Recept Šneci dědy Boba Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Štědrovečerní pochoutka bez níž by si naše početná rodina neuměla představit Vánoce. Recept jsem nikde nenašla, a tak ho vkládám.

Postup

Veku pokrájíme na kostky a zalijeme vínem, potom spolu s odkapanými šneky umeleme na masovém strojku. Utřeme máslo se žloutky a citr. kůrou. Spojíme s umletou hmotou, přidáme sardel. pastu, utřený stroužek česneku, mletý květ a majoránku. Promícháme. Lžící nabereme část hmoty, přisadíme do ulity, obalíme strouhankou a „uplácáme“. Ulitou dolů je naklademe do máslem vymazaného hrnce (děda ho prý nevymazával), podlijeme vínem a pečeme nepřikryté asi 45 min. Při pečení můžeme ještě podlít trochou vody.

Recept je z kategorií: Raci, žáby, hlemýždi, šneci


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.12.14 vloženo
  • 2425x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Ingredience

  • 250g šneků (kupuji od Snailexu)
  • 240g veky
  • 125ml suchého bílého vína
  • 175g másla
  • 2 žloutky
  • kůra z poloviny citronu
  • 30g sardel. pasty
  • špetka muškát. květu
  • 2 lžičky majoránky
  • trochu vína na podlití
  • 1 stroužek česneku

Doporučená příloha

  • bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šneci dědy Boba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 10.01.15 14:06

@casino, co se týče poměru sardele : máslo, máš pravdu :lol: :palec:. Ovšem jak si poradíme s obsahem veky (žemlička – kolik uznáš za vhodné) a s vínem, které Magdalena Dobromila vůbec neuvádí :nevim: :think: :zed:.

Ale již dosti šedé teorie. Šneky jsem podle tohoto receptu na sklonku roku upravila (24 kousků pro 2 osoby :lol: ). Podle @exczech jsem neplnila zpět do ulit – odpadlo jejich vyvařování a čištění. Zapekla jsem jen samotné „nohy“ v malých skleněných mističkách. Místo sardelové pasty jsem vzala sardelové řezy v množství 6 kousků – proužků; tedy ¼ filátka na šneka :idea:. Bylo to tak akorát, aby sardelová chuť nepřevládala nad ostatními.

Fotky jsem nedala, neb to jídlo vyhlíželo tak nějak „rozpačitě a nekonkrétně“ (bez těch domků). Troufám si napsat, že člověk „věci“ neznalý by do obsahu misky stěží dloubl :evil:.

 
casino
4466 příspěvků 07.01.15 20:21

@birkana
No jo, no… máte recht :) Já u tý M. D.R. přehlídlo, že „čistě přemytých sardelů“ :oops:…ale jináč, s čísly dokážete kouzlit líp než dobrý daňař :mrgreen:
Vědělo bych o jednodušším způsobu jak porovnat sardelovitost:
Zde děvče dalo pasty 100:175 másla, zatímco národní buditelka jenom 1:1 8o
A fffčíl babo raď… :mrgreen:

 
birkana
1665 příspěvků 07.01.15 07:59

@casino, @casino, pobavilo jsi mne hned za kuropění :lol:. V tomto receptu autorka původně uváděla množství sardelky 100 g na 250 g šneků; tj. cca na 24 kusů :think:. Jednoduchou matematickou operací (100 g sardelky děleno 24 kusy šneků) jsem dospěla k výsledku 4,166666667 (číslo periodické, poslední číslice zaokrouhlena nahoru) gramy sardelky na jednoho plže.

U Rettigové je situace tato: 25 dkg sardelí na kopu šneků. Tedy 250 g děleno 60 ks šneků, že? Vyšel mi výsledek 4,166666667 g na šneka :potlesk: :potlesk: :potlesk:.

Nehledě k tomu, že sardele jsou daleko méně slané, nežli sardelová pasta, do které se k rybkám ještě další sůl přidává.

 
casino
4466 příspěvků 06.01.15 20:26

@madlaf
Narazil jsem tu na rcp kde ten poměr (nepoměr) je ještě závratnější, než ten váš původní…
Zajímavé, jak se chutě mění… :)

 
madlaf
38 příspěvků 06.01.15 11:34

Zdravím, Casino, tak konečně jsem se dostala k opravě receptu. Dali jsme s dědou na 250g šneků 30g sardelky a bylo to ono. Přesně tak, jak jsme každý rok zvyklí. Míň bych jí už určitě nedávala. :mavam:

 
exczech
297 příspěvků 21.12.14 03:08

@casino Ja uz ty snekydo ulit nedavam je stim vice prace a chut je stejna i bez ulit

 
casino
4466 příspěvků 20.12.14 23:35

@birkana
sbírala, sbírala? Taky jsem sbíral…
Pak chtěl být samozásobitel a postavil šnečín…
Byste nevěřila, kolik toho ti Kajínci dokážou za noc uběhnout… :mrgreen:

@parles
Mají :palec:
To byl můj první (a poslední) rcp co jsem vymyslel. Převelice utrpělo mé sebevědomí, když jsem posléze kdesi narazil na stejný recept staršího data :oops: :)

@exczech
Nejsem si zcela jist, zda z těch misek hlemýždí fáši i jíst :lol:
Mám stejné misky a slouží k zapékání plněných ulit :palec:

 
exczech
297 příspěvků 19.12.14 18:20
Cesnekove maslo

Miluju sneky, delam ze slaneho masla, cesneku a trosku petrzelky „compound butter“ Sneky dam do ulity a nebo na specialni misku na sneky navrsim trochou masla a upecu v troube. Podavam z nakrajenou Bagetkou a sklenkou vina. Mnamy :) A tady si dava manzelka do nosu :)

Příspěvek upraven 19.12.14 v 18:30

 
birkana
1665 příspěvků 19.12.14 11:59

@madlaf, ta váha odpovídá zhruba 24 ks šneků (pro 2 - 4 porce), na svátky vyzkouším s tímto množstvím. Pozdravuji dědu :mavam: :kytka:

 
madlaf
38 příspěvků 19.12.14 08:36

Milá Birkano,
na konzervě je uvedena čistá váha šneků 250g. Ještě vše překontroluji, ale až na Štědrý den, kdy je s dědou budu dělat. Doufám, že vše dobře dopadne, protože dědovi je 92 let a už je trochu popleta :srdce: ale je úžasný… Ale to jsme jinde. Budu se snažit vše zjisti a upřesnit, sama nevím, jak to letos dopadne, já je ještě nikdy nedělala, pouze jsem opsala dědův recept, aby zůstal zachován..

 
parles
301 příspěvků 18.12.14 13:10

@casino,
zaujaly mě ty kuřecí žaludky! Mají to vyzkoušené? To bych asi zkusil!

 
birkana
1665 příspěvků 18.12.14 08:40

V létě jsem byla pilná a sbírala :lol: Recept ráda vyzkouším (s menším množstvím sardelí, také se mi těch 100 g zdá mnoho). Jen by mě zajímalo, kolik šneků je v té konzervě. Je to odkapaná hmotnost nebo váha celé konzervy vč. nálevu? Jen pro moji představu; abych přibližně dodržela poměr ingrediencí :think:

 
casino
4466 příspěvků 17.12.14 14:25

@madlaf
ty ančovičky tam samozřejmě patří, ale pouze pár cm pasty a ne 100g (že by překlep v ingrediencích?), což jsou asi 2 (DVĚ!) tuby 8o
Pokud budete pastu teprve kupovat, raději se vyhněte zn. MARDEŠIČ (lze ji s úspěchem použít místo brusné pasty k přeleštění drobných škrábanců v laku… :twisted: :mrgreen:

 
madlaf
38 příspěvků 17.12.14 13:27

Děkuji za reakce. Milý Casino, děda je Richard ;), ale jinak s tou petržílkou nevím, je to možné, ale tak, jak to dělá, je to fakt moc dobré. Taky jsem o tom přemýšlela a napadlo mě, jestli tam neměl být tymián, že ho třeba tehdy bylo těžké sehnat. A s tou sardelovou pastou uvidíme, teď opět budou na Štědrý večer, tak pak napíšu, jací šneci byli :mavam:

 
Eja
3811 příspěvků 17.12.14 11:44

@casino hlemejždě nebo ctěnou paní Casinovou?? :think: :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 17.12.14 10:12

@svato
Děda Robert asi zrovínka neměl petržííílku… :)…ale zato má evidentně rád sardele :P
Uznávám, že ne každému je pochuti hlemýždí noha vcelku a proto ji rozfofruje :) Pak už lze jako téměř plnohodnotnou náhražku, za zlomek ceny, použít vařené kuřecí žaludky :)
Ale jinak dobrý rcp; uvedených 45´ odpovídá asi 160°C. Já peču asi 20´ při 200°C
No, peču… Spíše už nepeču! Dopadlo to u nás podobně jako s nadívanými holoubaty. Roky jsem se s tou drobotinou piplal, že aby si mančaft pošmákl na delikatese, až kdysi paní casinová jen tak mezi zuby procedila, že ona to vlastně ani moc nemusí a jí to jen proto, že aby neurazila… Tož, nezabili byste to? :mrgreen:

 
svato
1415 příspěvků 16.12.14 22:05

Mám taký dojem, že rovnako, až na majoránku, ich pripravovala na Silvestra paní Kondelíková (a počítala ich na kopy) :D

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz