Recept Slovácká svatební svíčková

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso opláchneme, osušíme, osolíme, potřeme hořčicí a dáme do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou dávky cibule nakrájené na kolečka, kořením a 2-3 plátky citronu a octem. Necháme vychladnout a slijeme na maso do hrnce a dobře uzavřeme. V mořidle musí maso ležet alespoň týden (*v chladnu*). Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (*1 mrkev si odložíme*) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na 1/2 tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme. Maso prošpikujeme 2/3 slaniny, opečeme na zelenině a zalijeme mořidlem. Po přijítí do varu dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme mořidlem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlejeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně 1/2 hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemno postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované vložíme do přecezené a přepasírované omáčky. Čerpáno z knihy Slovácká kuchyně (2001).

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 11.09.04 vloženo
  • 4968x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 kg zadního hovězího
  • 100 g slaniny
  • 100 g tuku
  • 200 g kořenové zeleniny (*100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru*)
  • 1/2 dl octa
  • 200 g cibule
  • 100 g citronu
  • 1 dl bílého vína
  • 50 g cukru
  • 2 dl mléka
  • 2 1/2 dl smetany ke šlehání (*33 %*)
  • sůl
  • celý pepř
  • nové koření
  • tymián
  • 100 g hladké mouky
  • hořčice
  • kousek másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slovácká svatební svíčková

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slovácká svatební svíčková

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Slovácká svatební svíčková

Já měla teď na normální svíčkovou maso - přes 2 kila v celku - ve čtvrtek večer naloženo, v sobotu odpol. se vařilo a v neděli jedlo. Plátky masa ani nešly vzít do kleští, jak byly křehké. Kořenová zelenina (menší množství, než se kterým se pak maso peče), stejné koření a 2 díly vody a 1 díl octa svařit a do vychladlého ponořit prošpikované maso tak, aby bylo ponořené. Druhý den můžeš maso obrátit…prostě 2 dny úplně stačí.
P.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slovácká svatební svíčková

tahle zni zajimave. Zajimalo by mne, zda me nakdo zkusenosti s nakladanim masa na svickovou do octove vody a podobne. Tyden se mi asi cekat nechce :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz