Recept Smažený lilek Veg
petrieta Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Skvělý v létě - jí se teplý i studený, takže to, co se v horkém dni nesní k obědu, lze zobat celé odpoledne.
Postup
Lilek nakrájíme na plátky tlusté asi 0,7 cm (předtím lze větší lilek rozříznout podélně napůl). Osolíme a necháme odstát alespoň 30 min. Lilek pustí hnědou šťávu. Omyjeme, osušíme, obalíme slabě v hladké mouce. Smažíme pomalu (!) na olivovém oleji. Jogurt smícháme s nastrouhaným česnekem, přidáme pár kapek olivového oleje, posolíme. Tuto zálivku podáváme zvlášť k lilku.
- 10.08.15 vloženo
- 8592x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 minut
Počet porcí
- 2 porce
Ingredience
- 1 lilek
- 3 lžíce hladké mouky
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku11.9.15 15:01
Změnila jsem 0,7 mm na 0,7 cm, díky za vtipná upozornění, 1 cm je
určitě taky ok
17.8.15 10:05
Smažila jsem můj vlastními silami vypiplaný ze semínka . Krájela jsem plátky cca
1 cm silné
.
Diskuse k receptu Smažený lilek
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Smažený lilek
@birkana @daduuja @Zuzka1973
V jiné souvislosti jsem před časem zkoumala, jak to je…
Pád s výše… smeteno s povrchu…
Z výšky pěti metrů spadlo…z povrchu zemského.. Čeština je kouzelná
1151 příspěvků 19.8.15 07:56
@Zuzka1973 Brambory mi nedaly spát
Máš pravdu - S brambory je kříž, musím z nich sbírat mandelinku.
Podle vzoru žena jsou až na talíři
Je s podivem kolik toho člověk zapomene nebo tomu nevěnuje pozornost
1151 příspěvků 18.8.15 21:39
@birkana Člověk se pořád učí


Ono je takových nezvyklých výjimek více, ale časem se ustálí dominantně jen jedna varianta, takže druhá verze pak působí nepřirozeně - český jazyk je sice krásný, ale docela těžký díky své rozmanitosti
@daduuja, @Zuzka1973, @casino, na stránce pravopisne.cz jsem našla následující: I s druhým pádem lze použít předložku s, a to v případě, že chci naznačit pohyb z povrchu pryč nebo dolů. např. Spadl se skály. Umyl špínu s kapoty.
.
1151 příspěvků 18.8.15 19:51
@Zuzka1973 Ještě jedna jednoduchá 2.pád Z koho, čeho - Z brambor sbírám mandelinku
7.pád S kým, čím - S bramborami (s ženami) je kříž
teda jestli si to ještě pamatuju, anebo to už není jinak
@Zuzka1973, mě učili, že s povrchu snímat (se skříně s povrchu dolů) = S; z něčeho vyjmout (ze skříně zevnitř ven) = Z
. Asi oslovíme Ústav pro jazyk český nebo
obdobnou instituci
.
Jazykový koutek:
Jednoduchá pomůcka:
„S“ je: s něčím, s někým
„Z“ je: z něčeho, z někoho
Např.:
S brambory je kříž, musím z nich sbírat mandelinku.
@birkana Kdepak blázen







U nás je to to samé - nás právě ta soběstačnost děsně baví, prostě co si vypěstujeme a odchováme - vždy toho bývá dost do další sezony
Lilky mám sice také venku, ale po zkušenostech jsou kolem nich kůly a taková ta folie, když je chladno (a na noc) přikreju takovou tou prodyšnou textilií. Na rostlině mívám cca tři až pět lilků, stačí nám to bohatě
Ale ráda bych zvýšila počet sazenic - už kvůli těm nakládaným
Brambory máme už vychytané, kolik satby připravit, aby to stačilo nám i něco pro mladé a hlavně k těm stálicím rok co rok přikupujeme nějakou tu novinku, lilky se staly z tehdejší novinky stálicí
Takže špajz pomalinku začíná praskat ve švech, to samé mrazák, a to ještě není ourodička všechna
Prostě nás to baví a pestrou nabídku v obchodech beru jako pojistku, když nějaký ten výpěstek zklame
Také se mi to už stalo: třeba předlobi zelí - všechno přišlo pryč, takže koupené pak přišlo vhod
EDIT:
Smazána věta, kde jsem špatně pochopila již vyřčené
Příspěvek upraven 18.08.15 v 19:20
1151 příspěvků 18.8.15 19:16
Jazykový koutek?
Z brambor tedy bych napsala, ne S brambor
Ocásek vyměním pouze za lilek, tříkilový, čerstvý, nevyschlý, ale koukám, že budu muset koupit, patisony, žluté i bílé, malé i větší, s květem i bez, tykve kulaté, žluté, zelené, pruhované, je to jak plevel, okurky nakládačky i salátovky a hlavně rajčata, obry, marzana, ty jsem dnes nasušila a zaolejovala, jsou VYNIKAJÍCÍ, keříkové…
Lilky potřebuji do Ljutenice, protože už nevím, co s rajčatama
@casino, já jsem to tak myslela - s povrchu dolů, s natě (nebo snad nati? - to ne, asi spíš podle „píseň“ - 3. p. mn. č. = natím, 6. p. mn. č. = natích; ne podle „nůše, růže či kosti“
) snímám brouky a larvy, tudíž
s. Také mne to tak na základce učili/y. Snad jsem
nepochybila
.
Protože bydlíš poměrně daleko, lilek by asi přepravu v plné svěžesti nepřežil (narozdíl od uzeného! ocásku
). Byl by pak stejně vyschlý (ten lilek), jako
z marketu
.
P. S. Tykve můžu rozdávat: kabačka (chřestová tykev), cuketa kulatá zelená a žlutá, butternut (tvar jako velká hruška) a muškátová „serpentine“ (lagenárie, dlouhá, tenká, zahnutá, na konci „bambulka“). Na patizony a hokkaida letos nedošlo.
…ale vyměním dýně (o-kajdóó´, zucchini, patizon) za lilek
Jazykové okééénko (myslím to, mimořádně, bez ironie)

„S brambor mandelinku sbírám ručně…“
Já bych psalo Z ale možná je S správně, že jako s povrchu dolů, jak nás kdysi učili. Fakt nevím
Příspěvek upraven 18.08.15 v 18:40
@Zuzka1973, v mých podmínkách (660 m. n. m.) byla výsadba sazenic lilku na volný záhon vskutku drzost
. To horké léto mi hrálo do
karet, jinak bych nesklidila nic! Jen bylo třeba 2× - 3× denně zalévat. Se
sklizní jsem skromná - co sazenice, to jeden plod, nic víc.
Rebarboru sklízím jen tolik, co potřebujeme, zbytek přebujelé sazenice (cca 3/4 čtverečního metru) z poloviny ostříhám, květní stvoly taktéž a nechám do podzimu „dožít“.
Náš venkovský životní styl, to je výhoda venkova
; ve městech koupíš vše, nač si jen
pomyslíš (vč. dnešní módní úchylky, tzv. superpotravin. Kdo je nejí, je
out!) My máme jen ty „obyčejné“ téměř zdarma, ale musíme máknout.
Oni se hnojem neušpiní, zato chodí protáhnout tělo do fitka - za
příslušný poplatek
.
Když jsem minulý týden jednala v realitní kanceláři (v krajském městě) a byla chvilka volného času, mluvili jsme soukromně. Realitní makléři se upřímně podivovali nad tím, že existují v ČR místa, kam nejezdí denně autobus. Dopravní spojení do okresního města (vzdáleného 30 km) = nula. Jedině vlastní - auto, bicykl, kůň, psí spřežení v zimě
. To prý není možné! Na internetu
jsem jim našla jízdní řády IDOS s dopravním spojením. Pak uznali, že to
existuje, ale absolutně nechápali, proč jsem odešla natrvalo z velkého
města kousek od Prahy do takové „divočiny“, když mne netlačily
finanční ani jiné důvody.
Také se to snažím už 8 let vysvětlit místním usedlíkům. Bez výsledku
A že peču chleba, konzervuju maso
a vařím 5 hodin povidla, pěstuju vlastní hrách, mák a bylinky? Jsem
blázen, přece dnes všechno koupím.
Hmmmm… zato vím, co jím. Mám vše 100% bio, žádné postřiky a umělá hnojiva. S brambor mandelinku sbírám ručně a že jsou menší výnosy? Nevadí, jsme jen dva a nám to stačí. Nikam nespěcháme, jsme v pohodě, zdraví a nestresovaní. A toho si vážím nade vše
.
Já mám letos lilky prťavé
Ale sbaštit půjdou 
Nejvíc mě ale dostává cena
rebarbory - člověk to má doma jako plevel 


U nás je mají cenu za kus, ale kolik, to nevím… Co pěstuju, to v krámu nezkoumám
Lilky už hodlám sázet pravidelně, osvědčily se, ze čtyř rostlin je jich takakorát pro nás + nějaké rozdat v příbuzenstvu, jen ještě nemám zkušenost, jak dlouho se dají skladovat… zatím zmizely brzo, ale kdybych třeba měla někdy větší úrodu
Našla jsem tu nakládané plněné (od Jolany a od Zébulon), tak jestli už nepoporostou, část jich otrhám menších a naložím…
@daduuja, já pochopila, že já mám lilek a ty ocásek - tedy ten uzený s k.
. Lilky jsem viděla za cca 30 Kč / kg, každý
řetězec má ceny různé a velmi odlišné - nejen u lilků, ale
i u jiných komodit.
Zasmála jsem se od srdce
, humor je potřebný jako sůl
.
Edit: překlep
Příspěvek upraven 18.08.15 v 14:44
1151 příspěvků 18.8.15 13:51
@birkana napsala jsem to blbě, nemám lilek, ale mám s. k. ocásek, ježíši, to je taky blbý
Včera přijela sestřenice a prý lilek 1kus stojí 49Kč.
Nevím kde ani jak velký.
Příští rok pěstuju i lilky
Letos jen trochu závidím, ale jen trochu
@daduuja, s k. nebo b. k.?
.
1151 příspěvků 17.8.15 19:43
Vyměním lilek za uzený ocas. Zn. váha stejná
Jde sice určitě o překlep (stačí juknout na fotku a je to jasné)
(myslím rozesmát doopravdy, nejen pomocí
smajlíku
)

Leč představa, jak krájím 0,7 mm silné plátky mě rozesmála - za což dík, protože mě rozesmát je zázrak
Ale kdyby to náhodou překlep nebyl, naštěstí mám doma kalibrovanou šupleru… jen nevím, kde sehnat řezací nástroj, který by se dal použít… S nožem si netroufám… To chce nějakého odborníka, zeptám se muže, zda by nešlo zapůjčit CNC centrum od nich z fabriky, mají tam jedno za strááášně moc korun, a to by to mělo zvládnout…
@daduuja @di jestli se nepletu šlo o houstičky/krutonky do polévek a bylo to
1151 příspěvků 12.8.15 22:14
@di jen si dost dobře nedovedu představit v kuchyni odstátí, následné obalování a smažení, ať už jsou řezy vyrobeny čímkoliv. Zřejmě je to překlep, i když mnohým to dělá potíže
Na diskuzi si matně vzpomínám, ale nevím u čeho a čeho se týkala.
2453 příspěvků 12.8.15 20:16
@daduuja No, já bych to spíš viděla na mikrotom, ten se přece jen dá do kuchyně dopravit líp. A ještě spíš bych to viděla na obyčejný překlep.
Byly tu už i horší případy (a vědomé); na vážně míněné kostičky o objemu 2 cm3 (a následnou veselou debatu) si jistě někdo vzpomenete (Casino určitě).
@daduuja,
.
1151 příspěvků 11.8.15 20:23
@ucitelas zřejmě koherentním paprskem
A čím to krájíte?