Recept Smetanovo-hermelínový lilek

(Hodnoceno 1x) bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Smetanovo-hermelínový lilek

Postup

Na rozpáleném oleji dozlatova osmažíme jemně nasekanou cibuli, přidáme na kostičky (asi 1x1x1 cm) nakrájené lilky (i se slupkou, je-li pěkná), důkladně zasolíme, lehce opepříme a přikryté krátce podusíme. Potom přidáme kečup (nebo konzervovaná rajčata), smetanu a na kostičky nakrájený hermelín, který po rozpuštění pokrm zahustí.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 29.08.07 vloženo
  • 9411x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 velké (ale pevné) lilky
  • 1 hermelín
  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce kečupu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • olej
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pokrmem přeléváme vařené brambory a sypeme jemně posekanou pažitkou. Chutnou variantou jsou i očesnekované topi

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Smetanovo-hermelínový lilek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Smetanovo-hermelínový lilek

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek- Boni:-)

UFO- to je přesně ono! To je patizon.:-) Jedna z odrůd tykve. A pastiňák už přímo vědecky popsal Milan… A mezi námi, vypadá fakt jako petržel, i podobně chutná, jen více do sladka. Kdo nezná, podle vzhledu rozdíl nepozná… Ovšem k ředkvi bych nepřirovnávala ani patizon, ani pastiňák. To je o trošku vedle:-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek

Holky, dík… Teď mi ještě zbývá to ochutnat..:-)

Jandula
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek

HelcaK - dekuju, ja se s tim nejak poperu… ja zas na druhou stranu mam jednoduchy recepty a chute moc rada. Nejsem typ, co stravi u plotny vic jak pul hodinky :-)

bona - no v podstate mas pravdu, snad jen, ze pastinak bych spis prirovnala k petrzeli, ale s patisonem si to trefila presne :-)

Doufam, ze neplacam blbosti :-)

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek - bono,

jojo, patizon = létající talíř, pastinák = designově kořenová petržel…

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek-přátelé,

já už v tom mám trochu „maglajz“..pastiňák..patison..:-)
Je to tak, jak si myslím? Pastiňák = tvarově (vzhledově) cosi jako ředkev; patizon - příbuzné tykvím, bílé, ve tvaru velkého, tlustého „květu“ (velmi neobratný popis, ale nic mě nenapadá…snad ještě UFO :-)) ?? Dík B.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek - Jandule,

možná by bylo lepší pro začátek zkusit buď kuřecí miniplátečky s patizonem a bezpluchým ovsem (to mě oslnilo hodně) a nebo klasicky jako řízek… Pak můžeš testovat jednodušší chuti, aby sis patizona těmi extrémně jednoduchými recepty nakonec neznechutila :-)

Jandula
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek - MI_LANe,

ja ti taky diky… Ja mam zeleninu hrozne rada, tak me samotnou mrzi, ze u me patson tak „pohorel“ :-). Ale ja to nevzdam!!! Nalil si mi novou krev do zil svym novym receptem na Patison takovy, jaky je :-). Jeste mam pulku doma, takze uz to ma chudak spocitany :-) Urcite dam vedet!!

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jandula, tea63, bona... a další kvůli pastináku

u tohoto receptu se rozvinula diskuse o pastináku (asi by to bylo vhodnější třeba tady TARGET = _new , kde píši i o nebezpečích pastináku). Ale jinak mohu říci, že je to zelenina skvělá a chutná i zajímavá – a to, že byl (a mnohdy ještě je) zaměňován s petrželí, je sice poměrně rozšířený omyl, ovšem zcela nevěcný. Nejenom botanicky; pastinák patří do čeledi miříkovité (Apiaceae), dříve jim říkalo i mrkvovité (patří tam nejen pastinák a mrkev, ale také třeba fenykl, koriandr, kerblík, kopr apod.). Zejména se od petržele liší chuťově (třeba zrovna tou nasládlostí) a na rozdíl od petržele ho můžeme jíst podobně jako mrkev i syrový. A já mám rád trochu zkoušet to, co není úplně obvyklé, tak se za to omlouvám…

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek - Jandulo – děkuji

a myslím to vážně. Protože právě to, co jsi napsala o patisonu („V podstatě taková nějaká bílá ředkev, jen jemnější chuti“) je pro mě vlastně tím, co mě ohromuje - neb lze díky tomu připravit naprosto najemno, takový jaký je TARGET = _new , anebo ho nechat nasávat různé ingredience a vyhrát si s různými chutěmi TARGET = _new . Samozřejmě – kolik lidí, tolik chutí – a pokud pěji ódy na patison, tak to určitě neznamená, že musí chutnat každému. Naopak - mně se zamlouvá tolerance, respekt k odlišnosti… u lidí i u jídel…

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek

Patizon je výborná zelenina a dá se používat úplně stejně jako cukety, lilky, různé tykve, tj. smažit, zapékat, dusit apod. Já ho konzervativně smažím jako řízek nebo z něj dělám „bramborák“. Tak si to rodina žádá.:-)…Boni, pastiňák je taková nasládlá petržel. Pamatuji, jak jeden čas nějak petržel nebyla a naši odborníci v obchodech prodávali místo ní pastiňák. Pak ta polívčička byla poněkud do sladka.:-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek-Jandulko,

fazolky znám důvěrně… mňam, mňam… jsou tím správným polem k experimentování - tak, jak to mám ráda.. Dokonce i všichni doma se po nich můžou utlouct, takže - opět jedno „zelené“, které na talíři nevzbudí nedůvěru!

Jandula
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek - bono

No, máš pravdu, čím různorodější, tím lepší… Jestli můžu jen nahodit pro inspiraci, teď mají celkem levné zelené fazolky, ty jsou taky vynikající… na těch teď já „ujíždím“ :-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek-Jandulko,

dík za referenci, já to také zkusím a uvidím… Souhlasím, že cukety (a u mně také lilek) vedou, křupavé… nebo šťavnaté… prostě vždy vyhoví momentálním chutím. Ale chci na sobě zapracovat :-) a začít vnímat chutě patizonu, pastiňáku (ty se mi zatím trochu pletou) a těch dalších druhů zeleninky, kterým nerozumím..:-(

Jandula
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek

Tak to už jsme, bono, dvě :-) Jak tu pořád čtu Milanovy ódy na patisony, nedalo mi to a taky jsem jeden poprvé v životě zakoupila :-) Jen tak lehce jsem ho restla na pánvi (al dente), okořenila. V podstatě jak jsem zvyklá každou jinou zeleninu. Ale abych se přiznala, žádný velký nadšení. V podstatě taková nějaká bílá ředkev, jen jemnější chuti… Cukety jsou prostě cukety :-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek-Milane,

patizon jsem zatím nikdy nepřipravovala ani nejedla, ovšem za tu dobu, co se pohybuješ tady na Labu, podařilo se Ti - bezděky nebo spíše nepřímo - mě „nalomit“. Tento týden ho už prostě musím koupit!! Doufám, že má sezónu:-) - vidíš, až takový jsem ignorant:-)). Pak podám zprávu, třeba se ze mně také stane nadšenec…:-) Pa Bona

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek -- bona & sylvie

Jestli mohu mít potěšení už jenom z čtení receptu, tak tento do této kategorie patří! A taky souhlasím s tím, že to může jít dobře i z žlutých mladých cuket. A já (jako zamilovanec do patisonu TARGET = _new ) bych se odvážil dodat, že to jistě lze i z patisonu!

cookie123
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek

No teda. Nic nechybí. Nic nepřebývá. Bomba. Jen bych se přimlouvala neloupat cukety. Já neloupu ani okurku do salátu, jak to dělají v Řecku. Proč to, pokud je mladá a jemná. Obsahuje to vlákninu.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek-Sylvie,

celé prázdniny jsem byla s dětmi na chalupě, bez internetu pochopitelně. Také se mi stýskalo:-(. Ozvu se Ti - snad už brzy, zatím sem vždy jen nakouknu mezi „generálním“ úklidem a uváděním bytu (i dětí) do trochu přijatelnějšího stavu:-)). Pa B.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek - Bono

Jde to dobře ze žlutých mladých cuket. Co je mám, lilek nekupuju.

bono, kde jsi byla tak dlouho?? Chyběla jsi tu.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek-Jandule,

myslím, že to určitě půjde…dokonce bych řekla, že je to super nápad:-)!!

Labužník jandule02
1099 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Smetanovo-hermelínový lilek

To vypadá rychle a dobře - myslíš, že by se totéž dalo udělat z velmi podobných cuket?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jogurtová pizza

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz