Recept Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami

Úvod

Když mohou být prsty rybí, proč ne slepičí :-))

Postup

5 vajec uvaříme natvrdo, zbavíme skořápek. Vejce nadrobno posekáme. Na sádle podusíme nakrájený pórek s kapií pokrájenou na drobnější kostičky. Osolíme, opepříme a přidáme mletou pálivou papriku podle chuti. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí papriky – tekutinu vydusíme na tuk. Připravujeme-li houbovou variantu, podusíme na tuku a cibuli nakrájené houby.

Necháme prochladnout, smícháme s drobně posekanými vařenými vajíčky . Přidáme 1 syrové vejce, česnek, nadrobno pokrájenou petrželku a strouhanku tak, aby směs byla zahoustlá a plastická (strouhanky dáme cca 4 – 6 lžic).

Vejce určené na obalování smícháme s 3 lžícemi mléka a hladkou moukou tak, abychom vytvořili těstíčko jako na palačinky.

Vál nebo větší prkénko bohatě poprášíme strouhankou, polévkovou lžící z vaječné směsi nabíráme hmotu, a na posypaném vále vytvoříme kuličky o průměru cca 3,5 - 4 cm. Obalíme lehce ve strouhance, v dlani smáčkneme do válečku, obalíme v těstíčku a pak zpět do strouhanky. V této fázi je hmota velice křehká a proto doporučuji z těstíčka šišku vyjímat obracečkou nebo jiným vhodným plochým „udělátkem“.

Ve strouhance obalujeme a zároveň tvarujeme šišku do tvaru podlouhlého obdélníku – prstu. Necháme asi ¼ hodiny odpočinout. Prstíky mezi tím ztuhnou, nebudou už tak křehké.

Fotku s komentářem postupu, jak prstíky vytvořit, najdete níže v Uvaření.

Prsty smažíme ve vyšší vrstvě tuku do zlatova. Můžeme smažit rychle, všechny suroviny jsou (kromě 1 vejce) již tepelně upraveny. Podáváme s bramborami v různých úpravách nebo jen s pečivem a doplníme zeleninou a studenými omáčkami.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo

Nahlásit recept

  • 22.10.13 vloženo
  • 1965x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na základní hmotu:
  • 6 vajec – 5 jich uvaříme natvrdo, jedno necháme syrové
  • strouhanka
  • prolisovaný česnek nebo česnekový sušený granulát
  • petrželka nebo pažitka
  • -
  • zeleninová varianta:
  • zelená část většího pórku nebo jeden menší celý
  • 1 menší kapie nebo jiná červená paprika
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá pálivá paprika nebo mleté chilli
  • -
  • houbová varianta:
  • místo pórku a kapie na sádle a drobně posekané cibuli podusíme houby, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín – vydusíme tekutinu na tuk. Jemně posekáme.
  • -
  • na obalení:
  • hladká mouka
  • mléko
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • -
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • brambory, pečivo, zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.10.13 11:24

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3831 příspěvků 24.10.13 17:52
S kapustou

Vyzkoušeno, zbyla od včerejška. Vajíčka byla taky vařená od včera, část padla do pomazánky a dvě jsem si nechala. Poměr hrubě orientační, kapusta nasekaná nadrobno, česnek v ní sice byl, ale ještě jsem přidala. Syrové vajíčko jsem měla maličké. Smažení velmi rychle. Vzhledově na řezu moc hezké, chuťově moc dobré. Pokud jsou připravená vajíčka a hotový zeleninový základ, je to rychlovka. Moc dobrý nápad. :potlesk:

 
birkana
1674 příspěvků 23.10.13 17:32

@Eja, fantazii se meze nekladou :mavam:. U mě je obvyklé, že si přečtu recept a začnu „tvořit“. Mnohokrát by to autor nepoznal, ale vždy je to k jídlu 8o. Jen u klasických receptů, prověřených generacemi kuchařek jakous-takous disciplinu dodržuju :mavam:

 
Eja
3831 příspěvků 23.10.13 17:10

No ale - možností je podle mne nepřeberné množství, do základu t. j. vejce dvojí konsistence a strouhanka lze přidat kupř. nastrouhanou kořenovou zeleninu z polévky nebo zbytek dušené kapusty, to jen tak první nápady…v každém případě :potlesk:

 
birkana
1674 příspěvků 23.10.13 10:18

A já, bláhová, abych předešla roztomilým omylům, jsem hned při psaní receptu do rozpustilého názvu za pomlčku přidala slova „vaječné šišky“. :lol: :lol: :lol:

 
casino
4480 příspěvků 23.10.13 09:13
Šest vajec...

… pět natvrdo, fčíl ještě dvě natvrdlé, takže sedm? :mrgreen:…řeknu to natvrdo: autorka-srandistka to nazvala podle tvůrce! :mrgreen: :P :kytka:

edit:
Vypadá to, že neumím počítat, ale než jsem odklikl, tak se mi sem namontovala ještě jedna, no, řekněme „kolegyně“ :)

Příspěvek upraven 23.10.13 v 09:18

 
Cisajda
37 příspěvků 23.10.13 09:08

Já jsem taky myslela, že tam bude třeba obrané maso ze slepice :lol: :D, ale varianta s houbama nemusí být špatná :-)

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 23.10.13 08:23

@Eja Vždyť jich tam máš hned šest… sice ještě nenarozené, ve formě vajíčka, ale šest… ty nejdou přehlédnout ;) :mavam:
Tohle si ukládám, kolikrát nevím, co s vajíčky a tento recept vypadá moc dobře, díky :kytka:

Příspěvek upraven 23.10.13 v 08:23

 
Eja
3831 příspěvků 22.10.13 17:40
Málem se mi povedlo

Zeptat se, proč „slepičí“, 2× jsem si přečetla recepis a pořád hledala tu slepici… :mrgreen: :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz