Recept Smetanové klobásy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smetanové klobásy

Postup

Na tyto klobásy použijeme čerstvé, nesolené, syrové, dobře vychladlé vepřové maso nejlépe třetí den po porážce. Používáme jednak libové maso s krátkými jemnými vlákny z kýty od pánevní kosti, jednak maso z bůčku nebo tučných ořezků ze sádla (vrabci). Libové i tučné vepřové maso pečlivě zbavíme všech blanitých, tvrdých i chrupavčitých částí a každé zvlášť umeleme dvakrát na strojku na maso. Tvrdé žemle nakrájíme na slabé plátky a namočíme je ve smetaně. Po rozmočení žemle dobře rozmícháme tak, aby kůrky nebyly znatelné a potom k nim přidáme umleté vepřové maso a koření a mícháme se žemlemi tak dlouho, až ze směsi vytvoříme celistvou hmotu. Pak přidáme mleté vepřové tučné maso a zbylou sladkou smetanu a opět mícháme tak dlouho, až jsme obě suroviny do směsi dokonale zapracovali a vytvořili jemný, světlý, křehký prejt. Zamíchaný prejt plníme do vyčištěných vepřových tenkých střívek nebo ještě lépe do vyčištěných tenkých skopových střívek. Před plněním střívka propláchneme vlažnou pitnou vodou, aby se odstranily případné nečistoty uvnitř střívka a aby se střívka snadněji navlékala na trubičku plničky. Naplněná střívka oddělujeme po částech dlouhých asi 30 cm ve váze asi 150 g. Svinujeme je šnekovitě do závitků nebo do rohlíků ze zahnutými konci dovnitř a propíchneme špejlí.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 11881x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 50 % libového vepřového masa
  • 30 % tučného vepřového masa
  • 5 % tvrdých žemlí
  • 15 % sladké smetany (popřípadě 1/3 mléko).
  • Koření na 10 kg smetanových klobás:
  • 150g soli
  • 15g mletého pepře
  • 3g muškátového květu
  • 2g muškátového oříšku
  • 4g citronové kůry.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Smetanové klobásy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz