Recept Směs na grilování s medvědím česnekem

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Směs na grilování s medvědím česnekem

Úvod

Kamarád si koupil jakousi, už hotovou směs na grilování. Ochutnali jsme, ale na nás moc „uměle dochucené“. Kdesi „v hloubi“ té směsi ale bylo něco… prostě něco, co mě donutilo opsat si složení…
No, umělé zvýrazňovače chuti a glutamát jsem si nepsala. Ale zbytek mě nenechal v klidu a já se dala do experimentování…

Něco jsem nakonec byla nucená přidat, aby to mělo ten správný „šmak“ a první pokus byl proveden na obyčených špízech ze špekáčků, anglické slaniny a cibule…
Výsledek nás mile překvapil, pomalu začíná sezona, tak třeba to někoho inspiruje…

Vše, co je sušené, je usušené v sušičce, jinak už ani nesuším.
Do těchto směsí používám koření ne úplně napadrť, spíše je lepší, když zůstanou větší kousky a nejlíp vše z naší zahrádky.
Při smíchávání stále ulizuju a podle chuti dolaďuju… :)

Postup

Vše pouze rovnoměrně promíchat a uchovat v suchu, ve skleničce.
Chuť si může každý uzpůsobit podle svého, hlavně ty pálivé složky, jako chilli a pepř. Každé chilli je jinak pálivé, tak je třeba na to myslet…

Zatím, krom zmíněných pokusných „buřtšpízů“ vyzkoušeno na kuřecích prsou (naložené plátky) a na špízech z kuřecího masa pod grilem v troubě…
Zatím vždy super.

Přidávám pár odzkoušených zkušeností:

*na nakládání ji zakápnu olejem či vínem, někdy přidám med, podle toho, co nakládám.

*Na potírání špízů apod. rozmíchám v oleji nebo v pivu, před napícháním na špejle kostky masa obalím v suché směsi (množství podle toho, kdo ak to rád…

*Plátky masa v alobalu jsem dělala tak, že dospod jsem dala plátek slaniny, pak maso posypané směsí a navrch kolečko cibule.

Víc jsem zatím nestihla vyzkoušet…

Když si dcera s kamarádkami dělala ohýnek a pekly si špekáčkové špízy jen tak, na vidlicích, daly si tuto směs, lžičku Dijonské hořčice, pak asi lžíci cuketové domácí hořčice (dělám ji dle Jolany, má zde skvělý recept), káply do toho trochu oleje a když mi dávaly ochutnat, musela jsem jim to pochválit…

Obecně bych řekla, že využití má tahle směs stejné, jako všechny ostatní grilovací směsi.


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.05.13 vloženo
  • 3462x zobrazeno

Ingredience

  • 2 - 3 PL medvědí česnek - sušený
  • 1/2 PL chilli - nejlíp jemně posekané sušené papričky, kdo chce, vyndá semínka. Pokud použijete mleté chilli, tak POUZE cca 1/3 ČL!!!
  • 1 PL oregano - sušené
  • necelá 1/2 ČL pepř - čerstvě drcený (raději ne mletý), já použila čtyřbarevný (mletého by určitě stačilo míň, ale asi by to nebylo ono...)
  • 1 PL hořčičné semínko, komu vadí celé - nadrtí si ho
  • cukr krystal - jen trošičku, cca 1 ČL
  • sůl (podle chuti)
  • 1 - 2 PL sušený celer (z bulvy, ne list) - nastrouhám nahrubo, usuším. (Používám ho pak i do domácí Vegety.)
  • 1 ČL kari
  • 1 ČL sladká paprika

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.05.13 13:17

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Směs na grilování s medvědím česnekem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ačraj
697 příspěvků 20.05.13 22:55
medvědí

To je dobrý nápad, díky! :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 20.05.13 20:19

U nás taky roste v lese… mám ho kousek i na zahrádce, ale ten spíš jen na okrasu. Na jídlo si nastřádám z lesa, sušený i mražený… mám ráda jeho chuť.

 
Gucky
11 příspěvků 20.05.13 19:59

U nás rastie medvedí cesnak v lesoch vo velkom, dá sa kosiť. Tento rok som nazbieral za 3 banánové krabice, sezóna však skončila pred 2 týždňami. Keď na rok porastie, môžeš prísť a nazbierať si. Ukážem Ti, kde rastie (alebo Ti pošlem balík :) )

 
Ačraj
697 příspěvků 20.05.13 19:26
medvědí....

Bohužel, nemám nadbytek medvědího česneku, ale kdybych měla, zamrazila bych si ho, pěstovala jsem ho také, ale nyní mi úplně vymizel, že roste planě, třeba v lese, s tím jsem se nesetkala, ale mám medvědí pór, ten nahradí medvědí česnek, vypěstovala jsem si ho ze semínka, přezimuje, nevymrzne, hned brzy z jara se zelená, výrazná chuť česneku. :palec:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 19.05.13 13:05

@Gucky Je fakt, že sušený už tak silný není… ale pokud je usušený rychle, zachovává si barvu i chuť - samozřejmě už tochu jinou, než má čerstvá rostlina. Suším ho pravidelně každý rok. V podstatě je to stejné, jako s česnekem normálním, který taky po usušení změní aroma. Používám často do všeho možného…
Kupovaný nevím… tomu moc nevěřím…

edit: Hlavně chce po uschnuutí jen jemně rozemnout, drcený na prášek mne moc „neoslovil“… :) Nejlíp, když zůstanou kousky listů, jak je to trochu vidět na fotce se směsí…
Suším v sušičce na ovoce, naplno a hlídám, prohazuji plata. Nedávám silnou vrstvu a dbám na to, aby byly mezery, aby mohl teplý vzduch všude.

Příspěvek upraven 19.05.13 v 13:10

 
Gucky
11 příspěvků 19.05.13 12:54

Počul som, že usušený medvedí cesnak už nemá nič do sily a účinných látok. Tak som nikdy ani neskúšal ho sušiť. Predpokladal som, že ani chuť nie je tým pádom bohvieaká. Máte skúsenosti s chuťou sušeného medvedieho cesnaku?

 
Frantiska
927 příspěvků 19.05.13 01:54

Dekuji za rady :)

 
birkana
1663 příspěvků 18.05.13 11:13

Sušenou zeleninovou směs vyrábím tak, že kořenovou zeleninu nastrouhám na hrubém struhadle, zpočátku suším v el. troubě při 50°C. Když začne být gumovitá, dosouším nad kachlovými kamny (zeleninu suším na podzim, když už se topí) - kdo má ústř. topení, tak může na něm. Na závěr suchou zeleninu podrtím krátce v mixéru, prosiju přes cedník a vzduchotěsně uzavřu. Při předsoušení v troubě pozor na připálení!!!

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 18.05.13 10:34

@Frantiska To by mělo jít vše nasušit i běžným způsobem. Já sušičku používám spíš hlavně proto, že je to rychle a zachová si to barvy.
Já si takhle dělám směsi hodně sama, vždy si někde opíšu etiketu, když mě zauje složení, vezmu na košt jedno balení a pak už si jen tak hraju, sem tam něco přidám či uberu :D

 
Frantiska
927 příspěvků 18.05.13 09:53

Škoda, ze nemam susicku :) hned bych vyzkousela

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz