Recept Slezský makovník

heja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Slezský makovník

Postup

Mák semeleme. Přidáme mléko, cukr, loupané, posekané mandle a špetku skořice. Za stálého míchání vaříme směs cca 5 minut. Do vymaštěného pekáčku klademe kolečka krájených housek nebo veky. Tuto vrstvu potřeme povařenou makovou směsí a na ni klademe opět vrstvu housek. Stejným způsobem pokračujeme do spotřebování materiálu tak, aby poslední vrstva byla maková. Připravený pokrm zapečeme v troubě a nakrájíme na úhledné porce, které podáváme sypané cukrem a mletou skořicí. Zdroj: 100 receptů slezské, valašské a hanácké domácí kuchyně z r.1969, autory byli mistři kuchaři Interhotelů a RaJ Severomoravského kraje.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 16.03.06 vloženo
  • 19730x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 80 g máku
  • 4 dl mléka
  • 40 g mletého cukru
  • 50 g mandlí
  • 60 g másla
  • 250 g žemlí nebo veky
  • mletá skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vali 26.1.12 16:34

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Slezský makovník

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slezský makovník

Vali
1327 příspěvků 26.1.12 16:45
přidání fotografií k receptu

…dostala jsem chuť na tuto dobrotu a tak zítra bude sladký oběd…

Vali
1327 příspěvků 3.5.09 09:11
Re: Slezský makovník - aničkov

…asi už tě přešla chuť na tuto dobrůtku, nevšimla jsem si dotazu a proto odpovídám až teď, dělám většinou čtyři vrstvy, to stačí, hlavně vrchní musí být maková…

Hejo díky za vynikající pochoutku, peču ho k mlsání a chodím ukrajovat po kouskách…přímo z nádoby na pečení, hlavně plastovou stěrkou, abych ji nepoškrábala…

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slezský makovník,ahoj Vali,

pozerala som Tvoj denníček a dostala som chuť na niečo podobné… Prosím o odpoveď - koľko vrstiev veky máš a koľko makovej vrstvy v pekárni. Ďakujem Ti a želám pekný večer!
A.

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slezský makovník

vyzkoušela jsem úsporné pečení v domácí pekárně, podívat se můžete tady slezský makovník v pekárně

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slezský makovník - Hejo

dnes jsem potřebovala upéci v chlebíčkové formě Jablečný hřbet, tak abych dostatečně využila zahřátou troubu, tak jsem v druhé formě upekla tuto dobrůtku. Určitě bude mít repete…ovšem zkusím upéci v pekárně…to z úsporných důvodů. Protože jsem neměla mandle, dala jsem nahrubo posekané vlašské ořechy a ještě proložila odpeckovanými třešněmi…příště zkusím trochu povidel nebo nějaké pikantní marmelády…asi ostružinové. Protože mám mák moc ráda a tato dobrota není tučná, může se i méně osladit…takže mě vyhovuje (občas) i při mém snižování váhy …doporučuji vyzkoušet…díky za recept

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slezský makovník

Heja, dekuji za recept, rada vyzkousim. Preji hezky den.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kuře na medu Kuře na medu
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz