Recept Slovácká svatební svíčková
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule nakrájené na kolečka, kořením a 2-3 plátky citronu a octem. Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. V mořidle musí maso ležet alespoň týden (*v chladnu*). Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (*1 mrkev si odložíme*) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na 1/2 tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme. Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Po přijítí do varu dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme mořidlem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlejeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně 1/2 hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemno postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované vložíme do přecezené a přepasírované omáčky. Čerpáno z knihy Slovácká kuchyně (2001).
Recept je z kategorií: Hovězí maso
- 11.09.04 vloženo
- 5731x zobrazeno
Počet porcí
- 5 porcí
Ingredience
- 1 kg zadního hovězího
- 100 g slaniny
- 100 g tuku
- 200 g kořenové zeleniny (*100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru*)
- 1/2 dl octa
- 200 g cibule
- 100 g citronu
- 1 dl bílého vína
- 50 g cukru
- 2 dl mléka
- 2 1/2 dl smetany ke šlehání (*33 %*)
- sůl
- celý pepř
- nové koření
- tymián
- 100 g hladké mouky
- hořčice
- kousek másla.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Slovácká svatební svíčková
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Slovácká svatební svíčková
Já měla teď na normální svíčkovou maso - přes 2 kila v celku - ve čtvrtek večer naloženo, v sobotu odpol. se vařilo a v neděli jedlo. Plátky masa ani nešly vzít do kleští, jak byly křehké. Kořenová zelenina (menší množství, než se kterým se pak maso peče), stejné koření a 2 díly vody a 1 díl octa svařit a do vychladlého ponořit prošpikované maso tak, aby bylo ponořené. Druhý den můžeš maso obrátit…prostě 2 dny úplně stačí.
P.
194 příspěvků 25.1.09 03:43
tahle zni zajimave. Zajimalo by mne, zda me nakdo zkusenosti s nakladanim masa na svickovou do octove vody a podobne. Tyden se mi asi cekat nechce