Recept Snunyje & Saliga

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Psenicu namocime na zopar hodin do vody(napr. cez noc) a dame varit.
Ked zacne vriet, stiahneme teplotu a nechame pomalinky varit do makka.
Po uvareni scedime, nechame vychladnut a dosucha okapat.
Pridame koreniny zmiesane s cicerom a pr. cukrom a obracanim/pre­vracanim zhora dole (nie miesanim) ich vmiesame do psenicky tak aby sa nam obalilo kazde zrnko ako bonbonik.
Kladieme do misticiek, papame malou lyzickou.
Mozeme zdobit farebnymi malymi cukrikmi.
Dobru chut!

Snunyje sa vari a podava pri prilezitosti prveho zubku u dietata. Urobime oslavu, navarime a pripravime Snunyje, pustime daco vesele, pozveme cele pribuzenstvo s detmi vcetne znamych, priatelov, susedov…
Psenica predstavuje cloveka-zivot-zdravie, rast (zo slova rastie)…ked zrnko vyklici, dostane sa na svet, zacne sa rastlinka rozvijat a prehryzat svetom…

Saliga sa pripravuje a podava po omsi (pravoslavna cirkev), ked sa skonci 40 dnovy smutok.
Predstavuje cloveka-zivot-zrnko ktore z pody vyklici, rastie, plodi a…az sa znova dostane do zeme…

Tak…klicte, plodte a zite v laske, ucte, stasti, zdravy krasny plnohodnotny zivot..nech sa dari, chutiii a voni co naj naj…;-)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.03.08 vloženo
  • 4139x zobrazeno

Ingredience

  • 1 salka psenice
  • 3 salky vody
  • 2-3 PL cicer/cizrna zomleta na jemny prasok
  • pr. cukor podla chuti
  • anyz mlety podla chuti
  • stipka koprovych semienok zomlete na jemny prasok
  • skorica mleta podla chuti
  • stipka hrebicek/klincek mlety
  • stipka likorice mletej
  • Pozn.: Vsetko co je napisane stipka nemusi byt alebo dame co mame a mame radi. Pravdou je, ze ak dame vsetko ma to nevyslovne dobru chut.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Snunyje & Saliga

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Snunyje & Saliga

Připravuji už pravidelně, kousky lékořice jsem nakonec poměrně snadno rozdrtila v hmoždíři, je to lahůdka. Na závěr přidávám kapku oliv. oleje a dětem chutná s nasekanými mandlemi. Díky za super receptík. M. :-)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Snunyje & Saliga

…na krabičce je napsané root of licorice, licorice sticks, tak jsem to doslovně přeložila:)), podle encyklopedie koření mi spíš přijde, že jsou to místo kořene stonky… …já jsem to chtěla zkusit i s tou lékořicí. Zítra zkusím připravit, tak napíšu, jak chutnalo rodině, ahoj. M. :-)

 
jolana
5065 příspěvků 02.04.08 23:30
Re: Snunyje & Saliga

Marianne, ja neviem ako vyzeraju tycinky ale koren sa rozomelie. Likorica je vlastne sladka a ma inu vonu ako likoricove cukriky-tie su uz spolu s anyzom. Ak nemame, nedame. Ten anyz postaci…aj tak si kazdy dava podla vlastnej chuti a vsetko chuti…;-) ..dik..pekny zbytok tyzdna…:)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Snunyje & Saliga

Joli, mletou lékořici jsem nesehnala, jen kořen lékořice - tyčinky (v prodejně Farah v Praze), pan prodavač říkal, že se dá i žvýkat nebo připravit z ní čaj. Jak bych to mohla použít - postrouhat nebo…? M. "-) Krásný sluníčkový den a celé jaro. M.:-)

 
la_mil
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Snunyje & Saliga

Tohle, jako vždy od Jolany, není recept ale labužníkova óda na radost života.

 
jolana
5065 příspěvků 07.03.08 01:22
Re: Snunyje & Saliga

Marianne, to nie ja…to napisal a pripravil sam zivot a clovek. Tento recept nie je stary, ani prastary ale este starsi ako nabozenstva… prve naleziska o psenici a chlebe su z doby kamennej kdesi zo severovychodu Syrie…tak pripravovali aj daco sladke asi..ale s medom asi..;).. neviem, nikto nevie, robi sa od nepamati..:)
Cizrnu, len pomelies. Davno sa davala oprazena psenica pomleta. Potom zacali davat cizrnu, lebo ma peknu farbu. Ta sa moze(druh tej velkej) namocit na noc, scedit, dosucha okapat, olupat a narychlo nasucho oprazit. Vola sa Gdama, konzunuje sa ako oriesky..;)..ale takto domacky to je babracka okrem toho ze ide o isty druh cizrny. Dakujem. Pekny vecer..:)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Snunyje & Saliga

Jolanko,
ty nepíšeš recepty… ale pohádky!

Zkusím s pšenicí KAMUT - „pšenicí faraonů“. Nedávno jsem tuto pšenici použila k přípravě Svaté Barbory (společně s vlašs. ořechy, mandlemi, pistáciemi…) a bylo to vynikající. Cizrna pomletá na prášek, takže syrová samozřejmě, že?
Díky za recept. Pěkný den. M. :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz