Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Psenicu namocime na zopar hodin do vody(napr. cez noc) a dame varit. Ked zacne vriet, stiahneme teplotu a nechame pomalinky varit do makka. Po uvareni scedime, nechame vychladnut a dosucha okapat. Pridame koreniny zmiesane s cicerom a pr. cukrom a obracanim/prevracanim zhora dole (nie miesanim) ich vmiesame do psenicky tak aby sa nam obalilo kazde zrnko ako bonbonik. Kladieme do misticiek, papame malou lyzickou. Mozeme zdobit farebnymi malymi cukrikmi. Dobru chut! Snunyje sa vari a podava pri prilezitosti prveho zubku u dietata. Urobime oslavu, navarime a pripravime Snunyje, pustime daco vesele, pozveme cele pribuzenstvo s detmi vcetne znamych, priatelov, susedov.... Psenica predstavuje cloveka-zivot-zdravie, rast (zo slova rastie)...ked zrnko vyklici, dostane sa na svet, zacne sa rastlinka rozvijat a prehryzat svetom... Saliga sa pripravuje a podava po omsi (pravoslavna cirkev), ked sa skonci 40 dnovy smutok. Predstavuje cloveka-zivot-zrnko ktore z pody vyklici, rastie, plodi a...az sa znova dostane do zeme... Tak...klicte, plodte a zite v laske, ucte, stasti, zdravy krasny plnohodnotny zivot..nech sa dari, chutiii a voni co naj naj...;-)
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Snunyje & Saliga
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Připravuji už pravidelně, kousky lékořice jsem nakonec poměrně snadno rozdrtila v hmoždíři, je to lahůdka. Na závěr přidávám kapku oliv. oleje a dětem chutná s nasekanými mandlemi. Díky za super receptík. M.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
…na krabičce je napsané root of licorice, licorice sticks, tak jsem to doslovně přeložila:)), podle encyklopedie koření mi spíš přijde, že jsou to místo kořene stonky… …já jsem to chtěla zkusit i s tou lékořicí. Zítra zkusím připravit, tak napíšu, jak chutnalo rodině, ahoj. M.
5068 příspěvků 2.4.08 23:30
Marianne, ja neviem ako vyzeraju tycinky ale koren sa rozomelie. Likorica je vlastne sladka a ma inu vonu ako likoricove cukriky-tie su uz spolu s anyzom. Ak nemame, nedame. Ten anyz postaci…aj tak si kazdy dava podla vlastnej chuti a vsetko chuti…;-) ..dik..pekny zbytok tyzdna…:)
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Joli, mletou lékořici jsem nesehnala, jen kořen lékořice - tyčinky (v prodejně Farah v Praze), pan prodavač říkal, že se dá i žvýkat nebo připravit z ní čaj. Jak bych to mohla použít - postrouhat nebo…? M. -) Krásný sluníčkový den a celé jaro. M.:-)
24 příspěvků 25.1.09 03:43
Tohle, jako vždy od Jolany, není recept ale labužníkova óda na radost života.
5068 příspěvků 7.3.08 01:22
Marianne, to nie ja…to napisal a pripravil sam zivot a clovek. Tento recept nie je stary, ani prastary ale este starsi ako nabozenstva… prve naleziska o psenici a chlebe su z doby kamennej kdesi zo severovychodu Syrie…tak pripravovali aj daco sladke asi..ale s medom asi..;).. neviem, nikto nevie, robi sa od nepamati..:)
Cizrnu, len pomelies. Davno sa davala oprazena psenica pomleta. Potom zacali davat cizrnu, lebo ma peknu farbu. Ta sa moze(druh tej velkej) namocit na noc, scedit, dosucha okapat, olupat a narychlo nasucho oprazit. Vola sa Gdama, konzunuje sa ako oriesky..;)..ale takto domacky to je babracka okrem toho ze ide o isty druh cizrny. Dakujem. Pekny vecer..:)
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko,
ty nepíšeš recepty… ale pohádky!
Zkusím s pšenicí KAMUT - „pšenicí faraonů“. Nedávno jsem tuto pšenici použila k přípravě Svaté Barbory (společně s vlašs. ořechy, mandlemi, pistáciemi…) a bylo to vynikající. Cizrna pomletá na prášek, takže syrová samozřejmě, že?
Díky za recept. Pěkný den. M.