Recept Šmuan – jedlo chudobných Pra

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šmuan – jedlo chudobných

Postup

Uvarené zemiaky v šupke po vychladnutí nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme hladkú múku. Medzi dlaňami túto zmes vytvarujeme na guľky s priemerom 2 – 3 milimetre a vhodíme do rozpáleného oleja. Necháme to opražiť skoro do hneda a na vrch pridáme opraženú cibuľku. Podávame buď so smotanou, kyslým alebo obyčajným mliekom, prípadne sa k tomu hodí aj pivo. K tejto jednoduchej dobrote vám želáme dobrú chuť... PS: ako drobenka... sciranka alebo tarhona..

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 25.01.16 vloženo
  • 3038x zobrazeno

Čas přípravy

  • raz dva

Ingredience

  • zemiaky uvarene v supke
  • muka hladka
  • olej alebo mast

Doporučená příloha

  • v recepte

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 2.2.16 16:06

Zdánlivě obyčejné, ale přitom náramně dobré jídlo :)
U nás se dědí již do páté generace (jen co je známo mně: prababička, babička, maminka, já a nyní dcera) :)
U nás se mu říká „Šmorn“ a jedině na sádle - ani olej, ani máslo mu nedají tu správnou chuť ;)
Nejlepší je buď samotný nebo s cibulkou či se škvarečky, slaninou…
Ale syn ho má rád i na sladko: s cukrem a mákem nebo „pokydaný“ povidly a postrouhnutý perníkem :)
Nápoje se u nás ke Šmornu preferují z řad kysaných mléčných výrobků, ale tatínek prosazoval jedno „orosené“ ;)
Nic se nepokazí ani kyselou okurčičkou nebo zeleninovým salátem…
Kdo by nerozuměl Jolančiným „třímilimetrovým guločkám“ v postupu ;) , tak já bych to popsala asi tak: jde o drobenku z brambor ve slupce vařených a z mouky, tu používám hladkou i polohrubou - fungují obě :)
Jinak je dobré dělat každou porci zvlášť, nebojte se, pánev zůstává čistá a jde to rychle…

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Šmuan – jedlo chudobných

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šmuan – jedlo chudobných

Zuzka1973
2362 příspěvků 2.2.16 17:30

@jau To je ono! Šuska tomu, myslím, říkají, díky za nápovědu, nechtělo se mi Vendy volat kvůli škubánkům, jak že jim to říkají, když jsou nasladko :D
Bude to určitě ono, vím, že to znělo tak nějak :mavam:
U nás nasladko nejraději s pracharandou, ale i s mákem či povidly :kytka:

jau
457 příspěvků 2.2.16 17:21

@Zuzka1973 škubánkům nasladko se u nás říká šusterka nebo šuska. Já a dcera ji máme nejraději s rozvařenými jablky :mavam:

Zuzka1973
2362 příspěvků 2.2.16 16:14

Tak na šmorn přišla řada až dnes :D :kytka:

@birkana u známých se šmorn říká dokonce i škubánkům, ale jen těm na slano… na sladko jim říkají zase jinak (nepamatuji se jak) a když jim škubánky zbudou, tak je opečou na sádle a těm říkají opečánky :D
Jak popisuješ šmorn ty, tak na pekáči v troubě se tomu u nás říká „přesbidlo“ :) :mavam:

Zuzka1973
2362 příspěvků 26.1.16 12:51

Na dnešek máme buřt-guláš, zítra špenát s výpečky, ale ve čtvrtek jde můj drahý na oběd v práci, takže budu moci udělat něco bez masa, takže mám jasno - bude šmorn :srdce: :mavam: :mavam:

jau
457 příspěvků 26.1.16 12:43

Dělávám stejně jako @Zuzka1973 pěkně dočervena na sádle opečené a k tomu salát z kysaného zelí… už dlouho jsem nedělala, musím napravit :mavam:

birkana
1687 příspěvků 26.1.16 11:26

Babička („bavorská“) vařila šmorn s poněkud odlišným postupem 8o.

Brambory vařené ve slupce oloupala, nastrouhala na hrubém struhadle. Na pánvi nasucho opražila hrubou mouku a smíchala s bramborami. Směs navrstvila do pekáče a hojně polila husím nebo kachním sádlem. Dala péct :idea:.

Zuzka1973
2362 příspěvků 26.1.16 10:44

JJ, je to v podstatě drobenka, klidně bych to tak napsala u do postupu. Bylo by to asi snazší si to představit :)
Já to také jen „rozmrvím“ a na sádle osmažím. Je to strašně rychlé a strašně dobré :palec: :mavam:

jolana
5068 příspěvků 26.1.16 08:17

Parles, najprv aj ja som sa nad tym pozastavila, ale potom mi to doslo! Pracuje sa s tym cestom ako ked sa robi drobenka na kolac… :mavam:

parles
302 příspěvků 26.1.16 00:18

Není tam chyba? Já bych v dlaních kuličky o průměru 2 až 3 milimetrů nevytvořil, ani kdybych se rozkrájel. A nebo by mi dvě porce zabraly půl dne koulení. :nevim:

Zuzka1973
2362 příspěvků 25.1.16 21:48

@jolana U nás to dělala už moje prababička, mám to štěstí, že si to ještě pamatuju a co vím od babičky, tak už ona sama to znala od své babičky :D
Jako děti jsme to měly rády všechny: já, sestra i obě sestřenice :)
Do svého repertoáru v kuchyni to převzala už i moje dcera, tak třeba to poputuje zase dál, napříč generacemi :D
Vidíš, mě nikdy nenapadlo pátrat, odkud si to prapředci přivezli, ale je fakt, že dle rodokmenu máme kořeny všude možně, část rodiny z Německa, část z Rakouska a nakonec se stejně usadili v Čechách a do toho pak tatínek ještě přimíchal krev slovenskou, takže když se tak zamyslím nad některámi starými rodinnými recepty a jejich názvy, docela mě začíná zajímat, kde a jak se u nás zabydlely :mavam:

jolana
5068 příspěvků 25.1.16 21:09

Zuzka, ani ma nenapadlo ze to ma daku spojitost so Smorn/em. Ani som nerozumela odkial ten pan a to jedlo pochadza. To mi napisali ako odpoved na inom webe a tu odpoved som dala aj tu… :mavam:

Zuzka1973
2362 příspěvků 25.1.16 20:55

@jolana U nás se tomu říká Šmorn :)
Miluju tohle jednoduché, ale fenomenální jídlo :srdce:
Někdo to dělá i z brambor vařených bez slupky, ale to není ono… Musí to být na loupačku.
U nás se dělá i na sladko, se švestkovými povidly a perníkem :)
Ale já nejraději jen s cibulkou nebo s anglickou slaninou a cibulkou :)
Musím zase brzo udělat :mavam:

jolana
5068 příspěvků 25.1.16 20:15

..odkial:
Malé Zálužie pri Nitre. Ale šmuan bude asi skomolenina z nemeckého, alebo rakúskeho Kartofelschmarrn - schmarrn…až po šmuan - to je skoro to isté, len sa nerobia guľky, ale zemiakové cesto sa len také rozdrobené hodí na panvicu a opeká sa.

:mavam:
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Tatranské kuře Tatranské kuře
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz