Recept Smažená chobotnice

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smažená chobotnice

Úvod

Takto upravenou chobotnici jsem ochutnal před 20ti lety ve Vltavské rybí restauraci u Žlutých lázní v Praze Podolí.
Tato restaurace již dávno nefunguje, vzpomínka na tak výborně upravenou chobotnici (i když je to jednoduché) ale ve mně zůstala, že jsem několik let hledal restauraci, která tuto delikatesu nabízí.
Bohužel, vše bez úspěchu, neboť z nabídky restaurací „SMAŽENÁ CHOBOTNICE“ vždy bylo doneseno nebo nabídnuto jídlo s obsahem „SMAŽENÉ SEPIOVÉ KROUŽKY“. Myslím, že kdo lahodí mořským plodům jistě se mnou bude souhlasit, že s chutí chobotnice to nemá nic společného.

Po několikaletém experimentu a zkoušení, jsem dospěl k podobné chuti a měkkosti smažené chobotnice jakou jsem ochutnal a proto se o tento recept rád podělím. Recept je velice jednoduchý, ale dobrý.

Postup

Ve velkém nebo větším hrnci přivedeme vodu k varu, kterou jsme osolili, přidali trochu oregana a celou půlku citronu.

Do vroucí vody vložíme omyté(ou) chobotnice(i) (NELEKNĚTE SE, CHOBOTNICE SE PO KONTAKTU S VROUCÍ VODOU ZCVRKNE, proto je lepší koupit více malých chobotnic než jednu velkou), zmírníme oheň a asi 30 min vaříme. Po třiceti minutách doporučuji zkoušet tuhost masa, neboť každá samostatně zakoupená chobotnice se vaří jinou dobu vzhledem k velikosti a stáří. Mražené, kde jich je v balení více, se vaří stejně.

Akorát uvařenou chobotnici poznáme, že si ukrojíme kousek masa a mělo by být ani ne měkké, ani tvrdé. POZOR, rozvařená chobotnice není vůbec chutná a pak vám to bude připadat, že konzumujete bahno.
Po uvaření vyjmeme chobotnice(i) z hrnce a dáme do cedníku nebo jiné dírkované nádoby odkapat asi tak na 30 min, popřípadě můžeme chobotnice(i) osušit.Je to z toho důvodu, že chobotnice by se neměla obalovat MOKRÁ!

V nádobě rozmícháme vejce se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a mlékem. Vysušené chobotnice(i) obalíme v hladké mouce, připraveném vajíčku a strouhance. Dále smažíme nejlépe na sádle do zlatova.

Takto připravená chobotnice je chutná jen tak s namáčením do tatarské omáčky nebo bez, dle chuti, se zeleninou, s bramorem, hranolkami, příloha do salátu nebo jako předkrm pro společnost.

Vím, že je vás hodně, kdo tento druh mořského živočicha už z estetických důvodů ani neochutná, ale komu z vás to nevadí, přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.01.12 vloženo
  • 33255x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1-2 hod

Ingredience

  • mražené chobotnice (koupíte v Makru) nebo jedna velká - kdo jak chce
  • citron
  • sůl
  • oregano
  • stroužek česneku
  • pepř
  • vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sádlo

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, brambory, hranolky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 27.08.13 14:40

Jednoduché a skvělé. Vzhledem k tomu, že nemám předsudky, sním cokoliv. (hmyz jsem ještě neměl- těžko říct, jestli bych to dal).

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Smažená chobotnice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
adamecek
1 příspěvek 23.01.17 09:03

Dnes budeme vas recept zkouset a moc se tesime :dance:

 
Bento
794 příspěvků 14.01.12 23:54

mandisan vyskusam :palec: a uplne s tebou suhlasim, chobotnica ( vacsia )je vyborna ale asi jedno z „technicky“ zlozitejsich jedal pripravit .Preto ked kupujem som pohodlny :oops: a kupujem male alebo squids.Robime dost casto ako „salt and pepper squid“.Tie sa daju bleskovo spravit.
PS:
Posledny raz ked som robil velku chobotnicu ak salat robil som podla tohto videa.
 http://www.youtube.com/watch?…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.01.12 22:14

Ryby nejim, ale tenhle talirek chobotnicek by mi klidne mohl rikat „milostiva pani“ , chobotnice a sepie, vazeni pratele, ano !
Podle tak hezkeho receptu je nekdy urcite zkusim udelat.
Jestli se mi nepovedou, pak beda tobe, mandisane! :P

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz