Recept Slovácká svatební svíčková

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule nakrájené na kolečka, kořením a 2-3 plátky citronu a octem. Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. V mořidle musí maso ležet alespoň týden (*v chladnu*). Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (*1 mrkev si odložíme*) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na 1/2 tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme. Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Po přijítí do varu dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme mořidlem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlejeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně 1/2 hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemno postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované vložíme do přecezené a přepasírované omáčky. Čerpáno z knihy Slovácká kuchyně (2001).

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 11.09.04 vloženo
  • 5347x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 kg zadního hovězího
  • 100 g slaniny
  • 100 g tuku
  • 200 g kořenové zeleniny (*100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru*)
  • 1/2 dl octa
  • 200 g cibule
  • 100 g citronu
  • 1 dl bílého vína
  • 50 g cukru
  • 2 dl mléka
  • 2 1/2 dl smetany ke šlehání (*33 %*)
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • tymián
  • 100 g hladké mouky
  • hořčice
  • kousek másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slovácká svatební svíčková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slovácká svatební svíčková

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Slovácká svatební svíčková

Já měla teď na normální svíčkovou maso - přes 2 kila v celku - ve čtvrtek večer naloženo, v sobotu odpol. se vařilo a v neděli jedlo. Plátky masa ani nešly vzít do kleští, jak byly křehké. Kořenová zelenina (menší množství, než se kterým se pak maso peče), stejné koření a 2 díly vody a 1 díl octa svařit a do vychladlého ponořit prošpikované maso tak, aby bylo ponořené. Druhý den můžeš maso obrátit…prostě 2 dny úplně stačí.
P.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovácká svatební svíčková

tahle zni zajimave. Zajimalo by mne, zda me nakdo zkusenosti s nakladanim masa na svickovou do octove vody a podobne. Tyden se mi asi cekat nechce :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz