Recept Šneci dědy Boba Pra
madlaf Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Štědrovečerní pochoutka bez níž by si naše početná rodina neuměla představit Vánoce. Recept jsem nikde nenašla, a tak ho vkládám.
Postup
Veku pokrájíme na kostky a zalijeme vínem, potom spolu s odkapanými šneky umeleme na masovém strojku. Utřeme máslo se žloutky a citr. kůrou. Spojíme s umletou hmotou, přidáme sardel. pastu, utřený stroužek česneku, mletý květ a majoránku. Promícháme. Lžící nabereme část hmoty, přisadíme do ulity, obalíme strouhankou a "uplácáme". Ulitou dolů je naklademe do máslem vymazaného hrnce (děda ho prý nevymazával), podlijeme vínem a pečeme nepřikryté asi 45 min. Při pečení můžeme ještě podlít trochou vody.
Recept je z kategorií: Raci, žáby, hlemýždi, šneci
- 16.12.14 vloženo
- 3744x zobrazeno
Čas přípravy
- 1,5 hod
Ingredience
- 250g šneků (kupuji od Snailexu)
- 240g veky
- 125ml suchého bílého vína
- 175g másla
- 2 žloutky
- kůra z poloviny citronu
- 30g sardel. pasty
- špetka muškát. květu
- 2 lžičky majoránky
- trochu vína na podlití
- 1 stroužek česneku
Doporučená příloha
bílé víno
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Šneci dědy Boba
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Šneci dědy Boba
@casino, co se týče poměru sardele : máslo, máš pravdu
. Ovšem jak si poradíme s obsahem veky
(žemlička – kolik uznáš za vhodné) a s vínem, které Magdalena
Dobromila vůbec neuvádí
.
Ale již dosti šedé teorie. Šneky jsem podle tohoto receptu na sklonku roku upravila (24 kousků pro 2 osoby
). Podle @exczech jsem neplnila zpět
do ulit – odpadlo jejich vyvařování a čištění. Zapekla jsem jen
samotné „nohy“ v malých skleněných mističkách. Místo sardelové
pasty jsem vzala sardelové řezy v množství 6 kousků – proužků; tedy
filátka na šneka
. Bylo to tak akorát, aby sardelová chuť
nepřevládala nad ostatními.
Fotky jsem nedala, neb to jídlo vyhlíželo tak nějak „rozpačitě a nekonkrétně“ (bez těch domků). Troufám si napsat, že člověk „věci“ neznalý by do obsahu misky stěží dloubl
.
@birkana
Já u tý M. D.R. přehlídlo, že „čistě
přemytých sardelů“
…ale jináč, s čísly dokážete kouzlit
líp než dobrý daňař 


No jo, no… máte recht
Vědělo bych o jednodušším způsobu jak porovnat sardelovitost:
Zde děvče dalo pasty 100:175 másla, zatímco národní buditelka jenom 1:1
A fffčíl babo raď…
@casino, @casino, pobavilo jsi mne hned za kuropění
. V tomto receptu autorka původně
uváděla množství sardelky 100 g na 250 g šneků; tj. cca na 24 kusů
. Jednoduchou matematickou operací (100 g
sardelky děleno 24 kusy šneků) jsem dospěla k výsledku 4,166666667
(číslo periodické, poslední číslice zaokrouhlena nahoru) gramy sardelky na
jednoho plže.
U Rettigové je situace tato: 25 dkg sardelí na kopu šneků. Tedy 250 g děleno 60 ks šneků, že? Vyšel mi výsledek 4,166666667 g na šneka
.
Nehledě k tomu, že sardele jsou daleko méně slané, nežli sardelová pasta, do které se k rybkám ještě další sůl přidává.
@madlaf
Narazil jsem tu na rcp kde ten poměr (nepoměr) je ještě závratnější, než ten váš původní…
Zajímavé, jak se chutě mění…
38 příspěvků 6.1.15 11:34
Zdravím, Casino, tak konečně jsem se dostala k opravě receptu. Dali jsme s dědou na 250g šneků 30g sardelky a bylo to ono. Přesně tak, jak jsme každý rok zvyklí. Míň bych jí už určitě nedávala.
@casino Ja uz ty snekydo ulit nedavam je stim vice prace a chut je stejna i bez ulit
@birkana
sbírala, sbírala? Taky jsem sbíral…
Pak chtěl být samozásobitel a postavil šnečín…
Byste nevěřila, kolik toho ti Kajínci dokážou za noc uběhnout…
@parles

Mají
To byl můj první (a poslední) rcp co jsem vymyslel. Převelice utrpělo mé sebevědomí, když jsem posléze kdesi narazil na stejný recept staršího data
@exczech

Nejsem si zcela jist, zda z těch misek hlemýždí fáši i jíst
Mám stejné misky a slouží k zapékání plněných ulit
Miluju sneky, delam ze slaneho masla, cesneku a trosku petrzelky „compound butter“ Sneky dam do ulity a nebo na specialni misku na sneky navrsim trochou masla a upecu v troube. Podavam z nakrajenou Bagetkou a sklenkou vina. Mnamy
A tady si dava manzelka do nosu 
Příspěvek upraven 19.12.14 v 18:30
@madlaf, ta váha odpovídá zhruba 24 ks šneků (pro 2 - 4 porce), na svátky vyzkouším s tímto množstvím. Pozdravuji dědu

38 příspěvků 19.12.14 08:36
Milá Birkano,
ale je úžasný… Ale to jsme jinde. Budu se
snažit vše zjisti a upřesnit, sama nevím, jak to letos dopadne, já je
ještě nikdy nedělala, pouze jsem opsala dědův recept, aby zůstal
zachován..
na konzervě je uvedena čistá váha šneků 250g. Ještě vše překontroluji, ale až na Štědrý den, kdy je s dědou budu dělat. Doufám, že vše dobře dopadne, protože dědovi je 92 let a už je trochu popleta
@casino,
zaujaly mě ty kuřecí žaludky! Mají to vyzkoušené? To bych asi zkusil!
V létě jsem byla pilná a sbírala
Recept ráda vyzkouším (s menším
množstvím sardelí, také se mi těch 100 g zdá mnoho). Jen by mě
zajímalo, kolik šneků je v té konzervě. Je to odkapaná hmotnost nebo
váha celé konzervy vč. nálevu? Jen pro moji představu; abych přibližně
dodržela poměr ingrediencí 
@madlaf

ty ančovičky tam samozřejmě patří, ale pouze pár cm pasty a ne 100g (že by překlep v ingrediencích?), což jsou asi 2 (DVĚ!) tuby
Pokud budete pastu teprve kupovat, raději se vyhněte zn. MARDEŠIČ (lze ji s úspěchem použít místo brusné pasty k přeleštění drobných škrábanců v laku…
38 příspěvků 17.12.14 13:27
Děkuji za reakce. Milý Casino, děda je Richard
, ale jinak s tou petržílkou nevím, je to
možné, ale tak, jak to dělá, je to fakt moc dobré. Taky jsem o tom
přemýšlela a napadlo mě, jestli tam neměl být tymián, že ho třeba tehdy
bylo těžké sehnat. A s tou sardelovou pastou uvidíme, teď opět budou na
Štědrý večer, tak pak napíšu, jací šneci byli 
@casino hlemejždě nebo ctěnou paní Casinovou??

@svato
…ale zato má evidentně rád sardele 
Pak už lze jako téměř plnohodnotnou
náhražku, za zlomek ceny, použít vařené kuřecí žaludky 

Děda Robert asi zrovínka neměl petržííílku…
Uznávám, že ne každému je pochuti hlemýždí noha vcelku a proto ji rozfofruje
Ale jinak dobrý rcp; uvedených 45´ odpovídá asi 160°C. Já peču asi 20´ při 200°C
No, peču… Spíše už nepeču! Dopadlo to u nás podobně jako s nadívanými holoubaty. Roky jsem se s tou drobotinou piplal, že aby si mančaft pošmákl na delikatese, až kdysi paní casinová jen tak mezi zuby procedila, že ona to vlastně ani moc nemusí a jí to jen proto, že aby neurazila… Tož, nezabili byste to?
1454 příspěvků 16.12.14 22:05
Mám taký dojem, že rovnako, až na majoránku, ich pripravovala na Silvestra paní Kondelíková (a počítala ich na kopy)