Recept Sněhová meringue - francouzská

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sněhová meringue - francouzská

Úvod

Tak se mezinárodně jmenuje to, čemu říkáme sněhové pečivo… nebo pusinka. Vyslovujte ‚meraeng‘ a nepleťte si to s tancem merengue, který se vyslovuje stejně. I když pěkná kuchařka (nebo kuchař), chystající meringue a při tom tančí merengue by pro partnery byla na pusinku.
Jsou tři druhy meringue: francouzská, která se nejčastěji používá v Itálii (meringa), dále italská, oblíbená ve Francii (z cukru se uvaří sirup, který se na nitku přilévá do našlehaného bílku) a švýcarská (bílek s cukrem se šlehá ve vodní lázni).
Následující recept je zkrácený volný překlad sympatického článku, který napsal vědec-vášnivý kuchař.
Každá rada je podložená vědeckým odůvodněním, ale toho vás ušetřím.

Postup

Předmluva.
Přichystáme si všechno nádobí a náčiní, které budeme potřebovat, znovu je dobře odmastíme (včetně kotlíku a metly robotu, vyhněte se plastu), vysušíme čistou utěrkou a necháme doschnout. Poslouží např. teplá voda s kyselinou citronovou, mytím si odmastíme i ruce. Bílky nesnášejí mastnotu a sníh vlhkost. Proto není dobré připravovat sníh za deštivého počasí.

Bílek: použijeme čerstvá vejce (max. 3-4 dny). Čím starší vejce tím méně bude držet pěna. Bílek velmi opatrně oddělíme z chlazených vajec (snadněji se oddělí). Raději oželíme kousek bílku než riskovat kousíček žloutku. Bílky zvážíme. Je to důležité, vejce jsou různé velikosti. Necháme bílky nejméně 30 minut (i pár hodin, někdo je dokonce zahřívá) při pokojové teplotě. Teplejší bílek zvětší objem 6-8 krát.
Cukr: použijeme mletý cukr nebo krupici, kterou můžeme umlít v mixeru najemno. U mletého cukru není na závadu případná přísada škrobu. Poměr bílek:cukr je 1:1 až 1:2 jako v tomto receptu. Více cukru znamená pečivo husté a tvrdší. Menší dávka cukru je vhodná pro pusinky měkké uprostřed a pro pěnu na zapékání (moučníky a ovoce, Alaska, Pavlova a pod.).

Kyselina podporuje našlehání, kyselina citronová napomáhá zachovat bělost bílku. Nepřídávejte sůl! Naruší stabilitu pěny a může zavinit uvolnění vody.

Pečení: Znáte dobře vaši troubu? Ideální teplota je 85°C. Teplota v troubě ale značně kolísá, špatné jsou nízké teploty i vysoké špičky. Nezbyde než si ověřit vaši troubu pomocí teploměru. V mém případě (elektrická s ventilací) ji nastavuji na 80°C protože vím, že neklesne pod 60° a nepřekročí 100°C.

POSTUP.
Do kotlíku dáme bílek a kyselinu. Začneme pomalu šlehat, potom zvýšíme rychlost. Jakmile se vytvoří lehká, hladká pěna, ještě zvýšíme rychlost. Až dosáhneme čtyřnásobek objemu, začneme velmi pomalu po lžících přidávat cukr. Cukr se musí kompletně rozpustit. Ochutnáním špetky pěny zkontrolujte, zda je opravdu hladká.

Hotová pěna je hustá, lesklá, drží tvar a samozřejmě nevypadne ani z obráceného kotlíku. Pomocí sáčku nebo lžičkou naneseme kopečky pěny na plech s pečícím papírem. Sáčkem můžeme nakreslit i různá kolečka, srdíčka atd. nebo dokonce plátky. Mezitím zahřejeme troubu na vhodnou teplotu a pečeme dvě a půl až tři hodiny. Zkontrolujeme dopečení a necháme je vychládnout v otevřené troubě.

Recept je z kategorií: Cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.01.12 vloženo
  • 11552x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min + 3 hod pečení

Ingredience

  • 100 g bílky
  • 200 g cukr
  • 1/2 KL citr. šťáva
  • (v receptu je na prvním místě uvedeno 1/4 kl cremor tartar – vinný kámen)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 23.06.14 19:03

Upečené-usušené pusinky můžeme potřít rozehřátou čokoládou, naplnit domácí smetanovo-malinovou zmrzlinou, přidat ušlehanou smetanu a přizdobit červeným želé a mátou.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Sněhová meringue - francouzská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 25.06.14 22:20

@daduuja :kytka: Fantasticke, nadherne, uplne jak od cukrare prvni tridy!

 
Eja
3809 příspěvků 24.06.14 17:40
Souhlas s Casino

Na pohled krása.
Mne recepisy na cokoli typu pusinek včetně koláčů se sněhovou čepicí nechávají v klidu - z nějakého záhadného důvodu jsem od dětství odmítala i koláče se sněhem navrch i od mé úžasné babičky. A zůstalo mi to. Určitě se šidím o lahůdky, ale jakékoli sněhové pusinky jsou pro mne tabu. Snad ještě laskonky, ale taky moc ne.

 
daduuja
1136 příspěvků 24.06.14 12:52

@casino potěš se ještě jednou :-) http://www.labuznik.cz/…a-slehackou/

 
casino
4466 příspěvků 24.06.14 08:51
Tak nevím, co je pěknější...

…esli ta fotečka…, či to, jak je rcp napsaný :nevim: :potlesk:
Obé je to pastva: to první snad pro každého vidomého, to druhé pro ducha snad nejen kuchtíkova :hug:
Protože zatím „NEvyzkoušel jsem tento recept“, tak hodnotím pouze obrázek :palec:

 
konvalinka34
15 příspěvků 23.01.13 15:03

Používám rozvar vody a cukru krupice ve stejném poměru a přidávám do středně tuhých bílků, společně došlehám, mám to tak odzkoušeno i z výroby makronek a velmi se mně to osvědčilo. váš recept je bezvadný. :potlesk:

 
sveva
751 příspěvků 14.01.12 13:47

gmp: švýcarská meringue, jak popsáno v úvodu, se tvoří šleháním bílků a cukru ve vodní lázni.
Já chápu, že je to pomsta za toto, ale nevadí, já si na krevetách stejně pochutnám.
Zdravím

 
gmp
1603 příspěvků 08.01.12 21:58
-

sveva -první dotaz: a ta švýcarská?
druhý dotaz: nedělá si tu náhodou někdo šprťouchlata z pánů tvorstva?!?!?!?!
:D :think: :nevim:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz