Recept Šmuan – jedlo chudobných Pra
jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Uvarené zemiaky v šupke po vychladnutí nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme hladkú múku. Medzi dlaňami túto zmes vytvarujeme na guľky s priemerom 2 – 3 milimetre a vhodíme do rozpáleného oleja. Necháme to opražiť skoro do hneda a na vrch pridáme opraženú cibuľku. Podávame buď so smotanou, kyslým alebo obyčajným mliekom, prípadne sa k tomu hodí aj pivo. K tejto jednoduchej dobrote vám želáme dobrú chuť... PS: ako drobenka... sciranka alebo tarhona..
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
- 25.01.16 vloženo
- 4975x zobrazeno
Čas přípravy
- raz dva
Ingredience
- zemiaky uvarene v supke
- muka hladka
- olej alebo mast
Doporučená příloha
v recepte
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku2.2.16 16:06
Zdánlivě obyčejné, ale přitom náramně dobré jídlo
U nás se dědí již do páté generace (jen co je známo mně: prababička,
babička, maminka, já a nyní dcera)
U nás se mu říká „Šmorn“ a jedině na sádle - ani olej, ani máslo mu
nedají tu správnou chuť
Nejlepší je buď samotný nebo s cibulkou či se škvarečky, slaninou…
Ale syn ho má rád i na sladko: s cukrem a mákem nebo „pokydaný“
povidly a postrouhnutý perníkem
Nápoje se u nás ke Šmornu preferují z řad kysaných mléčných
výrobků, ale tatínek prosazoval jedno „orosené“
Nic se nepokazí ani kyselou okurčičkou nebo zeleninovým salátem…
Kdo by nerozuměl Jolančiným „třímilimetrovým guločkám“ v postupu
, tak já bych to popsala asi tak: jde
o drobenku z brambor ve slupce vařených a z mouky, tu používám hladkou
i polohrubou - fungují obě
Jinak je dobré dělat každou porci zvlášť, nebojte se, pánev zůstává
čistá a jde to rychle…
Diskuse k receptu Šmuan – jedlo chudobných
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Šmuan – jedlo chudobných
@jau To je ono! Šuska tomu, myslím, říkají, díky za nápovědu, nechtělo se mi Vendy volat kvůli škubánkům, jak že jim to říkají, když jsou nasladko


Bude to určitě ono, vím, že to znělo tak nějak
U nás nasladko nejraději s pracharandou, ale i s mákem či povidly
457 příspěvků 2.2.16 17:21
@Zuzka1973 škubánkům nasladko se u nás říká šusterka nebo šuska. Já a dcera ji máme nejraději s rozvařenými jablky
Tak na šmorn přišla řada až dnes

@birkana u známých se šmorn říká dokonce i škubánkům, ale jen těm na slano… na sladko jim říkají zase jinak (nepamatuji se jak) a když jim škubánky zbudou, tak je opečou na sádle a těm říkají opečánky

Jak popisuješ šmorn ty, tak na pekáči v troubě se tomu u nás říká „přesbidlo“
Na dnešek máme buřt-guláš, zítra špenát s výpečky, ale ve čtvrtek jde můj drahý na oběd v práci, takže budu moci udělat něco bez masa, takže mám jasno - bude šmorn

457 příspěvků 26.1.16 12:43
Dělávám stejně jako @Zuzka1973 pěkně dočervena na sádle opečené a k tomu salát z kysaného zelí… už dlouho jsem nedělala, musím napravit
Babička („bavorská“) vařila šmorn s poněkud odlišným postupem
.
Brambory vařené ve slupce oloupala, nastrouhala na hrubém struhadle. Na pánvi nasucho opražila hrubou mouku a smíchala s bramborami. Směs navrstvila do pekáče a hojně polila husím nebo kachním sádlem. Dala péct
.
JJ, je to v podstatě drobenka, klidně bych to tak napsala u do postupu. Bylo by to asi snazší si to představit

Já to také jen „rozmrvím“ a na sádle osmažím. Je to strašně rychlé a strašně dobré
5068 příspěvků 26.1.16 08:17
Parles, najprv aj ja som sa nad tym pozastavila, ale potom mi to doslo! Pracuje sa s tym cestom ako ked sa robi drobenka na kolac…
Není tam chyba? Já bych v dlaních kuličky o průměru 2 až 3 milimetrů nevytvořil, ani kdybych se rozkrájel. A nebo by mi dvě porce zabraly půl dne koulení.
@jolana U nás to dělala už moje prababička, mám to štěstí, že si to ještě pamatuju a co vím od babičky, tak už ona sama to znala od své babičky



Jako děti jsme to měly rády všechny: já, sestra i obě sestřenice
Do svého repertoáru v kuchyni to převzala už i moje dcera, tak třeba to poputuje zase dál, napříč generacemi
Vidíš, mě nikdy nenapadlo pátrat, odkud si to prapředci přivezli, ale je fakt, že dle rodokmenu máme kořeny všude možně, část rodiny z Německa, část z Rakouska a nakonec se stejně usadili v Čechách a do toho pak tatínek ještě přimíchal krev slovenskou, takže když se tak zamyslím nad některámi starými rodinnými recepty a jejich názvy, docela mě začíná zajímat, kde a jak se u nás zabydlely
5068 příspěvků 25.1.16 21:09
Zuzka, ani ma nenapadlo ze to ma daku spojitost so Smorn/em. Ani som nerozumela odkial ten pan a to jedlo pochadza. To mi napisali ako odpoved na inom webe a tu odpoved som dala aj tu…
@jolana U nás se tomu říká Šmorn




Miluju tohle jednoduché, ale fenomenální jídlo
Někdo to dělá i z brambor vařených bez slupky, ale to není ono… Musí to být na loupačku.
U nás se dělá i na sladko, se švestkovými povidly a perníkem
Ale já nejraději jen s cibulkou nebo s anglickou slaninou a cibulkou
Musím zase brzo udělat
5068 příspěvků 25.1.16 20:15
..odkial:
Malé Zálužie pri Nitre. Ale šmuan bude asi skomolenina z nemeckého, alebo rakúskeho Kartofelschmarrn - schmarrn…až po šmuan - to je skoro to isté, len sa nerobia guľky, ale zemiakové cesto sa len také rozdrobené hodí na panvicu a opeká sa.