Recept Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Ivo Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

**Zde je originální přepis Jozefova návodu:** Vidím, že houbaři nejsou žádní vegetariáni, tedy dávám k lepšímu recept na klobásy. Narodil jsem se na Slovensku a dodnes téměř po 50 letech mám v nose a v ústech tu vůni a chuť jak syrové směsi, tak vyuzených klobás. Poznamenávám, že každá vesnice, možná i každá rodina má svůj originální recept na tuto nesmírně dobrou pochoutku. Někdo přidává jiné druhy masa, někdo jinak koření. Základ je ale prakticky stejný - vepřové maso - bůček a plecko. Problém je ale sehnat dneska vepřová nebo ovčí střeva. Před pár lety to ještě šlo u řezníka. Dnes střeva kupuji v prodejně řeznických potřeb v Holešovické tržnici. 20 metrů asi za 90 korun. Tedy - 6 kilo vepřového masa celkem- 4 kila bůčku, 2 kila plecka, 4 sáčky mleté červené papriky (měla by být kvalitní - nejlépe maďarská), 1 sáček pálivé mleté papriky, 2 balíčky mletého černého pepře, 3 balíčky kmínu - lepší je drcený, cca 10 - 15 dkg soli, 6 hlaviček česneku - prolisovat (lépe je utřít s troškou soli), cca 10 - 15 dkg soli. Maso se musí umlít na velké šajbě s dírkami 1 cm. (Klobása pak má šťávu). Do umletého masa zamíchám popsaná koření a nechám alespoň den (lépe dva) odležet v chladu. Dobré je, směs několikrát promíchat. Já vždycky syrovou směs chutnám a popřípadě přidám něco soli, česneku či pepře. Musí mi to chutnat, jako kdysi doma. Pak je ještě potřeba udělat spojku - prát. Stačí tak 1,5 kila najemno umletého masa - skopové, hovězí zadní, králík… Já dávám zadní hovězí. Do masa zamíchám 1 sáček sladké mleté papriky, 1 sáček mleté pálivé papriky, 1 sáček mletého pepře, hlavičku česneku utřeného s asi 3 dkg soli, půl pytlíku kmínu. Zastříknu na povrchu vodou a nechávám také uležet. Po uležení se základní směs smísí se spojkou a nabije do střev. Já mám na to šikovnou mašinku Made in CCCP s „italskym dizajnom“. No a pak zbývá klobásy vyudit. Doma jsme to kdysi dělali v udírně na studený kouř tak 10 -dní - to pak klobásy pověšené ve špajzu vydržely i rok. Většinou ale ne, neboť jsme je sežraly. Udilo se tak v říjnu a listopadu po zabíjačce, když už venku nebylo teplo. Já to teď dělám v udírně na ryby - horkým kouřem tak 4 hodiny. Udit se musí tvrdým dřevem, které nemá kůru - buk, dub, v nouzi bříza. Smrk ani borovice ne - klobásy zhořknou! Do těchto udíren se ale prodávají piliny z bukového dřeva - k dostáni v rybářských potřebách. Tohle ale není uzení pro trvalé uchování. Tak si vypomůžu mrazákem a klobásy pro dny a někdy i týdny příští nechám zamrazit. V případě, že klobásy ihned konzumujeme, dávám je tak na půl hodiny do trouby propéct. Ty zmražené před konzumací také. Tedy dobrou chuť. A podotýkám - fantazii se meze nekladou. Lze přidat drobně krájené chili papričky - namísto pálivé papriky. Může být více kmínu nebo více česneku. Nesmí se to ale přehnat, protože chuť syrové směsi se po uzení zesílí. Snad jsem na nic nezapomněl. Já to mám v rukách, oku, čichu a ústech, takže při popisování toho procesu jsem možná na něco zapomněl. Pokud se vám něco bude zdát proti logice, prosím o upozornění. Omyl napravím.

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky

Nahlásit recept

  • 27.11.06 vloženo
  • 28957x zobrazeno

Ingredience

  • 4 kila bůčku
  • 2 kila plecka
  • 4 sáčky mleté červené papriky (měla by být kvalitní - nejlépe maďarská) (100-120g)
  • 1 sáček pálivé mleté papriky (30g)
  • 2 balíčky mletého černého pepře (60g)
  • 3 balíčky kmínu - lepší je drcený (90g)
  • 10 - 15 dkg soli
  • 6 hlaviček česneku - prolisovat (lépe je utřít s troškou soli)
  • Na spojku:
  • 1,5 kila najemno umletého masa - skopové, hovězí zadní, králík…
  • 1 sáček sladké mleté papriky (30g)
  • 1 sáček mleté pálivé papriky (30g)
  • 1 sáček mletého pepře (30g)
  • hlavičku česneku utřeného s asi 3 dkg soli
  • půl pytlíku kmínu (15g)

Doporučená příloha

  • Myslím, že není třeba uvádět…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Pepa.s92
1 příspěvek 20.7.09 04:54
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

ahoj rad bych mel na tebe kontakt o radu.dekuji

krupa
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Plánujem tento rok robiť klobásy, no nevedel som ako presne na to. Pred dvomi rokmi sme ich robili s otcom len z bočku a bravčového mäsa. Po vytiahnutí z mrazáku a prevarení sa pri rezaní na krúžky trhali. Ďakujem za vynikajúci recept a určite ho tento rok vyskúšam i s hovädzým zadným. Peter/ Stará Turá

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Tedy Ivo, koukám na ty klobásky a opravdu snad voní až sem k nám. A ta huspenina, no před obědem si tohle prohlížet je utrpení. Přeji hezký den.

svato
1443 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Čo sa týka údenia, kladné hodnotenie som počula aj na jabloňové drevo, resp. na ovocné stromy vôbec. Korenie odporúčam nerozrábať vodou, ale radšej červeným vínom, neviem nakoľko to mení chuť klobás, ale pekne to vonia a vylepšuje to atmosféru.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Ivo, u nas na vychode slovenska ( som vychodniar ako repa - cukrova )… a huspenina ( kocenina ) je naj s nasekanou cibulkou a poliata octom … raz som ju poliala otcovi Jarom na umyvanie riadu - ak sa pamatas davno bol ocot a jar na umyvanie riadu v podobnych plastikovych flasiach s takym ako zobacikom co sa ustrihol a stalo sa , som sa cudovala ked ho vystrelilo od stola ako bublinkovy delobuch… o))

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Jojo, voní to ukrutně…já toho většinou dělám jen takové ochutnávkové množství (2-2,5 kg)…něco zmizí ještě za tepla čerstvě vytažené z udírny (ty jsou nejlepší) a po zbytku se zapráší na druhý den.
Jolanko - to meruňkové dřevo je zajímavý počin, to budu muset vyzkoušet - a ještě dotaz: kde u vás?

PS: doplnil jsem ingredience o váhová množství koření - neuvědomil jsem si, že mimo republiku mohou fungovat jiná balení. V každém případě doporučuji ochutnávat a ladit dle vlastních potřeb (nejlépe těsně před plněním do střívek)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

Taky slintám…o)))

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa, Manku...

…keby len tam…

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa - Ivo,

tleskám!!!!! Ty voní až do Prahy! :-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovenské klobásy dle Pepy z Brandýsa

IVO - LAHODA … ( len ja osobne to vidim ako labuznicky t e r o r i z m u s ked sa tu opisuju a vystavuju DOMACE klobasky v plnej krase… o ))
U nas pridaju zopar polienok marhuloveho dreva - klobasky su potom vraj este chutnejsie …

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční zajíček

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz