Recept Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami

Úvod

Když mohou být prsty rybí, proč ne slepičí :-))

Postup

5 vajec uvaříme natvrdo, zbavíme skořápek. Vejce nadrobno posekáme. Na sádle podusíme nakrájený pórek s kapií pokrájenou na drobnější kostičky. Osolíme, opepříme a přidáme mletou pálivou papriku podle chuti. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme do změknutí papriky – tekutinu vydusíme na tuk. Připravujeme-li houbovou variantu, podusíme na tuku a cibuli nakrájené houby. Necháme prochladnout, smícháme s drobně posekanými vařenými vajíčky . Přidáme 1 syrové vejce, česnek, nadrobno pokrájenou petrželku a strouhanku tak, aby směs byla zahoustlá a plastická (strouhanky dáme cca 4 – 6 lžic). Vejce určené na obalování smícháme s 3 lžícemi mléka a hladkou moukou tak, abychom vytvořili těstíčko jako na palačinky. Vál nebo větší prkénko bohatě poprášíme strouhankou, polévkovou lžící z vaječné směsi nabíráme hmotu, a na posypaném vále vytvoříme kuličky o průměru cca 3,5 - 4 cm. Obalíme lehce ve strouhance, v dlani smáčkneme do válečku, obalíme v těstíčku a pak zpět do strouhanky. V této fázi je hmota velice křehká a proto doporučuji z těstíčka šišku vyjímat obracečkou nebo jiným vhodným plochým „udělátkem“. Ve strouhance obalujeme a zároveň tvarujeme šišku do tvaru podlouhlého obdélníku – prstu. Necháme asi ¼ hodiny odpočinout. Prstíky mezi tím ztuhnou, nebudou už tak křehké. Fotku s komentářem postupu, jak prstíky vytvořit, najdete níže v Uvaření. Prsty smažíme ve vyšší vrstvě tuku do zlatova. Můžeme smažit rychle, všechny suroviny jsou (kromě 1 vejce) již tepelně upraveny. Podáváme s bramborami v různých úpravách nebo jen s pečivem a doplníme zeleninou a studenými omáčkami. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo

Nahlásit recept

  • 22.10.13 vloženo
  • 2074x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na základní hmotu:
  • 6 vajec – 5 jich uvaříme natvrdo, jedno necháme syrové
  • strouhanka
  • prolisovaný česnek nebo česnekový sušený granulát
  • petrželka nebo pažitka
  • -
  • zeleninová varianta:
  • zelená část většího pórku nebo jeden menší celý
  • 1 menší kapie nebo jiná červená paprika
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • mletá pálivá paprika nebo mleté chilli
  • -
  • houbová varianta:
  • místo pórku a kapie na sádle a drobně posekané cibuli podusíme houby, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín – vydusíme tekutinu na tuk. Jemně posekáme.
  • -
  • na obalení:
  • hladká mouka
  • mléko
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • -
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • brambory, pečivo, zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.10.13 11:24

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Slepičí prsty – vaječné šišky se zeleninou / houbami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3858 příspěvků 24.10.13 17:52
S kapustou

Vyzkoušeno, zbyla od včerejška. Vajíčka byla taky vařená od včera, část padla do pomazánky a dvě jsem si nechala. Poměr hrubě orientační, kapusta nasekaná nadrobno, česnek v ní sice byl, ale ještě jsem přidala. Syrové vajíčko jsem měla maličké. Smažení velmi rychle. Vzhledově na řezu moc hezké, chuťově moc dobré. Pokud jsou připravená vajíčka a hotový zeleninový základ, je to rychlovka. Moc dobrý nápad. :potlesk:

birkana
1687 příspěvků 23.10.13 17:32

@Eja, fantazii se meze nekladou :mavam:. U mě je obvyklé, že si přečtu recept a začnu „tvořit“. Mnohokrát by to autor nepoznal, ale vždy je to k jídlu 8o. Jen u klasických receptů, prověřených generacemi kuchařek jakous-takous disciplinu dodržuju :mavam:

Eja
3858 příspěvků 23.10.13 17:10

No ale - možností je podle mne nepřeberné množství, do základu t. j. vejce dvojí konsistence a strouhanka lze přidat kupř. nastrouhanou kořenovou zeleninu z polévky nebo zbytek dušené kapusty, to jen tak první nápady…v každém případě :potlesk:

birkana
1687 příspěvků 23.10.13 10:18

A já, bláhová, abych předešla roztomilým omylům, jsem hned při psaní receptu do rozpustilého názvu za pomlčku přidala slova „vaječné šišky“. :lol: :lol: :lol:

casino
4488 příspěvků 23.10.13 09:13
Šest vajec...

… pět natvrdo, fčíl ještě dvě natvrdlé, takže sedm? :mrgreen:…řeknu to natvrdo: autorka-srandistka to nazvala podle tvůrce! :mrgreen: :P :kytka:

edit:
Vypadá to, že neumím počítat, ale než jsem odklikl, tak se mi sem namontovala ještě jedna, no, řekněme „kolegyně“ :)

Příspěvek upraven 23.10.13 v 09:18

Cisajda
37 příspěvků 23.10.13 09:08

Já jsem taky myslela, že tam bude třeba obrané maso ze slepice :lol: :D, ale varianta s houbama nemusí být špatná :-)

Zuzka1973
2315 příspěvků 23.10.13 08:23

@Eja Vždyť jich tam máš hned šest… sice ještě nenarozené, ve formě vajíčka, ale šest… ty nejdou přehlédnout ;) :mavam:
Tohle si ukládám, kolikrát nevím, co s vajíčky a tento recept vypadá moc dobře, díky :kytka:

Příspěvek upraven 23.10.13 v 08:23

Eja
3858 příspěvků 22.10.13 17:40
Málem se mi povedlo

Zeptat se, proč „slepičí“, 2× jsem si přečetla recepis a pořád hledala tu slepici… :mrgreen: :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz