Recept Smažené kuře s citronem

danda Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Smažené kuře s citronem

Úvod

Velká čínská kuchařka - Svojtka

poznámka:
Kuřecí prsíčka musejí být bez kosti.
Tento pokrm má sladkokyselou chuť.
Maso s křupavou kůrkou je uprostřed jemné.
Kuře v této úpravě chutná každému Evropanovi.

Postup

Kuřecí prsíčka nakrájíme na kousky zhruba 5 x 3 x 0,5cm. Maso smícháme s přísadami (1) a marinujeme 10 minut. Citron nakrájíme na plátky. Do rozpáleného woku nalijeme 3/4 šálku oleje, necháme znovu rozpálit, stáhneme plamen a do oleje postupně klademe kousky kuřecího masa. Smažíme na středním plameni, wokem občas zatřeseme, aby se maso nepřilepilo na dno. Zčervenalé kousky masa obrátíme, a když jsou měkké, vyndáme je z woku. Ve woku necháme lžíci oleje. Přidáme přísady (2) a plátky citronu. Když se cukr rozpustí, přidáme přísady (3) a všechno důkladně smícháme. Takto připravenou omáčkou polijeme kousky kuřete a ozdobíme plátky citronu nebo pomeranče. "foto":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=5313&l=Danda recept je z jižní Číny - Kantonu

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 13.05.10 vloženo
  • 9314x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 320g kuřecích prsíček
  • 1/2 citronu
  • 3/4 šálku oleje.
  • Přísady:
  • (1)
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce strouhaného sýra, (tofu)
  • 1 lžíce vody.
  • (2)
  • 7 lžic cukru
  • 3/4 šálku octa
  • 1/2 šálku vody
  • 1/4 lžičky soli.
  • (3)
  • 1 1/2 lžičky strouhaného sýra
  • 3 lžičky vody.

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Smažené kuře s citronem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Smažené kuře s citronem

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.5.10 22:16
Re: Smažené kuře s citronem - buturenko :-)

určitě se nic neděje, jen jsi poevropštila čínský recept :-)

buturenka
311 příspěvků 18.5.10 14:48
Re: Smažené kuře s citronem

Dando bylo to moc dobré, já měla sýr jen goudu

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.5.10 07:04
Re: Smažené kuře s citronem - casino,

nevěřím, že hliník je na ústupu, ani tomu, že se v něm špatně smaží. Fakt, nevěřím.

casino
4497 příspěvků 18.5.10 06:15
Re: Smažené kuře s citronem

Ano, hliník dobře vede teplo, ale na rozdíl od litiny nebo mědi teplo málo akumuluje a především z tohoto důvodu není příliš vhodný ke smažení (pomineme-li všeobecný ústup od používání hliníkového nádobí z jiných důvodů)…

esmeralda
4813 příspěvků 18.5.10 05:42
Re: Smažené kuře s citronem

:) Snad se ukáže.

esmeralda
4813 příspěvků 18.5.10 05:40
Re: Smažené kuře s citronem - Dando,

trochu jsem se tedy včera porozhlédla. Moc hliníkových woků jsem neviděla.
Ale zato jsem se dozvěděla že na smažení tak moc vhodné zase nejsou. Sice vodí dobře teplo, ale jsou měkké a snadno se poškodí. Jsou dobré např. na vaření v páře. Položí se na ně bambusový pařák. Ale tuto službu ti udělá každý wok. Z hliníku jsou převážně vyrobená víka, protože jsou lehká.

Nechci ti kazit iluze o hubnutí, ale s dostatečným tréningem se naučíš dlabat hůlkami o sto šest. Půjde to rychleji než příborem. :-((
(smile)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.5.10 23:36
Re: Smažené kuře s citronem - Esme :-)

asi nás tu je víc, těch nějak praštěných :-), hůlky jsou jasné a je s nimi i legrace, asi začnu jíst hůlkama všechno, kila půjdou dolů :-))), ještě bych doplnila zelený nebo jasmínový čaj, před, během, i po :-)
Jsem zvědavá, s čím přijdeš z trhu, Majko, tak se jmenuje čínský kamarád, mi vysvětloval, že hliníkový nejlépe vodí teplo, ale ještě ho nemám, tak nevím :-)

esmeralda
4813 příspěvků 17.5.10 07:22
Re: Smažené kuře s citronem - Dando,

Hliníkový wok jsem neviděla, ale dnes jedu za prací do města a budu mít čas se projít po „Čínském mětstě“ tak se porozhlédnu. Jistě si tam i dám něco k obědu.
Na vyndávání kousků z vyšší vrstvy oleje také používám drátěnou naběračku. Zároveň olej pěkně okape.

Nezapomeň na to nejdůležitější: čínské hůlky.
Asi si budeš myslet že jsem praštěná, ale tvrdím že s hůlkami chutná čínské jídlo úplně jinak…lépe.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.5.10 06:16
Re: Smažené kuře s citronem

2905 - na kuře s citronem je víc receptů, liší se použitím dalších surovin, ale všechny jsou lahodné, alespoň pro mne :-), tento mne zaujal tou jednoduchostí, ocet, cukr a kousek citronu, vlastně mne fascinuje čínská kuchyň právě pro tu absenci různých druhů koření a přesto je každé jídlo jiné, vynikne především chuť a aroma použitých surovin. Dnes jsem vařila degustační menu, postupně vložím fotky, třeba tě něco zaujme a dietář bude spokojená :-)
Mějte se hezky, stále čtu :-)

Esme :-), recept je slovo od slova opsaný z kuchařky, ale dopíšu :-)
Tvoje naběračka je skvělá, na míchání a přidávání koření, i na servis. Když smažím ve velkém množství oleje, tak používám na vyndávání cedník, je to vlastně drátěná plochá naběračka, na míchání se mi osvědčily dlouhé hůlky, krásně se s nimi maso rozděluje od sebe, na talíř nandavám širokou, plochou, hranatou bambusovou lžící a na rýži mám kulatou bambusovou, rýže se na ni nelepí. Wok mám litinový, ale ten je spíš na smažení ve vyšší vrstvě tuku a používám ho taky na smažení koblih, je k nezaplacení :-), pak mám ocelový, s tím jsem docela spokojená, ale teď mám slíbený od čínského kamaráda hliníkový černý, prý je nejlepší, tak jsem zvědavá :-)
Ale když si vzpomenu na začátky, kdy jsme měli pánev, naběračku a vařečku … :-) a jaké jsme dokázali vykouzlit číny :-)
Měj se hezky :-)

2905
753 příspěvků 15.5.10 07:46
Re: Smažené kuře s citronem

Esmeraldo to je krásně vypálená pánev :), stejně tak poznámka k vypálení, já takto vypaluji všechny, musí trochu „začmoudíkovat“, pak nedrží urputně vložené …

esmeralda
4813 příspěvků 15.5.10 07:13
Re: Smažené kuře s citronem - Dando,

Kuře na tento způsob miluji. Citron tomu dává říz.

Jenom malou moudrost kterou jsem samozřejmě nevymyslela já.
Píšeš: Do woku nalijeme 3/4 šálku oleje, necháme rozpálit…Smažíme na středním plameni, wokem občas zatřeseme, aby se maso nepřilepilo na dno.
Wok by měl být rozpálený nasucho a pak teprve přidat olej. Nic se pak nepřilepí. Na míchání a vyndávání jídla z woku je nejlepší tzv. chan…taková čínská lopatka.

2905
753 příspěvků 15.5.10 06:59
Re: Smažené kuře s citronem

A já tu nemám svůj wok! Obdobné jsem dostala ochutnat, jen nebylo vhodné ptát se na recept, vzpomínám si, byly tam i plátky pomranče a grepu, jemná i výrazná chuť vzájemně se „podpírající“…
Díky, vyzkouším :)

martin_etzl
280 příspěvků 15.5.10 04:16
Re: Smažené kuře s citronem

Dando, díky :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.5.10 04:14
Re: Smažené kuře s citronem

Jolano, z mokrého česka taktéž zdravíme a přejeme krásně slunečné májové dny :-)

Alis i Martine :-), sýr = tofu, už jsem opravila .-)

Alis
2617 příspěvků 14.5.10 21:36
Re: Smažené kuře s citronem

Dando, krásný recept… jaký sýr jsi použila?

jolana
5068 příspěvků 14.5.10 16:35
Re: Smažené kuře s citronem

Dando, to je bajecny recept. Citron a vsetko s citronom radi. Vdaka:)
Pozdravujem a pekny den :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz