Recept Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami
birkana Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Když mohou být prsty rybí, proč ne slepičí :-))
Postup
5 vajec uvaříme natvrdo, zbavíme skořápek. Vejce nadrobno posekáme. Na sádle podusíme nakrájený pórek s kapií pokrájenou na drobnější kostičky. Osolíme, opepříme a přidáme mletou pálivou papriku podle chuti. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí papriky – tekutinu vydusíme na tuk. Připravujeme-li houbovou variantu, podusíme na tuku a cibuli nakrájené houby. Necháme prochladnout, smícháme s drobně posekanými vařenými vajíčky . Přidáme 1 syrové vejce, česnek, nadrobno pokrájenou petrželku a strouhanku tak, aby směs byla zahoustlá a plastická (strouhanky dáme cca 4 – 6 lžic). Vejce určené na obalování smícháme s 3 lžícemi mléka a hladkou moukou tak, abychom vytvořili těstíčko jako na palačinky. Vál nebo větší prkénko bohatě poprášíme strouhankou, polévkovou lžící z vaječné směsi nabíráme hmotu, a na posypaném vále vytvoříme kuličky o průměru cca 3,5 - 4 cm. Obalíme lehce ve strouhance, v dlani smáčkneme do válečku, obalíme v těstíčku a pak zpět do strouhanky. V této fázi je hmota velice křehká a proto doporučuji z těstíčka šišku vyjímat obracečkou nebo jiným vhodným plochým „udělátkem“. Ve strouhance obalujeme a zároveň tvarujeme šišku do tvaru podlouhlého obdélníku – prstu. Necháme asi ¼ hodiny odpočinout. Prstíky mezi tím ztuhnou, nebudou už tak křehké. Fotku s komentářem postupu, jak prstíky vytvořit, najdete níže v Uvaření. Prsty smažíme ve vyšší vrstvě tuku do zlatova. Můžeme smažit rychle, všechny suroviny jsou (kromě 1 vejce) již tepelně upraveny. Podáváme s bramborami v různých úpravách nebo jen s pečivem a doplníme zeleninou a studenými omáčkami. Dobrou chuť!
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo
- 22.10.13 vloženo
- 2584x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- na základní hmotu:
- 6 vajec – 5 jich uvaříme natvrdo, jedno necháme syrové
- strouhanka
- prolisovaný česnek nebo česnekový sušený granulát
- petrželka nebo pažitka
- -
- zeleninová varianta:
- zelená část většího pórku nebo jeden menší celý
- 1 menší kapie nebo jiná červená paprika
- 1 vrchovatá lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
- mletá pálivá paprika nebo mleté chilli
- -
- houbová varianta:
- místo pórku a kapie na sádle a drobně posekané cibuli podusíme houby, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín – vydusíme tekutinu na tuk. Jemně posekáme.
- -
- na obalení:
- hladká mouka
- mléko
- 2 vejce
- strouhanka
- -
- olej na smažení
Doporučená příloha
brambory, pečivo, zeleninový salát
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami
Vyzkoušeno, zbyla od včerejška. Vajíčka byla taky vařená od včera, část padla do pomazánky a dvě jsem si nechala. Poměr hrubě orientační, kapusta nasekaná nadrobno, česnek v ní sice byl, ale ještě jsem přidala. Syrové vajíčko jsem měla maličké. Smažení velmi rychle. Vzhledově na řezu moc hezké, chuťově moc dobré. Pokud jsou připravená vajíčka a hotový zeleninový základ, je to rychlovka. Moc dobrý nápad.
@Eja, fantazii se meze nekladou
. U mě je obvyklé, že si
přečtu recept a začnu „tvořit“. Mnohokrát by to autor nepoznal, ale
vždy je to k jídlu
. Jen u klasických receptů, prověřených
generacemi kuchařek jakous-takous disciplinu dodržuju 
No ale - možností je podle mne nepřeberné množství, do základu t. j. vejce dvojí konsistence a strouhanka lze přidat kupř. nastrouhanou kořenovou zeleninu z polévky nebo zbytek dušené kapusty, to jen tak první nápady…v každém případě
A já, bláhová, abych předešla roztomilým omylům, jsem hned při psaní receptu do rozpustilého názvu za pomlčku přidala slova „vaječné šišky“.

… pět natvrdo, fčíl ještě dvě natvrdlé, takže sedm?
…řeknu to natvrdo: autorka-srandistka to
nazvala podle tvůrce!

edit:
Vypadá to, že neumím počítat, ale než jsem odklikl, tak se mi sem namontovala ještě jedna, no, řekněme „kolegyně“
Příspěvek upraven 23.10.13 v 09:18
37 příspěvků 23.10.13 09:08
Já jsem taky myslela, že tam bude třeba obrané maso ze slepice
, ale varianta s houbama nemusí být
špatná 
@Eja Vždyť jich tam máš hned šest… sice ještě nenarozené, ve formě vajíčka, ale šest… ty nejdou přehlédnout


Tohle si ukládám, kolikrát nevím, co s vajíčky a tento recept vypadá moc dobře, díky
Příspěvek upraven 23.10.13 v 08:23
Zeptat se, proč „slepičí“, 2× jsem si přečetla recepis a pořád hledala tu slepici…
