Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recesspis jsem dostal od kamarádky Polky, toho času dislokované v Británii, tak nevim pod jakou krajinu to dát. Když jsme skypovali, tak u toho Andrzej mohutně mlaskal. Vyzkoušel jsem. Jak to dopadlo, dovíte se na konci.
Nejprve si udělám kvásek. Vypracuji hladké těsto, nechám vykynout. Než mi těsto vykyne, tak si v misce rozmíchám kečup s hořčicí, přidám nastrouhaný sýr – na hrubých očkách a na plátky pokrájené olivy. Vzešlé těsto rozválím na plát 3 – 4 mm. Za nedostatečnou výbavu na určení výšky těsta se omlouvám. K dispozici byl jen krejčovský metr. K válení jsem nejprve použil kombinovanou metodu pánů Jorise a Casina, dal jsem těsto mezi dva pečící papíry a směřoval jsem je očima – neb vše je v hlavě. Když jsem před tím propočetl vektorový součet sil působících na váleček. Při čemž síla dopředná byla o chloupek větší než síla působící na váleček vertikálně. Bohužel, touto jistě skvělou vědeckou metodou jsem si jen zopakoval slovní zásobu nepoužitelných výrazů. Leč byl jsem osvícen, dospod jsem dal pečící papír přes kraj stolu. Tento jsem si přidržel, lety vypracovanou břišní krajinou a váleček jsem oblékl do slušivé dámské punčochy. Asi si to dám patentovat. Tak těsto jsem vyválel na elegantní placku, nyní nastal čas plnky. Potřu, pokladu šunkou, posypu krájenou olivou. Za vydatné pomoci podloženého pečícího papíru stočím do rolády. Roládu krájím na plátky 0,009 m. Širokým nožem, tak aby plátek zůstal na noži ležet a já ho mohl snadno a lehce přenést na papírem vystlaný plech. Na plechu je nechám ještě vykynout a upeču 25-30 minut v troubě na stoosmdesáti stupních Celsiových. Vychladlé přizdobím zakysanou smetanou smíchanou s trochou soli a ostrou paprikou. Dorazím to osminkou rajčátka a petruškou. Pokud to ovšem nespálím na uhel, jak se mi to stalo dneska...
Recept je z kategorií: Chuťovky Teplé předkrmy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Slimáčci kynutí s hořičicovo sýrovou plnkou
Jestli jsi pekl dle svého návodu 25 - 30 minut… tam by, myslím, mohl být zakopaný ten pes. Osobně bych vytočila troubu do ruda, možná bych tam dala i ten hrnek s vodou, zašoupla šneky a po minutě trestu třeba teplotu trochu stáhla, nebo také ne, podle toho, jak by se ti zarolovanci tvářili. A dala bych jim tak pět minut maximálně. Droždí bylo naživu, když jsi je vmíchával? To jsem blázen!
Po prvním neúspěšném pokusu o realisaci, jsem přistoupil dnes k následné. Přiznávám a kaji se, že to stojí za… Obdivuji delikátnost obywatela C, že mi nevynadal jak malému čoklovi. Velice mi to připomnělo precliky, zakoupené od pouličního prodavače v Krakowě. Dá se s tím zabít bližního svého, ořechy tlouct, ale jíst je to poslední k čemu se to dá použít… Trhám roucho své a sypu hlavu popelem.
…a s jejich vyvalováním jsem neměl nejmenší problémy (deska jen nepatrně pomoučená a váleček-exhibicionista na sobě neměl ani punčocháče)

a) z kvásku (dle receptu), ale místo 25g jsem použil pouze 21g droždí
b) druhou polovinu droždí z kostky jsem rozdrobil s 1PL hrubé mouky, vypracoval těsto a bez jakéhokoli kynutí hned vyválel těsto, vytvořil šneky a hned dal péci.
Jedno těsto jsem naplnil podle předpisu, druhé jsem popaplal kečupem s hořčicí a pokladl PLÁTKY sýra (dělá se to lépe než s náplní podle předpisu).
Závin jsem „utahoval“ pomocí bambusové rohože (jako suši), konec těsta nechal bez náplně a slepil vodou.
Mně se po upečení zdála obě těsta stejná…, MANČAFTU CHUTNALO VÍCE TĚSTO KYNUTÉ!
Napřed jsem si říkal, že ta smetana je „rozežranost“ tvůrců receptu, ale vzhledem k použitému chlebánkovému těstu JE SMETANA NUTNOST!
740 příspěvků 1.2.13 20:02
Gmp, tych 250 g kvasnic bolo asi myslenych 25 g nie?
Inak mily a usmevny recept
Tedy gmp, tak parádně napsaný recept jsem už dlouho nečetla
A ještě k tomu na krmi zajisté chutnou
Z tvého popisu mi okamžitě bylo zřejmé,
kterak těsto váleti ku prospěchu věci. Na vysvětlenou - vzděláním jsem
chemik s láskou k matematice a fyzice 
Teď jen zbývá pořídit potřebné ingrediece a vzhůru do díla
P. S. A nevadí, že na punčošce bude očko?
To vypadá moc dobře, ukládám a díky za inspiraci
Skvěle podaný recept, radost číst a doufám, že bude radost i při konzumaci, ještě jednou dík…