Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Maličkost, která zajímavě pozmění i jednoduchý pokrm. Jedna z možností jak zpracovat žloutky, když nechceme nic sladkého.
Strouhanku prosejeme na jemnou. Nasypeme asi 1 cm vysokou vrstvu strouhanky do malé misky a uprostřed uděláme mělký dolík. Můžete použít i formičky na muffiny. Oddělíme bílek, žloutek opatrně vyklopíme na strouhanku. Zasypeme žloutek strouhankou tak, aby byl celý přikrytý a dáme do ledničky nejméně na dvě-tři hodiny. Zahřejeme dostatečné množství oleje, nejlépe v malém kastrůlku. Žloutek opatrně vysypeme na dlaň, šetrně zbavíme přebytečné strouhanky, položíme na lžíci a ponoříme do vroucího oleje. Smažíme dozlatova nejméně minutu, maximálně tři. Tomu bude odpovídat stupěň propečení žloutku. Usmažený žloutek položíme na papír a osolíme. Využila jsem jarní špenát orestovaný na másle s rozinkami, pinoli jsem neměla, přidala jsem ořechy. Výborné také na chřestu.
Špenát, chřest, jiná zelenina.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.2.13 19:01
Svevo, já viděla Simone Rugiati na „Gambero Rosso“ou, tak jsem to také
zkusila. Jen ten žloutek dávám ze skořápky rovnou do strouhanky, přikryji
další strouhankou, nechám chvíli „odpočinout“, podeberu lžící,
přendám na děrovanou naběračku, klepáním na ni setřesu přebytečnou
strouhanku a pak vložím do horkého oleje. Tekutý žloutek s křupavou
strouhankou dohromady je přímo poezie.
Pa
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Smažený žloutek
@jkom, je to opravdu pochutnání pro milovníky žloutků
. Jen netroškařím, dělám si je občas
k pozdní snídani - časnější svačině v počtu 4 - 5 (!)
. Pak úhledně posazeny na směs listových
salátů ochucených majonézovým dresinkem (třeba ruská omáčka, v
„tvůrčí“ nouzi tatarka); jako příloha 1 - 2 nasucho opečené plátky
veky nebo bagety.
Pro někoho je to cholesterolová bomba - vražda
, pro mě chuťový zážitek. Jen ještě
poznámka: minuta tepelné úpravy je tak akorát
, když má být žloutek tekutý a lahodný! Na
tvrdo už to není to pravé ořechové. To však ocení pouze ten, kdo
(téměř syrová
) vejce rád a nebojí se salmonel

Teda! miluju vajicka, zejmena zloutky, a miluju smazene. tohle bude neco pro me
5068 příspěvků 24.2.13 07:09
..nikoho nevidno..o nikom nechyrovat a pak tohle..
