Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Terrinka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z důkladně omytého a odblaněného mozečku vytvarujeme pagáčky a obalíme je klasicky v trojobalu- mouka,rozšlehané vejce a strouhanka. Potom osmažíme na rozpáleném oleji. Do jednoho rozšlehaného vajíčka nastrouháme česnek a vmícháme hořčici. Za stálého míchání opatrně přiléváme tolik oleje, abychom získali hustou majonézu. Přimícháme smetanu a podle vlastní chuti osolíme, opepříme, přilijeme víno a nasypeme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Mrkev nakrájíme na tenké nudličky, mírně osolíme a osmahneme na několika kapkách rozpáleného oleje. Až je mrkev jemně osmahnutá, přihodíme na proužky nakrájenou kapustu, osolíme, opepříme a ještě několik minut necháme pražit. Smažený mozeček se pak podává politý česnekovou majonézou a k tomu křupavou zeleninkou. Pagáčky lze udělat i z povařeného květáku, brokolice, mletého masa, ochuceného dle chuti - záleží na fantazii. Majonéza a a zeleninka se zachová a použije stejně. Dobrou chuť!
Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Smažený mozeček s česnekovou pomazánkou
19 příspěvků 22.4.09 21:33
Mozeček kupuji u řezníka v Horoměřicích (okres Praha-západ) moje čubina ho miluje, tak když jedu kolem a vzpomenu si, tak tam zajdu a většinou ho mají.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
U nás jsou tyto lahůdky a vnitřnosti v určitém dni v týdnu a když člověk nepřijde včas- má prostě smůlu a všechen mozeček a brzlík jsou fuč. Brzlík je taky skvělej a taky by to z něj šlo jenže.....nikdy se do doby v řeznictví nevejdu a to je škoda. Hezkej den!
1439 příspěvků 25.1.09 03:43
Netrápi ma ani cholesterol, ani prasačie spomienky (povedala by som, že dotyčný mäsiar zabudol povedať, čo predtým pil), ale mozoček som v predaji nevidela........no, snáď ešte v minulom storočí.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Kvetko, víš, že to není vůbec špatný nápad? S tím mlíčím jsi docela trefila hřebíček na hlavičku a může to být skvělé. Mozeček se teď špatně schání, dřív ho bylo plno, tak jsem to čas od času ráda dělala, je fakt, že teď už tolik ne. Ovšem pamatuji si dobře tu skvělou chuť tohoto jídla- takže za náhradu a nápad máš 1 s hvězdičkou,dík!
Tomu pocukrovanému mozečku taky nevěřím a chuť mi to nevzalo ani omylem, ale stejně jsem se zeptala „odborníka“. Cituji: možná šlo o nějakou sektu a pak prase je prase, pes je pes a člověk je člověk. Jen to první je tu v potravinovém řetězci vypěstované pro nás lidi- žádné vize ty mozkové buňky nemohou reprodukovat, to je fakt blbost! Roomanko, klidně si ho dej, vždyť je to lahůdka i pro řezníky. Krásný den kočky!
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Krása. Určitě vyzkouším a napadlo mě, že to bude výborné i z kapřího mlíčí. A to by pak mohli i ti, kteří nechtějí mozeček. A mimochodem - tomu pocukrovanému nevěřím. Bude to taková řeznická latina. Neptala bych se řezníků, ale třeba chemiků - co tak může cukr vyloučit z hmoty zvané mozek? Halucinogenní látku? Těžko - doufám.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
já ti děkuji za tvé pozitivní chuťové pohárky a psát budu a budu to ti můžu s klidným srdcem potvrdit!!!
Apropo zažil jsi něco takového u těch zabíjaček jako píše Roomanka? To by mě docela zajímalo. Díky, ahojky a pěkný skorovečer!
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Cholesterolová bomba by mi až tak nevadila, ale od té doby, co mi řezník pověděl ověřený „pokus“ s mozečkem, tuto část vepříka nejím. „Zkus čerstvě vyjmutý mozek pocukrovat krystalem a vypocenou tekutinu slízni. Upadneš do tranzu a zažiješ to, co prase vidělo a vnímalo pocitově v posledních okamžicích života,“ povídal mi tento chlap. Už nezabíjí, asi to zkusil.
Mozeček mi ale znechutil nadosmrti. Nic proti, může to být chutné, ale dám přednost květáku…
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Deset roků vařím na zabíjačce a s pohledu volného času, který v kuchyni mám, Ti předem říkám, že tak časově náročný recept na zabíjačce se nedá stihnout. To jen že jsi to zařadila do zabíjačkových specialit. Dále bys musela zabít asi tak šest prasat, abys dostala 600 g mozečku. Jinak se mi ten recept moc líbí a jen piš dále a dále, mé chuťové pohárky jsou Ti nakloněny.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
on se ten mozeček těma žilkama tak jako trochu sám rozděluje, tak něco jako malé bulky- lepší slovo mě teď nenapadá, ale snad…jsem ti pomohla?
Terrinko, asi si stojím na vedení, ale co myslíš pod pojmem „pagáčky“?