Recept Sluka s lanýži nakládaná Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

O své vůli bych kopírovaný recept nedával, leč požádala mě erudovaná kuchařka a zde již drahá léta zdařile etablovaná mnohými vlastními recepty. Zmíněná osoba je švarného zevnějšku, jemného vystupování i racionálního myšlení a to není častý obyčej. Tím jí dávám na vědomí, že jsem nezapomněl.
Recept nepředkládám, abyste jej zkusili. Krom kuchařského umění vyžaduje i znalosti klempířské. To abyste věděli, co naše prababičky hravě zvládaly. Inu, chutě si zařiďte hypotéku na dvojgaráž a přemýšlejte, jak se všechno zhoršuje.
Postup pojednává o úpravě sluky. Ale řeknu rovnou, až takovou krasavici na svých toulkách zahlédnu, přátelsky pozdravím, požádám o svolení ku zhotovení podobenky a přidám varování před mlsnými hubami.

Postup

Na dvě pěkné, čistě schystané sluky oloupe se půl libry svěžích, dobře opraných lanýžů. Odpadky z nich se usekají se dvěma šalotkami, trochou nové petržele kadeřavé a s útrobami krom žaludku a sekanina se dusí s celými lanýži, čtvrt librou utřené slaniny, míchaným kořením a trochou soli na mírném ohni. Sluky se tím naplní, zašijí a v hojném másle na čilém ohni opékají nepříliš doměkka. Tak upečené sluky vkládají se prsíčky dospoda do širokých plechových krabic, zalejí se omáčkou, v níž se pekly a která je nesmí zplna pokrývati, načež se krabice zaletují a vaří ve vodě, v níž se i vychladnouti nechají. Naložené sluky opečou se pak v másle svém poznovu a tak upraví

Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička

Nahlásit recept

  • 04.12.11 vloženo
  • 2366x zobrazeno

Čas přípravy

  • dřív se nespěchalo

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 2 pěkné sluky
  • 1/2 lb lanýžů
  • 1/4 lb slaniny
  • máslo, odhadem 8 kostek
  • 2 šalotky
  • petržel
  • koření
  • plechové krabice zvané záchovky

Doporučená příloha

  • na ni nezbyde

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sluka s lanýži nakládaná

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 06.12.11 09:03

Casino, gmp: díky za připomenutí Dušana Pupáka a Čendy Krchova, vyrůstala jsem na nich. Tak ještě jako dodatek k té krásné básni jedna písnička: http://www.youtube.com/watch?…
P.S. Včera to bylo 40 let, co Dušan M. Pupák zemřel…

Příspěvek upraven 06.12.11 v 11:40

gmp
1603 příspěvků 05.12.11 23:29

Až půjdeš, Casino, s děvčátkem v luka,
dobře se rozhlédni, nečíhá-li na tě sluka.

casino
4488 příspěvků 05.12.11 23:17

A že ten opeřenec pernatý probudil i jiné než jen chuťové buňky lze popatřiti ZDE

Edit:
vložen obrázek :)

Příspěvek upraven 05.12.11 v 23:35

gmp
1603 příspěvků 05.12.11 23:05
-

Jsem slabčák, myslel jsem, že můj recepis na Vepřové koleno v šampanském Casino(doporučen Krug 1928) má cenu, ale Wolf a jeho gang mi dal na zadek. Sluky za dva miliony, půl libry lanýžů, (česká libra cca půl kila) tak to máme při vši skromnosti nějakých 13 tisíc. V té případnosti 2 kila másla už jsou jen místní přebor :D :nevim:

Příspěvek upraven 05.12.11 v 23:20

Manana
1515 příspěvků 05.12.11 10:01

Tak Wolfíku nevím, jak je to s původním receptem, ale domnívám se, že prababičky a i jiní staří dobří kuchaři by kadeřavou petrželku do pokrmu nepoužili, ta by tam byla platná jak mrtvýmu zimník. Není nad obyčejnou petrželku, dnes zvanou hladká.

dorsch
54 příspěvků 05.12.11 09:01

Varování všem, kteří sliní jako já a chystají si brokovou dvojku po dědovi - skluky jsou na seznamu ohrožených druhů se sazbou až 1 mil. Kč. Navíc ty potvory létaj děsně rychle a kličkují :-D :-D asi četly taková recepty :roll:

mrtvola
1394 příspěvků 04.12.11 23:49

Bože, křísíš tady všechny mé předky(ně), nejen vynikající kuchařky a skvělé hospodyně, ale také jemné dámy. Inu, jak říkáš, všechno se zhoršuje a já jim nesahám ani po kanýr od spodničky…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz