Recept Smetanové cukroví

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smetanové cukroví

Úvod

Nechce se mi věřit, že něco tak fantastického z tohoto jednoduchého těsta tu zatím není… ;)
Recept jsem potkal na TOP pod názvem „Cukrové sušenky“, což nevystihuje charakter tohoto cukroví; produkt je krásně vláčný vovnútri a s křupavou krustičkou zvonkajšku :palec:

Postup

Z povoleného másla vypracujeme s moukou a smetanou hladké těsto.
Po odležení v chladu z něj vyválíme plát tlustý více než 3 mm.
Vypichujeme korpusy, které pomašlujeme vejcem rozmíchaným s troškou mléka a dekorujeme krystalem.
Pečeme pomalu při 170°C (150°C HV) asi 15´, jen co začnou zlátnout.

Poznámka:
Kytičky, nebo koleřka s vypíchnutým středem jsou zajisté nejpohlednější, můžete tedy dokončovat jak psáno výše…
Zkusil jsem potřít vejcem a posypat plát vcelku a teprve následně vypichoval tvary. Prořezy jsem znovu zpracoval, vyválel a postup opakoval - cukr v těstě se negativně neprojevil a prořezy (už jich moc nebylo) jsem upekl.
Z pohledu maximálního využití plátu by byl nejlepší způsob vypichovat hranaté tvary, nebo rádlovat. I měsíčky jsou takřka bez prořezů :palec:

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.12.13 vloženo
  • 4136x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g hladká mouka
  • 250 g máslo
  • 150 g zakysaná smetana
  • sůl
  • Adjustace:
  • vejce (+ mléko)
  • cukr krystal

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.12.17 19:16

Velmi dobré a díky radám v textu i snadné a rychlé…
Ukládám do oblíbených - přibudou k těm, které se u nás objeví častěji.
Použila jsem třtinový cukr a mouku špaldovou a samosebou máslo - žádnou náhražku.
Recept doporučuji…
(Foto v komentáři.)

Odkaz na uvaření

casino 18.12.13 20:38

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Smetanové cukroví

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2140 příspěvků 16.12.17 19:17

Velmi dobré a díky radám v textu i snadné a rychlé…
Ukládám do oblíbených - přibudou k těm, které se u nás objeví častěji.
Použila jsem třtinový cukr a mouku špaldovou a samosebou máslo - žádnou náhražku.
Recept doporučuji…

 
casino
4466 příspěvků 31.12.13 00:00
Tak jsem vyzkoušel poslanu

NEDOPORUČUJI!!!
Šlo mi o odzkoušení rádlování na plechu. Ano, jde to, tyčinky jdou po upečení od sebe ale peklo se to, čertvíproč, přes 30´ :evil: Paní casinová to potahovala asi 3 dny a prý že se to dá :roll: Myslím že naše smečka by si taky pošmákla :mrgreen:

DOPORUČUJI toto
Dají se jíst okamžitě!
Koukám, že už je 31.12. :mavam:
To ještě stihnete na večer napéci :)

Příspěvek upraven 31.12.13 v 00:03

 
Aleisa
2 příspěvky 20.12.13 21:39

Recepis znám taky z Topek, je tady: cukrové sušenky

 
casino
4466 příspěvků 19.12.13 23:10
Já vědělo že to tu muší bejt!

Akorát se to menuje Šlehačkové vykrajované

@Eja
TADY je zdroj který i o třtině hovoří :)
1. den prudce jedlé
2. den výborné
A i po skoro třech dnech je to poživatelné :mrgreen: Právě jsem ochutnal a dlouho dumal, k čemu přirovnat… Začíná to být jako tvarohové šátečkové 1:1:1 po dvou dnech (pokud se neusuší už v troubě) nebo jako listové trubičky po 3-4 dnech, kdy sníh už je pomalu jako troud a těsto ještě není úplně vysušené.
Smetana? 16%, ale čertví kolik v ní bylo škrobu, byla jak pomazánkové máslo ;)

 
Uživatel je onlineEja
3811 příspěvků 19.12.13 18:31

Casino, místo krystalu přírodní třtinový cukr? Struktura hodně podobná, sladké to bude o něco méně…Po vytažení z pece prudce jedlé, ale za 3 dny jaké? Vypadá to tak dobře, že asi neodolám…Tučnost kysané smetany nějak specifikována??

 
casino
4466 příspěvků 19.12.13 10:31
Recept doplněn

Není to „můj“ rcp, takže si dovolím doporučit ho vaší ctěné pozornosti :)
Je to prudce jedlé už okamžikem vytažení z pece a kliďánko můžete napéct i 23.12. večer, zatímco vám bude kynout těsto na tuto fantastickou ŠTĚDROVKU (předpokládám, že do ní dáte pouze POLOHRUBOU mouku! Samozřejmě VÝBĚROVOU :palec:

 
casino
4466 příspěvků 19.12.13 01:14
Recept doplněn

Omlouvám se :oops: cukr v ingrediencích jsem dopsal dodatečně až nyní… Do těsta se cukr nedává ale slouží k dekoraci.
K vůli tomuto cukroví a ještě k vůli BRUNSLI jsem pro pytlík krystalu najezdil skoro 100km ;) :)

Příspěvek upraven 19.12.13 v 10:08

 
M.Suskova
206 příspěvků 19.12.13 00:43

A to tam nepřijde žádný cukr, když to v původním názvu cukr má?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Chléb s celerem Chléb s celerem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz