Recept Slovenské prívarky - pre moje české kamarátky Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Namočenú fazuľu /strakatú alebo bielu, je to jedno, akú máme radšej/ uvaríme do mäkka s bobkovým listom. Keď je uvarená, zasmažíme bledou zásmažkou - jíškou z oleja a hladkej múky, všľaháme studené mlieko. Prevaríme, osolíme, dochutíme a okyslíme. /Mne osobne okyseliť netreba./ Vmiešame kyslú smotanu. Množstvá neudávam, niekto rád omáčky hustejšie, niekto menej. Tak isto postupujeme u ostatných prívarkov - šošovica, zemiaky - kocky, pokrájané fazuľové struky. V prípade uhoriek a tekvice /tykev, patizón/ je vhodné nastrúhanú, príp. nakrájanú zeleninu prevariť v bešameli. Takto sa zeleninové prívarky varili a varia u nás doma. Dnes som si prezerala svoje slovenské kuchárske knihy a zistila som, že nie je jasný rozdiel medzi prívarkom a omáčkou. Vyskytujú sa oba názvy. Niektoré zdroje hovoria o "šošovica na kyslo" a "zemiaky na kyslo", "struky na smotane" a pod. Často sa používa cibuľová jíška. Strukovinové prívarky sa u nás podávali napr. s volským okom, ostatné s varenými zemiakmi a vareným mäsom alebo sekanou. KELOVÝ - kapustový prívarok - omáčka Kel-českú kapustu pokrájame na rezance, dáme variť, osolíme, pridáme čierne korenie - pepř, rascu - kmín, pretlačíme cesnak. Z oleja a múky si spravíme zásmažku, rozriedime vodou, vlejeme do uvareného kelu a povaríme. Niekto pridáva aj majoránku. Prívarok chutí s duseným hovädzím alebo vareným a varenými zemiakmi, v pohode aj sekaná alebo párok. Receptík by som venovala aj Milošovi, ale zdá sa mi, že on je radšej na flákoty.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 04.01.09 vloženo
  • 22098x zobrazeno

Ingredience

  • varíme prívarky:
  • šošovicový
  • fazuľový
  • zemiakový
  • strukový - fazuľové lusky
  • tekvicový
  • uhorkový, atď., podľa toho základnú surovinu
  • soľ
  • múka, olej, mlieko, kyslá smotana
  • na dochutenie ocot - citrónová šťava
  • koprová vňať
  • v zime do šošovice, fazule, zemiakov bobkový list
  • na kelový prívarok:
  • kel-česká kapusta
  • soľ, čierne korenie, rasca, cesnak, príp. majoránka
  • na zásmažku:olej, hladká múka

Doporučená příloha

  • mäso, sekaná, párok a varené zemiaky, príp. chlieb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slovenské prívarky - pre moje české kamarátky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
goralka
272 příspěvků 30.01.09 07:32
Re: Slovenské prívarky PRA - GMP

cha cha, to je hluboké nedorozumění :o))
netreba náhodou na Labe slovenskočeský, pardón československý slovník? Lebo to vyzerá, že ja o voze a ty o koze :o)) Ale bez urážky, bože zavaruj!
Lebo u nás je v surovom stave: slanina a sadlo, po upražení masť. A loj je hovädzí a baraní. U vás najprv loj, po upražení sádlo.

Příspěvek upraven 06.06.11 v 00:47

Frantiska
927 příspěvků 29.01.09 19:02
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

ja to delam tak, ze vetsinou zavarene fazolove lusky od babicky dam nachvilku povarit do trosky vody (mamka jeste osmazi cibulku ale tu ja nemusim), zaliju smetanou 33% mam pocit ze s 12% to neni ono .)) a ted podle nalady to bud zahustim (mamka dela zasmasku, ale ja jen mouku rozmichanou v trosce smetany nebo vody) nebo necham povarit az trosku smetana zhoustne. Sul, troska pepre a citronova stava. K tomu chleba nebo brambory a volske oko :) nejvic mi to chutna, kdyz se misto vody pouzije hovezi vyvar, ale je to dobre i bez nej

Eja
3859 příspěvků 29.01.09 18:33
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Dělám totéž ze zelených lusků, smetanu až na talíř. Moc dobré.

mrtvola
1394 příspěvků 29.01.09 17:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Když jsme u těch prívarků a fazuliek na kyselo, neodolám, abych nezmínila svoje oblíbené letné jídlo ze žlutých lusků. Zpěním na oleji jemně pokrájenou cibulku a na ní podusím masíčko z rajčat (nebo dobrý protlak), přihodím šikmo nakrájené, asi 2cm dlouhé kousky žlutých fazolových lusků, přisolím, opepřím (já poměrně dost) a na malém plameni dusím pod pokličkou, dokud lusky nezměknou, což je cca 10 - 12 minut. Odstavím z ohně, vmíchám mírně ohřátou kysanou smetanu a spoustu nasekané petrželky. Může se přidat i čerstvá bazalka. K tomu brambory nebo jenom rohlík. Další možnost je přidávat smetanu do jídla až na talíři, každý podle chuti.
Je to dosti jedlé.

anickav
2904 příspěvků 29.01.09 17:32
Re: Slovenské prívarky PRA - Františka,

pozri ako ja varím lusky, alebo antonia, recept č.30173-Zelená fazulka na smotane…
Tvoja verzia by ma veľmi potešila.
Pekný deň!

gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - Goralka

Ne :,-(lo, ale luj, a nejčkon ti ukážu jak jsem se vyhledávačem naučil - heč
lůj
tuk
lůj

Tuhý tuk přežvýkavců. Obsahuje nasycené mastné kyseliny (stearovou, palmitovou) a nenasycené mastné kyseliny (olejovou, linolovou).

Lůj syrový těžce stravitelný. Vyškvařený je trvanlivý a vydatný. Rychle ale stydne, takže pokrmy podáváme horké. Nejvyšší jakost taveného loje na trhu je označována "premier jus

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - Anička

hocičo iné áno, ale kel bez slaniny? To nieééé! Milujeme aj polievku, aj prívarok s klobáskovými hrebeňmi, ale slaninka musí byť, ináč nevarím. Jój, či mi robíš chute!
Milan a surové sádlo by mal mať každý mäsiar, či nie? Moja mama dokonca dávala pri zabíjačke kus brušného :,-(la údiť a používala ho na omastenie kyslej kapusty.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - aj kelový, teda kapustový

Pred chvíľou som doplnila recept v dolnej časti o ďalší prívarok, či omáčku - z kelu, teda českej kapusty. Je rýchlo hotový a zasýti, hlavne ak nám zostalo málo mäsa a chceme nasýtiť viacerých hladošov…
Pekný večer!
A.

gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Tedy, jestli mohu něco, já vyvrhel - do Blavy peši - tak moje maminka r. 1906 tuk používala jen máslo - na buchty, sádlo - na smažení a pečení, ale hlavně na vaření lůj. S olejem jsem se potkal až v domácnosti u tchýně, tudíž i u manželky. Nedávno se mi podařilo získat kousek krásného loje a vyškvařit - ta jížka, to bylo opravdu o něčem jiném něž ty olejové umělé hmoty a smažit na tom… Škoda, že je to téměř nedosažitelná surovina a při tom je to základ česko-rakousko-uherské kuchyně. A dokoce si myslim, že ho maminka dávala i do koláčů, ale 50 let tomu nazad, vlastně to už bych si mohl zas začít pamatovat že? Miloš.
Ještě mi vlastně příšlo na mysl, To sou ty leta. Maminka mi řikávala, „S tim Pepikem Flajšnerů si moc nehraj, voni mažou chleba margarínem, a z toho sou vši“. Jo dneska si to pamatuju, tenkrát ne. Miloš

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

no to si ma Anička dostala!
z masti a múky sa urobila zápražka, rozvarila vodou a mliekom, ochutila a bola omáčka - paradajková, horčicová, z vlastných zaváranín ríbezľová, egrešová, z kyslých uhoriek - najčastejšie v pondelok k mäsu z nedeľnej polievky. Ja z detstva slovo prívarok nepoznám, hoci sme ho varili. Volali sme to jednoducho kapusta, tekvica. Udusené na cibuľke a zatrepané smotanou. Zo strukovín sme nevarili prívarky, ale husté polievky s údeným, zeleninou a zemiakmi a k tomu chlieb. Huby sa robili na cibuľke s vajíčkom, alebo polievka. Mäsa sa jedlo oveľa menej ako dnes, zato viac zemiakových a múčnych jedál.

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - Aničko,

speciálně pro tebe jsem vložila tento prívarok či omáčku TARGET = _new podle původu receptu možná nejspíš die Soss :-))

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - goralka,

máš postreh, dávam Ti jednotku. Moja mama varila všetko, aj vysmážala na bravčovej masti. Ja na oleji, ale kto chce, si to zrejme, domyslí, čím sa mastilo kedysi…
Mňa by zaujímalo, ako vo Vašich končinách sa varia omáčky, prívarky? Ja mám z týchto dvoch pojmov chaos, napriek štúdiu v kuchárskych knihách…
Príjemný deň!

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

nuž napísala si to krásne československy :O))
len tu nikde ani v komentároch nevidím spomenuté maslo, bravčovú masť a slaninu, lebo naše babky a mamky veru nevarili na oleji…

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Holky, varím v pohode a rýchlo bez problémov, aj za celý kotol…prídem, navarím…dodajte flákotu!
A.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Aničko, hlásim sa do mančaftu, budem aj krochkať ;)).

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Anicka, ten so zelerom a kyslymi uhorkami stoji za to..;)).. robievam podobny…pozdravujem cely mancaft a pekny vecer ..;)

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

…ja nekyselím nič. Dám ocot na stôl a mančaft si kyselí podľa svojej chuti…

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Možná máte pravdu všichni a prívarok je prostě to, co je dobré. Ale já bych si vybrala ty od Aničky, fazolový především. Ovšem „mne osobně okyseliť treba“ ;)).

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - Karmínku, jen se ptej,

som náramne zvedavá. A Miloš poctivo trénuje chôdzu, je to zdravé. Ak dorazí, vymením tu jeho lahvičku od prívarku za fľašu SLIVOVICE…

karminek
757 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Aničko tak na toto se musím zeptat matky, jaké prívarky dělali.

pekarka
410 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Aničko, chachá, už jste mě s Milošem taky donutili zapátrat co je to prívarok a já našla příkrm nebo příloha. Takže miluju fazolku se smetanou.

alena45
588 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky PRA - pre moje české kamarátky

Moja známa mi hovorila, že u nich v rodine sa varí kalerábový(kedlubnový) s hráškom. A ona ho má najradšej studený. Fuj, doteraz si to neviem predstavit. Ja mám veľmi rada prívarky a aj by som ich robila častejšie, ale predsa len, uprednostňujem teraz skôr jedlá „nezaprsknuté“ múkou.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky - pre moje české kamarátky

Tulinko, ja som v kuchárskej knihe teraz našla aj takú zaprsknutú čočku so zelerom /udusený zvlášť do omáčky vo vode/ a kyslými uhorkami. Nikdy som niečo také nevidela, ale môže to byť zaujímavé…
A tá nostalgia padá na mňa často tiež, jednoducho určité jedlá nikdy nebudú také chutné, ako boli vtedy v detstve…vlastne všetko bolo iné…
A.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slovenské prívarky - pre moje české kamarátky

Aničko, takhle čočku, fazolky i ty brambory vařívala moje babička. Jen jsem doposud netušila, že je to vlastně prívarok :o). Babička tomu říkala „prozaicky“ -zaprsknutý brambory, zaprsknutý fazolky, ..... :o))) Jo a někdy byla i směs brambor s fazolkami a kyselými okurkami, já jako dítě jsem to odmítala… co bych za to dneska dala, kdyby mi babička něco takového uvařila… od ní chutnalo všechno nějak líp, i když vařím jídla podle jejích předpisů, tak jsou sice výborná, ale chutnají úplně jinak, než si pamatuju od ní. To na mě padla nějaká nostalgie, každopádně děkuju a určitě něco brzy uvařím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz