Recept Smažený lilek Veg

(Hodnoceno 1x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smažený lilek

Úvod

Skvělý v létě - jí se teplý i studený, takže to, co se v horkém dni nesní k obědu, lze zobat celé odpoledne.

Postup

Lilek nakrájíme na plátky tlusté asi 0,7 cm (předtím lze větší lilek rozříznout podélně napůl). Osolíme a necháme odstát alespoň 30 min. Lilek pustí hnědou šťávu. Omyjeme, osušíme, obalíme slabě v hladké mouce. Smažíme pomalu (!) na olivovém oleji.

Jogurt smícháme s nastrouhaným česnekem, přidáme pár kapek olivového oleje, posolíme. Tuto zálivku podáváme zvlášť k lilku.


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.08.15 vloženo
  • 3320x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 lilek
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

petrieta 11.09.15 15:01

Změnila jsem 0,7 mm na 0,7 cm, díky za vtipná upozornění, 1 cm je určitě taky ok :))

Odkaz na uvaření

birkana 17.08.15 10:05

Smažila jsem můj vlastními silami vypiplaný ze semínka :lol: . Krájela jsem plátky cca 1 cm silné :oops: .

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

petrieta 10.08.15 15:03

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Smažený lilek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3820 příspěvků 19.08.15 08:27

@birkana @daduuja @Zuzka1973
V jiné souvislosti jsem před časem zkoumala, jak to je…
Pád s výše… smeteno s povrchu…
Z výšky pěti metrů spadlo…z povrchu zemského.. Čeština je kouzelná :D

 
daduuja
1139 příspěvků 19.08.15 07:56

@Zuzka1973 Brambory mi nedaly spát :-)
Máš pravdu - S brambory je kříž, musím z nich sbírat mandelinku.

Podle vzoru žena jsou až na talíři :-)

Je s podivem kolik toho člověk zapomene nebo tomu nevěnuje pozornost :oops:

 
daduuja
1139 příspěvků 18.08.15 21:39

:zed: :zed: :zed: to by mě nenapadlo ani v hororovém snu :-)

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 18.08.15 21:03

@birkana Člověk se pořád učí :)
Ono je takových nezvyklých výjimek více, ale časem se ustálí dominantně jen jedna varianta, takže druhá verze pak působí nepřirozeně - český jazyk je sice krásný, ale docela těžký díky své rozmanitosti :)
:mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 18.08.15 20:07

@daduuja, @Zuzka1973, @casino, na stránce pravopisne.cz jsem našla následující: I s druhým pádem lze použít předložku s, a to v případě, že chci naznačit pohyb z povrchu pryč nebo dolů. např. Spadl se skály. Umyl špínu s kapoty. :potlesk: :mavam:.

 
daduuja
1139 příspěvků 18.08.15 19:51

@Zuzka1973 Ještě jedna jednoduchá 2.pád Z koho, čeho - Z brambor sbírám mandelinku
7.pád S kým, čím - S bramborami (s ženami) je kříž

teda jestli si to ještě pamatuju, anebo to už není jinak :-)

 
birkana
1667 příspěvků 18.08.15 19:41

@Zuzka1973, mě učili, že s povrchu snímat (se skříně s povrchu dolů) = S; z něčeho vyjmout (ze skříně zevnitř ven) = Z :kytka:. Asi oslovíme Ústav pro jazyk český nebo obdobnou instituci :lol: :mavam:.

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 18.08.15 19:23

Jazykový koutek:
Jednoduchá pomůcka:
„S“ je: s něčím, s někým
„Z“ je: z něčeho, z někoho

Např.:
S brambory je kříž, musím z nich sbírat mandelinku.

:mavam:
 
Zuzka1973
2191 příspěvků 18.08.15 19:18

@birkana Kdepak blázen :kytka:
U nás je to to samé - nás právě ta soběstačnost děsně baví, prostě co si vypěstujeme a odchováme - vždy toho bývá dost do další sezony :)
Lilky mám sice také venku, ale po zkušenostech jsou kolem nich kůly a taková ta folie, když je chladno (a na noc) přikreju takovou tou prodyšnou textilií. Na rostlině mívám cca tři až pět lilků, stačí nám to bohatě :)
Ale ráda bych zvýšila počet sazenic - už kvůli těm nakládaným :)
Brambory máme už vychytané, kolik satby připravit, aby to stačilo nám i něco pro mladé a hlavně k těm stálicím rok co rok přikupujeme nějakou tu novinku, lilky se staly z tehdejší novinky stálicí :)
Takže špajz pomalinku začíná praskat ve švech, to samé mrazák, a to ještě není ourodička všechna :)
Prostě nás to baví a pestrou nabídku v obchodech beru jako pojistku, když nějaký ten výpěstek zklame :mrgreen:
Také se mi to už stalo: třeba předlobi zelí - všechno přišlo pryč, takže koupené pak přišlo vhod :D

EDIT:
Smazána věta, kde jsem špatně pochopila již vyřčené :)

Příspěvek upraven 18.08.15 v 19:20

 
daduuja
1139 příspěvků 18.08.15 19:16

Jazykový koutek? :-)

Z brambor tedy bych napsala, ne S brambor :-)

Ocásek vyměním pouze za lilek, tříkilový, čerstvý, nevyschlý, ale koukám, že budu muset koupit, patisony, žluté i bílé, malé i větší, s květem i bez, tykve kulaté, žluté, zelené, pruhované, je to jak plevel, okurky nakládačky i salátovky a hlavně rajčata, obry, marzana, ty jsem dnes nasušila a zaolejovala, jsou VYNIKAJÍCÍ, keříkové…
Lilky potřebuji do Ljutenice, protože už nevím, co s rajčatama :-)

 
birkana
1667 příspěvků 18.08.15 19:01

@casino, já jsem to tak myslela - s povrchu dolů, s natě (nebo snad nati? - to ne, asi spíš podle „píseň“ - 3. p. mn. č. = natím, 6. p. mn. č. = natích; ne podle „nůše, růže či kosti“ :nevim: ) snímám brouky a larvy, tudíž s. Také mne to tak na základce učili/y. Snad jsem nepochybila :think:.

Protože bydlíš poměrně daleko, lilek by asi přepravu v plné svěžesti nepřežil (narozdíl od uzeného! ocásku :lol: ). Byl by pak stejně vyschlý (ten lilek), jako z marketu :-(.

P. S. Tykve můžu rozdávat: kabačka (chřestová tykev), cuketa kulatá zelená a žlutá, butternut (tvar jako velká hruška) a muškátová „serpentine“ (lagenárie, dlouhá, tenká, zahnutá, na konci „bambulka“). Na patizony a hokkaida letos nedošlo.

 
casino
4473 příspěvků 18.08.15 18:27
Mám jak ocásek, tak rebarboru...

…ale vyměním dýně (o-kajdóó´, zucchini, patizon) za lilek :P

Jazykové okééénko (myslím to, mimořádně, bez ironie) :oops:
„S brambor mandelinku sbírám ručně…“
Já bych psalo Z ale možná je S správně, že jako s povrchu dolů, jak nás kdysi učili. Fakt nevím :nevim:

Příspěvek upraven 18.08.15 v 18:40

 
birkana
1667 příspěvků 18.08.15 17:29

@Zuzka1973, v mých podmínkách (660 m. n. m.) byla výsadba sazenic lilku na volný záhon vskutku drzost :evil:. To horké léto mi hrálo do karet, jinak bych nesklidila nic! Jen bylo třeba 2× - 3× denně zalévat. Se sklizní jsem skromná - co sazenice, to jeden plod, nic víc.

Rebarboru sklízím jen tolik, co potřebujeme, zbytek přebujelé sazenice (cca 3/4 čtverečního metru) z poloviny ostříhám, květní stvoly taktéž a nechám do podzimu „dožít“.

Náš venkovský životní styl, to je výhoda venkova :jazyk: ; ve městech koupíš vše, nač si jen pomyslíš (vč. dnešní módní úchylky, tzv. superpotravin. Kdo je nejí, je out!) My máme jen ty „obyčejné“ téměř zdarma, ale musíme máknout. Oni se hnojem neušpiní, zato chodí protáhnout tělo do fitka - za příslušný poplatek :think:.

Když jsem minulý týden jednala v realitní kanceláři (v krajském městě) a byla chvilka volného času, mluvili jsme soukromně. Realitní makléři se upřímně podivovali nad tím, že existují v ČR místa, kam nejezdí denně autobus. Dopravní spojení do okresního města (vzdáleného 30 km) = nula. Jedině vlastní - auto, bicykl, kůň, psí spřežení v zimě :lol:. To prý není možné! Na internetu jsem jim našla jízdní řády IDOS s dopravním spojením. Pak uznali, že to existuje, ale absolutně nechápali, proč jsem odešla natrvalo z velkého města kousek od Prahy do takové „divočiny“, když mne netlačily finanční ani jiné důvody.

Také se to snažím už 8 let vysvětlit místním usedlíkům. Bez výsledku :zed: A že peču chleba, konzervuju maso a vařím 5 hodin povidla, pěstuju vlastní hrách, mák a bylinky? Jsem blázen, přece dnes všechno koupím.

Hmmmm… zato vím, co jím. Mám vše 100% bio, žádné postřiky a umělá hnojiva. S brambor mandelinku sbírám ručně a že jsou menší výnosy? Nevadí, jsme jen dva a nám to stačí. Nikam nespěcháme, jsme v pohodě, zdraví a nestresovaní. A toho si vážím nade vše :kytka:.

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 18.08.15 16:35

Já mám letos lilky prťavé :) Ale sbaštit půjdou :palec:
U nás je mají cenu za kus, ale kolik, to nevím… Co pěstuju, to v krámu nezkoumám :D Nejvíc mě ale dostává cena rebarbory - člověk to má doma jako plevel :D
Lilky už hodlám sázet pravidelně, osvědčily se, ze čtyř rostlin je jich takakorát pro nás + nějaké rozdat v příbuzenstvu, jen ještě nemám zkušenost, jak dlouho se dají skladovat… zatím zmizely brzo, ale kdybych třeba měla někdy větší úrodu ;) :D
Našla jsem tu nakládané plněné (od Jolany a od Zébulon), tak jestli už nepoporostou, část jich otrhám menších a naložím…
:mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 18.08.15 14:39

@daduuja, já pochopila, že já mám lilek a ty ocásek - tedy ten uzený s k. :mavam:. Lilky jsem viděla za cca 30 Kč / kg, každý řetězec má ceny různé a velmi odlišné - nejen u lilků, ale i u jiných komodit.

Zasmála jsem se od srdce :mavam:, humor je potřebný jako sůl :lol: :potlesk:.

Edit: překlep

Příspěvek upraven 18.08.15 v 14:44

 
daduuja
1139 příspěvků 18.08.15 13:51

@birkana napsala jsem to blbě, nemám lilek, ale mám s. k. ocásek, ježíši, to je taky blbý :-)

Včera přijela sestřenice a prý lilek 1kus stojí 49Kč.
Nevím kde ani jak velký.
Příští rok pěstuju i lilky :-)

Letos jen trochu závidím, ale jen trochu :-)

 
birkana
1667 příspěvků 18.08.15 13:20

@daduuja, s k. nebo b. k.? :jazyk: :mavam: :lol:.

 
daduuja
1139 příspěvků 17.08.15 19:43

Vyměním lilek za uzený ocas. Zn. váha stejná :-)

 
Zuzka1973
2191 příspěvků 14.08.15 10:59

Jde sice určitě o překlep (stačí juknout na fotku a je to jasné) ;)
Leč představa, jak krájím 0,7 mm silné plátky mě rozesmála - za což dík, protože mě rozesmát je zázrak :D (myslím rozesmát doopravdy, nejen pomocí smajlíku :D )
Ale kdyby to náhodou překlep nebyl, naštěstí mám doma kalibrovanou šupleru… jen nevím, kde sehnat řezací nástroj, který by se dal použít… S nožem si netroufám… To chce nějakého odborníka, zeptám se muže, zda by nešlo zapůjčit CNC centrum od nich z fabriky, mají tam jedno za strááášně moc korun, a to by to mělo zvládnout… :mrgreen: :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 14.08.15 07:35

@daduuja @di jestli se nepletu šlo o houstičky/kru­tonky do polévek a bylo to :potlesk:

 
daduuja
1139 příspěvků 12.08.15 22:14

@di jen si dost dobře nedovedu představit v kuchyni odstátí, následné obalování a smažení, ať už jsou řezy vyrobeny čímkoliv. Zřejmě je to překlep, i když mnohým to dělá potíže :-)
Na diskuzi si matně vzpomínám, ale nevím u čeho a čeho se týkala.

 
di
2451 příspěvků 12.08.15 20:16

@daduuja No, já bych to spíš viděla na mikrotom, ten se přece jen dá do kuchyně dopravit líp. A ještě spíš bych to viděla na obyčejný překlep.
Byly tu už i horší případy (a vědomé); na vážně míněné kostičky o objemu 2 cm3 (a následnou veselou debatu) si jistě někdo vzpomenete (Casino určitě). ;-)

 
birkana
1667 příspěvků 11.08.15 20:46

@daduuja, :lol: :potlesk: :twisted:.

 
daduuja
1139 příspěvků 11.08.15 20:23

@ucitelas zřejmě koherentním paprskem :-)

 
ucitelas
328 příspěvků 11.08.15 19:39
ale

A čím to krájíte?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz