Recept Slavný dort ze Sieny (odzkoušený)

babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Slavný dort ze Sieny (odzkoušený)

Postup

Hrubě posekat lískové oříšky a mandle. Posekat kandované ovoce a kůru. V míse vše smíchat s prosátou moukou, kakaem a skořicí. Rozehřát čokoládu v ohnivzdorné misce nad kastrolkem pomalu vařící vody. Do jiného kastrolku dát med a cukr a pomalu zahřívat, až se cukr rozpustí. Přivést do varu, snížit teplotu a vařit nepřikryté asi 5 min. Od tohoto bodu se musí pracovat rychle. Přidat vzniklý syrup a čokoládu do mísy s ovocem a ořechama a dobře zamíchat. Rozetřít směs do připravené formy a uhladit (nejlépe obrácenou polévkovou lžící). Péct v troubě předehřáté na 160-180°C po 35 min. Vyjmout z trouby a nechat vystydnout ve formě. Vyklopit a sundat papír. Zabalit do alobalu a nechat alespoň den uležet. Před podáváním pocukrovat. Krájet na tenké kousky. Příprava formy: Ustřihnout pruh pečícího papíru o 8 cm širší, než je hloubka dortové formy (20 cm velká) a dostatečně dlouhý, tak aby stačil dokola formy. Přeložit 4 cm papíru na dlouhé straně. Narovnat a nastříhat každých 3 cm až po přeložením naznačenou čáru. Vzniknou nám 4cm -střapce-. Vystřihnout kruh stejně velký jako je dno formy. Vymazat formu a vyložit okraj pruhem nastříhaného papíru (nenestříhaný na straně formy a nastříhaný na dně). Vymazat dno ještě jednou a položit kruh papíru do formy přes nastříhanou část papíru. PS: Dort vydrží dobře zabalený v alobalu po týdny i několik měsíců (nebude-li na něj někdo chodit, jako že bude) a nemusí být v chladničce.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 19.05.02 vloženo
  • 6322x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min.

Ingredience

  • 125 g oloupaných, trochu na sucho opražených mandlí
  • 125 g na sucho opražené lískové oříšky
  • 60 g kandovanych meruněk
  • 60 g kandovaného ananasu
  • 60 g míchané, kandovane, citrusove kůry
  • 2/3 hrnku mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 60 g tmavé čokolády
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku tekutého medu
  • mletý cukr na ozdobu

Doporučená příloha

  • S kávou po večeři.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavný dort ze Sieny (odzkoušený)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slavný dort ze Sieny (odzkoušený)

babi
6360 příspěvků 20.5.02 13:30
Recept upraven...

V priprave receptu bylo uvedeno -kandovane ovoce- (krere nakonec ma cukrovou glazuru), takze to byla tezko zahada o co jde. V ingrediencich (ne ingredirence jak uvadis) jsem uvedla glaze ovoce. Jednoduse jsem zapomnela prelozit. Priste si dam pozor, abych byla duslednejsi (konsistentni). Co se tyce kury, jde o citrusovou. Hrnek pouzivany na mereni ingredienci ma obsah 250ml. (vzdy zarovnany). Lzice ma obsah 15ml a lzicka 5ml.

pjs
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Irena

I jiné věci mají rozličné rozměry!

1irena
596 příspěvků 19.3.05 17:17
PJS

I hrnky maji odlisne objemy :))

pjs
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Přesnost

Glazé - o co jde např. GLAZURA, GLAZÉ / POLEVA / GLAZE

  • směs ingredirencí je rozmělněna a nasypána nebo nalita na povrch potravy za účelem jeho obarvení, zlepšní vzhledu např. zvýšením lesku.
    Ale čím, jak, nebo jde snad o kandované, sušené či jinak upravené ovoce!
    Směs míchané kůry! Jaké? Snad ne dubové a smrkové!
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz