kus), které se kupuje od velkovýrobců opravdu mléko, natož vejce neobsahuje.
12 příspěvků 13.9.11 17:42
Nejsem ani to ani ono
… Nejraději jím rostlinnou stravu, ale
občas si dám třeba i sýr. Mléko ani vejce nekupuju, ale když u někoho
na návštěvě dostanu kousek buchty z vajec, tak se z toho nesložím
. Manžel jí všechno a vařím pro něj
masová jídla, která musím s nelibostí ochutnávat, protože on vařit
neumí. Jsem tedy spíš vegetariánka, ale ne zapřísáhlá.
Tak mě zase ta potvora Glama mystifikovala
Ještě že nejsem vegan 
Ty Suziano jsi?
12 příspěvků 13.9.11 17:14
Záleží jaká pekárna je peče. Někde používají při výrobě mléko a vejce, takže nejsou veganské. Pokud je připravují třeba jako Wydra ve svém receptu http://www.labuznik.com/…ove-krupave/ , tak veaganské jsou… jen je nesmí potřít tím vajíčkem
. Takže u takového nebaleného pečiva se to
v obchodě těžko zjišťuje
.
Předchozí poznámku ber jen jako přátelské plkání, nicméně mě zajímá tvá poznámka o veganských houskách. Kdysi jsem uveřejnila recept na Opravdu houskové knedlíky a pod receptem mi bylo vysvětleno, že i kupované housky jsou veganské. Tak jak to tedy je?
Suziano D, ber to trochu s nadhledem… psala jsem to s vlídným úsměvem, nic proti vegetariánům nemám, jen mě trochu popichují jejich názvy a pak někteří, co tvrdí, že to chutná STEJNĚ jako maso, jako šunka a pod.
Věřím, že si pochutnáš, stejně jako mnozí jiní.
A to já bych ho chtěla ještě ke
všemu ze všeho nejradši rare
Zato mi bude stačit jen sůl, pepř klidně
vynechám. 
Ale ze sójového masa mi prostě biftek, co bude chutnat jako biftek neuděláš
12 příspěvků 13.9.11 14:33
Pohromadě to drží asi díky tomu oleji. Za „zázrak“ to vůbec nepovažuji, spíš experiment. Já jsem totiž jitrnice nikdy ráda neměla.
Kdo je vegetariánem od narození, neví jak chutná biftek. Kdo se jím stal až v průběhu života, to vědět může…
No, já se na ten zázrak chystám…


Myslím, že granulátem nic nepokazím a proto část nebudu ani mixovat.
Trošku tápu, čím že to drží pohromadě…Asi tou houskou?
Já kdysi experimentoval s granulátem jako náhradou masa v sekané. Matně si vzpomínám, že do 40% soji to bylo ještě jedlé
Technická:
Jak ví vegetarián, jak chutná biftek?
Příspěvek upraven 13.09.11 v 13:59
12 příspěvků 13.9.11 13:20
1. Ano, manželovi chutnala. Prý je jen málo mastná.
.
2. Okurkový salát z roštěnce nelze udělat, protože okurka je z 95% tvořená vodou, kdežto maso je především tuk a bílkoviny.
3. I ze sóji nebo jiné rostlinné bílkoviny si vegetarián udělá chutný biftek. Stačí trochu víc přemýšlet nad ochucením pokrmu. Ten tvůj biftek by ti taky asi moc nechutnal bez soli a pepře…
4. No a mně tedy víc voní sója než kravský zadek… , ale „proti gustu žádný dišputát“
521 příspěvků 13.9.11 00:56
Trpasliku, ja vim, ze maji, ale nevedi, co by si za to rekli a knedle, kdyz uz je musim udelat, delam tak, jak jsem rekla a jsou vyborny
Pokud vás láká vytvořit jitrnici ze sójových kostek i za oceánem, hledejte soya meat: http://en.wikipedia.org/…able_protein
Doufám, že ale nečekáte, že sójový výrobek bez chuti a zápachu (no, trochu - dost - to cítit je) bude chutnat jako maso.
Stejně tak, jako já neudělám okurkový salát z roštěnce, neudělá vegetarián biftek ze sóji. Vzhled není vše
P.S. Tím neodsuzuji nikoho, komu to chutná, absolutně ne, tvar pokrmu nechť si každý vytvaruje po svém -:)
6 příspěvků 13.9.11 00:39
Drobek a vsetci co ziju v zahranici, ak mate moznost nakupovat v polskom „sklepe“ (obchode), tak na knedle a celkovo na kysnute cesto pouzivajte Krupčatku typ 450. Pripadne staci typ 450, nemusi byt krupčatka (aj ked ta je lepsia).
521 příspěvků 13.9.11 00:18
Drobku tak koukej, ja se mrknu taky, docela me laka tu jitrnici vyrobit

Co se knedli tyce, nedelam je z wondry, ale z Arthur bread flour nebilene, coz je vyborna hladka, pridam housky, zabalim do mokrych uterek a parim v pekaci v troube. Knedliky jsou krasne nadychane, vubec nepotrebuju hrubou mouku.
Drobku , ja mam tiez ten isty problem , Australia je akokeby bola rozdelena horizontalnou ciarou dole je Sydney Melbourne atd. vsetko mas ako v europe. Nad nou „prd“, ale kupim vsetko azijske ako keby som bol v Singapore alebo v Saigone.
take skoro podobne je pod menom Haggis zo
Skotska.
PS: Jaternica
Anitto, jednou jsem se takhle na celer zeptal, a manažer řekl, že jeden celer mu nepřivezou a víc se jich neprodá. Ale v některých obchodech je, to je fakt.
No a wondru instant taky ne, používám
olivový olej s moukou ve spreji.
Klobásy a vlastně uzeniny vyráběné poláky a němci, v ruském obchodě za vlídné ceny prodávané - ne, není třeba se bát.
Wondra mouka , to jo, ale dělat z ní knedle by byl luxus, je drahá, česká hrubá i polhrubá je levnější. Tu maďarskou jsem nikdy neviděl, asi nežijeme v horách.
Po těch kostkách soji se budu muset trochu popídit, zatím nevím.
521 příspěvků 12.9.11 22:40
Drobku, co mam koupit - k cemu by se daly ty sojove kostky prirovnat? Dik
521 příspěvků 12.9.11 22:37
Ale blbost Esmeralda, vsechno tady mame!
Shanet se nic nemusi a pokud urcitou vec
v obchode nejaky cas nemaji, asi to nikdo nekupuje, jako treba koren celeru
-celeriac-, manazer objedna a daji ti vedet. I wondra flour, coz je hruba
mouka, nebo hungarian high altitude, coz je lehce polohruba, take wodra instant
v kulate krabici, se kterou se dobre vysypavaji formy a plechy na peceni.
Ale tech klobas specielne od rusu bych se bala…
Esmeraldo, ono to samozřejmě je, ale jak jsem napsal, místní mi to neprodají, že abych si koupil jejich hovězí klobásy a salámy. Na to já zas nemám rád. Jitrnice se dováží z Chicaga od Polského řezníka, a v podstatě přijdou levněji než nechat si poslat střívka a dělat sám, doma. Salámy kupuju v ruském obchodě, vyrobeno v Portlandu a v Chicagu, německý řezník je v Seattle, ale od něj nakoupit nemůžu, nejsem obchod. Potíž s kupovanými uzeninami je v tom, že podle zákona se do toho nesmí přidat voda a mouka, to by bylo šizení spotřebitele.

Když jsem byl v roce 1968 poprvé v cizině a rovnou v Mexiku, někdy jsem si nad talířem musel říct, tohle je restaurace, vybral jsem si to z jídelního lístku, přinesli to na talíři a tak to teda asi jídlo je. Obvykle jsem to zvládl.
4813 příspěvků 12.9.11 21:26
Drobku, já se vždycky nestačím divit co všechno se nedá v US sehnat.
Do čeho u vás dělají řezníci jitrnice, sausages, salámy atd…?
K tomuto receptu: byla jsem přesvědčená že by měl každý ochutnat cokoliv aspoň jednou.
Pomóóóóc! Moje přesvědčení nějak povoluje.
díky moc a moc, já hledal v místě, a marně. Mají, ale neprodají. Že abych si koupil klobásu od nich. Co je jitrnice Američanovi nevysvětlím.
Wolfgu, budu ti celej vděčnej.
5068 příspěvků 12.9.11 21:01
Suziano, si nenapisala.. manzelovi ? chutila, chutila?!
584 příspěvků 12.9.11 18:38
S takovou se dají dělat věci! Třeba trefit oblíbeného politika…
Drobku, najdu pro Tebe postup, jak dělati vlněné párky. To není sranda, dělají se bez střeva
521 příspěvků 12.9.11 17:15
Drobku.....
http://www.meatprocessingproducts.com/…casings.html?…
Zagoogluj si, je tam toho spousta!
Ja bych k tomu nazvu dodala jen „....... a pes nezral“
Ale to neznamena, ze to nemuze nekomu chutnat !
Kazdopadne je to napad hodny medaile pro ty, kteri jedi maso z polystyrenu !


Mozna by itrnici uvitali i jako divadelni rekvizitu ! ?
Teda to čumím, ale stejně nevím jestli najdu odvahu.

Co se mi líbí je příprava bez střívka, to tu totiž neseženu kdybych se rozkrájel. A tak to zkusím. Na mou duši.