Recept Smetanové cukroví

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smetanové cukroví

Úvod

Nechce se mi věřit, že něco tak fantastického z tohoto jednoduchého těsta tu zatím není… ;)
Recept jsem potkal na TOP pod názvem „Cukrové sušenky“, což nevystihuje charakter tohoto cukroví; produkt je krásně vláčný vovnútri a s křupavou krustičkou zvonkajšku :palec:

Postup

Z povoleného másla vypracujeme s moukou a smetanou hladké těsto.
Po odležení v chladu z něj vyválíme plát tlustý více než 3 mm.
Vypichujeme korpusy, které pomašlujeme vejcem rozmíchaným s troškou mléka a dekorujeme krystalem.
Pečeme pomalu při 170°C (150°C HV) asi 15´, jen co začnou zlátnout.

Poznámka:
Kytičky, nebo koleřka s vypíchnutým středem jsou zajisté nejpohlednější, můžete tedy dokončovat jak psáno výše…
Zkusil jsem potřít vejcem a posypat plát vcelku a teprve následně vypichoval tvary. Prořezy jsem znovu zpracoval, vyválel a postup opakoval - cukr v těstě se negativně neprojevil a prořezy (už jich moc nebylo) jsem upekl.
Z pohledu maximálního využití plátu by byl nejlepší způsob vypichovat hranaté tvary, nebo rádlovat. I měsíčky jsou takřka bez prořezů :palec:

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.12.13 vloženo
  • 4049x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g hladká mouka
  • 250 g máslo
  • 150 g zakysaná smetana
  • sůl
  • Adjustace:
  • vejce (+ mléko)
  • cukr krystal

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.12.17 19:16

Velmi dobré a díky radám v textu i snadné a rychlé…
Ukládám do oblíbených - přibudou k těm, které se u nás objeví častěji.
Použila jsem třtinový cukr a mouku špaldovou a samosebou máslo - žádnou náhražku.
Recept doporučuji…
(Foto v komentáři.)

Odkaz na uvaření

casino 18.12.13 20:38

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Smetanové cukroví

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2074 příspěvků 16.12.17 19:17

Velmi dobré a díky radám v textu i snadné a rychlé…
Ukládám do oblíbených - přibudou k těm, které se u nás objeví častěji.
Použila jsem třtinový cukr a mouku špaldovou a samosebou máslo - žádnou náhražku.
Recept doporučuji…

 
casino
4463 příspěvků 31.12.13 00:00
Tak jsem vyzkoušel poslanu

NEDOPORUČUJI!!!
Šlo mi o odzkoušení rádlování na plechu. Ano, jde to, tyčinky jdou po upečení od sebe ale peklo se to, čertvíproč, přes 30´ :evil: Paní casinová to potahovala asi 3 dny a prý že se to dá :roll: Myslím že naše smečka by si taky pošmákla :mrgreen:

DOPORUČUJI toto
Dají se jíst okamžitě!
Koukám, že už je 31.12. :mavam:
To ještě stihnete na večer napéci :)

Příspěvek upraven 31.12.13 v 00:03

 
Aleisa
2 příspěvky 20.12.13 21:39

Recepis znám taky z Topek, je tady: cukrové sušenky

 
casino
4463 příspěvků 19.12.13 23:10
Já vědělo že to tu muší bejt!

Akorát se to menuje Šlehačkové vykrajované

@Eja
TADY je zdroj který i o třtině hovoří :)
1. den prudce jedlé
2. den výborné
A i po skoro třech dnech je to poživatelné :mrgreen: Právě jsem ochutnal a dlouho dumal, k čemu přirovnat… Začíná to být jako tvarohové šátečkové 1:1:1 po dvou dnech (pokud se neusuší už v troubě) nebo jako listové trubičky po 3-4 dnech, kdy sníh už je pomalu jako troud a těsto ještě není úplně vysušené.
Smetana? 16%, ale čertví kolik v ní bylo škrobu, byla jak pomazánkové máslo ;)

 
Eja
3798 příspěvků 19.12.13 18:31

Casino, místo krystalu přírodní třtinový cukr? Struktura hodně podobná, sladké to bude o něco méně…Po vytažení z pece prudce jedlé, ale za 3 dny jaké? Vypadá to tak dobře, že asi neodolám…Tučnost kysané smetany nějak specifikována??

 
casino
4463 příspěvků 19.12.13 10:31
Recept doplněn

Není to „můj“ rcp, takže si dovolím doporučit ho vaší ctěné pozornosti :)
Je to prudce jedlé už okamžikem vytažení z pece a kliďánko můžete napéct i 23.12. večer, zatímco vám bude kynout těsto na tuto fantastickou ŠTĚDROVKU (předpokládám, že do ní dáte pouze POLOHRUBOU mouku! Samozřejmě VÝBĚROVOU :palec:

 
casino
4463 příspěvků 19.12.13 01:14
Recept doplněn

Omlouvám se :oops: cukr v ingrediencích jsem dopsal dodatečně až nyní… Do těsta se cukr nedává ale slouží k dekoraci.
K vůli tomuto cukroví a ještě k vůli BRUNSLI jsem pro pytlík krystalu najezdil skoro 100km ;) :)

Příspěvek upraven 19.12.13 v 10:08

 
M.Suskova
206 příspěvků 19.12.13 00:43

A to tam nepřijde žádný cukr, když to v původním názvu cukr má?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz