Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
mandisan Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Takto upravenou chobotnici jsem ochutnal před 20ti lety ve Vltavské rybí
restauraci u Žlutých lázní v Praze Podolí.
Tato restaurace již dávno nefunguje, vzpomínka na tak výborně upravenou
chobotnici (i když je to jednoduché) ale ve mně zůstala, že jsem několik
let hledal restauraci, která tuto delikatesu nabízí.
Bohužel, vše bez úspěchu, neboť z nabídky restaurací „SMAŽENÁ
CHOBOTNICE“ vždy bylo doneseno nebo nabídnuto jídlo s obsahem „SMAŽENÉ
SEPIOVÉ KROUŽKY“. Myslím, že kdo lahodí mořským plodům jistě se mnou
bude souhlasit, že s chutí chobotnice to nemá nic společného.
Po několikaletém experimentu a zkoušení, jsem dospěl k podobné chuti a měkkosti smažené chobotnice jakou jsem ochutnal a proto se o tento recept rád podělím. Recept je velice jednoduchý, ale dobrý.
Ve velkém nebo větším hrnci přivedeme vodu k varu, kterou jsme osolili, přidali trochu oregana a celou půlku citronu. Do vroucí vody vložíme omyté(ou) chobotnice(i) (NELEKNĚTE SE, CHOBOTNICE SE PO KONTAKTU S VROUCÍ VODOU ZCVRKNE, proto je lepší koupit více malých chobotnic než jednu velkou), zmírníme oheň a asi 30 min vaříme. Po třiceti minutách doporučuji zkoušet tuhost masa, neboť každá samostatně zakoupená chobotnice se vaří jinou dobu vzhledem k velikosti a stáří. Mražené, kde jich je v balení více, se vaří stejně. Akorát uvařenou chobotnici poznáme, že si ukrojíme kousek masa a mělo by být ani ne měkké, ani tvrdé. POZOR, rozvařená chobotnice není vůbec chutná a pak vám to bude připadat, že konzumujete bahno. Po uvaření vyjmeme chobotnice(i) z hrnce a dáme do cedníku nebo jiné dírkované nádoby odkapat asi tak na 30 min, popřípadě můžeme chobotnice(i) osušit.Je to z toho důvodu, že chobotnice by se neměla obalovat MOKRÁ! V nádobě rozmícháme vejce se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a mlékem. Vysušené chobotnice(i) obalíme v hladké mouce, připraveném vajíčku a strouhance. Dále smažíme nejlépe na sádle do zlatova. Takto připravená chobotnice je chutná jen tak s namáčením do tatarské omáčky nebo bez, dle chuti, se zeleninou, s bramorem, hranolkami, příloha do salátu nebo jako předkrm pro společnost. Vím, že je vás hodně, kdo tento druh mořského živočicha už z estetických důvodů ani neochutná, ale komu z vás to nevadí, přeji dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
zeleninový salát, brambory, hranolky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.8.13 14:40
Jednoduché a skvělé. Vzhledem k tomu, že nemám předsudky, sním cokoliv. (hmyz jsem ještě neměl- těžko říct, jestli bych to dal).
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Smažená chobotnice
1 příspěvek 23.1.17 09:03
Dnes budeme vas recept zkouset a moc se tesime
mandisan vyskusam
a uplne s tebou suhlasim, chobotnica ( vacsia
)je vyborna ale asi jedno z „technicky“ zlozitejsich jedal pripravit .Preto
ked kupujem som pohodlny
a kupujem male alebo squids.Robime dost casto
ako „salt and pepper squid“.Tie sa daju bleskovo spravit.
PS:
Posledny raz ked som robil velku chobotnicu ak salat robil som podla tohto videa.
http://www.youtube.com/watch?…
Ryby nejim, ale tenhle talirek chobotnicek by mi klidne mohl rikat „milostiva pani“ , chobotnice a sepie, vazeni pratele, ano !
Podle tak hezkeho receptu je nekdy urcite zkusim udelat.
Jestli se mi nepovedou, pak beda tobe, mandisane!