Recept Sluka s lanýži nakládaná Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

O své vůli bych kopírovaný recept nedával, leč požádala mě erudovaná kuchařka a zde již drahá léta zdařile etablovaná mnohými vlastními recepty. Zmíněná osoba je švarného zevnějšku, jemného vystupování i racionálního myšlení a to není častý obyčej. Tím jí dávám na vědomí, že jsem nezapomněl.
Recept nepředkládám, abyste jej zkusili. Krom kuchařského umění vyžaduje i znalosti klempířské. To abyste věděli, co naše prababičky hravě zvládaly. Inu, chutě si zařiďte hypotéku na dvojgaráž a přemýšlejte, jak se všechno zhoršuje.
Postup pojednává o úpravě sluky. Ale řeknu rovnou, až takovou krasavici na svých toulkách zahlédnu, přátelsky pozdravím, požádám o svolení ku zhotovení podobenky a přidám varování před mlsnými hubami.

Postup

Na dvě pěkné, čistě schystané sluky oloupe se půl libry svěžích, dobře opraných lanýžů. Odpadky z nich se usekají se dvěma šalotkami, trochou nové petržele kadeřavé a s útrobami krom žaludku a sekanina se dusí s celými lanýži, čtvrt librou utřené slaniny, míchaným kořením a trochou soli na mírném ohni. Sluky se tím naplní, zašijí a v hojném másle na čilém ohni opékají nepříliš doměkka.

Tak upečené sluky vkládají se prsíčky dospoda do širokých plechových krabic, zalejí se omáčkou, v níž se pekly a která je nesmí zplna pokrývati, načež se krabice zaletují a vaří ve vodě, v níž se i vychladnouti nechají. Naložené sluky opečou se pak v másle svém poznovu a tak upraví

Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.12.11 vloženo
  • 2124x zobrazeno

Čas přípravy

  • dřív se nespěchalo

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 2 pěkné sluky
  • 1/2 lb lanýžů
  • 1/4 lb slaniny
  • máslo, odhadem 8 kostek
  • 2 šalotky
  • petržel
  • koření
  • plechové krabice zvané záchovky

Doporučená příloha

  • na ni nezbyde

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sluka s lanýži nakládaná

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 06.12.11 09:03

Casino, gmp: díky za připomenutí Dušana Pupáka a Čendy Krchova, vyrůstala jsem na nich. Tak ještě jako dodatek k té krásné básni jedna písnička: http://www.youtube.com/watch?…
P.S. Včera to bylo 40 let, co Dušan M. Pupák zemřel…

Příspěvek upraven 06.12.11 v 11:40

 
gmp
1603 příspěvků 05.12.11 23:29

Až půjdeš, Casino, s děvčátkem v luka,
dobře se rozhlédni, nečíhá-li na tě sluka.

 
casino
4474 příspěvků 05.12.11 23:17

A že ten opeřenec pernatý probudil i jiné než jen chuťové buňky lze popatřiti ZDE

Edit:
vložen obrázek :)

Příspěvek upraven 05.12.11 v 23:35

 
gmp
1603 příspěvků 05.12.11 23:05
-

Jsem slabčák, myslel jsem, že můj recepis na Vepřové koleno v šampanském Casino(doporučen Krug 1928) má cenu, ale Wolf a jeho gang mi dal na zadek. Sluky za dva miliony, půl libry lanýžů, (česká libra cca půl kila) tak to máme při vši skromnosti nějakých 13 tisíc. V té případnosti 2 kila másla už jsou jen místní přebor :D :nevim:

Příspěvek upraven 05.12.11 v 23:20

 
Manana
1515 příspěvků 05.12.11 10:01

Tak Wolfíku nevím, jak je to s původním receptem, ale domnívám se, že prababičky a i jiní staří dobří kuchaři by kadeřavou petrželku do pokrmu nepoužili, ta by tam byla platná jak mrtvýmu zimník. Není nad obyčejnou petrželku, dnes zvanou hladká.

 
dorsch
54 příspěvků 05.12.11 09:01

Varování všem, kteří sliní jako já a chystají si brokovou dvojku po dědovi - skluky jsou na seznamu ohrožených druhů se sazbou až 1 mil. Kč. Navíc ty potvory létaj děsně rychle a kličkují :-D :-D asi četly taková recepty :roll:

 
mrtvola
1394 příspěvků 04.12.11 23:49

Bože, křísíš tady všechny mé předky(ně), nejen vynikající kuchařky a skvělé hospodyně, ale také jemné dámy. Inu, jak říkáš, všechno se zhoršuje a já jim nesahám ani po kanýr od spodničky…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz