Recept Šmuan – jedlo chudobných Pra

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šmuan – jedlo chudobných

Postup

Uvarené zemiaky v šupke po vychladnutí nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme hladkú múku. Medzi dlaňami túto zmes vytvarujeme na guľky s priemerom 2 – 3 milimetre a vhodíme do rozpáleného oleja. Necháme to opražiť skoro do hneda a na vrch pridáme opraženú cibuľku. Podávame buď so smotanou, kyslým alebo obyčajným mliekom, prípadne sa k tomu hodí aj pivo. K tejto jednoduchej dobrote vám želáme dobrú chuť…

PS: ako drobenka… sciranka alebo tarhona..

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.01.16 vloženo
  • 2402x zobrazeno

Čas přípravy

  • raz dva

Ingredience

  • zemiaky uvarene v supke
  • muka hladka
  • olej alebo mast

Doporučená příloha

  • v recepte

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 02.02.16 16:06

Zdánlivě obyčejné, ale přitom náramně dobré jídlo :)
U nás se dědí již do páté generace (jen co je známo mně: prababička, babička, maminka, já a nyní dcera) :)
U nás se mu říká „Šmorn“ a jedině na sádle - ani olej, ani máslo mu nedají tu správnou chuť ;)
Nejlepší je buď samotný nebo s cibulkou či se škvarečky, slaninou…
Ale syn ho má rád i na sladko: s cukrem a mákem nebo „pokydaný“ povidly a postrouhnutý perníkem :)
Nápoje se u nás ke Šmornu preferují z řad kysaných mléčných výrobků, ale tatínek prosazoval jedno „orosené“ ;)
Nic se nepokazí ani kyselou okurčičkou nebo zeleninovým salátem…
Kdo by nerozuměl Jolančiným „třímilimetrovým guločkám“ v postupu ;) , tak já bych to popsala asi tak: jde o drobenku z brambor ve slupce vařených a z mouky, tu používám hladkou i polohrubou - fungují obě :)
Jinak je dobré dělat každou porci zvlášť, nebojte se, pánev zůstává čistá a jde to rychle…

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Šmuan – jedlo chudobných

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 02.02.16 17:30

@jau To je ono! Šuska tomu, myslím, říkají, díky za nápovědu, nechtělo se mi Vendy volat kvůli škubánkům, jak že jim to říkají, když jsou nasladko :D
Bude to určitě ono, vím, že to znělo tak nějak :mavam:
U nás nasladko nejraději s pracharandou, ale i s mákem či povidly :kytka:

 
jau
457 příspěvků 02.02.16 17:21

@Zuzka1973 škubánkům nasladko se u nás říká šusterka nebo šuska. Já a dcera ji máme nejraději s rozvařenými jablky :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 02.02.16 16:14

Tak na šmorn přišla řada až dnes :D :kytka:

@birkana u známých se šmorn říká dokonce i škubánkům, ale jen těm na slano… na sladko jim říkají zase jinak (nepamatuji se jak) a když jim škubánky zbudou, tak je opečou na sádle a těm říkají opečánky :D
Jak popisuješ šmorn ty, tak na pekáči v troubě se tomu u nás říká „přesbidlo“ :) :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 26.01.16 12:51

Na dnešek máme buřt-guláš, zítra špenát s výpečky, ale ve čtvrtek jde můj drahý na oběd v práci, takže budu moci udělat něco bez masa, takže mám jasno - bude šmorn :srdce: :mavam: :mavam:

 
jau
457 příspěvků 26.01.16 12:43

Dělávám stejně jako @Zuzka1973 pěkně dočervena na sádle opečené a k tomu salát z kysaného zelí… už dlouho jsem nedělala, musím napravit :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 26.01.16 11:26

Babička („bavorská“) vařila šmorn s poněkud odlišným postupem 8o.

Brambory vařené ve slupce oloupala, nastrouhala na hrubém struhadle. Na pánvi nasucho opražila hrubou mouku a smíchala s bramborami. Směs navrstvila do pekáče a hojně polila husím nebo kachním sádlem. Dala péct :idea:.

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 26.01.16 10:44

JJ, je to v podstatě drobenka, klidně bych to tak napsala u do postupu. Bylo by to asi snazší si to představit :)
Já to také jen „rozmrvím“ a na sádle osmažím. Je to strašně rychlé a strašně dobré :palec: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 26.01.16 08:17

Parles, najprv aj ja som sa nad tym pozastavila, ale potom mi to doslo! Pracuje sa s tym cestom ako ked sa robi drobenka na kolac… :mavam:

 
parles
299 příspěvků 26.01.16 00:18

Není tam chyba? Já bych v dlaních kuličky o průměru 2 až 3 milimetrů nevytvořil, ani kdybych se rozkrájel. A nebo by mi dvě porce zabraly půl dne koulení. :nevim:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 25.01.16 21:48

@jolana U nás to dělala už moje prababička, mám to štěstí, že si to ještě pamatuju a co vím od babičky, tak už ona sama to znala od své babičky :D
Jako děti jsme to měly rády všechny: já, sestra i obě sestřenice :)
Do svého repertoáru v kuchyni to převzala už i moje dcera, tak třeba to poputuje zase dál, napříč generacemi :D
Vidíš, mě nikdy nenapadlo pátrat, odkud si to prapředci přivezli, ale je fakt, že dle rodokmenu máme kořeny všude možně, část rodiny z Německa, část z Rakouska a nakonec se stejně usadili v Čechách a do toho pak tatínek ještě přimíchal krev slovenskou, takže když se tak zamyslím nad některámi starými rodinnými recepty a jejich názvy, docela mě začíná zajímat, kde a jak se u nás zabydlely :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.16 21:09

Zuzka, ani ma nenapadlo ze to ma daku spojitost so Smorn/em. Ani som nerozumela odkial ten pan a to jedlo pochadza. To mi napisali ako odpoved na inom webe a tu odpoved som dala aj tu… :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 25.01.16 20:55

@jolana U nás se tomu říká Šmorn :)
Miluju tohle jednoduché, ale fenomenální jídlo :srdce:
Někdo to dělá i z brambor vařených bez slupky, ale to není ono… Musí to být na loupačku.
U nás se dělá i na sladko, se švestkovými povidly a perníkem :)
Ale já nejraději jen s cibulkou nebo s anglickou slaninou a cibulkou :)
Musím zase brzo udělat :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.16 20:15

..odkial:
Malé Zálužie pri Nitre. Ale šmuan bude asi skomolenina z nemeckého, alebo rakúskeho Kartofelschmarrn - schmarrn…až po šmuan - to je skoro to isté, len sa nerobia guľky, ale zemiakové cesto sa len také rozdrobené hodí na panvicu a opeká sa.

:mavam:
Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Cibulačka Cibulačka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz